Zakoni i propisi - Pravni savjeti 88 21.12.1992 Uputa za primjenu Uredbe o posebnim mjerama za ostvarivanje carinskog nadzora u svezi s prikupljanjem, preuzimanjem i čuvanjem motornih vozila i drugih vozila te plovnih objekata
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO FINANCIJA CARINSKA UPRAVA REPUBLIKE HRVATKE

Na osnovi članka 27. Uredbe o posebnim mjerama za ostvarivanje carinskog nadzora u svezi s prikupljanjem, preuzimanjem i čuvanjem motornih i drugih vozila te plovnih objekata i njihovih dijelova, pod carinskim nadzorom, te načinom njihove prodaje i rasporedu sredstava dobivenih njihovom prodajom ("Narodne novine", broj 62/92), direktor Carinske uprave Republike Hrvatske, po pribavljenom mišljenju Hrvatskog auto-kluba, donosi

UPUTU

za primjenu Uredbe o posebnim mjerama za ostvarivanje carinskog nadzora u svezi s prikupljanjem, preuzimanjem i čuvanjem motornih vozila i drugih vozila te plovnih objekata i njihovih dijelova, pod carinskim nadzorom, te načinom njihove prodaje i rasporedu sredstava dobivenih njihovom prodajom

I. OPĆE ODREDBE

Točka 1.

Prikupljanje, preuzimanje i čuvanje motornih i drugih vozila te plovnih objekata dok su predmetom carinskog upravnog ili prekršajnog postupka, osim redovnog postupka carinjenja, kao i drugih motornih i priključnih vozila i plovnih objekata strane registracije koji se nalaze pod carinskim nadzorom ili s kojima raspolažu druga upravna ili pravosudna tijela Republike Hrvatske; vođenje evidencije o tome; prodaja tih vozila i dijelova te raspored sredstava dobivenih tom prodajom; Hrvatski auto-klub, auto-moto klubovi i druge organizacije u sklopu HAK (u nastavku teksta: "organizacija HAK"), kojima HAK povjeri operativno obnašanje poslova obavljaju ih na način propisan ovom Uputom.

Točka 2.

Carinska uprava Republike Hrvatske određuje iz koje carinarnice će se motorna i druga vozila te plovni objekti i njihovi dijelovi (u nastavku teksta: "vozila/plovila") prikupljati, preuzimati, čuvati i prodavati kod organizacije koju odrede ovlašteni organi HAK-a.

Hrvatski auto-klub izvješćuje Carinsku upravu Republike Hrvatske o auto-moto klubovima ili drugim organizacijama u negovom sklopu koji su u smislu članka 2. Uredbe o posebnim mjerama za ostvarivanje carinskog nadzora u svezi s prikupljanjem i čuvanjem motornih i drugih vozila te plovnih objekata i njihovih dijelova, pod carinskim nadzorom, te načinu njihove prodaje i rasporedu sredstava dobivenih njihovom prodajom (u nastavku teksta: "Uredba"), određeni da obavljaju poslove prikupljanja, preuzimanja, čuvanja, evidentiranja i prodaje vozila/plovila.

Na ulazu u prostorife i prostore organizacije HAK iz stavka 1. ove točke moraju imati vidljivo postavljen natpis da je ta organizacija određena za obavljanje poslova određenih Uredbom.

II. NAČIN PRIKUPLJANJA I PREUZIMANJA VOZILA/PLOVILA

Točka 3.

Pri prikupljanju vozila/plovila kada ga obavlja HAK ili po HAK-u ovlaštena organizacija, djelatnik koji je prikupljanje obavio osnovne podatke o prikupljenom vozilu/plovilu upisuje u zapisnik o preuzimanju vozila/plovila na prijevoz (Obrazac I-1).

Zapisnik iz stavka 1. ove točke ovjerava djelatnik MUP-a, odnosno osoba koja je predala vozilo/plovilo, ukoliko je prisutna.

Točka 4.

Na prijedlog ovlaštene organizacije, HAK osniva komisiju iz članka 7. stavak 1. Uredbe na određeno vrijeme koje ne može biti duže od godine dana.

Nakon isteka roka iz stavka 1. ove točke, osniva se nova komisija u koju se mogu imenovati isti ili drugi članovi.

Komisija iz stavka 1. ove točke se sastoji od tri člana koji imaju odgovarajuće stručno znanje glede poznavanja vozila/plovila.

Točka 5.

Kod preuzimanja vozila/plovila komisija iz točke 3. sastavlja zapisnik o preuzimanju vozila/plovila na čuvanje u četiri primjerka, na Obrascu I-2.

Kod preuzimanja dijelova komisija iz točke 3. sastavlja zapisnik o preuzimanju dijelova najmanje u četiri primjerka, na Obrascu I-3.

Zapisnike iz stavka 1. i stavka 2. ove točke potpisuju i pravne ili fizičke osobe koje predaju vozilo/plovilo ili dijelove.

Zapisnike iz stavka 1. i stavka 2. ove točke organizacija HAK dostavlja nadležnoj carinarnici u toku istog dana, odnosno najkasnije slijedećeg radnog dana.

Točka 6.

Ako se pri preuzimanju vozila/plovilau njemu nalaze predmeti koji se ne smatraju rezervnim difelovima, alatom ili pripadajućim dijelovima tog vozila/plovila, komisija iz točke 3. sastavlja zapisnik o nađenim stvarima u tri primjerka, na Obrascu I-4.

Jedan primjerak zapisnika iz stavka 1. ovog članka dostavlje se nadležnoj carinarnici zajedno sa zapisnikom o preuzimanju vozila/plovila na čuvanje.

O daljnjem postupku sa stvarima iz stavka 1. ove točke nadležna carinarnica pismeno izvješćuje organizaciju HAK.

Točka 7.

Ukoliko komisija iz točke 3. pri preuzimanju vozila/plovila utvrdi da sa vozila/plovila nedostaju određeni dijelovi, sastavlja prijavu nadležnoj carinarnici u tri primjerka, na Obrascu I-5.

Jedan primjerak prijave iz stavka 1. ove točke dostavlja se nadležnoj carinarnici zajedno sa zapisnikom o preuzimanju vozila/plovila na čuvanje.

Točka 8.

Pravne osobe koje predaju vozilo/plovilo organizaciji HAK istovremeno predaju i odgovarajuću dokumentaciju i to:

1. Za vozila/plovila koja organizacija HAK preuzima od nadležne carinarnice predaje se pismeno izvješće carinarnice, kopije isprava o dotičnom vozilu/plovilu te obračun troškova koji terete vozilo/plovilo.

2. Za vozila/plovila koja organizacija HAK preuzima od drugih državnih organa prilaže se akt državnog organa o privremenom ili konačnom oduzimanju vozila/plovila ili izjava vlasnika o predaji bez prava na naknadu (članak 99. stavak 1. Carinskog zakona). isprave ili kopije isprava o vozilu/plovilu te obračun troškova koje terete vozilo/plovilo.

3. Za vozila/plovila koja organizaciji HAK preda druga pravna ili fizička osoba predaje se i pismeno izvješće te osobe, isprave ili kopije isprava o vozilu/plovilu te obračun troškova koje terete vozilo/plovilo.

Organizacija HAK dostavlja nadležnoj carinarnici uz zapisnik o preuzimanju vozila/plovila na čuvanje ili dijelova i primljenu dokumentaciju iz stavka 1. ove točke.

Točka 9.

Ako organizacija HAK preuzima vozilo/plovilo od vlasnika vozila koji ga se odriče u korist Republike Hrvatske, vlasnik potpisuje izjavu o odricanju vozila/plovila u tri primjerka, na Obrascu II-1.

Jedan primjerak izjave iz stavka 1. ove točke se dostavlja nadležnoj carinarnici uz zapisnik o preuzimanju vozila/plovila na čuvanje.

Točka 10.

Preuzeta vozila/plovila i dijelovi evidentiraju se, u smislu članka 9. Uredbe, u kontrolniku na Obrascu III-1.

Svako vozilo/plovilo koje je na čuvanju kod organizacije HAK mora biti obilježeno evidencijskim brojem iz kontrolnika na vidljiv način.

III. NAČIN ČUVANJA VOZILA/PLOVILA I DIJELOVA

Točka 11.

Organizacija HAK povjerena će vozila/plovila čuvati u prostoru koji odgovara carinskim propisima, o čemu posebno rješenje sukladno članku 11. Urede donosi nadležna carinarnica.

Točka 12.

Ako nadležna carinarnica utvrdi da podaci iz dokumentacije o preuzimanju vozila/plovila i dijelova ne odgovaraju njihovom stvarnom stanju, pokrenut će postupak za naplatu carine i drugih uvoznih pristojbi i protuvrijednosti vozila/plovila i dijelova, u smislu čanka 12. Uredbe.

Nadležna carinarnica če najmanje dvaput godišnje usporediti evidenciju s dokumentacijom i podatke sa stanjem vozila koje čuva organizacija HAK.

Carinska uprava Republike Hrvatske može odrediti da nadzor nad zakonitošću rada organizacije HAK nad poslovima prikupljanja, preuzimanja i čuvanja vozila/plovila na području na kojemu ima više carinarnica, obavlja jedna carinarnica.

IV. NAČIN PREDAJE VOZILA/PLOVILA VLASNIKU I NJIHOVO VRAĆANJE U INOZEMSTVO

Točka 13.

Ako je nadležna carinarnica u provedenom carinskom, upravnom ili prekršajnom postupku donijela konačnu odluku da se vozilo/plovilo koje se nalazi na čuvanju kod organizacije HAK, preda vlasniku, organizacija HAK, u smislu članka 14. Uredbe, izdaje vozilo/plovilo samo na temelju odgovarajućeg pisanog akta ovlaštene carinarnice.

Odgovarajućim aktom u smislu stavka 1. ove točke, smatra se rješenje carinarnice kojim se postupak obustavlja, rješenje kojim je odlučeno da se vozilo/plovilo preda vlasniku ili drugi akt carinarnice kojim se organizacija HAK izvješćuje da ga preda vlasniku.

U aktu kojim se organizaciji HAK nalaže da preda vozilo/plovilo vlasniku, mora se naznačiti da je vlasnik dužan platiti troškove u svezi s prikupljanjem, preuzimanjem i čuvanjem dotičnog vozila/plovila, u smislu članka 14. stavka 2. Uredbe, ili će se ti troškovi namiriti na teret sredstava dobivenih prodajom drugih vozila/plovila, u smislu članka 14. stavak 3. Uredbe.

Točka 14.

Ako je nadležna carinarnica, u smislu članka 15. Uredbe, odobrila vraćanja vozila/plovila u inozemstvo pod carinskim nadzorom, organizacija HAK predaje ga osobi na koju glasi rješenje kojim se odobrava vraćanje vozila/plovila uz prethodnu naplatu troškova u svezi preuzimanja, prikupljanja i čuvanja predmetnog vozila/plovila.

Točka 15.

Organizacija HAK predaje vozilo/plovilo vlasniku ili ovlaštenoj osobi, u smislu točke 13. i točke 14. ove Upute, samo ako se osoba koja preuzima vozilo/plovilo potpiše na potvrdi o preuzimanju vozila, Obrazac IV-1.

Jedan primjerak potvrde iz stavka 1. ove točke se dostavlja nadležnoj carinarnici u roku tri dana od dana predaje vozila/plovila.

Na temelju akta nadležne carlnarnice i potpisa osobe, koja je vozilo/plovilo preuzela, razdužuje se kontrolnik.

Točka 16.

Carinski nadzor nad vozilom/plovilom koje je izdano radi vračanja u inozemstvo obavlja nadležna carinarnica.

V. NAČIN PRODAJE VOZILA/PLOVILA I DIJELOVA

Točka 17.

Carinarnica koja vodi carinski, upravni ili prekršajni postupak u svezi s vozilom/plovilom za koje su se stekli uvjeti da se izloži prodaji, dostavlja pisano rješenje s nalogom da ga se izloži javnoj prodaji, najkasnije u roku od 5 dana od dana kad su se stekli uvjeti za izlaganje prodaji.

Točka 18.

Strućnu komisiju za određlvanje početne cijene vozila/plovila na javnoj prodaji, u smislu članka 17. Uredbe, imenuje ovlašteni organ HAK na određeno vrijeme koje ne može biti duže od godine dana.

Komisija iz stavka 1. ove točke broji tri člana koji posjeduju odgovarajuće znanje iz područja prometne ili ekonomske struke.

Točka 19.

Stručna komisija iz točke 18. ove Upute sastavlja zapisnik o svom radu na Obrascu V-1.

Vrijednost vozila/plovila koju je komisija utvrdila, u smislu članka 17. Uredbe, predstavlja početnu cijenu za javnu prodaju.

Ukoliko komisija utvrdi da brojevi motora ili šasije nisu tvornički originalni, organizacija HAK je dužna utisnuti te brojeve prije predaje vozila/plovila kupcu te izdati potvrdu o utiskivanju brojeva, Obrazac V-2

Točka 20.

Oglas o javnoj prodaji, pored uvjeta navedenih u članku 20. stavak 2. Uredbe, mora sadržavati i evidencijske brojeve vozila/plovila (za koje se obavlja nadmetanje) iz kontrolnika.

Točka 21.

Vozilo/plovilo za koje su se stekli uvjeti da bude izloženo javnoj prodaji, mora se izložiti prvoj javnoj prodaji najkasnije u roku od 60 dana od dana dobivanja rješenja carinarnice o prodaji vozila/plovila.

Točka 22.

Kod pregleda vozila/plovila za licitaciju, organizacija HAK mora osigurati:

1. jasno obilježavanje svakog vozila/plovila rednim brojem iz oglasa za nadmetanje,

2. razgraničavanje vozila/plovila za nadmetanje od ostalih vozila/plovila na skladištu,

3. nesmetan pristup vozilima/plovilima za nadmetanje zainteresiranim osobama u vrijeme pregleda,

4. čuvanje vozila/plovila za nadmetanje za vrijeme pregleda radisprečavanja otuđenja dijelova.

Točka 23.

Komisiju za provodenje javne prodaje, shodno članku 22. stavak 1. Uredbe, imenuje Hrvatski auto-klub na određeno vrijeme koje ne može biti duže od godinu dana.

Točka 24.

Ponuđačem iz članka 22. stavak 2. i stavak 3. Uredbe smatre se sudionik prodaje koji je ponudio iznos veći od početne cijene, odnosno zadnje ponuđene cijene.

Minimalni iznos iz stavka 1. ove točke određuje Hrvatski autoklub. Točka 25.

Način prodaje vozila/plovila neposrednom pogodbonl, u smislu članka 22. stavka 5. Uredbe, uređuje Hrvatski auto-klub posebnim naputkom.

Točka 25.

Zapisnik o javnof prodaji, iz članka 23. Uredbe, vodi se na Obrascu VI-1 i popunjava se u tri primjerka.

Kod prve javne prodaje u zapisnik o javnoj prodaji se evidentiraju najmanje tri ponudača koji su posljednji podizali cijenu vozila, shodno članku 23. stavak 1. Uredbe. Isti ponudači potpisuju zapisnik o javnoj prodaji.

Pri narednim javnim prodajama i neposrednoj pogodbi u zapisniku se evidentiraju najmanje dva ponudača koji su posljednji podizali cijene. Isti ponudači potpisuju zapisnik o javnoj prodaji.

Kod prodaje vozila/plovila neposrednom pogodbom, sačinjava se zapisnik o javnoj prodaji (Obrazac VI-1) s tim što se u napomeni evIdentira da se prodaja obavlja neposrednom pogodbom.

Pri potpisivanju zapisnika, komisija uručuje kupcu posebnu uplatnicu s naznačenim iznosom kupoprodajne cijene i brojem posebnog računa Hrvalskog auto-kluba na koji treba uplatiti iznos.

Točka 27.

Ako je netko od sudionika na javnoj prodaji najavio prigovor na rad i postupak komisije koja je provodila javnu prodaju, komisija o tome sastavlja zabilješku u zapisniku o javnoj prodaji.

Smatrat će se da je prigovor pravovremeno najavljen, u smislu članka 23. stavak 3. Uredbe, ako se sudionik u javnoj prodaji dotičnog vozila/plovila obratio članovima komisije neposredno nakon zaključenja prodaje odnosnog vozila/plovila.

Točka 28.

Kupac vozila/plovila u svezi s čijom prodajom nije podnesen prigovor, odnosno po kojem je postupak po prigovoru završen, preuzima vozilo/plovilo u roku od pet radnih dana od dana javne prodaje odnosno od dana završetka postupka po prigovoru, ako je iznos kupoprodajne cijene uplatio na poseban račun Hrvatskog auto-kluba i organizaciji HAK predao primjerak posebne uplatnice.

Pri preuzimanju vozila/plovila, kupac potpisom u kontrolniku potvrđuje da je vozilo/plovilo preuzeo, te mu organizacija HAK izdaje račun na Obrascu VI-5.

Točka 29.

Za kupljena vozila/plovila koja se mogu registrirati kod nadležnog organa Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, organizacija HAK izdaje kupcu kod preuzimanja vozila i potvrdu za registraciju, Obrazac VI-2.

Potvrda za registraciju vozila se izdaje i za kupljene dijelove vozila/plovila (blok motora polumotor, motor, karoserija) koji se mogu registrIrati kod nadležnog organa MUP RH s tim da se u potvrdi posebno naznaćuje da se radi o dijelovima vozila/plovila.

Točka 30.

Ako je Vlada Republike Hrvatske odobrila ustupanje vozila/plovila određenom korisniku bez naknade, troškovi što ih je organizacija HAK imala u svezi preuzimanja, prikupljanja i čuvanja dotičnog vozila/plovila, podmiruju se na teret sredstava dobivenih prodajom drugih vozila/plovila.

Ako je Vlada Republike Hrvatske odobrila ustupanje vozila/plovila uz određenu nadoknadu, ta se sredstva raspoređuju u smislu odredaba članka 25. i članka 26. Uredbe.

Osoba koja preuzima vozilo/plovilo iz stavka 1. i stavka 2. ove točke potpisuje potvrdu o preuzimanju vozila/plovila (Obrazac IV-1) te svojim potpisom u kontrolniku omogučuje razduženje vozila/plovila.

Točka 31.

Naputak za demontažu dijelova sa vozila/plovila te njihovu prodaju, u smislu članka 18. i članka 19. Uredbe, donosi Hrvatski auto-klub.

Točka 32.

Prodaja oštećenih vozila/plovila i dijelova, u smislu odredaba članka 19. Uredbe, može se izvršiti poduzećima za otkup i preradu sekundarnih sirovina.

Prilikom prodaje vozila/plovila i dijelova poduzećima za otkup i preradu sekundarnih sirovina sačinjava se zapisnik o prodaji vozila/plovila kao sekundarne sirovine, Obrazac VI-3.

Toćka 33.

Ukoliko se na vozilima koja su stekla uvjete za prodaju nalaze registarske pločice, organizacija HAK, prije same prodaje demontira registarskepločice te ihkomisijski uništava, pri čemu sačinjava zapisnik o uništavanju registarskih pločica, Obrazac VI-4.

Toćka 34.

Kopije svih dokumenata u svezi preuzimanja, prikupljanja, čuvanja i prodaje vozila/pIovila i dijelova, arhiviraju se u omot spisa, Obrazac VI-6 i čuvaju se najmanje pet godina od dana razduženja vozila/plovila u kontrolniku.

Izuzetno od odredbe stavka 1. ove točke trajno se čuvaju kontrolnici vozila/plovila.

VI. NAČIN RASPOREDA SREDSTAVA DOBIVENIH PRODAJOM VOZILA/PLOVILA I DIJELOVA

Točka 35.

Organizacije HAK koje su prodale vozila/plovila i dijelove, dostavljaju izvješće Hrvatskom auto-klubu do 5. u mjesecu, za prodaju izvršenu u proteklom mjesecu, na Obrascu VI-6.

Kopiju izvješća iz stavka 1. ove točke, organizacija HAK dostavlja i nadležnoj carinarnici.

Točka 36.

CarInska uprava Republike Hrvatske će najmanje jedanput godišnje izvršiti uvid u izvješća HAK-a o rasporedu sredstava ostvarenih prodajom vozila/plovila i dijelova.

ZAVRŠNE ODREDBE

Točka 37.

Obrasci propisani uz ovu Uputu čine njen sastavni dio.

Točka 38.

Ova Uputa stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 431-01/92-01/580

Urbroj: 513-02-92-1

Zagreb, 3. prosinca 1992.

Direktor

Josip Knežić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.



HRVATSKI AUTO-KLUB
AUTO-MOTO KLUB _________

Datum_____

ZAPISNIK O PREUZIMANJU VOZILA/PLOVILA NA PRIJEVOZ

vrsta vozila ________, marka i tip_____________
registarski broj__________ država _______godina proizv. ___
broj motora ___________ broj šasije________________
boja________ ccm ___ kw_____ kg_____br. vrata__ vlasnik vozila ________________ _______________

OPIS I STANJE VOZILA U TRENUTKU PREUZIMANJA

I. STANJE MOTORA
1. Oštećeni dijelovi______________________________
2. dijelovi koji nedostaju____________________________
3. primjedbe________________________________

II. STANJE KAROSERIJA I STAKLA
1. Oštećeni dijelovi______________________________
2. ogrebani dijelovi______________________________
3. primjerlbe ________________________________

III. STANJE OSTALlH DIJELOVA I OPREME
1. naplatci i gume______________________________
2. isp. lonac ____________
3. upravljački mehanizam_________
4. prednja svjetla__________
5. zadnja svjetla_____________
6. kontrolna ploča__________
7. stanje km brojila____________
8. marka i tip radio-kaz. _______
9. antena________________
10. prednja sjedala _________
11. zadnja sjedala_____________
12. rezelvni kotač__________
13. priručni alat______________
14. prva pomoć_______
15. trokut ________
16. rez. žarulje_____
17. akumulator _______
18. reg. pločice _____
19. ključevi______
20. prometne isprave_____________________________
21. dodatna oprema ____________________________
22. nađene stvari______________________________
Vozilo predao                                           Vozilo primio na prijevoz
___________                                             ___________
(ime i prezime)                                 (ime i prezime)
___________                                             __________
(potpis)                                                (potpis)



Obrazac br. I-1

HRVATSKI AUTO-KLUB
AUTO-MOTO KLUB _________

Datum_____                                      Broj iz kontrolnika K________

ZAPISNIK O PREUZIMANJU VOZILA/PLOVILA NA ČUVANJE

vrsta vozila ________, marka i tip_____________
registarski broj__________ država _______godina proizv. ___
broj motora ___________ broj šasije________________
boja________ ccm ___ kw_____ kg_____br. vrata__ vlasnik vozila __________________ _____________
osnov pruzimanja___________________članak 4. točka_ Uredbe
mjesto preuzimanja_____________________________

OPIS I STANJE VOZILA U TRENUTKU PREUZIMANJA

I. STANJE MOTORA
1. Oštećeni dijelovi______________________________
______________________________________
2. dijelovi koji nedostaju____________________________
______________________________________
3. primjedbe________________________________

II. STANJE KAROSERIJA I STAKLA
1. Oštećeni dijelovi______________________________
______________________________________
2. ogrebani dijelovi______________________________
3. primjerlbe ________________________________
______________________________________
III. STANJE OSTALlH DIJELOVA I OPREME

1. naplatci i gume______________________________
2. isp. lonac ____________
3. upravljački mehanizam_________
4. prednja svjetla__________
5. zadnja svjetla_____________
6. kontrolna ploča__________
7. stanje km brojila____________
8. marka i tip radio-kaz. _______
9. antena________________
10. prednja sjedala _________
11. zadnja sjedala_____________
12. rezelvni kotač__________
13. priručni alat______________
14. prva pomoć_______
15. trokut ________
16. rez. žarulje_____
17. akumulator _______
18. reg. pločice _____
19. ključevi______
20. prometne isprave_____________________________
21. dodatna oprema ____________________________
22. primjedbe________________________________
______________________________________

Vozilo predao                   Vozilo primio                   Članovi komisije
___________                     ___________                     1. ______
(ime i prezime)         (potpis)                        2. ______
___________                                                     3. ______
(potpis)



Obrazac br. I-2

HRVATSKI AUTO-KLUB
AUTO-MOTO KLUB _________

Datum_____                                      Broj iz kontrolnika K________

ZAPISNIK O PREUZIMANJU DIJELOVA

koji pripadaju vozilu/plovilu ________________________
registarski broj__________ država _______godina proizv. ___
broj motora ___________ broj šasije________________
vlasnik vozila/plovila____________________________

VRSTA I STANJE DIJELOVA:
1. ___________________ kom. __ stanje___________
2. ___________________ kom. __ stanje___________
3. ___________________ kom. __ stanje___________
4. ___________________ kom. __ stanje___________
5. ___________________ kom. __ stanje___________
6. ___________________ kom. __ stanje___________
7. ___________________ kom. __ stanje___________
8. ___________________ kom. __ stanje___________
9. ___________________ kom. __ stanje___________
10. __________________ kom. __ stanje__________
11. __________________ kom. __ stanje__________
12. __________________ kom. __ stanje__________
13. __________________ kom. __ stanje__________
14. __________________ kom. __ stanje__________
15. __________________ kom. __ stanje__________

Navedeni dijelovi su predani na osnovi_____________________
članak 4. točka ______ Uredbe.

Napomena_________________________________
______________________________________

Dijelove predao                 Dijelove primio                 Članovi komisije
___________                             ___________                             1. ______
(ime i prezime)                         (potpis)                        2. ______
___________                                                                     3. ______
(potpis)



Obrazac br. I-3

HRVATSKI AUTO-KLUB
AUTO-MOTO KLUB _________

Datum_____                                      Broj iz kontrolnika K________


ZAPISNIK O NAĐENIM STVARIMA


Prllikom preuzimanja vozila/plovila_______________________
registarski broj__________ država _______godina proizv. ___
vlasnik vozila/plovila_____________________________

komisija auto-moto kluba je pronašla navedene stvari:
1. ___________________ kom. __ stanje___________
2. ___________________ kom. __ stanje___________
3. ___________________ kom. __ stanje___________
4. ___________________ kom. __ stanje___________
5. ___________________ kom. __ stanje___________
6. ___________________ kom. __ stanje___________
7. ___________________ kom. __ stanje___________
8. ___________________ kom. __ stanje___________
9. ___________________ kom. __ stanje___________
10. __________________ kom. __ stanje__________
11. __________________ kom. __ stanje__________
12. __________________ kom. __ stanje__________
13. __________________ kom. __ stanje__________
14. __________________ kom. __ stanje__________
15. __________________ kom. __ stanje__________

Napomena_________________________________
______________________________________

Stvari predao                   Stvari primio                   Članovi komisije
___________                     ___________                     1. ______
(ime i prezime)         (potpis)                        2. ______
___________                                                     3. ______
(potpis)



Obrazac br. I-4

HRVATSKI AUTO-KLUB
AUTO-MOTO KLUB _________

Datum_____                                                      Broj iz kontrolnika K________

Na osnovi članka 6. Uputstva o načinu prikupljanja, preuzimanja i čuvanja motornih i drugih vozila te plovnih objekata i njihovih dijelova, pod carinskim nadzorom, te načinu njihove prodaje i rasporedu sredstava dobivenih njihovom prodajom, upućujemo

PRIJAVU CARINARNICI_________________

Prllikom preuzimanja vozila/plovila_______________________
registarski broj__________ država _______godina proizv. ___
broj motora ___________ broj šasije________________
vlasnik vozila/plovila____________________________
_____________________________________


komisija auto-moto kluba je pronašla navedene stvari:
1. _________________ kom. __ vrijednost___________
2. _________________ kom. __ vrijednost___________
3. _________________ kom. __ vrijednost___________
4. _________________ kom. __ vrijednost___________
5. _________________ kom. __ vrijednost___________
6. _________________ kom. __ vrijednost___________
7. _________________ kom. __ vrijednost___________
8. _________________ kom. __ vrijednost___________
9. _________________ kom. __ vrijednost___________
10. _________________ kom. __ vrijednost__________
11. _________________ kom. __ vrijednost__________
12. _________________ kom. __ vrijednost__________


Vozilo/plovilo smo preuzeli od________________________


Napomena_______________________________________________________________________


                                                                        ZA AUTO-MOTO KLUB
                                                                        _____________________



Obrazac br. I-5

HRVATSKI AUTO-KLUB
AUTO-MOTO KLUB _________

Datum_____                                                      Broj iz kontrolnika K________


IZJAVA - STATEMENT - ERKLARUNG - DECLARATION


Ja niže potpisani ______________________________________________________________
The undersigned                         (ime - name - Name - nom)
Ich unten unterzeichneter
Je soussigne

Državljanin_______________________________      iz___________________________________
Citizen of      (zemlja - countri - Staat - pays)       from            (mjesto-town-Ort-domicile)
Staatsagehorlger                                        aus
Citoyen de                                              de

Ulica_________________________________  br_________ br.putovnice_______
Street          (zemlja-countri-Staat - pays)           no.                     Passport no.
Strasse                                                 Nr.                     Reisepass Nr.
Rue                                                     no.                     Passeport no.

Ovlm se bez prava na bilo kakva potraživanja, neopozivo odričem u korist RepubIike Hrvatske svog
Herewith, without the rIght for any claim I abandon irrevocably in favour of the Republic of Croatia my
Verzichte hiermit unwiderruflich auf jedes Recht und jeden Anspruch zu Gunsten des Staates der Republic of Croatia hinsichtlich meines
Par la presente et sans aucun droit aux demandes ulterieures je renonce en faveur de I'Etat de Republique de Croatia de mon

vozila marke _________________________  tipa______      god. proizvodnje_________
vehicle make                                    type            year od manufacture
Fahrzeuges Marke                                Typ             Baujahr
vehicule marque                                 type            annes de production

br. šasije__________    br. motora____________________  reg. broj____________
chassis no.             englne no.                              registration no. ure
Fahrgestell Nr.         Motor Nr.                               Kermzeichen Nr.
chassis no.             moteur no.                              No. d'immatrlculation

zspremina_________________ cm3  snage__KW.      VozIlo je u_________________ stanju
capacity                        cc      power           The vehice is in                condition
Hubraum                 cm3     Motorleistung   Das Fahrzeug ist in             Zustand
cylindree                       cm3     puissance       Le vehicule set en              etat

Vozilom sam ušao u RH dana ______       na prljelazu __________
Date of entering the RH                 crossing the bordes at
Eingereist mit Kfz in RH am                     am Grenzubergang
Date d'entrtee en RH                            Le passage ene douane a ete affecture

U____________   dana_______ 19 _____    godine.
In                      date                            year.
In                      Datum                           Jahr.
A                       date                            annee.

U prisustvu_________________    _________________
In the presence of                      potpis vlasnIka
Anwesend                                Signature of the owner
En presence de                  Unterschrift des Besitzers
                                        Signature du titulaire du vehicule



Obrazac br. II-1

HRVATSKI AUTO-KLUB
AUTO-MOTO KLUB _________

Datum_____                                                      Broj iz kontrolnika K________


POTVRDA O PREUZIMANJU VOZILA/PLOVILA


Svojim potpisom potvrđujem da sam na osnovi rješenja Carinarnice________
broj_________________________od dana_______ preuzeo vozllo/plovilo sa slijedećim podacima:

vrsta vozila ________, marka i tip_________________
registarski broj__________ država _______godina proizv. ___
broj motora ___________ broj šasije________________
____________________________________


Navedeno vozilo je bilo na čuvanju kod Auto-moto kluba_____________
od dana_______________ (broj iz kontrolnika___________)


Prlmjedbe kod preuzimanja______________________________________________________
____________________________________________________________________________



Vozilo predao                                                   Vozilo preuzeo
___________                                                     ___________
(ime i prezime)                                         (ime i prezime)
___________                                                     ___________
(potpis)                                                        (potpis)



Obrazac br. IV-I

HRVATSKI AUTO-KLUB
AUTO-MOTO KLUB _________

Datum_____                                      Broj iz kontrolnika K________

ZAPISNIK O PREGLEDU I PROCJENI VRIJEDNOSTI


Komisija Hrvatskog auto-kluba imenovana rješenjem broj_____________

izvršila je pregled i procjenu vozila/plovila i dijelova i utvrdila:
vrsta vozila ________, marka i tip_____________
registarski broj__________ država _______godina proizv. ___
broj motora ___________ broj šasije________________
boja________ ccm ___ kw_____ kg_____br. vrata__
broj sjedišta___________ nosivost________________
____________________________________
stanje vozila_______________________________

Komisija je utvrdila da je potrebno utisnuti brojeve:
1. motora, jer je postojeći broj ________________________
2. šasije, jer je postojeći broj _________________________

Primjedbe u svezi uspoređivanja stvarnog stanja vozila sa dokumentacijom:
____________________________________________________________________________


KOMISIJA ODOBRAVA REGISTRACIJU______________________

RADI____________________________________

VOZILO (DIJELOVI) SE IZLAŽU NA JAVNO NADMETANJE____________PUT

PROCIJENJENA VRIJEDNOST VOZILA (DIJELOVA) KOJA SLUŽI KAO POČETNA CIJENA ZA JAVNO NADMETANJE IZNOSI_________________________

Članovi komisije:
1. _____________
2. _____________
3. _____________



Obrazac br. V-1

HRVATSKI AUTO-KLUB
AUTO-MOTO KLUB _________

Datum_____                                                      Broj iz kontrolnika K________


Na osnovu ovlaštenja Ministarstva unutrašnjih poslova Republihe Hrvatske izdaje se


POTVRDA O UTISKIVANJU BROJA MOTORA I ŠASIJE


Na vozilu kuplfenom na licitaciji dana ______________ kod organizacije Hrvatskog auto-kluba______________________ sa podacima:
vrsta vozila ________, marka i tip_____________
broj motora ___________ broj šasije________________
boja________ ccm ___ kw_____ kg_____br. vrata__
broj sjedišta___________ nosivost________ godina proizvodnje ____


UTISNUTI SU SLIJEDEĆI BROJEVI:
1. motora__________________________________
2. šasije___________________________________


Ovjerava stanica za tehnički pregled:


                                                                ZA ORGANIZACIJU HAK
                                                                _____________________



Obrazac br. V-2

HRVATSKI AUTO-KLUB
AUTO-MOTO KLUB _________

Datum_____                                      Broj iz kontrolnika K________


ZAPISNIK O JAVNOJ PRODAJI


sačinjen na dan________ na javnoj prodaji putem____________

motornih vozila i plovila, odnosno dijelova, a po predmetu prodaje:

vrsta vozila ________, marka i tip_____________
broj motora ___________ broj šasije________________
godina proizvodnje____ ccm __ kw_____ boja__________
posebne napomene___________________________
_____________________________________


Početnacijena je____________________, tok nadmetanja:

1. _____________________________________
2. _____________________________________
3. _____________________________________
4. _____________________________________
5. _____________________________________
6. _____________________________________

vozilo je kupio _______________ iz _______________
ulica i broj________________ općina ____________
za iznos od _______________ slovima ____________


Kupac je dužan kupoprodajnu cijenu iz ovog zapisnika uplatiti na poseban račun Hrvatskog auto-kluba u roku od pet dana od dana izvršenja prodaje.

ULOŽEN PRIGOVOR ____________________________

Osobe koje su pratile kupca                             Članovi komisije:
1. ___________                                  1. ___________
2. ___________                                  2. ___________
3. ___________                                  3. ___________


___________
(potpis kupca)



Obrazac br. VI-I

HRVATSKI AUTO-KLUB
AUTO-MOTO KLUB_______________


                                                                        _____________________
                                                                        mjesto i datum


RAČUN BROJ ___________


Na javnoj prodaji održanoj ____________ hupljeno je vozilo/plovilo sa slijedećim podacima:


IZNOS KUPOPRODAJNE CIJENE                       HRD___________
(slovima)_________________________________ vrsta vozila _____________________________
marka i tip ________________________________ broj motora_____________________________
broj šasije ________________________________
godina proizvodnje___________ ccm ______ kw _____
boja __________________broj kontrolnika___________


NAPOMENE VEZANE UZ POREZNU OBVEZU:


Obračunao:                                                      ZA AUTO-KLUB
___________                                                     ___________

                                        M. P.



Obrazac br. VI-5

HRVATSKI AUTO-KLUB
AUTO-MOTO KLUB _________

Datum_____                                              Broj iz kontrolnika K________


POTVRDA ZA REGISTRACIJU


Na osnovi Uredbe o posebnim mjerama za ostvarivanje carinskog nadzora u svezi s prikupljanjem, preuzimanjem i čuvanjem motornih i drugih vozila te plovnih objekata i njihovih dijelova, pod carinskim nadzorom, te načinom njihove prodaje rasporedu sredstava

vrsta vozila ________, marka i tip_____________
broj motora ___________ broj šasije________________
boja______________ kw_____ kg_____br. vrata__
broj sjedišta___________ nosivost________godina proizvodnje_
_____________________________________


ODOBRAVA SE REGISTRACIJA________________________

Kupac vozila je_______________________________ s adresom________________________
______________________________________


Ova potvrda se izdaje radi registracije vozila /plovnog objekta/ dijelova i služi umjesto uvozne carinske deklaracije.


ZA ORGANIZACIJU HAK

_______________



Obrazac br. VI-2

HRVATSKI AUTO-KLUB
AUTO-MOTO KLUB _________

Datum_____                                                      Broj iz kontrolnika K________


ZAPISNIK O PRODAJI VOZILA KAO SEKUNDARNE SIROVINE

Na osnovi članka 19. Uredbe ("Narodne novine", 62/92), izvršena je prodaja vozila /plovnog objekta/ dijelova kao sekundarne sirovine sa slijedećim podacima:

vrsta vozila ________, marka i tip_____________
broj motora ___________ broj šasije________________
ostalo_________________________________________________________________________


evidencijshi broj iz kontroInika K ________________________


Sa predmetnog vozila su demontirani slijedeći dijelovi radi daljnje prodaje
1. ___________________ kom. __ stanje___________
2. ___________________ kom. __ stanje___________
3. ___________________ kom. __ stanje___________
4. ___________________ kom. __ stanje___________
5. ___________________ kom. __ stanje___________
6. ___________________ kom. __ stanje___________
7. ___________________ kom. __ stanje___________
8. ___________________ kom. __ stanje___________
9. ___________________ kom. __ stanje___________
10. __________________ kom. __ stanje__________


Navedenovozilo, bez demontirianih dijelova, prodano je poduzeću za otkup i preradu sekundarnih sirovina _____________________________

Članovi komisije:
1. _____________
2. _____________
3. _____________



Obrazac br. VI-3

HRVATSKI AUTO-KLUB
AUTO-MOTO KLUB _________

Datum_____                                      Broj iz kontrolnika K________


ZAPISNIK O UNIŠTAVANJU REGISTARSKIH PLOČICA


Dana______________ izvršeno je fizičko uništavanje registarskih pločica od vozila izvršnih za javnu prodaju i to:

_________________________________________________________________________________
R. br.          Broj kontrol.           sa vozila                       reg. pločice i oznaka države
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________


Članovi komisije:
1. _____________
2. _____________
3. _____________



Obrazac br. VI-4

HRVATSKI AUTO-KLUB
AUTO-MOTO KLUB _________

Datum_____                                                      Broj iz kontrolnika K________


OMOT SPISA


vrsta vozila _______________________________
marka i tip ________________________________ broj motora________________________________
broj šasije ________________________________
godina proizvodnje___________
zapremina u ccm____________
snaga u kw ______________
boja _________________
datum preuzimanja___________
osnov preuzimanja___________

Datum izlaganja prodaji ___________ početna cijena _______
Datum izlaganja prodaji ___________ početna cijena _______
Datum izlaganja prodaji ___________ početna cijena _______

Postignuta kupoprodajna cijena                                  _______

Datum preuzimanja                                                       _______



Obrazac br. VI-6

HRVATSKI AUTO-KLUB
AK_____________________

IZVJEŠĆE o prodaji motornih vozila na javnoj prodaji
održanoj dana ________________u_____________________________

_________________________________________________________________________________
Red  Prod.  Broj   Naziv i vrsta  Početna  Prodajna  Ime i prezime   Ime i prezime  Adresa kupca
broj  broj    kontr. vozila         cijena     cijena       vlasnika vozila  kupca
_________________________________________________________________________________
1       2       3       4               5       6               7       8                       9
_________________________________________________________________________________











_________________________________________________________________________________
Obrazac VI-6