Zakoni i propisi - Pravni savjeti 18 31.03.1992 Odluka o načinu i uvjetima odobravanja kredita bankama za održavanje dnevne likvidnosti
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

NARODNA BANKA HRVATSKE

Na temelju članka 21. i 67. stavak 1. točka 8) Uredbe o Narodnoj banci Hrvatske ("Narodne novine", broj 71/91), Savjet Narodne banke Hrvstske donio je

ODLUKU

o načinu i uvjetima odobravanja kredita bankama za održavanje dnevne likvidnosti

I.

Narodna banka Hrvatske odobrava bankama kratkoročne kredite za održavanje njihove dnevne likvidnosti (u nastavku teksta: "kredit za likvidnost") u visini, uz uvjete i na način što su utvrđeni ovom odlukom.

II.

Kredit za likvidnost Narodna banka Hrvatske odobrava na temelju portfelja vrijednosnih papira kojima banka raspolaže:

1) blagajničkih zapisa Narodne banke Hrvatske, i to:

- blagajničkih zapisa što su ih banke obvezne upisati na temelju propisa o načinu održavanja minimalne likvidnosti banaka

- do iznosa 30% nominalne vrijednosi tih zapisa;

- ostalih blagajničkih zapisa

- do iznosa 100% nominalne vrijednosti tih zapisa

2) obveznica što ih je izdala Republika Hrvatska koja je preuzela obvezu da ih amortizira, a izdala ih je radi prikupljanja novčanih sredstava i glase na hrvatske dinare do iznosa 50% nominalne vrijednosti tih obveznica koje dospijevaju u roku do tri mjeseca od dana korištenja kredita;

3) eskontiranih mjenica što su ih izdala poduzeća s rokom od dva ili više mjeseci, na koje su banke dale avale do visine 20% nominalne vrijednosti mjenica do čijeg roka dospijeća preostaje najviše 30 dana;

4) blagajničkih zapisa banaka i drugih izdavalaca izdanih s rokom od šest ili više mjeseci - do iznosa 30% nominalne vrijednosti zapisa do čijeg roka dospijeća preostaje najviše 30 dana;

5) komercijalnih zapisa izdanih s rokom od dva ili više mjeseci - do visine 20% nominalne vrijednosti zapisa do čijeg roka dospijeća preostaje najviše 30 dana.

III.

Kreditom za likvidnost banka se može koristiti uz uvjet da u proteklih 60 dana nije imala dospjelih nenamirenih obveza iz kredita za likvidnost.

IV.

U dane korištenja kredita za likvidnost, u smislu ove odluke, banka ne može povećavati kredite ni druge plasmane. Pod kreditima i drugim plasmanima u smislu ove odluke, razumijevaju se plasmani propisani Odlukom o metodologiji utvrđivanja ukupnih plasmana banaka ("Službeni list SFRJ", br. 9/90 i 27/90; "Narodne novine" br. 53/91). medubankarski plasmani i plasmani u dobrovoljne blagajničke zapise Narodne banke Hrvatske.

V.

Kreditom za likvidnosti, u smislu ove odluke, banka se može koristiti neprekidno ili s prekidima do ukupno deset radnih dana u mjesecu, bez obzira na iznos korištenog kredita. Danom početka korištenja kredita smatra se dan kad su banci prenesena sredstva na njezin žiro-račun, a dan kad banka vrati kredit ne računa se kao dan korištenja kredite Ako banka vrati kredit istog dana kad su joj sredstva prenesena na žiro-račun, smatrat će se da se kreditom koristila jedan dan. Radnim danom, u smislu ove odluke, ne računa se subota.

VI.

Banke sa sjedištem u Republici Hrvatshoj dužne su kredite za likvidnost korištene temeljem neto smanjenja devizne stednje i deponirane devizne štednje vratiti Narodnoj banci Hrvatske i to najkasnije u šest jednakih mjesečnih obroka s tim da prvi obrok dospijeva 30. travnja 1992. godine. Filijale banaka koje imaju sjedište izvan Republike Hrvatske dužne su kredite za likvidnost korištene temeljem neto smanjenja devizne štednje i deponirane devizne štednje vratiti Narodnoj banci Hrvatske i to najkasnije u tri jednaka mjesečna obroka s tim da prvi obrok dospijeva 30. travnja 1992. godine. Banke sa sjedištem u Republici Hrvatskoj i filijale banaka koje imaju sjedište izvan Republike Hrvatske mogu kredite za likvidnost koristene temeljem neto smanjenja devizne štednje i deponirane devizne stednje vratitn Narodnoj banci Hrvatske i prije rokova navedenih u stavcima 1. i 2. ove točke odluke. Banke koje koriste kredit za likvidnost temeljem neto smanjenja devizne štednje kod Narodne banke Hrvatske, stupanjem na snagu ove odluke dužne su držati u svojem portfelju kratkoročne vrijednosne papire u visini korištenog kredita.

VII.

Vrijednosni papiri na temelju kojih se banka koristi lombardnim kreditom ili reeskontnim kreditom ne mogu biti osnova za korištenje kredita za likvidnost u smislu ove odluke.

VIII.

Pod bankom, u smislu ove odluke, razumijevaju se banke koje su osnovane kao pravna osoba na temelju Zakona o bankama i drugim financijskim organizacijama ("Službeni list SFRJ", br.10/89, 40/89, 87/89, 18/90. i 72/90; "Narodne novine", br. 53/91).

IX.

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaje važiti Odluka o načinu i uvjetima odobravanja kredita bankama za održavanje dnevne likvidnosti ("Narodne novine", broj 61/91).

X.

Ova odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. travnja 1992. godine.

O. br. 14/92.

Zagreb. 31. ožujka 1992.

Predsjednik Savjeta Narodne banke Hrvatske

Guverner Narodne banke Hrvatske

dr. Ante Čičin-Šain, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.