Zakoni i propisi - Pravni savjeti 12 06.03.1992 Pravilnik o uvjetima glede uređenja objekata, prostorija opreme i stručnih djelatnika kojima moraju udovoljavati pravne i fizičke osobe u obavljanju poslova zdravstvene zaštite životinja i veterinarske djelatnosti
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

Na temelju članka 71. stavka 2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti životinja i veterinarskoj djelatnosti ("Narodne novine", br. 52/91), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi

PRAVILNIK

o uvjetima glede uređenja objekata, prostorija opreme i stručnih djelatnika kojima moraju udovoljavati pravne i fizičke osobe u obavljanju poslova zdravstvene zaštite životinja i veterinarske djelatnosti

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuju uvjeti kojima moraju udovoljavati veterinarske stanice, ambulante i klinike u njihovu sastavu Specijalizirane veterinarske ambulante i veterinarske klinike za mesojede i druge male životinje koje se ne koriste za ljudsku prehranu, veterinarske ambulante u sastavu vlastitih objekata specijalizirane stočarske , proizvodnje i dijagnostički i analitički laboratoriji u obavljanju poslova veterinarske djelatnosti.

Članak 2.

Zahtjev za utvrđivanje uvjeta iz članka 1. ovog pravilnika podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravi za veterinarstvo.

Uvjete iz stavka 1. ovog članka utvrđuje stručna komisija koju imenuje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

II. UVJETI KOJIMA MORA UDOVOLJAVATI VETERINARSKA STANICA

Članak 3.

Veterinarska stanica mora imati poslovni objekt s odgovarajućim prostorijama za veterinarsku ambulantu za obavljanje zdravstvene zaštite životinja i drugih poslova veterinarske djelatnosti koje je dužna obavljati te prostorijama za obavljanje administrativno-stručnih, pomoćnih i njima sličnih poslova

Administrativno-stručni, pomoćni i njima slični poslovi ili samo pojedini od ovih poslova, mogu se obavljati i izvan poslovnog objekta veterinarske stanice, ako to ne šteti funkcionalnom organiziranju poslova i ne stvara poteškoče u pružanju usluga.

Članak 4.

Krug objekta veterinarske stanice ili veterinarske ambulante u njenom sastavu mora biti ograđen prikladnom ogradom sa ulaznim vratima koja onemogućavaju nekontrolirani pristup osoba i životinja.

Sve slobodne površine kruga objekta, koje nisu pokrivene čvrstim materijalom, moraju biti pod uredno održavanim zelenilom.

Članak 5.

Prilazni putovi do poslovnog objekta veterinarske stanice i putovi u krugu objekta moraju biti dovoljne širine i od čvrstog materijala

U krugu objekta treba biti postavljen odgovarajući broj hidranata te osigurana i druga sredstva i naprave ze održavanje čistoće putova i staza.

Članak 6.

U krugu objekta veterinarske stanice ili ambulante u njezinu sastavu mora biti izgrađeno nepropusno i zatvoreno gnojište ili smješten kontajner za odlaganje gnoja.

Veterinarska stanica mora raspolagati potrebnim brojem posuda ili kontajnerom za prikupljanje smeća i otpadaka sa prikladno rješenim načinom uklanjanja ili odvoženja.

Veterinarska stanica ili ambulanta u sastavu mora raspolagati sa prikladnom nepropusnom jamom za spaljivanje ambalaže i biološko-kemijskih ostataka upotrebljavanih sredstava ili raspolagati sa odgovarajućim uređajem, peći za spaljivanje otpadaka.

Članak 7.

Objekt veterinarske stanice mora imati odgovarajuću kanalizaciju.

Otpadne vode i fekalije moraju se ulijevati u javnu kanalizaciju ili odgovarajuću septičku jamu.

Otpadne vode mogu se slijevati u prirodni recipijent samo u slučaju da su prošle kroz sistem pročiščavanja i dezinfekcije ako posebnim propisima nije drukčije određeno.

Oborinske vode mogu se ulijevati u kanalizaciju ili prirodni recipijent bez pročišćavanja.

Članak 8.

Sva mjesta korištenja vode moraju biti osigurana prikladnim odvodom u kanalizaciju uz sprečavanje razlivanja i povrata mirisa.

U radnim prostorijama ambulante, sva voda upotrebljena za pranje zidnih i podnih površina mora se odvoditi, putem odgovarajućih podnih slivnika osiguranih protiv izlaska glodavaca i povrata mirisa, direktno u zatvoreni sistem kanalizacije.

Članak 9.

Objekt veterinarske stanice i ambulante u sastavu mora biti po mogućnosti priključen na vodovodnu mrežu ili raspolagati vlastitim vodoopskrbnim izvorom sa pripadajučim uredajem za opskrbu tekućom vodom.

Odgovarajućim uređajima mora biti osigurana opskrba tekućom toplom i hladnom vodom na svim mjestima za obavljanje pregleda i zdravstvene zaštite životinja, pranje i čiščenje pribora, instrumenata i opreme te za održavanje higijene veterinarskih radnika.

Članak 10.

Objekt veterinarske stanice mora raspolagati posebno odvojenim sanitarnim čvorom za uposlene s jednim ili po potrebi dva zahoda za osoblje raznog spola. U predprostoru zahoda mora se postaviti uređaj za pranje, brisanje ili sušenje ruku.

Za stručno osoblje veterinarske stanice i ambulante u sastavu mora se osigurati tuš kabinu ili kupatilo sa toplom vodom i pripadajućim sanitarijama.

Članak 11.

Objekt veterinarske stanice i ambulante u njezinu sastavu, mora biti priključen na telefonsku mrežu i raspolagati sa odgovarajućim uređajima i potrebnim brojem telefonskih aparata

Članak 12.

Za obavljanje veterinarsko-sanitarnih pregleda i veterinarsko-sanitarnih inspekcijskih pregleda, veterinarska stanica mora imati najmanje dva veterinara sa položenim ispitom i ovlaštenjem za veterinarskog inspektora.

Za obavljanje istih poslova područna veterinarska ambulanta mora imati najmanje jednog veterinara sa položenim ispitom i ovlaštenjem za veterinarskog inspektora.

A) Veterinarska ambulanta u sastavu veterinarske stanice

Članak 13.

Veterinarska ambulanta u sastavu veterinarske stanice mora imati:

1. prostoriju za pregled i liječenje malih i velikih životinja;

2. prostor za osnovne laboratorijske pretrage;

3. prostor za čišćenje, pranje i sterilizaciju instrumenata i drugog pribora i pomagala;

4. prostoriju za držanje lijekova i drugog sanitetskog materijala;

5. prostoriju za veterinarske radnike;

6. prostor za izdavanje svjedodeba o zdravstvenom stanju životinja;

7. čekaonicu za stranke;

8. čekaonicu za životinje:

9. prostoriju ili ograđeni prostor za izolaciju životinja;

10. garderobu ;

11. sanitarni čvor

Prostor za čiščenje, pranje i sterilizaciju instrumenata i drugog pribora i pomagala te prostor za osnovne laboratorijske pretrage, mogu se urediti u jednoj ili više zasebnih prostorija.

Prostor za izdavanje svjedodžaba o zdravstvenom stanju životinja može se urediti u sklopu prostorije iz točke 5. ovog članka ili u zasebnoj prostoriji.

Namjena pojedinih prostorija mora biti vidljivo označena na ulaznim vratima svake prostorije.

Članak 14.

Prostorija za pregled i liječenje malih životinja mora se urediti u svakoj veterinarskoj ambulanti.

Prostorija za pregled i liječenje velikih životinja mora se osigurati u objektima gdje se predviđa ili postoji stalna potreba za istom. U sklopu prostorije za pregled i liječenje velikih životinja može se urediti i opremiti prostor za pregled i liječenje malih životinja.

U slučaju da nema prostorije za pregled i liječenje velikih životinja, a postoji povremena potreba za prijem i obradu takvih životinja, mora se u ograđenom krugu objekta osigurati nadstrešnica sa vezovima i stojnicom za fiksiranje i pregled velikih životinja

Članak 15.

Prostorija za pregled i liječenje životinja mora imati pod od čvrstog materijala, izrađen tako da nije sklizak i da se lako pere, sa odgovarajućim nagibom prema slivniku zaštičenom od povrata mirisa i prodora glodavaca iz kanalizacije. Zidovi prostorija moraju biti, do visine od dva metra, obloženi keramičkim pločicama ili izvedeni sa čvrstom i glatkom površinom koja omogućava pranje i dezinfekciju, svijetle boje te zaobljenih rubova u sastavu sa površinom poda. Površine vrata, dovratka, okvira prozora, namještaja i uređaja za pregled i liječenje malih i velikih životinja moraju biti izrađeni od materijala odnosno obojeni otpornom bojom koja omogućava pranje i dezinfekciju. Prozori moraju biti zaštićeni mrežama protiv ulaska insekata. Prostorija mora raspolagati sa tekućom vodom, gumenom cijevi i priključkom za pranje poda i zidnih površina. Dovoljno duga gumena cijev za pranje mora biti van upotrebe uredno ovješena na prikladnom zidnom držaču. U prostoriji za pregled i liječenje životinja mora se osigurati glavni svjetlosni izvor od 250 do 500 luksa.

U prostoriji za pregled i liječenje životinja mora se nalaziti slijedeća oprema i uređaji:

1. stojnica za fiksaciju i pregled velikih i malih životinja:

2. stol za pregled i fiksaciju malih životinja;

3. stol za pribor, instrumente te evidenciju i pokretni stolić za odlaganje pribora i instrumenata pri intervencijama;

4. metalni bubanj za sterilni zavojni materijal;

5. bubrežaste metalne ili emajlirane zdjelice;

6. fotografske emajlirane posude:

7. pribor za označavanje životinja, ušne ili metalne markice i kliješta, tetovir-kliješta i brojevi (ili tetovir-čekić, odnosno pribor za označavanje tekučim dušikom ili vruče-žigosanje);

8. pribor za uzimanje i pakovanje materijala za laboratorijske pretrage;

9. ormarić za instrumente,

10. ormarić za priručne lijekove i slična sredstva;

11. pokretna svjetiljka ili zglobni reflektor;

12. pribor za obaranje velikih životinja;

13. vješalica za kratkotrajno odlaganje zaštitne odjeće;

14. plastične ili emajlirane posude za vodu i dezinfekcione otopine;

15. zatvorena posuda za otpatke sa nožnim posluživanjem;

16. umivaonik za ruke ili prikladni sudoper sa tekućom toplom i hladnom vodom, uređajem za tekući sapun ili dezinficijens te uređajem za sušenje ili brisanje ruku sa papirnatim ubrusima.

Članak 16.

Prostorija ili prostor za osnovne laboratorijske pretrage mora imati podnu površinu od materijala koji se lako pere i dezinficira. Površine zidova, koje su udaljene manje od jednog metra od radnog stola moraju biti, u visini od najmanje 1,80 metra, obložene zidnim keramičkim pločicama ili izvedene od čvrstog i glatkog materijala, koji omogućava pranje i dezinfekciju, svijetle boje.

U prostoru za osnovne laboratorijske pretrage mora se nalaziti slijedeća oprema i uređaji:

1. radni stol odgovarajuće veličine sa radnom površinom izrađenom od materijala koji se lako pere i dezinficira;

2. odgovarajuća posuda za pranje spojena na sistem za odvod otpadnih voda sa dovodom tekuće hladne i tople vode, temperature najmanje 85 oC, ukoliko već isto ne postoji u zajedničkoj prostoriji sa prostorom za pranje i čišćenje instrumenata;

3. mikroskop sa povećanjem najmanje do 1000 x, imerzioni, sa vlastitim svjetlosnim izvorom;

4. trihiniskop ili posebna lupa sa pripadajućim priborom za trihinoskopiju;

5. pribor za osnovne orijentacione mikroskopske i fizikalno-kemijske pretrage krvi, mokraće, buragovog soka i mlijeka;

6. pribor za osnovne parazitološke pretrage (koprološke pretrage flotacijom i sedimentacijom i mikroskopske, pretrage);

7. pribor za koaotrolu pokretljivosti i vitalnosti duboko smrznutog i tekućeg sjemena za osjemenjivanje (spermoterm za otapanje duboko smrznutog sjemena, spermobioterm sa kontrolnim termometrom za mikroskopsku kontrolu);

8. predmetnice, pokrovnice, laboratorijsko staklo i posude, graduirane pipete, tikvice i sl.;

9. plinski plamenik sa tronošcem i električno kuhalo;

10. pribor za osnovne orijentacione pretrage na ispravnost mesa i mlijeka (za probu kuhanja i pečenja, iskrvarenja, stupnja kiselosti, gustoće i specifične težine mlijeka. a po mogućnosti optički refraktometar za utvrđivanje patvorenja mlijeka, PH metar i pribor za utvrđivanje količine mliječne masti);

11. ormarić za laboratorijski pribor, instrumentarij, posude i laboratorijske kemikalije i sterilizirani materijal;

12. vješalica za kratkotrajno odlaganje zaštitne odjeće.

Članak 17.

Prostor za čišćenje, pranje i sterilizaciju instrumenata i drugog pribora i pomagala mora imati pod od materijala koji se lako pere i nije sklizak. Površine zidova koje su udaljene manje od jednog metra od radnih površina moraju biti obložene zidnim keramičkim pločicama ili izvedene sa glatkom i na pranje i dezinfekciju, otpornom površinom do najmanje 1.80 metra visine zida.

U prostoru za čišćenje, pranje i sterilizaciju instrumenata i drugog pribora i pomagala mora se nalaziti slijedeča oprema i uređaji:

1. radni stol odgovarajuće veličine izrađen od materijala koji se lako pere i dezinficira;

2. odgovarajuća dvodijelna posuda za pranje (sudoper) s dovodom tekuće hladne i tople vode sa temperaturom od najmanje 85 oC, spojena na sistem za odvod otpadnih voda, ukoliko se već isto ne nalazi u zajedničkoj prostoriji sa prostorom za osnovne laboratorijske pretrage;

3. suhi i vlažni sterilizator odgovarajuće veličine;

4. odgovarajuči ormarić i posude metalni bubanj za sterilizirani materijal;

5. emajlirane fotografske posude, zdjelice;

6. zatvorena posuda za otpatke sa nožnim otvaranjem;

7. stalci i pribor za sušenje laboratorijskog posuda i pribora;

8. vješalica za kratkotrajno odlaganje zaštitne odječe.

Članak 18.

Prostorija za držanje lijekova i drugog sanitetskog materijala mora biti opremljena odgovarajućim brojem ormara sa bravom za zaključavanje i policama za držanje lijekova i drugog sanitetskog materijala. U prostoriji se mora nalaziti kompresioni hladnjak od najmanje 120 1 korisne zapremnine opskrbljen sa kontrolinim termometrom. Prostorija mora biti opskrbljena zidnim termometrom. Prozori prostorije moraju biti zatamnjeni a vrata držana pod ključem.

Otrovi, sredstva za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju moraju se čuvati u posebno namijenjenim i označenim ormarima pod ključem ili u zasebnoj prostoriji pod ključem.

Članak 19.

Prostorija za veterinarske radnike mora biti odgovarajuće veličine zavisno o broju veterinarskih radnika.

U prostoriji za veterinarske radnike mora biti odgovarajući broj pisačih stolova i ormara za službene evidencije, dokumentaciju, tiskanice i slično.

Ako u ambulanti ne postoji posebna prostorija za garderobu mora se u prostoriji za veterinarske radnike, za svakog veterinarskog radnika, osigurati posebni garderobni ormar za odlaganje odjeće.

Članak 20.

Prostor za izdavanje svjedodžbi o zdravstvenom stanju životinja mora biti odgovarajuće veličine, a u njemu radni stol i po potrebi ormar za tiskanice i evidencije o izdanim svjedodžbama za radnika koji izdaje svjedodžbe.

Članak 21.

Čekaonica za stranke mora biti uređena u zatvorenoj prostoriji, odgovarajućem predsoblju ili dovoljno prostranom hodniku te opremeljena sa dovoljnim brojem stolica ili klupa (najmanje tri sjedeća mjesta) kao i vješalicom za odlaganje odjeće.

Članak 22.

Čekaonice za velike životinje može biti izgradena kao zatvorena ili poluzatvorena prostorija ili kao nadstrešnica zatvorena sa tri strane. Čekaonica mora imati najmanje tri veza za velike životinje odvojenih visećim bočnim motkama i jednim poluzatvorenim ili zatvorenim boksom čvrstih, neprozirnih pregrada od 1,8 metra visine.

Čekaonica za male životinje (pse, mačke i druge kućne ljubimce) mora biti uređena u zatvorenoj, dovoljno velikoj prostoriji sa mogučnošću nesmetanog smještaja najmanje tri vlasnika i njihovih životinja ili izvedena s najmanje tri posebna odjeljka, neprozirnih pregrada od 0,80 m visine, za odvojeno držanje životinja.

U čekaonici za male životinje mora biti odgovarajući broj stolica ili klupa za stranke.

Čekaonica za male životinje može se urediti i u odvojenom dijelu čekaonice za stranke.

Članak 23.

Prostorija ili ograđeni prostor za izolaciju životinja mora se urediti u odvojenim prostorijama za velike i male životinje uz mogućnost individualnog držanja najmanje jedne velike i tri male životinje u zatvorenim boksovima odnosno kavezima sa punim pregradama. Za izolaciju pasa, mačaka i drugih kućnih ljubimaca mora se osigurati potreban broj metalnih kaveza i krletaka.

Članak 24.

Sanitarni čvor veterinarske ambulante mora se sastojati od najmanje jednog zahoda za stranke i odgovarajućeg pretprostora, podova i zidova opločenih keramičkim pločicama do 1,50 m visine.

U pretprostoru zahoda mora se postaviti umivaonik za pranje ruku s tekućom vodom, uređajem za tekući sapun i uređajem za sušenje ruku ili za korištenje papirnatih ručnika te posudom za odbacivanje upotrijebljenih papirnatih ručnika.

Članak 25.

Pored opreme iz stavka 2. članka 15,16. i 17. ovog pravilnika, veterinarska ambulanta mora imati i odgovarajući broj, zavisno o broju veterinarskih radnika, instrumenata za kirurške, interne, porodiljske i preventivne zahvate te pribor za sekciju i obradu uginulih ili zaklanih životinja i uzimanje materijala za laboratorijske pretrage, kao i odgovarajući broj zaštitnih sredstava, radnih ogrtača, zaštitnih pregača, prsluka i naramenica te zaštitne obuće i to:

1. za svakog uposlenog veterinara po fleksibilni stetoskop (fonendoskop), toplomjer maksimalni, ručna baterijska svjetiljka, komplet od najmanje pet brizgalica razne veličine sa najmanje dva zaštitna paratusa za sterilno nošenje brizgalica i igala te platnenim ili plastičnim priborom sa ušivenim ulošcima za nošenje brizgalica (odnosno odgovarajući broj sterilnih brizgalica pojedinih veličina za jednokratnu upotrebu), injekcione igle velike i male sa zaštitnim kutijama za čiste i nečiste, skalpel trbušasti, škare kirurške savijene i ravne, troakar za goveda, sonda želučana (po Marecu), veterinarska torba za nošenje pribora, instrumenata, priručnih lijekova i dokumentacije te najmanje tri zaštitna bijela ogrtača, jedna gumirana pregača, jedna gumirana zaštitna naramenica, prsluk podstavlien umjetnim ili prirodnim krznom, gumene čizme ili navlake za cipele,

2. za svakog veterinarskog tehničara ili bolničara po jedan toplomjer maksimalni, ručna baterijska svjetiljka, komplet brizgalica od najmanje tri brizgalice razne veličine sa injekcionim iglama i odgovarajučom zaštitnom opremom za nošenje (odnosno odgovarajući broj sterilnih brizgalica za jednokratnu upotrebu), škare savijene i pribor za brijanje odnosno šišanje dlake, bolničarska torba, najmanje tri zaštitna ogrtača zelene ili druge boje te ostala oprema osobne zaštite kao pod točkom 1. ovog članka,

3. za svakog veterinara sa ovlaštenjem za veterinarskog inspektora potrebno je osigurati pribor za uzimanje uzoraka namirnica, stočne hrane i vode, (nož mesarski, škare ravne, vrpcu - jemstvenik, pribor za pečačenje, pribor za plombirarrje sa kliještima i olovnim plombama, termometar ubodni, termometar obični, metalnu ubodnu sondu za namirnice, sondu za uzimanje uzoraka zrnate i brašnate stočne hrane (jednu u veterinarskoj stanici) sterilne staklene posude za uzimanje uzoraka mlijeka i vode, plastične vrečice za uzimanje uzoraka, štambilj naslova i faksimil potpisa, torbu aktovku za dokumentaciju i pribor za pisanie) te osobna sredstva zaštite na radu zavisno od radnog mjesta,

4. u svakoj veterinarskoj ambulanti koja obavlja zdravstvenu zaštitu velikih i malih životinja potrebno je osigurati pribor i instrumentarij na zajedničkoj upotrebi: toplomjer maksimalni, fonendoskop, oftalmoskop zrcalni, otoskop sa svjetiljkom za male životinje, dvije želučane sonde (nosne - po Marecu), kliješta za vađenje stranih tijela iz ušnog kanala, otvarač za usta goveda, otvarač za usta konja i pribor za korekciju zubala, otvarač za usta pasa, dvije želučane sonde za male životinje, jednu metalnu ili druge izvedbe za odstranjivanje stranih tijela iz jednjaka velikih životinja, otvarač za usta konja, goveda i malih životinja, troakar za male i velike životinje, dva kompleta brizgalica od 2, 5,10,15, 20. 25 ili 30 te 50 ml., najmanje četiri brizgalice za tuberkulinizaciju sa kompletom igala za tuberkulinizaciju i velikim i malim iglama za aplikaciju lijekova i vakcina, dvije"Janett" brizgalice, pribor za infuziju, pribor za irigaciju, skalpeli trbušasti, šiljati ili sa promjenjivim sječivom, sisne lancete, dilatatori i kateteri, mokračni kateter za velike i male životinje, držalice (pincete) anatomske i kirurške te koljenaste, velike i male stezaljke za krvne žile ravne i savijene, škare kirurške ravne i savijene, pribor sa stezaljkama za kupiranje ušiju pasa, igle za šivanje kirurške velike i male, ravne i savijene te "S" igle, iglodržač veliki i mali. materijal za šivanje resorptivni i trajni, "serra" kliješta za kastraciju velikih i malih životinja (po potrebi "Burdizzo" kliješta), emaskulator, porodiljske kuke očne oštre i tupe, embriotom (foetotom) cijevasti sa žičanim pilama i uvodačem (Thygesen-Cotze; Neubarth-Benesch ili sl. konstrukcije) dvostruka oštra zglobna kuka (Krey-Schttler) uterusna crpka ili prikladni irigator sa cijevi, najmanje dva kompleta porodiljske užadi za velike životinje, forceps kliješta i porodajne kuke za male životinje, posebne škare i pribor za šišanje ili brijanje dlake, kopitni nož lijevi i desni, kopitna kliješta, kliješta za obradu papaka, rukavice kirurške i plastične za jednokratnu upotrebu, pribor za sekciju velikih životinja i uzimanje materijala za laboratorijske pretrage (rukavice gumene čvrste, nož mesarski, parenhimski nož ili obični, škare ravne i škare dugmetaste, plastične vrečice, sterilne staklene bočice i epruvete).

Svaka ambulanta, u okviru propisanog instrumentarija i pribora, treba raspolagati sa posebno označenim i složenim za sterilno držanje i nošenje, kompletom instrumentarija i pribora za laparotomije velikih i malih životinja (za "carski rez" velikih i malih životinja, ovarijotomije malih životinja i ruminotomiju goveda).

Članak 26.

Za obavljanje umjetnog osjemenjivanja životinja veterinarska ambulanta mora imati slijedeću opremu, pribor i instrumentarij :

1. najmanje jedan kontejner za držanje i čuvanje duboko smrznutog sjemena sa kontrolnom šipkom za kontrolu nivoa dušika:

2. termo kutije ili termos boce za čuvanje i nošenje tekućeg sjemena;

3. spermoterm za otapanje sjemena sa kontroliranqm temperaturom ili dvije termos boce za toplu vodu za otapanje;

4. termometre za kontrolu kupke za otapanje najmanje jedan po svakom inseminatoru i jedan živin (baždareni) kontrolni termometar za povremenu kontrolu termometara u upotrebi;

5. pribor za aplikaciju i pripremu sjemena (pistolet, posebne ravne škare, anatomska držalica (pinceta), navlake) sa zaštitnim priborom za sterilno nošenje (tubusi za odvojeno sterilno držanje), sve najmanje jedan komplet po svakom inseminatoru i po jedan rezervni na svaka tri inseminatora;

6. spekulumi, najmanje tri do četiri po svakom inseminatoru ili proračunati broj prema broju godišnje osjemenjenih plotkinja po svakom inseminatoru podijeljenom sa brojem radnih dana u godini i umnoženom sa faktorom 1,6;

7. metalni uterusni kateteri za aplikaciju lijeka, najmanje tri po svakom inseminatoru ili kateteri za jednokratnu upotrebu sa zaštitnim tubusima za sterilno držanje;

8. kateteri za umjetno osjemenjivanje svinja, najmanje pet po svakom inseminatoru sa zaštitnim tubusom za sterilno držanje.

Članak 27.

Veterinarska ambulanta koja obavlja umjetno osjemenjivanje mora imati najmanje dva radnika koji udovoljavaju uvjetima za obavljanje umjetnog osjemenjivanja.

Uvjetima za obavljanje umjetnog osjemenjivanja udovoljavaju:

1. diplomirani veterinari;

2. veterinarski tehničari i veterinarski bolničari koji su osposobljeni za obavljanje umjetnog osjemenjivanja u skladu sa stavkom 5. i 6. članka 77. Zakona o zdravstvenoj zaštiti životinja i veterinarskoj djelatnosti (u daljnjem tekstu: Zakon).

U svim veterinarskim stanicama sa pet i više inseminatora ili na čijem se području godišnje osjemenjuje više od dvije tisuće plotkinja, mora se imenovati voditelj reprodukcije.

Voditelj reprodukcije može biti diplomirani veterinar sa najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima reprodukcije i umjetnog osjemenjivanja ili veterinar specijalista iz područja reprodukcije domaćih životinja (magistar specijalista ili magistar znanosti).

Članak 28.

Veterinarska stanica može pojedine poslove iz stava 2. članka 70. Zakona obavljati i u područnim veterinarskim ambulantama.

Članak 29.

Veterinarska ambulanta u sjedištu veterinarske stanice mora imati najmanje dva prijevozna sredstva za obavljanje poslova svoje djelatnosti izvan prostorija ambulante. Prijevozna sredstva moraju biti podešena svojoj namjeni i snabdjevena potrebnim uređajima za obavljanje terenskih poslova.

Vozila koja služe za prijevoz kontejnera sa tekučim dušikom moraju imati prtljažnik, odnosno prostor za smještaj kontejnera, potpuno odvojen od vozačkog prostora

Vozila moraju biti opremljena pokretnim drvenim ili metalnim zatvorenim kutijama ili ormarićima za držanje lijekova i pribora tijekom prijevoza te sa termički izoliranom kutijom za dnevni prijevoz i smještaj vakcina i lijekova sa potrebom držanja u odredenom temperaturnom režimu.

Članak 30.

Veterinarska ambulanta u sjedištu veterinarske stanice mora za poslove obavljanja veterinarske djelatnosti imati najmanje dva diplomirana veterinara i jednog veterinarskog tehničara.

B) Područna veterinarska ambulanta

Članak 31.

Područna veterinarska ambulanta mora imati najmanje:

1. prostoriju za pregled i liječenje životinja;

2. prostoriju za držanje i čuvanje lijekova i sličnog materijala;

3. prostoriju ili prostor za čiščenje, pranje i sterilizaciju instrumenata i drugog pribora i pomagala;

4. prostor za osnovne laboratorijske pretrage;

5. prostoriju za veterinarske radnike;

6. čekaonicu za životinje (prostoriju ili nadstrešnicu):

7. sanitarni čvor.

Prostor za osnovne laboratorijske pretrage može se smjestiti u prostoriji za čiščenje, pranje i sterilizaciju instrumenata i drugog pribora i pomagala.

Ako područna veterinarska ambulanta izdaje svjedodžbe o zdravstvenom stanju životinja, a za to nema posebnu prostoriju, izdavanje svjedodžbi može se vršiti u prostoriji iz točke 5. ovog člana.

Članak 32.

Prostor za osnovne laboratorijske pretrage područne veterinarske ambulante mora imati pod od čvrstog materijala koji se lako pere i nije sklizak, a površine zidova, koje su udaljene manje od jednog metra od radnog stola moraju biti, u visini od najmanje 1,80 metra obložene zidnim keramičkim pločicama ili ravne i glatke površine izrađene od materijala koji se lako pere i dezinficira.

U prostoru za osnovne laboratorijske pretrage mora se nalaziti oprema i uređaji propisani točkama 1, 2, 3, 6, 8, 11. i 12., stavka 2. članka 16. ovog pravilnika.

Članak 33.

Na područne veterinarske ambulante, glede uređenja objekta, prostorija, uređaja i opreme u pojedinim prostorijama. pribora i instrumentarija te zaštitnih sredstava, na odgovarajući način se primjenjuju odredbe članka 4. do 11., članka 14. i 15., članka 17. do 22. te članka 24. i 25. ovog pravilnika.

Članak 34.

Za obavljanje poslova na umjetnom osjemenjivanju životinja područna veterinarska ambulanta mora udovoljavati uvjetima glede kadrova, instrumentarija, pribora i opreme, propisanim člankom 26. i 27. ovoga pravilnika.

Članak 35.

Područna veterinarska ambulanta mora za obavljanje poslova veterinarske djelatnosti imati najmanje dva diplomirana veterinara ili jednog diplomiranog veterinara i jednog veterinarskog tehničara ili bolničara, ako je obavljanje poslova u veterinarskoj stanici (kao cjelini) organizirano tako, da je veterinarska stanica u mogućnosti obavljati sve poslove svoje djelatnosti svakodnevno na cijelom području veterinarske stanice.

Članak 36.

Područna veterinarska ambulanta mora imati za obavljanje poslova veterinarske djelatnosti izvan ambulante, najmanje jedno motorno vozilo koje odgovara uvjetima iz stavka 2. i 3., članka 29. ovog pravilnika.

Veterinarska stanica i područna veterinarska ambulanta mora biti vidljivo označena urednom natpisnom tablom sa punim nazivom, adresom i telefonskim brojem. Dopunska promjenjiva tablica na ulaznom dijelu mora pružati obavijesti o dežurnom veterinaru van redovnog radnog vremena, sa imenom, adresom i telefonskim brojem.

III. UVJETI KOJE MORAJU ISPUNJAVATI AMBULANTE VETERINARSKE SLUŽBE U VLASTITIM OBJEKTIMA SPECIJALIZIRANE STOČARSKE PROIZVODNJE

Članak 37.

Druge pravne i fizičke osobe u vlastitim objektima specijalizirane stočarske proizvodnje mogu za svoje potrebe, u skladu sa Zakonom, obavljati poslove veterinarske djelatnosti i zdravstvene zaštite životinja, ako imaju organiziranu veterinarsku službu te udovoljavaju ovim pravilnikom propisane uvjete glede stručnih radnika, prostorija. uređaja i opreme.

Članak 38.

Ambulanta veterinarske službe objekata specijalizirane stočarske proizvodnje mora imati najmanje:

1. prostoriju za veterinarske radnike;

2. prostor za obavljanje osnovnih laboratorijskih pretraga;

3. prostoriju ili prostor za čiščenje, pranje i sterilizaciju instrumenata i drugog pribora i pomagala;

4. prostoriju za držanje lijekova i drugog sanitetskog materijala;

5. prostor za pregled i liječenje životinja;

6. poseban sanitarni čvor za veterinarske radnike.

Prostor za obavljanje osnovnih laboratorijskih pretraga i prostor za čiščenje, pranje i sterilizaciju instrumenata i drugog pribora i pomagala može se urediti u jednoj ili više prostorija odgovarajuće veličine.

Prostor za pregled i liječenje životinja može se urediti u odvojenom dijelu jednog ili više proizvodnih objekata ili u prostoriji posebne namjene.

U okviru istog prostora ili prostorije mora se predvidjeti posebno odvojeni prostor za izolaciju životinja sa odgovarajućim boksovima zavisno od vrste životinja.

Članak 39.

Prostorija za veterinarske radnike mora udovoljavati uvjetima iz članka 19. ovog pravilnika koji su propisani za veterinarsku ambulantu u sastavu odnosno sjedištu veterinarske stanice.

Članak 40.

Prostor za osnovne laboratorijske pretrage ambulante veterinarske službe specijalizirane stočarske organizacije mora imati pod od čvrstog materijala, koji se lako pere i nije sklizak, a površine zidova, udaljene manje od jednog metra od radnog stola, moraju u visini od najmanje 1,80 metra, biti obložene keramičkim zidnim pločicama ili izvedene sa glatkom i na pranje i dezinfekciju otpornom površinom svijetle boje.

U prostoru za osnovne laboratorijske pretrage mora se nalaziti oprema, pribor i uređaji propisani stavkom 2. članka 18. ovog pravilnika pod točkama 1, 2, 3, 6, 8, 11. i 12. te pod točkom 7. ukoliko se obavlja umjetno osjemenjivanje životinja.

Članak 41.

Prostor za pranje. čiščenje i sterilizaciju instrumenata i drugog pribora i pomagala, kao i prostorija za držanje i čuvanje lijekova i drugog sanitetskog materijala mora u pogledu uređenja, opreme i pribora odgovarati zahtjevanim uvjetima iz članka 17. i 18. ovog pravilnika.

Članak 42.

Pored opreme iz stavka 2. članka 40. i članka 41. ovog pravilnika, ambulanta veterinarske službe specijalizirane stočarske organizacije mora imati i odgovarajući broj instrumeriata za kirurške, interne, porodiljske i preventivne zahvate, zavisno od djelatnosti odnosno vrste i kategorije životinja na kojoj se ista djelatnost obavlja te pribor za sekciju i obradu uginulih i zaklanih životinja, uzimanje materijala za laboratorijske pretrage, pribor za obaranje i fiksaciju životinja pri zahvatima i pregledu, kao i osobna sredstva zaštite na radu, sve u skladu sa odredbama članka 25. ovog pravilnika.

Članak 43.

Za obavljanje poslova na umjetnom osjemenjivanju životinja veterinarska, služba specijalizirane stočarske organizacije mora udovoljavati u pogledu kadrova, opreme i pribora, uvjetima propisanim člankom 26. i 27. ovog pravilnika, zavisno od vrste životinja koje su predmet iste djelatnosti.

Članak 44.

Poseban sanitarni čvor za veterinarske radnike mora se sastojati od najmanje jednog klozeta sa pretprostorom i jedne tuš kabine opremljen sa uređajima u skladu sa stavkom 2. članka 24. ovog pravilnika.

IV. UVJETI KOJIMA MORAJU UDOVOIJAVATI SPECIJALIZIRANE VETERINARSKE AMBULANTE I KLINIKE ZA MESOJEDE I DRUGE MALE ŽIVOTINJE KOJE SE NE KORISTE ZA LJUDSKU PREHRANU

Članak 45.

Specijalizirane veterinarske ambulante i klinike (ako zadovoljavaju posebno propisanim uvjetima) za mesojede i druge male životinje koje se ne koriste za ljudsku prehranu moraju udovoljavati glede lokacije i smještaja slijedeće uvjete:

1. veterinarska ambulanta mora biti smještena u posebnom objektu ili u prizemlju stambenog objekta sa posebnim ulazom kako bi se izbjeglo ometanje ostalih građana ili stanara zgrade,

2. specijalizirane veterinarske klinike moraju biti smještene u posebno izdvojenim objektima.

Članak 46.

Specijalizirane veterinarske ambulante i klinike za mesojede i druge male životinje koje se ne koriste za ljudsku prehranu moraju raspolagati sa slijedećim radnim prostorijama i prostorima:

1. prostorija za pregled i liječenje životinja;

2. prostorija ili prostor za osnovne laboratorijske pretrage;

3. prostorija ili prostor za čiščenje, pranje i sterilizaciju instrumenata i drugog pribora i pomagala;

4. prostorija ili prostor za držanje lijekova i drugog sanitetskog materijala;

5. prostorija ili prostor za prijem pacijenata, držanje i vođenje dokumentacije i evidencije;

6. čekaonica za stranke sa malim životinjama:

sanitarni čvor za stranke.

U svim slučajevima kada se u specijaliziranoj veterinarskoj ambulanti obavljaju ili -se predviđa obavljanje kirurških zahvata na otvorenim tjelesnim šupljinama,

dubokom mišičju, kostima i zglobovima, mora se osigurati posebna prostorija ili odvojeni prostor za kirurške zahvate.

Članak 47.

Prostorija za pregled i liječenje životinja mora imati pod od čvrstog materijala koji se lako pere i dezinficira sa podnim slivnikom osiguranim od povratnih mirisa i prodora glodavaca.

Zidovi prostorije moraju biti do visine od 1.80 metra obloženi keramičkim pločicama ili izvedeni sa glatkom površinom koja se lako pere i dezinficira, svijetle boje.

Prostorija se mora opremiti u skladu sa odredbama točke 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9,10,11,13,15. i 16. stavka 2. članka 15. ovog pravilnika.

Članak 48.

Prostor za kirurške intervencije može se urediti u dijelu dovoljno velike prostorije za pregled i liječenje životinja pregrađenom čvrstom pregradom koja se lako pere i dezinficira ili staklenim zidom, visine od najmanje 1.80 m ili se isti prostor može osigurati u posebnoj odgovarajuće uređenoj prostoriji.

Prostorija ili prostor za kirurške intervencije mora biti odgovarajuće površine čime se, uz smještaj neophodne opreme, osigurava nesmetano kretanje i rad osoblja.

Prostorija ili prostor za kirurške intervencije mora biti opremljen operacionim stolom za male životinje, pokretnim stoličem za instrumente i pribor te glavnim svjetlosnim izvorom od 500 luxa ili posebnom stropnom operacionom reflektorskom svjetiljkom.

Članak 49.

Prostor za osnovne laboratorijske pretrage i prostor za čiščenje, pranje i sterilizaciju instrumenata i pribora može se urediti u zajedničkoj prostoriji te mora glede uređenja prostorija, opreme i pribora udovoljavati uvjetima propisanim stavkom 1. i točkama 1, 2, 3, 5, (izuzev pribora za pretrage buragovog soka i mlijeka), 6, 8. 11. i 12. stavka 2. članka 16., kao i uvjetima propisanim člankom 17. ovog pravilnika.

Članak 50.

Čuvanje i držanje lijekova i drugog sanitetskog materijala može se osigurati u zasebnoj prostoriji koja glede uređenja i opreme udovoljava uvjetima propisanim stavkom 1. članka 18. ovog pravilnika ili se mora osigurati, putem zatvorenih ormara ili zidnih vitrina pod ključem i propisanog hladnjaka, u dijelu prostora za pregled i liječenje životinja

Članak 51.

Prostor za prijem pacijenata i vodenje evidencije i dokumentacije može se urediti u dijelu prostora dovoljno velike čekaonice za stranke ili u posebno namijenjenoj prostoriji.

U prostoru ili prostoriji za prijem pacijenata i vodenje evidencije i dokumentacije more se osigurati pisači stol i ormar za dokumentaciju i evidenciju te telefonski aparat.

Članak 52.

Čekaonica za stranke i male životinje mora se urediti i osigurati u skladu sa odredbama stavka 2., 3. i 4. članka 22. ovog pravilnika. U dovoljno velikoj čekaonici za stranke može se urediti prostor za prijem pacijenata i vođenje dokumentacije i evidencije.

Članak 53.

Ukoliko se dio poslova obavlja i van prostorija ambulante u vidu kućnih posjeta, specijalizirane veterinarske ambulante odnosno klinike za mesojede i druge male životinje moraju raspolagati sa najmanje jednim osobnim vozilom uređenim i opremljenim u smislu primjenjivih odredbi stavka 3. članka 29. ovog pravilnika.

Članak 54.

Pored pribora i opreme iz članka 47., 48. i 49., specijalizirane veterinarske ambulante i ambulante odnosno klinike za mesojede i druge male životinje moraju raspolagati sa odgovarajučim brojem instrumenata za internističke, kirurške i porodiljske zahvate, pribora za uzimanje materijala laboratorijske pretrage te osobnih sredstava zaštite na radu i to: fleksibilni stetoskop (fonendoskop), dva toplomjera maksimalna, ručna baterijska svjetiljka, dva kompleta od najmanje pet brizgalica razne veličine sa najmanje dva zaštitna paratusa za sterilno držanje i nošenje brizgalica i igala odnosno odgovarajući broj brizgalica razne veličine za jednokratnu upotrebu, igle injekcione, po dva skalpela trbušasta i šiljata odnosno skalpele sa promjenjivim sječivom ili za jednokratnu upotrebu, po dvoje škare kirurške savijene i ravne, po tri anatomske i kirurške držalice (pincete), dvije koljenaste pincete, po dvije veće i manje ravne i savijene hvataljke za krvne žile, dva iglodržača, igle kirurške ravne i savijene, trajni i resorptivni kirurški konac za šivanje rana, želučane sonde za pse sa otvaračem za usta, oftalmoskop, otoskop, vaginoskop, kliješta za ekstrakciju zuba, kliješta za vađenje stranog tijela iz ušnog kanala, irigator, pribor za infuziju, "Janett" brizgalica. tri mokračna katetera za male životinje, forceps kliješta za pse ("bečki" ili "berlinski" model), porodajna kuka za male životinje (Schmidtova), pribor sa stezaljkama za kupiranje ušiju, udlage standardne i gipsane za imobilizaciju, pribor za uzimanje i dostavu materijala za laboratorijske pretrage, rukavice gumene kirurške, rukavice plastične za jednokratnu upotrebu, zaštitne ogrtače bijele za veterinare i zelene ili druge boje za pomoćno osoblje.

Članak 55.

Specijalizirane veterinarske ambulante moraju u svom sastavu imati najmanje jednog diplomiranog veterinara ili veterinara specijalistu (magistar specijalista ili znanosti za bolest malih životinja) te najmanje jednog pomočnog radnika stručnog profila veterinarskog bolničara ili veterinarskog tehničara.

Članak 56.

Specijalizirane veterinarske ambulante i klinike za mesojede i druge male životinje moraju biti priključene na javnu vodoopskrbnu mrežu ili raspolagati sa vlastitim vodoopskrbnim izvorom za tekuću vodu te biti priključene na javnu kanalizaciju ili raspolagati sa vlastitom septičkom jamom.

Članak 57.

Specijalizirane veterinarske ambulante odnosno klinike za mesojede i druge male životinje moraju biti označene urednom pločom sa natpisom koji sadržava naziv i namjenu objekta, podatke o vlasniku, adresu i telefonski broj te vrijeme ordiniranja.

Ukoliko se praksa dijelom obavlja u određenom i označenom vremenu u vidu kućnih posjeta, pomočni radnik ambulante mora osigurati primanje poruka i davanja obavijesti o mogučem dolasku veterinara ili se isto mora osigurati putem obavijesti u obliku zapisa na tablici ili bloku na ulaznim vratima odnosno automatskim telefonskim uređajem.

Članak 58.

Specijalizirane veterinarske ambulante i ambulante odnosno klinike za mesojede i druge male životinje moraju raspolagati sa telefonskim priključkom.

Članak 59.

Specijalizirane veterinarske ambulante odnosno klinike za mesojede i druge male životinje moraju raspolagati sa sanitarnim čvorom za stranke uređenim prema odredbama članka 24. ovog pravilnika.

V. UVJETI KOJE MORA ISPUNJAVATI VETERINARSKA KLINIKA

Članak 60.

Veterinarske klinike za pojedine vrste životinja u veterinarskim stanicama ili specijalizirane veterinarske klinike za mesojede i druge male životinje koje se ne koriste za ljudsku prehranu, uz uvjete propisane ovim pravilnikom za naprijed navedene organizacijske oblike pružanja zdravstvene zaštite životinja u vidu veterinarskih stamca i specijaliziranih veterinarskih ambulanti, moraju udovoljavati i posebnim uvjetima glede prostorija, opreme, uređaja i stručnih kadrova, u zavisnosti od vrste životinja za koje se osnivaju.

Članak 61

Veterinarska klinika mora raspolagati sa posebnim prostorijama za stacionarno liječenje i držanje pojedinih vrsta životinja.

Za kopitare i goveda mora se raspolagati sa najmanje tri boksa odvojena punim pregradama, u izvedbi, veličini i opremi u skladu sa normativima za iste vrste životinja.

Za svinje, ovce i koze mora se raspolagati sa najmanje pet punih pregrada, odvojenih boksova, u izvedbi, veličini i opremi u skladu sa normativima za iste životinje.

Za mesojede i druge male životinje, kućne ljubimce, mora se zavisno od vrste životinja, raspolagati sa najmanje osam punim pregradama odvojenih metalnih kaveza ili krletki, u nizu ili baterijskom smještaju, po veličini, izvedbi i opremi primjerenih istim vrstama životinja.

Članak 62.

Za životinje koje se ne hrane industrijski pripremljenom ili gotovom hranom, potrebno je urediti posebnu prostoriju, kuhinju ili krmnu komoru i u njoj osigurati higijensku i zadovoljavajuću pripremu hrane u skladu sa nutricionističkim normativima za iste vrste životinja.

Članak 63.

Uvjeti držanja, smještaja, ishrane, higijene i postupanja sa životinjama moraju osigurati humani postupak i očuvanje dobrobiti životinja.

Članak 64.

Veterinarska klinika mora raspolagati sa najmanje jednim veterinarom specijalistom, (magistar specijalista, magistar znanosti dotičnog područja djelatnosti ili doktor znanosti), jednim timariteljom životinja i jednim veterinarskim tehničarom ili veterinarskim bolničarom.

U veterinarskoj klinici mora se osigurati cjelodnevni stalni stručni nadzor nad životinjama u liječenju kroz dežurstvo stručnog i pomoćnog osoblja.

Članak 65.

Laboratorij za osnovne laboratorijske pretrage klinika za velike i male životinje, mora biti opremljen za vršenje osnovnih hematoloških, uroloških, parazitoloških i drugih pretraga u skladu s odredbama članka 16. ovog pravilnika u koliko isto već nije osigurano u laboratoriju veterinarske stanice.

Laboratorij za osnovne hematološke, urološke i parazitološke pretrage klinika za mesojede i druge male životinje mora biti opremljen u skladu sa odredbama stavka 1. i točke 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9,11. i 12. stavka 2. članka 16. ovog pravilnika.

Članak 66.

Klinike za kopitare, goveda, mesojede i druge male životinje kućne ljubimce moraju osigurati mogućnost rentgenske i ultrazvučne dijagnostike za potrebe svojih pacijenata pomoću odgovarajućih vlastitih uređaja ili putem ugovora za obavljanje rentgenske dijagnostike kod drugih pravnih i fizičkih osoba na bližem području.

Vlastiti stacionarni rentgenski aparat mora biti smješten u zasebnoj zaštićenoj prostoriji, sa svim propisanim zaštitnim sredstvima, opremom i priborom za razvijanje i očitovanje snimaka ili se mora raspolagati sa pokretnim, zaštićenim rentgenskim aparatom. Za stručno tehničke poslove mora se osigurati posebno educirani pomoćni djelatnik profila veterinarskog ili medicinskog tehničara.

Članak 67.

Veterinarska klinika mora raspolagati sa posebno uređenom, zavisno od vrste životinja koje su predmet djelatnosti, prostorijom i uređajima za obavljanje kirurških zahvata uz opću parapulmonalnu i inhalacionu anesteziju. Za velike životinje mora se raspolagati sa prikladnom stojnicom i strunjačom za obaranje i operacione zahvate kod velikih životinja kao i sa opremom za odgovarajuće osvjetljenje operacionog mjesta.

Za kirurške zahvate kod malih životinja mora se osigurati posebna prostorija opremljena u skladu sa odredbama članka 48. ovog pravilnika te uređajem za inhalacionu anesteziju.

Članak 68.

Veterinarska klinika dužna je putem posebnog ugovora sa ovlaštenim laboratorijem osigurati obavljanje bakterioloških, virusoloških, seroloških, toksikoloških; pareitoloških i drugih pretraga koje ne može izvršiti u vlastitom laboratoriju.

Članak 69.

Veterinarska klinika dužna je omogućiti praktični rad na stručnom obrazovanju studenata veterine i veterinara, u broju i opsegu primjerenom vlastitoj djelatnosti i mogućnostima.

VI. UVJETI KOJIMA MORAJU UDOVOLJAVATI VETERINARSKI DIJAGNOSTIČKI I ANALITIČKI LABORATORIJI

Članak 70.

Djelatnost veterinarskih dijagnostičkih i analitičkih laboratorija obavlja se u laboratorijima osnovne djelatnosti i laboratorijima specijalizirane djelatnosti.

Ovim se pravilnikom propisuju opći i posebni uvjeti glede broja i uređenja prostorija, opreme, uredaja i stručnih djelatnika, kojima moraju udovoljavati laboratoriji za osnovne i laboratoriji za specijalizirane djelatnosti.

Članak 71.

Dijagnostički, analitički i drugi poslovi u zdravstvenoj zaštiti životinja i veterinarskoj djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku obavljaju se u Zakonom utvrđenim laboratorijima za osnovne i specijalizirane djelatnosti, koji moraju udovoljavati uvjetima propisanim ovim pravilnikom.

Članak 72.

Dijagnostički i analitički laboratoriji drugih pravnih i fizičkih osoba u obavljanju poslova dijagnostike i analitike u veterinarskoj djelatnosti na teritoriju Republike Hrvatske, u obliku osnovnih ili specijaliziranih laboratorija za vlastite potrebe ili kao usluge u stočarskoj proizvodnji odnosno veterinarskoj djelatnosti, moraju također udovoljavati uvjetima propisanim ovim pravilnikom.

Članak 73.

Za obavljanje poslova iz članka 71. ovog pravilnika odnosno laboratorijskih pretraga i analiza dijagnostičkog materijala životinjskog podrijetla, životinjske hrane i vode za napajanje životinja, proizvoda i namirnica životinjskog podrijetla, u ispitivanju zaštite okoliša, radiološkoj kontroli i ispitivanju zoohigijenskih uvjeta zatvorenih uzgoja životinja te za ispitivanje i kontrolu veterinarskih lijekova, mora se raspolagati sa:

1. laboratorijem za patološku morfologiju;

2. laboratorijem za hematologiju i kliničku kemiju;

3. laboratorijem za bakteriologiju;

4. laboratorijem za zdravstvenu zaštitu vimena;

5. laboratorijem za mikologiju;

6. laboratorijem za virusologiju;

7. laboratorijem za parazitologiju;

8. laboratorijem za animalnu higijenu;

9. laboratorijem za pretrage životinjske hrane i vode;

10. laboratorijem za pretrage namirnica i proizvoda životinjskog podrijetla;

11. laboratorijem za kontrolu veterinarskih lijekova;

12. prostorijama i opremom za male laboratorijske životinje;

13. prostorijama i opremom za pripremu mikrobioloških hranjivih podloga;

14. prostorijama za pranje i sterilizaciju laboratorijskog pribora i posuda;

15. prostorijama za pranje ili središnjom praonicom zaštitne odjeće i drugih sredstava zaštite.

Članak 74.

Veterinarski dijagnostički i analitički laboratoriji u obavljanju poslova laboratorijske i analitičke djelatnosti iz članka 71. pravilnika, moraju udovoljavati uvjetima za obavljanje osnovnih djelatnosti iz točaka 1., 3., 6., 7. i prostorijama iz točke 13.,14. i 15., stavka 2. članka 73. ovog pravilnika a mogu udovoljavati uvjetima i za obavljanje drugih osnovnih ili specijaliziranih djelatnosti u skladu sa unutarnjim ustrojstvom i razdiobom poslova zavoda.

Glede uređenja prostorija, opreme i uređaja te kadrova, laboratoriji odnosno prostorije, moraju odgovarati općim i posebnim uvjetima propisanim ovim pravilnikom za pojedine osnovne ili specijalizirane djelatnosti.

Članak 75.

Druge pravne i fizičke osobe u obavljanju pojedinih poslova laboratorijske i analitičke djelatnosti u oblasti veterinarstva iz članka 72. pravilnika u skladu sa Zakonom, vrstom i oblikom registrirane djelatnosti, mogu udovoljavati pojedinim uvjetima za jednu ili više osnovnih odnosno specijaliziranih djelatnosti iz točaka 1, 2, 3. 5, 6, 7, 8. 9. i 10. te u skladu sa time i propisanim prostorijama pod točkama 12,13.14. i 15., stavka 2. članka 73. ovoga pravilnika, a moraju udovoljavati općim i posebnim uvjetima glede prostorija, opreme uređaja i stručnih djelatnika za pojedine laboratorije osnovnih ili specijaliziranih djelatnosti, propisane ovim pravilnikom.

Članak 76.

Zgrada veterinarskih dijagnostiEkih zavoda i drugih analitičkih i dijagnostičkih laboratorija mora biti priključena na vodoopskrbnu, kanalizacijsku i telefonsku mrežu s ugrađenim dvorištem i parkirališnim prostorom i prilaznim putem za osobna i teretna vozila.

Svi laboratoriji moraju biti povezani kućnom telefonskom mrežom.

Članak 77.

Odvoz smeća i drugih neškodljivih otpadaka mora biti riješen u skladu sa općim komunalnim odredbama i rješenjima.

Za uklanjanje potencijalno štetnog materijala i ostataka materijala biološkog podrijetla dostavljenog na pretrage, mora se osigurati posebna prostorija sa uredajima za čuvanje istog materijala do njegova neškodljivog uklanjanja i odvoza u objekte za utilizaciju ili osigurati adekvatne peći za spaljivanje.

Članak 78.

Za čuvanje lako zapaljivih materijala, alkohol, eter, benzin i sl. mora se urediti posebna prostorija izvedena prema postojećim propisima i potrebi, na pogodnom mjestu van nastanjenih prostora i prostora gdje boravi osoblje.

Članak 79.

Prostorije svake radne jedinice, odnosno pojedinih laboratorija moraju biti prikladno (funkcionalno i racionalno), kao cjelina tako raspoređene, da se u svakoj osigura nesmetani rad i komunikacija zaposlenog osoblja.

Sve radne prostorije moraju biti zračne i dovoljno osvijetljene prirodnim, danjim svjetlom i odgovarajućom umjetnom rasvjetom od 250 do 500 luksa. Prostorije sa nedovoljnim prirodnim zračenjem moraju se osigurati sa uređajima za umjetno provjetravanje.

Članak 80.

Zidovi svih radnih prostorija laboratorija (osim kabineta, uredskih i zajedničkih prostorija za osoblje) udaljeni manje od jednog metra od radnih površina, moraju biti obloženi keramičkim zidnim pločicama u visini od 1,80 metra, a ostatak zidova gladak, izveden na način koji omogučava lako održavanje.

Ostali zidovi na spoju sa podnom površinom moraju biti zaštičeni redom keramičkih pločica ili bojom,koja je otporna na pranje i dezinfekciju.

Članak 81.

Podovi u svim radnim prostorijama laboratorija (osim kabineta, uredskih i zajedničkih prostorija za osoblje) moraju biti ravni, glatki i otporni na pranje i dezinfekciju, izvedeni na način da nisu skliski.

Članak 82.

Svi prozori radnih prostorija u kojima se čuva ili rukuje sa biološkim materijalom ili sterilnim priborom i sl., moraju u toku toplog godišnjeg razdoblja biti zaštićeni protiv ulaska insekata prikladnim mrežicama sa vanjske strane prozora.

Članak 83.

Svaki dijagnostičko-analitički laboratorij mora osigurati pomoćne prostorije za potrebe radnika (garderobu sa garderobnim ormarićima, prostoriju za odmor, odvojene kupaonice sa tušem i zahode za muško i žensko osoblje)

Ako ovim pravilnikom nisu ili nisu potanje propisani higijenski i tehnički uvjeti kojima moraju udovoljavati prostorije (radne, pomoćne i zajednički dijelovi zgrade) kao i uređaji i naprave u tim prostorijama na iste se primjenjuju određene opće mjere i normativi zaštite na radu za radne i pomoćne prostorije.

Članak 84.

Namještaj u prostorijama dijagnostičko-analitičkih laboratorija mora biti takve izvedbe da odgovara namjeni svake pojedine prostorije te stručno-tehničkim, higijenskim i estetskim zahtjevima i da se može lako održavati čistim i urednim.

U svim prostorijama gdje se pretražuje infektivni dijagnostički materijal i obavljaju poslovi sa sterilnim priborom i hranjivim podlogama, zabranjeno je držanje namještaja, pribora i predmeta od nezaštićenog drva i drugih poroznih materija. Za koji ne pružaju mogućnosti sigurne dezinfekcije, kao i držanje ukrasnih biljaka lončanica i tkanenih zavjesa na prozorima.

Članak 85.

Laboratorij za patološku morfologiju za obavljanje osnovne djelatnosti mora raspolagati sa:

1. prostorijom za prijem materijala, prostorijom za razudbe, prostorijom za odlaganje radne odjeće, obuće i zaštitnih sredstava prosektora i pomoćnog i tehničkog osoblja, prostorijom za odlaganje lešina do neškodljivog uklanjanja ako isto nije riješeno centraliziranim prikupljanjem te prostorijom, radnim kabinetom za stručnjake odnosno za obradu rezultata i pripremu izvještaja;

2.priborom za razudbe (noževi mesarski, noževi parenhimski, skalpeli, pincete, pila za kosti, škare ravne i škare dugmetaste, fiksator - škripac za otvaranje lubanje, fotografske emajlirane plitice, bubrežaste zdjelice, zaštitna sredstva za prosektora i pomoćno osoblje i sl.);

3. hladnjakom i zamrzivačem za čuvanje materijala do daljnjih laboratorijskih pretraga i vlažnim i suhim sterilizatorom za instrumente i pribor.

Za obavljanje specijalizirane djelatnosti, laboratorij za patološku morfologiju, uz prostorije, pribor i opremu iz točke 1, 2. i 3. stavka 1. ovog članka, mora raspolagati sa:

4.prostorijom za razudbu velikih životinja i životinja srednje veličine, prostorijom za razudbu malih i laboratorijskih životinja, prostorijom za izradu patohistoloških preparata i prostorijom za mikroskopiranje;

5. mikroskopom svjetlosnim s imerzijom i dodatkom za fotografiranje, fotografskim aparatom izmjenjivih objektiva, mikrotomom, kriostatom, vodenom kupelji s regulacijom temperature, termostatom, digestorom, UV - svjetiljkom, personalnim računalom ili pisačom mašinom.

Članak 86.

Laboratorij za hematologiju i kliničku kemiju u obavljanju osnovne djelatnosti mora raspolagati sa:

1. prostorijom ili prostorom za prijem i čuvanje uzoraka, prostorijom za pretrage krvi i mokrače i prostorijom, radnim kabinetom za obradu rezultata i pripremu izvještaja. Prostor za prijem i čuvanje uzoraka može biti smješten u zajedničkoj prostoriji za pretrage krvi i mokrače;

2. mikroskopom svjetlosnim, komoricama i melanžerima za eritrocite i leukocite, spektroskopom, koagulometrom, pipetama po Westergrenu, hemoglobinometrom, aerometrom, test-trakama (za određivanje albumina, glukoze, acetonskih tijela) i sitnim laboratorijskim posuđem i priborom.

Za obavljanje specijalizirane djelatnosti laboratorij za hematologiju i kliničku kemiju, uz prostorije, pribor i opremu iz točke 1. i 2. stavka 1. ovog članka mora raspolagati sa:

3. prostorijom za kemijske analize, prostorijom za kemijske analize u posebno klimatiziranim uvjetima;

4. automatskim brojačem krvnih tjelešaca, spektrofotometrom sa ultraljubičastom svjetiljkom, spektrofotometrom sa vidljivim spektrom, jednokanalnim automatskim analizatorom, automatskim analizatorom aa jon selektivnim elektrodama i atomskim apsorpcionim spektrofotornetrom.

Članak 87

Laboratorij za bakteriologiju za obavljanje usnovne djelatnosti mora raspolagati sa:

1. prostorijom za prijem i primarnu obradu dijagnostičkog materijala, prostorijom za čuvanje dijagnostičkog materijala i dijagnostikuma, prostorijom za identifikaciju bakterija, prostorijom za serološke pretrage, prostorijom za imunofluorescentnu dijagnostiku, kabinetom za obradu rezultata i pripremu izvještaja;

2.sitnim laboratorijskim posuđem i priborom, plinskim plamenicima i bakteriološkim instrumentarijem, suhim i vlažnim sterilizatorima, termostatom, hladnjakom, zamrzivačem, vodenom kupelji sa regulacijom temperature, vakuum sisaljkom, čitaćem (brojač) bakterija, pH metrom, vagom sa jednom decimalom, aparatom za automatsko rastakanje i razređivanje (dilutor) ili mikrodilucijski sistem s optičkim čitačem, mikroskopom optičkim sa imerzijom, mikroskopskom fluoroscentnim, centrifugom.

Za obavljanje specijalizirane djelatnosti laboratorij za bakteriologiju niora, uz prostorije, opremu i uređaje iz točke 1. i 2. stavka 1. ovog članka. raspolagati sa:

3. prostorijom za rad s posebno opasnim bakterijama; 4. aparatom za usitnjavanje dijagnostičkog materijala, aparatom za filtraciju, liofilizatorom, fermentorom, komorom za sterilni rad, posudom ili termostatom s anaerobnim uvjetima i regulacijom ugljičnog dioksida i vlage, mješalicom, mučkalicom, kolorimetrom, faznokontrastnim mikroskopom, stereomikroskopom, aparatom za automatsko izvođenje imunoenzimatskog testa (ELISA) i personalnim računalom.

Članak 88.

Laboratorij za zdravstvenu zaštitu vimena za obavljanje osnovne djelatnosti mora raspolagati sa:

1. prostorijom za prijem dijagnostičkog materijala, prostorijom za mikrobiološke pretrage, prostorijom, kabinetom za obradu rezultata i pripremu izvještaja;

2. sitnim laboratorijskim posuđem i priborom, termostatom, hladnjakom, zamrzivačem, centrifugom (Gerber), suhim i vlažnim sterilizatorom, posudom ili termostatom s anaerobnim uvjetima i regulacijom ugljičnog dioksida i vlage, vagom laboratorijskom s jednom decimalom, pH metrom i mikroskopom, optičkim sa imerzijom.

Za obavljanje specijalizirane djelatnosti laboratorij za zdravstvenu zaštitu vimena, uz prostorije, opremu i uređaje iz točke 1. i 2. stavka 1. ovog članka mora raspolagati i sa:

3.prostorijom za citološke pretrage;

4. mješalicom, mučkalicom, aparatom za elektronsko brojanje stanica u mlijeku, aparatom za kontrolu rada mužilica (pulzotest) i personalnim računalom.

Članak 89.

Laboratorij za mikologiju za obavljanje osnovne djelatnosti mora raspolagati sa:

l.prostorijom za prijem i primarnu obradu dijagnostičkog materijala, prostorijom za čuvanje dijagnostičkog materijala i dijagnostikuma, prostorijom za identifikaciju gljivica (funga), prostorijom, kabinetom za obradu rezultata pretraga i pripremu izvještaja;

2. sit + X'Xoratorijskim posuđem i priborom, termostatona. hladnjakom, zamrzivačem, sterilizatorom suhim i vlažnim, vodenom kupelji s regulacijom temperature, Woodovom svjetiljkom, čitaćem (brojač) kolonija miceta, pH metrom, vagom sa jednom decimalom, aparatom za automatsko rastakanje i razređivanje (dilutor), aparatom za precrtavanje mikroskopske slike, mikroskopom svjetlosnim s imerzijom, mikroskopskom lupom, centrifugom.

Za obavljanje specijalizirane djelatnosti, uz prostorije, pribor i uređaje iz točke 1. i 2. stavka 1. ovog članka, laboratorij za mikologiju mora raspolagati sa:

3. prostorijom za biološki pokus na laboratorijskim životinjama;

4. aparatom za usitnjavanje dijagnostičkog materijala, aparatom za filtraciju, liofilizatorom, fermentorom, komorom za sterilni rad, mješalicom, mučkalicom, uređajem za mikrofotografiju, mikroskopom fluoroscentnim i stereomikroskopom.

Članak 90.

Laboratorij za virusologiju u obavljanju osnovne djelatnosti mora raspolagati sa:

1.prostorijom za prijem, čuvanje i primarnu obradu dijagnostičkog materijala, prostorijom za imunofluorescentnu dijagnostiku bjesnoće i drugih virusnih bolesti, prostorijom za serološke pretrage, prostorijom, kabinetom za obradu rezultata pretraga i pripremu izvještaja;

2. sitnim laboratorijskim posudem i priborom, centrifugom, hladnjakom, zamrzivačem, termostatom, vodenom kupelji sa regulacijom temperature, aparatom za automatsko rastakanje i razrjeđivanje (diluter), aparatom za izvođenje imunoenzimatskog testa (ELISA), pH metrom, vagom laboratorijskom, vakuum sisaljkom, sterilizatorom suhim i vlažnim, autoklavom, mikroskopom svjetlosnim s imerzijom i mikroskopom fluorescentnim.

Za obavljanje specijalizirane djelatnosti, uz prostorije, pribor i uredaje iz točke 1. i 2. stavka 1. ovog članka, laboratorij za virusologiju mora raspolagati sa:

3. aparatom za usitnjavanje dijagnostičkog materijala, ultracentrifugom, kontajnerom s tekućim dušikom, termostatom s regulacijom atmosfere (vlaga, ugljični dioksid), termostatom, inkubatorom za embrioniranje jaja, mješalicom, mučkalicom, liofilizatorom, priborom za filtraciju, invertnim mikroskopom i personalnim računalom.

Članak 91.

Laboratorij za parazitologiju u obavljanju osnovne djelatnosti mora raspolagati sa:

1. prostorijom za prijem i primarnu obradu dijagnostičkog materijala, prostorijom za identifikaciju parazita i serološke pretrage, prostorijom za stručnjake odnosno kabinetom za obradu rezultata pretraga i pripremu izvještaja.

2. sitnim laboratorijskim posuđem i priborom, aparatom za usitnjavanje dijegnostičkog materijala, termostatom, kupelji sa regulacijom temperature, hladnjakom, zamrzivačem, sterilizatorom suhim i vlažnim, centrifugom, vagom laboratorijskom s jednom decimalom,mikroskopom svjetlosnim s imerzijom, mikroskopom fluorescentnim, lupom i trihinoskopom.

Za obavljanje specijalizirane djelatnosti, uz prostorije, pribor i uredaje iz točke 1. i 2. stavka 1. ovog članka, laboratorij za parazitologiju mora raspolagati i sa:

3. posebnom prostorijom ze, serološke pretrage;

4. vakuum sisaljkom, mješalicom, mučkalicom, pH metrom, aparatom za automatsko izvođenje imunoenzimatskog testa (ELISA) i stereomikroskopom.

Članak 92.

Laboratorij za animalnu higijenu u obavljanju osnovne djelatnosti mora raspolagati sa:

1. prostorijom za prijem i primarnu obradu uzoraka, prostorijom za bakteriološke pretrage, prostorijom za kemijske analize zraka, tla i otpadne animalne tvari, prostorijom za stručnjake odnosno kabinetom za obradu rezultata pretraga i pripremu izvještaja;

2. termometrima, higrometrom, anemometrom, termohigrografom, zračnom sondom, svjetlomjerom, bukomjerom, aparatom za uzorkovanje zraka, detektorom za plinske primjese zraka, sitnim priborom za uzimanje uzoraka (vode, tla, otpadne animalne tvari), konimetrom, termostatom, binokularnom lupom, mikroskopom svjetlosnim hladnjakom, pH metrom, peći za žarenje, pedološkim kompletom, foto aparatom, centrifugom, mješalicom, mučkalicom, fermentorom, sterilizatorom, digestorom, analitičkom vagom.

Za obavljanje specijalizirane djelatnosti laboratorij za animalnu higijenu, uz prostorije. pribor i uredaje iz točke 1. i stavka 1. ovog članka, mora raspolagati i sa:

3. prostorijom za rad u kontroliranim uvjetima;

4. priborom za membransku filtraciju. plinskim kromatografom, priborom za radiološku detekciju i personalnim računalom.

Članak 93.

Laboratorij za pretrage stočne hrane i vode u obavljanju osnovne djelatnosti mora raspolagati sa:

1. prostorijom za prijem i čuvanje uzoraka, prostorijom za pripremu uzoraka za laboratorijske pretrage, prostorijom za bakteriološke pretrage, prostorijom za mikološke pretrage, prostorijom za vaganje, prostorijom za osnovne fizikalno-kemijske analize. prostorijom, kabinetom za stručnjake za obradu rezultata i pripremu izvještaja

2. sitnim laboratorijskim posuđem i priborom, termostatom, hladnjakom, zamrzivačem, sterilizatorom suhim ivlažnim. vodenom kupelji sa regulacijom tempetature, vagom tehničkom, vagama laboratorijskim sa dvije i četiri decimale, mješalicom, mučkalicom, pH metrom, komorom za sterilni rad, mikroskopom svjetlosnim sa imerzijom, mikroskopskom lupom, uređajem za brojenje kolonija, sušionikom s regulacijom temperature, eksikatorom, setom laboratorijskih sita, opremom i sondama za uzimanje uzoraka stočne hrane, opremom za uzimanje uzoraka vode, mlinom za sitno i grubo mljevenje uzoraka, vakuum sisaljkom; uređajem za vakuum odsisavanje. termometrom do 200 oC, centrifugom, spektrofotometrom, aparatom za određivanje dušika, aparatom za određivanje masti i aparatom za određivanje vlakana.

Laboratoriji specijalizirane djelatnosti za pretragu stočne hrane i vode, uz prostorije, pribor i uređaje iz točke 1. i 2. stavka 1. ovog članka, moraju raspolagati i sa:

3. prostorijom za radiološke pretrage;

4. posudom ili termostatom s anaerobnim uvjetima i regulacijom ugljičnog dioksida i vlage, aparatom za automatsko izvođenje imunoenzimatskog testa (ELISA), (operovom vagom za odredivanje hektolitarske mase, polarimetrom, saharometrom, aparatom za kalorimetrijsko odredivanje bruto energije hrane, NIR-spektrofotometrom. visokotlačnim kromatografom (HPLC), aparatom za određivanje aminokiselina, atomskim apsorpcionim spektrofotometrom, uređajem za tankoslojnu kromatografiju (TLC), plamen fotometrom, detektorom za određivanje radiološke kontaminacije i personalnim računalom.

Članak 94.

Laboratorij za pretrage namirnica i proizvoda životinjskog podrijetla u obavljanju osnovne djelatnosti mora raspolagati sa:

1. prostarijom za prijem uzoraka i organoleptičke pretrage, prostorijom za mikrobiološke pretrage, prostorijom za fizikalno-kemijske pretrage, prostorijom za mikroskopiranje, prostorijom za smještaj vaga i osjetljivih instrumenata, prostorijom za skladištenje kemikalija i štetnih materijala, prostorijom za stručnjake odnosno radnim kabinetom;

2. sitnim laboratorijskim posuđem i priborom, kompletnim priborom za fizikalne, kemijske i organoleptičke pretrage (noževi, pile, otvarač za konzerve), analitičkom vagom na 4 decimale, analitičkom vagom na 2 decimale, digestorom, uređajem za makrospaljivanje uzoraka u postupku određivanja dušika, električnom peći, sušionikom, termostatom, polarimetrom, univerzalnim refraktometrom po Abbeu, električnom vodenom kupelji s regulacijom temperature, termostat, zamrzivačem, vakuum sisaljkom ili uljnom kupelji, centrifugom, hladnjakom, magnetskom mješalicom s grijačem, pH metrom, sterilizatorom suhim, sušionikom, termostatom, vodenom kupelji s regulacijom temperature, lupa, binokularni mikroskop s imerzijom, ultravioletna svjetiljka s filterom, uređaj za filtraciju, brojač bakterija i uredaj za homogenizaciju uzorka.

Za specijaliziranu djelatnost pretraga namirnica i proizvoda životinjskog podrijetla laboratoriji moraju, uz prostorije, pribor i uređaje iz točke 1. i 2. stavka 1. ovog članka, raspolagati i sa:

- prostorijom za optičku i drugu instrumentalnu analitiku s odgovarajućom ventilacijom, prostorijom za ispitivanje kromatografskim metodama;

- sparaturom za frakcionu destilaciju otapala, priborom za tankoslojnu i papirnu kromatografiju, UV/VIS i IR spektrofotometrom - fluorimetrom i tekućinskim i plinskim kromatografom.

Članak 95.

Laboratorij za kontrolu lijekova mora raspolagati sa:

1. prostorijom za ispitivanje tehnološke izradbe oblika lijekova, kvaliteta ambalaže i za kemijska i fizikalno kemijska ispitivanja lijekova, prostorijom za mikrobiološko ispitivanje lijekova, prostorijom za biološko-farmakološko-toksikološka ispitivanja lijekova, prostorijom za pripremu laboratorijskih standarda i standardizaciju lijekova. klimatiziranu prostoriju za čuvanje lijekova i ispitivanje stabilnosti lijekova. prostorijom kabinetom za stručnjake;

2. sitnim laboratorijskim posuđem i priborom, opremom za titrimetrijska ispitivanja, potenciometrom, električnim i magnetskim mješalicama, homogenizatorom, mjernim i poredbenim elektrodama, ampermetrom, aparatom za destilaciju, alkoholometrima, piknometrom, refraktometrom, UV/VIS i IR spektrofotometrom, fluorometrom, atomskim apsorpcionim masenim spektrofotometrom, opremom za kromatografska ispitivanja, (silazna i ulazna kromatografija, plinska kromatrografija. ionska kromatografija i plinska kromatografija), vagama, sitima, mikroskopom i lupom, opremom za ekstrakciju, maceraciju, digestiju i perkolaciju, pH metrom, aparatom za određivanje krutišta, tališta i vrelišta, polarimetrom, penetrometrom, viskozimetrom, eksikatorom, nefelometrom, UV svjetiljkom, centrifugom i ultracentrifugom, opremom za "ELISA. test i "RIP" test termostatom, vodenom kupelji sa regulacijom temperature, hladnjakom i zamrzivačem i opremom za elektroforezu, imunoelektroforezu i imunodifuziju.

Članak 96.

Prostorije i oprema za male laboratorijske životinje mora se sastojati od:

1. prostorije za držanje zdravih životinja, Prostorije za pripremu pokusa, prostorije za držanje životinja u karantenskim uvjetima za trajanja pokusa, prostorije za odlaganja lešina i otpadnih animalnih tvari, prostorije za osoblje;

2. sitnog instrumentarija i pribora za razudbe, kaveza za držanje zdravih životinja, kaveza - izolatora za držanje životinja u pokusu, suhog sterilizatora, autoklava, uređaja za ventilaciju i filtraciju ulaznog i izlaznog zraka sa mogučnošću održavanja nadpritiska, posude za odlaganje lešina i otpadnih tvari do neškodljivog uklanjanja.

Članak 97.

Prostorije i oprema za pripremu mikrobioloških hranjivih podloga moraju se sastojati od:

1. prostorije za uskladištenje sirovina, polugotovih podloga, kemikalija i reagencija, prostorije ze pripremu podloga po recepturi, prostorije za sterilizaciju, prostorije uskladištenje sterilnih podloga;

2. vagom tehničkom, vagom na 2 decimale, pH metrom, uređajem za filtraciju, uređajem za rastakanje, vakuum sisaljkom, autoklavom, uređajem, za destilaciju vode i suhim sterilizatorom.

Članak 98.

Prostorije i oprema za pranje i sterilizaciju laboratorijskog pribora i posuđa moraju se sastojati od:

1. prostorije za prihvat nečistog i kontaminiranog posuda i pribora, odstranjivanje pretraženog sadržaja i grubo predpranje, prostorije za detaljno pranje i sušenje prostorije za sterilizaciju i pakovanje, prostorije za uskladištenje steriliziranog pribora i posuđa do upotrebe;

2. posuda za prihvat pretraženog materijala, praonici (bazeni) sa tekućom toplom i hladnom vodom ili uređaj za automatsko pranje laboratorijskog posuda, stalci za šušenje suhi sterilizator, autoklav, Kohov lonac.

Članak 99.

Prostorije i oprema za pranje zaštitne odjeće mora se sastojati od:

1. prostorije za prijem nečiste i kontaminirane zaštitne odjeće i drugih sredstava zaštite, prostorije za pranje i sterilizaciju, prostorije za glačanje, odlaganje i izdavanje čiste i sterilne odjeće i zaštitnih sredstava;

2. stroja za pranje rublja, autoklava, strojeva za glačanje.

Zaštitna odjeća i druga sredstva zaštite na upotrebi u bakteriološkim, virusološkim, parazitološkim i pato-anatomskim laboratorijima, kao i pripremi i sterilizaciji hranjivih podloga, nečistog dijela za pranje laboratorijskog pribora i karantenskog dijela za držanje labbratorijskih životinja u pokusu, mora se podvrgnuti pranju u prostorijama i sa opremom iz stavka 1. ovoga članka.

Zaštitna odjeća i sredstva na upotrebi u drugim prostorima može se dostavljati na pranje u javne praonice.

Članak 100.

Pojedini uredaji i aparati visoke tehnologije i vrijednosti mogu se koristiti za potrebe više laboratorija u okviru pojedinog dijagnostičkog i analitičkog objekta u, koliko to ne remeti funkcionalnost obavljanja pretraga i nije u suprotnosti sa poštivanjem osnovnih stručnih principa zaštite od širenja infekcioznih ili kontaminirajučih čimbenika.

Članak 101.

Stručno osoblje u veterinarskim dijagnostičkim i analitičkim laboratorijima mora udovoljavati slijedečim uvjetima:

Voditelji laboratorija odnosno odgovorne osobe u obavljanju specijalizirane djelatnosti moraju biti diplomirani veterinari ili stručnjaci drugih struka za specijalizirane poslove u veterinarskoj dijagnostici i analitici (kemičari, farmaceuti, liječnici) kao specijalisti s doktoratom znanosti iz istoga područja djelatnosti sa najmanje pet godina radnog iskustva u istoj.

Voditelji laboratorija odnosno odgovorne osobe u laboratorijima osnovnih djelatnosti mogu biti diplomirani veterinari ili stručnjaci drugih struka za pojedine specijalizirane poslove (kemičari, farmaceuti, liječnici) kao specijalisti s magisterijem znanosti ili specijalizacije odgovarajućeg područja djelatnosti sa najmanje pet godina radnog iskustva u istoj.

Pomoćno tehničko osoblje na radu u laboratorijima odgovorna osoba na držanju i čuvanju laboratorijskih živočinja mora imati stručnu spremu (IV/1), stupnja obrazovanja smjera veterinarski tehničar ili tehničar kemijskog, farmaceutskog i sl. mjera.

Broj stručnjaka, tehničkog i pomoćnog osoblja mora biti primjeren opsegu obavljanja djelatnosti i omogućavati redovitost i stalnost obavljanja poslova tijekom čitave godine s obaveznim dežurstvom najmanje jednog stručnjaka i jednog tehničkog ili pomoćnog radnika nedjeljom i praznikom.

Članak 102.

Za obavljanje ejedničkih, financijsko - računskih i tehničkih poslova u svim dijagnostičkim i analitičkim laboratorijima osiguravaju se potrebne porostorije i radnici odgovarajuće stručnosti u srazmjeru sa opsegom obavljanja poslova.

Za obavljanje pomoćnih poslova na čišćenju i održavanju prostorija i uređaja osigurava se, ovisno o opsegu tih poslova, odgovarajući broj pomoćnih i drugih radnika.

VII. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 103.

Pravne i fizičke ošobe koje su do dana stupanja na snagu ovog pravilnika obavljale zdravstvenu zaštitu životinja i veterinarsku djelatnost, moraju udovoljiti uvjetima propisanim ovim pravilnikom u roku dvije godine od dana njegovog stupanja na snagu.

Članak 104.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o uvjetima što ih moraju udovoljavati veterinarske i druge organizacije udruženog rada koje obavljaju poslove veterinarske djelatnosti ("Narodne novine", broj 13/82)

Članak 105.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama"

Klasa: 322-01/92-01/31

Urbroj : 525-01 -92-1

Zagreb; 15. siječnja 1992.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ivan Tarnaj, dipl. ing., v.r.