Zakoni i propisi - Pravni savjeti 90 30.12.1992 Odluka o izdavanju blagajničkih zapisa Narodne banke Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

NARODNA BANKA HRVATSKE

Na temelju članka 13. i 87. stavka 1. točke 9) Zakona o Narodnoj banci Hrvatske ("Narodne novine". broj 74/92.), Savjet Narodne banke Hrvatske, na sjednici održanoj 30. prosinca 1992. godine, donio je slijedeću

ODLUKU

o izdavanju blagajničkih zapisa Narodne banke Hrvatske

I.

Narodna banka Hrvatske izdavat će radi reguliranja količine novca u optjecaju. prenosive blagajničke zapise. Blagajničke zapise mogu zapisivati kod Narodne banke Hrvatske banke u svoje ime i za svoj račun ili u svoje ime i za tud račun, na način i uz uvjete koji su utvrdeni ovom odlukom.

II.

Blagajničke zapise Narodna banka Hrvatske će izdavati do okvirnog iznosa utvrđenog Projekcijom monetarne politike Narodne banke Hrvatske, a sukladno tekućim monetarnim kretanjima.

III.

Narodna banka Hrvatske prodavat će blagajničke zapise bankama na aukcijama što ih sama organizira na temelju odluke Guvernera Narodne banke Hrvatske. Odlukom iz stavka 1. ove točke utvrđuju se detaljniji uvjeti za prodaju blagajnićkih zapisa za svaku pojedinu aukciju. i to posebice:

1) vrijeme aukcije.

2) ukupni iznos blagajničkih zapisa koje će Narodna banka Hrvatske ponuditi na pojedinoj aukciji, po rokovima dospijeća, i

3) kamatne stope po kojima će Narodna banka Hrvatske prodavati blagajničke zapise.

IV.

U razdoblju između dvije aukcije Narodna banka Hrvatske prodavat će blagajničke zapise na medubankarskom tržištu novca ili putem direktne ponude bankama. Uvjeti iz stavka 2. odredbe 3) ove točke, poslovna su tajna Narodne banke Hrvatske i ne mogu se saopćavati drugim osobama. Banke će upisivati kod Narodne banke Hrvatske i blagajničke zapise, u rokovima i u iznosima, utvrdenim propisom o održavanju minimalne likvidnosti. Blagajničke zapise upisane u smislu ove točke banke drže deponirane kod Narodne banke Hrvatske.

V.

Obveze po osnovi kamate, koje proizlaze iz blagajničkih zapisa izdanih po odredbama ove odluke, Narodna banka Hrvatske izvršava mjesečno odnosno u roku dospijeća.

VI.

Na dan stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o izdavanju blagajničkih zapisa Narodne banke Hrvatske ("Narodne novine". broj 73/91., 18/92. i 73/92.).

VII.

Ova odluka stupa na snsgu danom objave u "Narodnim novinama".

O. br. 87/92.

Zagreb, 30. prosinca 1992.

Predsjednik Savjeta Narodne banke Hrvatske

Guverner Narodne banke Hrvatske

dr. Pero Jurković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.