Zakoni i propisi - Pravni savjeti 16 26.03.1992 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-I-45/1991 od 11. ožujka 1992.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici l l. ožujka 1992. godine, donio je

ODLUKA

1. Ukida se odredba članka 2. točke l. Odluke o ustanovljavanju lovišta na području općine Omiš ("Službeni glasnik općine Omiš", br. 6/90). 2. Ova će se odluka objaviti u "Narodnim novinama" i "Službenom glasniku općine Omiš".

Obrazloženje Lovačko društvo "Mosor - Priko" podnijelo je Ustavnom sudu Republike Hrvatske prijedlog za ocjenu zakonitosti članka 2 točke 1. u izreci navedene odluke. Smatra da je navedena odredba Odluke u neskladu sa člankom 6. Zakona o lovstvu jer Skupština općine Omiš pri utvrđivanju lovišta "Podmosorje" nije pribavila suglasnost Skupštine upćine Split, mada se lovište prostire dijelom, od cca 3600 ha, na području općine Split. Rješenjem broj U-1-45/1991. od 28. studenoga 1991. godine Ustavni sud Republike Hrvatske pokrenuo je postupak za ocjenu zakonitosti navedene odredbe i istovremeno Skupštini općine Omiš, dao rok u trajanju od dva mjeseca, da osporenu odredbu Odluke uskladi sa Zakonom. budući da Skupština općine Omiš nije u tom roku uskladila osporenu odredbu Odluke sa Zakonom, tj. nije od Skupštine općine Split pribavila suglasnost za ustanovljavanje lovišta "Podmosorje", koje se dijelom prostire na području općine Split, Sud je nastavio s postupkom I ukinuo članak 2. točku 1. Odluke o ustanovljavanju lovišta na području općine Omiš iz slijedećih razloga : Prema članku 6. stavku 2. Zakona o lovstvu ("Narodne novine", br. 25/76 - pročišćeni tekst), ako se lovne površine prostiru na područlu dvije ili više općina, lovište ustanovIjuju nadležne općinske skupštine sporazumno. Kako se lovište "Podmosorje" prostire dijelom, od cca 3600 ha, na području općine Split, to je u smislu citirane odredbe članka 6. stavka 2. Zakona o lovstvu Skupštine općine Omiš trebala prethodno pribaviti suglasnost Skupštine općine Split. U postupku je utvrdeno da Skupština općine Omiš, u okviru roka od dva mjeseca koji joj je Sud dodijelio rješenjem o pokretanju postupka, nije od Skupštine općine Split uspjela ishoditi suglasnost za spomenuto lovište "Podmosorje", te je Sud donio odluku kao u izreci.

Broj : U-I-45/ 199 l Zagreb. 11. ožujka 1992.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.