Zakoni i propisi - Pravni savjeti 3 08.01.1993 Obvezatne upute OŽ-VIII Glasovanje osoba na službi u oružanim snagama, članova posade pomorskih i riječnih brodova i osoba lišenih slobode

Na temelju članka 33. stavak 4. i 5. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine", br.22/92, 27/92 i 1/93), Izborna komisija Republike Hrvatske propisuje

OBVEZATNE UPUTE OŽ-VIII

Glasovanje osoba na službi u oružanim snagama, članova posade pomorskih i riječnih brodova i osoba lišenih slobode

1. Odredbama članka 35. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske propisano je da osobe - birači:

a) na službi u oružanim snagama Republike Hrvatske glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar pravosuđa i uprave na prijedlog ministra obrane;

b) koji se kao članovi posade pomorskih i riječnih brodova Hrvatske trgovačke mornarice na dan izbora zateknu izvan granica Republike Hrvatske, glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar prometa i veza (prije ministar pomorstva) i

c) koji su lišeni slobode glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar pravosuđa i uprave.

Prema citiranim odredbama navedeni ministri donose rješenja o određivanju biračkih mjesta.

2. Biračke odbore na biračkim mjestima iz toč. 1. ovih Obvezatnih uputa imenuju općinske ili gradske izborne komisije u skladu s odredbom iz članka 32. točka 3. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske.

Članove biračkih odbora za osobe pod toč. 1. a) (na službi u oružanim snagama) imenovat će općinske ili gradske izborne komisije na čijem se području nalazi biračko mjesto.

Članove biračkih odbora za osobe pod toč. 1. b) (posade brodova) imenovat će općinske ili gradske izborne komisije na čijem području se nalazi sjedište poduzeća koje je vlasnik brodova (brodar) na kojima se nalaze biračka mjesta.

Članove biračkih odbora za osobe pod toč. 1. c) (osobe lišene slobode) imenovat će općinske ili gradske izborne komisije na čijem se području nalaze ustanove u kojima se te osobe nalaze.

3. Da bi navedene (općinske ili gradske) izborne komisije mogle imenovati članove biračkih odbora:

- Ministarstvo obrane Republike Hrvatske ili nadležna zapovjedništva postrojbi Hrvatske vojske za koje je određeno biračko mjesto,

- uprave poduzeća - vlasnika brodova na kojima je određeno biračko mjesto i

- Ministarstvo pravosuđa i uprave ili uprava ustanove u kojoj se nalaze osobe lišene slobode,

HITNO će odgovarajućoj (općinskoj ili gradskoj) izbornoj komisiji dostaviti prijedlog imena osoba koje će se imenovati u biračke odbore, vodeći pri tome računa o odredbi članka 29. stavka 5. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske, da te osobe ne mogu biti članovi niti jedne političke stranke.

4. Birači iz točke 1. ovih Obvezatnih uputa (osobe na službi u oružanim snagama, članovi posade brodova Hrvatske trgovačke mornarice koji se na dan izbora zateknu izvan granica Republike Hrvstske i osobe lišene slobode) glasuju za kandidate za zastupnike u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske u onoj izbornoj jedinici u kojoj imaju svoje stalno prebivalište.

5. Općinski organi uprave, nadležni za poslove opće uprave, koji vode popise birača u mjestu prebivališta za osobe na službi u oružanim snagama, članove posade brodova i osoba lišenih slobode, dostavit će izvode iz popisa birača za te osobe onim općinskim ili gradskim izbornim komisijama, na čijem se području nalaze biračka mjesta na kojima će glasovati te osobe.

Da bi se ti izvodi iz popisa birača mogli na vrijeme dostaviti nadležnim izbornim tijelima, zapovjedništva postrojbi Hrvatske vojske, poduzeća, vlasnici brodova koji će se na dan izbora zateći izvan granica Republike Hrvatske i uprave ustanova u kojoj se nalaze osobe lišene slobode, dostavit će HITNO podatke o spomenutim biračima, organima uprave nadbežnim za poslove opće uprave koje vode popise birača, u mjestu u kojemu ti birači imaju prebivalište.

6. Biračka mjesta za birače na službi u oružanim snagama Republike Hrvatske, posada brodova Hrvatske trgovačke mornarice i za osobe lišenih slobode, neće se objaviti u oglasima sa popisom biračkih mjesta na području općinskih i gradskih izbornih jedinica.

7. Osobe na službi u oružnim snagama Republike Hrvatske, članovi posade pomorskih i riječnih brodova Hrvatske trgovačke mornarice koji se na dan izbora zateknu izvan granica Republike Hrvatske i osobe koje su lišene slobode, neće sudjelovati u izborima za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave, osim ako se na dan izbora zateknu u mjestu svoga stalnoga prebivališta. U takvom slučaju mogu glasovati za kandidate za Županijski dom Sabora Republike Hrvatske i članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave na biračkom mjestu svoga prebivališta.

Klasa: 013-01/92-01/08

Urbroj: 56605/93-52

Zagreb, 9. siječnja 1993.

Predsjednik

Milan Vuković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranica za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave za Vaše web stranice.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice po povoljnim cijenama.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     



Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina


IZRADA WEB STRANICA

Naručite izradu modernih web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing...

>> Link na ponudu za izradu web stranica >>