Zakoni i propisi - Pravni savjeti 9 21.02.1992 Odluka o osnivanju Vijeća za strategiju razvitka Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 106. Ustava Republike Hrvatske donosim

ODLUKU

o osnivanju Vijeća za strategiju razvitka Hrvatske

I.

Osniva se Vijeće za strategiju razvitka Hrvatske kao savjetodavno tijelo Predsjednika Republike.

II.

Zadaća Vijeća je priprema znanstvenih i stručnih podloga za donošenje strateških odluka o razvitku Republike Hrvatske, i posebno:

a) oblikovanje strateških zamisli i grijedloga bitnih za razvitak Hrvatske, prije svega onih koji nisu predmet bavljenja ili nisu u ovim vidovima obuhvaćeni radom Vlade Republike Hrvatske, pojedinih ministarstava ili drugih postojećih institucija;

b) predlaganje prioritetnih istraživanja i programa koje će provesti kompetentne stručne i znanstvene institucije, posebno formirani timovi ili pojedinci;

c) vrednovanje prijedloga razvojnih programa i projekata sa stajališta glavnih ciljeva i nužnih pothvata za razvitak Hrvatske; d) istraživanje organizacije, institucija, metoda i načina financiranja strategije društvenog razvitka pojedinih država i međunarodnih asocijacija.

III.

Vijeće obavlja svoje zadače u skladu s programom rada kojeg utvrđuje Vijeće, a odobrava Predsjednik Republike. Kada je program odobren Vijeće može - osnivati odbore za pojedina pitanja u rad kojih se uključuju stručnjaci iz svih potrebnih područja, - po nalogu i odobrenju Predsjednika Republike organizirati konzultantske misije ili skupove stranih eksperata - povjeriti pojedine istraživačke programe ili akcije:

a) specijaliziranim ustanovama,

b) u tu svrhu osnovanim timovima istraživača rad kojih koordinira Vijeće,

c) međunarodnim institucijama ili međunarodnim istraživačkim timovima, - predložiti za objavljivanje dokumente relevantne za strategiju razvitka.

IV.

Rad Vijeća potanje se uređuje poslovnikom kojeg donosi Vijeće.

V.

Vijeće ima predsjednika i 10 do 15 članova koje imenuje Predsjednik Republike. Predsjednik i članovi Vijeća u pravilu nisu u radnom odnosu u Vijeću.

VI.

Poslove za Vijeće obavlja Centar za strategiju razvitka kao profesionalno radno tijelo Vijeća koje u ime i po nalozima Vijeća i organizira istraživačke, stručne i tehničke poslove. Centrom upravlja pročelnik kojeg imenuje Predsjednik Republike, na prijedlog Vijeća.

VII.

Vijeće izvješćuje Predsjednika Republike o obavljanju svojih zadaća i podastire mu izvješća, mišljenja, prijedloge i preporuke o poduzimanju potrebnih koraka na svim područjima državnog i društvenog života radi osiguranja dugoročnog razvitka Hrvatske.

VIII.

Početna sredstva za rad Vijeća i Centra za strategiju razvitka osigurat će se u proračunu Ureda Predsjednika Republike, dok će se svekolika djelatnost Vijeća i pojedini projekti financirati iz sredstava korisnika i odgovarajućih fondova.

IX.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.

Broj: 01-144/1-92.

Zagreb, 13. veljače 1992.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.