Zakoni i propisi - Pravni savjeti 2 07.01.1993 Obvezatne upute o kalendaru redoslijeda izbornih radnji i tijeku rokova po Zakonu o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

IZBORNA KOMISIJA REPUBLIKE HRVATSKE

Na osnovi članka 31. stavak 2. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine" br. 22/92, 27/92 i 1/93), lzborna komisija Republike Hrvatske propisuje

OBVEZATNE UPUTE

o kalendaru redoslijeda izbornih radnji i tijeku rokova po Zakonu o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske

1. Odluka predsjednika Republike Hrvatske o raspisivanju izbora za izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske objavljena je dana 6. siječnja 1993. godine ("Narodne novine" br. 1/93).

2. Rokovi teku od dana 7. siječnja 1993. godine 00:00 sati.

3. Prijedlozi županijskih lista moraju prispjeti nadležnoj županijskoj izbornoj komisiji najkasnije u roku od 12 dana, dakle do 18. siječnja 1993. godine 24:00 sata.

(Članak 15. stavak 1.)

4. Nadležna županijska izborna komisija mora prihvatiti i objaviti županijske liste i zbirnu listu županijskih lista u roku od 48 sati od isteka roka iz toč 3. ovih Obvezatnih uputa, dakle do 20. slječnja 1993. godine 24:00 sata.

(Članak 16. stavak 5.)

5. Županijske liste i zbirna lista županijskih lista moraju se objaviti u svim dnevnim novinama u Republici Hrvatskoj i na Hrvatskoj radio-televiziji.

(Članak 16. stavak 2.)

6. Izborna promičba traje od dana objave županijskih lista i zbirne liate županijskih lista pa do 24 sata prije izbora, dakle od 21. siječnja 1993. godine 00:00 sati do 5. veljače 1993. godine 24:00 sata.

(Članak 18.)

7. Zabrana izborne promičbe (izborna šutnja), kao i svako objavljivanje prethodnih rezultata ili procjena rezultata izbora traje od 6. veljače 1993. godine 00:00 sati do 7. veljače 1993. godine 24:00 sata.

(Članak 20.)

8. Nadležna općinska izborna komisija odnosno gradska izborna komisija mora imenovati članove i zamjenike članova biračkog odbora, te objaviti koja su biračka mjesta određena, s naznakom koji će birači glasovati na pojedinom mjestu, najkasnije pet dana prije dana održavanja izbora za zastupnike, dakle do 1. veljače 1993. godine 24:00 sata.

(Članak 33. stavak 3. i 34. stavak 3. Zakona, u svezi s člankom 32. al. 2. i 3. i člankom 33. alineja 2. Zakona o izborima članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave)

9. Ministar pravosuđa i uprave, na prijedlog ministra obrane, odredit će biračka mjesta na kojima će glasovati birači na službi u oružanim sngama Republike Hrvatske;

Ministar pomorstva, saobraćaja i veze odredit će biračka mjesta na kojima će glasovati birači, koji se kao članovi posade pomorskih i riječnih brodova, Hrvatske trgovačke mornarice na dan izbora zateknu izvan granica Republike Hrvatske;

Ministar pravosuđa i uprave odredit će biračka mjesta na kojima će glasovati birači lišeni slobode; najkasnije do 1. veljače 1993. godine 24:00 sata.

(Članak 35. u svezi s člankom 34. stavak 3.)

10. Glasovanje traje neprekidno 7. veljače 1993. od 7:00 do 19:00 sata.

Biračima koji su se zatekli na biralištu omogućit će se da glasuju i nakon 19 sati.

(Članak 42. stavak 1.)

11. Birački odbor mora dostaviti zapisnik o svom radu s ostalim izbornim materijalom nadležnoj županijskoj izbornoj komisiji najkasnije u roku od 12 sati od zatvaranja birališta, dakle, 8. veljače 1993. godine do 7:00 sati.

(Članak 47. stavak 1.)

12. Nadležna županijska izborna komisija zbrojit će rezultate glasovanja na biračkim mjestima na svom području najkasnije u roku od 24 sati od sata zatvaranja birališta, dakle 8. veljače 1993. godine do 19:00 sati.

(Članak 48. stavak 1.)

13. Izborna komisija Republike Hrvatske odredit će način i rok u kojem joj nadležna izborna komisija mora dostaviti izborne rezultate na svom području zajedno sa zapisnikom o svom radu. (Članak 48. stavak 2.)

14. Izborna komisija Republike Hrvatske utvrđuje rezultate izbora za zastupnike na temelju rezultata glasovanja na svim biračkim mjestima u svim županijama u Republici.

(Članak 50.)

15. Izborna komisija Republike Hrvatske, kad utvrdi rezultate glasovanja za zastupnike za županijski dom Sabora Republike Hrvatske, objavit će o d m a h

a) - broj birača upisanih u popis birača odnosno izvadak iz popisa birača;

- broj glasalih i broj glasačkih listića koji su proglašeni nevažećim;

- koliko je glasova dobila svaka županijska lista;

b) - broj zastupničkih mjesta koje je dobila svaka županijska lista te imena i prezimena kandidata sa svake županijske liste koji su izabrani za zastupnike kao i imena i prezimena njihovih zamjenika.

Zaštita izbornog prava

16. Ustavnost i zakonitost izbora za zastupnike u Sabor Republike Hrvatske nadzire Ustavni sud Republike Hrvatske i rješava izborne sporove.

(Članak 53.)

17. Prigovor zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja može podnijeti:

politička stranka, dvije ili više političkih stranaka, odnosno birači koji su predložili županijsku listu;

- kandidati za zastupnika

(Članak 54. stavak 1.)

18. Prigovor zbog nepravilnosti u postupku izbora može podnijeti samo ona politička stranka, dvije ili više političkih stranaka i birači o čijim se županijskim listama glasovalo, te kandidati za zastupnike o kojima se glasovalo.

(Članak 54. stavak 2.)

19. Prigovor zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja i u postupku izbora za zastupnike podnosi se Izbornoj komisiji Republike Hrvatske u roku od 48 sati računajući od isteka dana kad je izvršena radnja na koju je stavljen prigovor, dakle od 00:00 sati idućeg dana.

(Članak 55. stavak 1.)

20. Izborna komisija Republike Hrvatske dužna je donijeti rješenje o prigovoru u roku od 48 sati od isteka dana kada joj je dostavljen prigovor, odnosno od isteka dana kada su joj dostavljeni izborni materijali na koje se podnosi prigovor, dakle od 00:00 sati idućeg dana

(Članak 55. stavak 2.)

21. Protiv rješenja Izborne komisije Republike Hrvatske podnositelji prigovora kao i kandidati za zastupnike imaju pravo žalbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Žalba se podnosi putem Izborne komisije Republike Hrvatske.

22. Žalba se podnosi u roku od 48 sati računajući od isteka dana kada je primljeno pobijano rješenje

(Članak 57. stavak 2.)

23. Ustavni sud Republike Hrvatske dužan je odlučiti o žalbi u roku od 48 sati od isteka dana kada je primio žalbu, dakle 00:00 sati idućeg dana.

(Članak 57. stavak 2.)

24. Podneseni prigovor, odnosno žalba ne odgađaju obavljanje izbornih radnji propisanih Zakonom, pa ni objavljivanje rezultata.

(Članak 58.)

Klasa: 013-01/92-01/08

Urbroj : 56605/92-16

Zagreb, 6. siječnja 1993.

Predsjednik

Milan Vuković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.