Zakoni i propisi - Pravni savjeti 15 25.03.1992 Odluka o stopi doprinosa Savezu udruženja samostalnih privrednika Hrvatske za 1992. godinu
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

SAVEZ UDRUŽENJA SAMOSTALNIH PRIVREDNIKA HRVATSKE

Na osnovi odredbi članka 2. stavka 3. Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori ("Narodne novine". br. 66/91), te članka 43. točka 6. i članka 89. Statuta Saveza udruženja samostalnih privrednika Hrvatske Skupština Saveza na svojoj 11. redovnoj sjednici održanoj dana 26. veljače 1992. godine. donijela je

ODLUKU

o stopi doprinosa Savezu udruženja samostalnih privrednika Hrvatske za 1992. godinu

Članak 1.

Doprinos za financiranje programa rada i aktivnosti Saveza udruženja samostalnih privrednika Hrvatske plaćaju samostalni privrednici Hrvatske.

Članak 2.

Obveznici doprinosa plaćaju doprinos po stopi od 0,30 posto. Iz ovako utvrđene zbirne stope financiraju se programi rada i aktivnosti Hrvatske gospodarske komore i Saveza udruženja samostalnih privrednika Hrvatske.

Članak 3.

Obveznici doprinosa iz članka i. ove odluke uplaćuju u 1992. g. i sredstva solidarnosti za pomoć ugroženim samostalnim privrednicima po dodatnoj stopi od 0,10 posto.

Članak 4.

Osnovica za obračun doprinosa iz članka 2. i 3. ove odluke je osnovica od koje se obraćunava doprinos za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Iznimno, osnovica za obračun doprinosa obveznicima koji djelatnosti obavljaju kao sporedno zanimanje, osnovica za obračun doprinosa je osnovica koja služi za utvrdivanje godišnjeg paušalnog iznosa poreza na dobit.

Članak 5.

Razrez i naplatu doprinosa obavljat će za samostalne privrednike koji porez na dobit plaćaju u godišnjem paušalnom iznosu.Općinske uprave društvenih prihoda istovremeno sa utvrđivanjem poreznih obveza. Obračun i uplata doprinosa za samostalne privrednike koji porez na dobit plaćaju prema ostvarenoj dobiti vršit će sami porezni obveznici mjesečno putem isplatnih lista u kojima se obračunavaju osobni dohoci te porezi i doprinosi koji se plaćaju iz osobnih dohodaka. Kontrolu obračuna i uplate doprinosa iz stavka 2. ovog članka obavlja Općinska uprava društvenih prihoda.

Članak 6.

Uplata doprinosa iz članka 2. i 3. vrši se na žiro-račun Saveza broj: 30102-837-4288 na osnovi posebno zaključenog Ugovora.

Članak 7.

Ova odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Broj : 50- 1/ 1- 1992..

Zagreb, 26. veljače 1992.

Predsjednik Saveza

Josip Šajnović, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.