Zakoni i propisi - Pravni savjeti 3 22.01.1992 Odluka o visini i načinu plaćanja troškova za ispitivanje i obilježavanje žigom predmeta od plemenitih kovina
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 20. stavak 2. Zakona o kontroli predmeta od dragocjenih kovina. ("Službeni list", broj 59/81, 59/86 i 20/89), koji je preuzet Zakonom o preuzimanju Zakona o kontroli predmeta od dragocjenih kovina. koji se u Republici Hrvatskoj primjenjuje kao republički zakon ("Narodne novine., broj 53/91). Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 21. siječnja 1992. godine donijela je

ODLUKU

o visini i načinu plaćanja troškova za ispitivanje i obilježavanje žigom predmeta od plemenitih kovina

I.

Za pokriće troškova za ispitivanje i obilježavanje žigom predmeta od plemenitih kovina, proizvođač ili uvoznik, odnosno imalac predmeta od plemenitih kovina plaća naknadu utvrđenu ovom odlukom i Tarifom naknada za ispitivanje i obilježavanje žigom predmeta od plemenitih kovina (u daljnjem tekstu: Tarifa), koja čini sastavni dio ove odluke.

II.

Naknadu za pokriće troškova za ispitivanje i obilježavanje žigom predmeta od plemenitih kovina (u daljnjem tekstu: naknada) subjekt iz točke I. ove odluke uplaćuje se na račun 30102-637-5283 Republičkog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo.

III.

Naknada predvidena ovom odlukom i Tarifom umanjuje se za 15% ako se ispitivanje i obilježavanje žigom predmeta od plemenitih kovina vrši u poslovnim prostorijama proizvođača predmeta od plemenitih kovina, a taj proizvođač ispunjava uvjete predviđene propisom donesenim na osnovi članka 15. stavak 4. Zakona o kontroli predmeta od plemenitih kovina (u daljnjem tekstu: Zakon).

IV.

Naknade predviđena ovom odlukom i Tarifom umanjuje se za 30% ako se ispitivanje predmeta od plemenitih kovina vrši statističkom metodom i proizvođač predmeta od plemenitih kovina osigura radnike za obilježavanje žigom ispitanih predmeta.

V.

Ako je predmet od plemenitih kovina sastavljen od dijelova različitih plemenitih kovina, naknada se plaće prema ukupnoj masi predmeta kao da je izraden od plemenite kovine čija je masa u tom predmetu najviše zastupljena.

VI.

Ako predmet od plemenite kovine ima ugrađen dio od dragog kamena, bisera ili dio od drugog materijala koji nije kovina, naknada se plaća prema ukupnoj masi tog predmeta.

VII.

Za ispitivanje i obilježavanje žigom uvezenih predmeta od plemenitih kovina, kao i predmeta od plemenitih kovina nepoznatog porijekla, plaća se trostruki iznos naknade predvidene ovom odlukom i Tarifom.

VIII.

Naknada za ispitivanje plaća se po radnom satu i to za:

1) Kvantitativne analize legura od kojih se izraduju predmeti od plemenitih kovina kao i za kvantitativne analize predmeta od plemenitih kovina;

2) ispitivanje zlatnih poluproizvoda za zubno-protetske predmete:

3) ispitivanje opreme koja služi za ispitivanje predmeta od plemenitih kovina;

4) ispitivanje predmeta koji nemaju ni najnižu finoću propisanu člankom 6. stavak 2. Zakona. odnosno predmeta od plemenitih kovina ćija finoća ne odgovara oznaci finoće na njima, kao i za ispitivanje predmeta od neplemenitih kovina.

IX.

Ako se ispitivanje i obilježavanje žigom predmeta od plemenitih kovina vrši u poslovnim prostorijama proizvođača predmeta od plemenitih kovina, a taj proizvodač nije pripremio te predmete, odnosno materijal i opremu za ispitivanje i obilježavanje žigom, pa radnik jedinice kontrole mjera i plemenitih kovina ćeka, naknada za vrijeme čekanja plaća se po radnom satu.

X.

Za radni sat na osnovi koga se obraćunava naknada iz točke VIII. i IX. ove odluke, plaća se 900 hrvatskih dinara.

XI.

Ako se ispitivanje i obilježavanje žigom predmeta od plemenitih kovina vrši van sjedišta Ministarstva znanosti,tehnologije i informatike odnosno područne jedinice kontrole mjera i plemenitih kovina, putne troškove i dnevnice radnika Ministarstva odnosno radnika područne jedinice kontrole mjera i plemenitih kovina snosi podnosilac zahtjeva za ispitivanje i obilježavanje žigom tih predmeta.

XII.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o visini i načinu plaćanja troškova za ispitivanje i žigosanje predmeta od plemenitih metala ("Službeni list SFRJ ", broj 17/91 ).

XIII.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 383-02/92-01/01

Urbroj : 5030104-92-1

Zagreb, 21. siječnja 1992.

Potpredsjednik

Jurica Pavelić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

TARIFA NAKNADA ZA ISPITIVANJE I OBILJEŽAVANJE ŽIGOM PREDMETA OD PLEMENITIH KOVINA

I. NAKNADA ZA ISPITIVANJE I OBILJEŽAVANJE ŽIGOM PREDMETA OD ZLATA CRD

Tar. broj 1 1. Za predmete od zlata:

- svaki pojedinačni predmet od zlata, mase manje od 1 g 15

- za svaki pojedinačni predmet od zlata, mase t g i veće od t g do uključlvo 5 g 50

- za svaki sljedeći gram svakog pojedinačnog predmeta od zlata, još po 15 2.

Svaki započeti gram mase svakog pojedinačnog predmeta od zlata smatra se cijelim gramom.

II. NAKNADA ZA ISPITIVANJE I OBILJEŽAVANJE ŽIGOM PREDMETA OD SREBRA

Tar. broj 2 1. Za predmete od srebra:

- za svaki pojedinačni predmet od srebra, mase do uključivo 5 g 30

- za svaki pojedinačni predmet od srebra, mase veče od 5 g,

-za svaki gram mase 5 2.

Svaki započeti gram mase svakog pojedinačnog predmeta od srebra smatra se cijelim gramom.

III. NAKNADA ZA ISPITIVANJE I OBILJEŽAVANJE ŽIGOM PREDMETA OD PLATINE

Tar. broj 3 1. Za predmete od platine:

- za svaki pojedinačni predmet od platine, mase manje od 5 g 100

- za svaki pojedinačni predmet od platine, mase od 5 g i veće od 5, za svaki gram mase 30 2.

Svaki započeti gram mase svakog pojedinačnog predmeta od platine smatra se cijelim gramom.