Zakoni i propisi - Pravni savjeti 51 17.08.1992 Pravilnik o utvrđivanju kala, loma, kvara i rasipa na proizvodima u trgovini robe na malo i ugostiteljstvu
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

Na osnovi članka 7. stavka 2. točke 5. Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga ("Narodne novine", br. 36/91 i 73/91), članka 51. stavka 5. Statuta Hrvatske gospodarske komore ("Narodne novine", br. 56/91), te članka 21. stavak 1. točka 7. Statuta Saveza udruženja hrvatskih obrtnika, Skupština Saveza udruženja hrvatskih obrtnika na sjednici od 28. srpnja 1992, donijela je

PRAVILNIK

o utvrđivanju kala, loma, kvara i rasipa na proizvodima u trgovini robe na malo i ugostiteljstvu

I. OSNOVNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim pravilnikom utvrđuje se visina novčane vrijednosti nastale na proizvodima u trgovini robe na malo i ugostiteljstvu do koje radnje bez statusa pravne osobnosti mogu knjižiti kao materijalne troškove poslovanja.

Članak 2.

Utvrđene vrijednosti iz članka 1. ovog pravilnika smatraju se redovnim gubicima radnje iz članka 1. ovog pravilnika i knjiže se kao materijalni troškovi poslovanja u smislu Zakona o računovodstvu i drugih propisa koji reguliraju poslovno knjigovodstvo samostalnih privrednika Na utvrđene vrijednosti iz stavka 1. ovog članka ne obračunava se porez na promet proizvoda na osnovi Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga.

Članak 3. Utvrđivanje gubitka iz članka 2 ovog pravilnika obavlja se periodično prilikom sastavljanja obračuna akontacije poreza na promet i istekom godine kod podnošenja konačnog obračuna poreza na promet proizvoda. Gubitak iz stavka 1. ovog članka iskazuje se u zapisniku kojim se obavlja popis zaliha robe, koji sastavlja vlasnik trgovačke radnje periodično.

II. TROŠKOVI KALA, LOMA, KVARA I RASIPA

Članak 4.

Vrijednost kala, loma, kvara i rasipa odnosi se na:

1. Prehrambene proizvode :

- voće - povrće

- žitarice

- alkoholna i bezalkoholna pića

- masti i ulja

- mlijeko i mliječne proizvode

- svježe meso

- suhomesnate proizvode

- ostale prehrambene proizvode.

2. Stočnu hranu

3. Staklarske i porculanske proizvode

4. Kemikalije

5. Ugljen.

Članak 5.

Pod kalom, lomom, kvarom i rasipom podrazumijevaju se gubici na proizvodima koji nastaju kao posljedica prirodnih utjecaja ili kao posljedica radnji neophodnih u poslovanju i pružanju usluga. Kalo, lom, kvar i rasip iz stavka 1. ovog članka mogu nastati isušivanjem, hlapljenjem, smrzavanjem, razbijanjem, oštećenjem, kvarenjem, rasipanjem i topljenjem.

Članak 6.

Na ime kala, loma, kvara i rasipa utvrđuju se norme ukupnih gubitaka u postocima od količine proizvoda koje su u obračunskom periodu prodane. Normativi iz stavka 1. ovog članka utvrđuju se na osnovi iskustva struke do iznosa od:

1. Prehrambeni proizvodi

A. VOĆE

Svježe voće

a) rano voće 2%

b) ostalo voće

- jabuke, kruške, šljive, kupine, dunje i lubenice 3%

- ostalo 2%

Sušeno voće

a) šljive 1,5%

b) smokve 0,7%

c) ostalo sušeno voće 0,4%

Južno voče 1,5%

B. POVRćE

Svježe povrće

a) rani krumpir, rani kupus, kelj, cvjetaća, koraba i tikvica 2%

b) mahuna, grašak, paprika i rajčica 3%

c) rana mrkva, celer, peršun i ostalo povrće 2%

Konzervirano i ostalo povrće 1%

C. ŽITARICE

- pšenica, ječam, zob, raž 0,25%

- kukuruz i druge žitarice

D. ALKOHOLNA I BEZALKOHOLNA PIĆA

- u bocama 0,5%

- u bačvama i slično 1%

E. MASTI I ULJA

- u bocama 0,5%

- u bačvama i slično 1%

F. MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI

a) mlijeko - pasterizirano 0,4% - ostalo 0,5% b) sirevi svih vrsta i pakovanja 0,5%

G. SVJEŽE MESO 0,5%

H. SUHOMESNATI PROIZVODI 1%

I. OSTALI PREHRAMBENI PROIZVODI

- sušena riba 0,5%

- mirodije 0,1%

- konditorski proizvodi 0,1%

- kakao i kava 0,1%

- šećer, riža, brašno, sol i ostali prehrambeni proizvodi 0,5%

2. Stočna hrana 2%

3. Staklarski i porculanski proizvodi

- šuplje staklo 1,5%

- porculan i keramika 0,7%

- razno staklo 0,5%

4. Kemikalije

- naftni derivati 0,7%

- boje i lakovi 0,5%

- ostali proizvodi 0,5%

5. Ugljen

- drveni rinfuza 3,5%

- drveni u vrećama 1%

- lignit rinfuza 2%

- ostali ugljen 1%

Članak 7.

Iznimno od odredbi članka 6. ovog pravilnika normativi na ime kala, loma, kvara i rasipa u ugostiteljstvu utvrđuju se za sljedeće proizvode do iznosa od:

- krumpir za zimnicu do 20% - luk crveni za zimnicu do 10%

- luk bijeli za zimnicu do 12%

- mrkva za zimniću do 20%

- sve vrste svježe ribe do 25%

- sve vrste smrznute ribe do 25%

- pršut do 45%

- sir zreo do 15%

- kava i drugi napici koji se spravljaju u prostoru za usluživanje gostiju 0.5%

Članak 8.

Prehrambeni proizvodi i alkoholna pića i napici koji su neupotrebljivi zbog kvara, mogu se otpisati samo uz zapisničku konstataciju nadležne sanitarne inspekcije. Zapisnikom iz stavka 1. ovoga članka navode se razlozi zbog kojih je došlo do neupotrebljivosti proizvoda na upotrebu ušlijed pokvarenosti.

II. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 9.

Tumačenje odredbi ovog pravilnika daje Izvršni odbor Saveza udruženja hrvatskih obrtnika.

Članak 10.

Izmjene i dopune ovog pravilnika vrše se na način i po postupku kojim je i donesen.

Članak 11.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana nakon objave u "Narodnim novinama".

Broj: 50-2-1992.

Zagreb, 29. srpnja 1992.

Predsjednik Saveza

Josip Šajnović, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.