Zakoni i propisi - Pravni savjeti 73 31.12.1991 Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu republičke uprave
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

SABOR REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske a u svezi s člancima 6. i 7. Ustavnog zakona za provedbu Ustava Republike Hrvatske, donosim

UKAZ

o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu republičke uprave

Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu republičke uprave, kojeg je Sabor Republike Hrvatske donio na sjednicama Vijeća općina 29. prosinca 1991. i Društveno-političkog vijeća 29. prosinca 1991.

Klasa: 011-01/91-01/169

Urbroj: 71-91-1

Zagreb, 31. prosinca 1991.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.



ZAKON

o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu republičke uprave

Članak 1.

U Zakonu o ustrojstvu republičke uprave ("Narodne novine", br. 41/90., 59/90., 53A/91. i 61/91.) u članku 4., stavku 1. na kraju teksta briše se točka i stavlja zarez te dodaje nova točka 20. koja glasi

"20. Ministarstvo obnove."

Stavak 2. mijenja se i glasi:

"Republički zavodi su:

1. Republički hidrometeorološki zavod,

2. Republički zavod za statistiku,

3. Republički zavod za međunarodnu znanstveno-tehničku suradnju,

4. Republički zavod za industrijsko vlasništvo i

5. Republički zavod za normizaciju i mjeriteljstvo."

Članak 2.

Članak 8. mijenja se i glasi:

"Ministarstvo inozemnih poslova obavlja upravne i druge stručne poslove koii se odnose na: zastupanje Republike Hrvatske u drugim državama, međunarodnim organizacijama i na međunarodnim konferencijama; razvijanje i unapređivanje odnosa Republike Hrvatske s drugim državama i međunarodnim organizacijama: praćenje razvitka međunarodnih gospodarskih odnosa: davanje odobrenja za korištenje deviza kupljenih na inozemnom tržištu pri otvaranju poduzeća u inozemstvu; odobravanje otvaranja predstavništava stranih osoba u Republici Hrvatskoj: davanje odobrenja na pribavljanje i ustupanje prava industrijskog vlasništva, znanja i iskustva, na obavIjanje privrednih djelatnosti u inozemstvu kao i bankarskih i financijskih poslova osiguranja i reosiguranja u inozemstvu: davanje odobrenja na izvođenje investicijskih radova u inozemstvu i ustupanje investicijskih radova stranoj osobi u Republici Hrvatskoj: žaštitu interesa Republike Hrvatske i njenih fizičkih i pravnih osoba u inozemstvu; poticanje i pomoć u suradnji nadležnih tijela s inozemstvom u političkom, gospodrskom, kulturnom, znanstvenom i drugim područjima; održvanje i razvijanje svekolikih veza s predstavništvima stranih država i međunarodnih organizacija; trajnu brigu o statusu Hrvata koji po bilo kojoj osnovi žive izvan domovine; obavljanje i drugih poslova koji su mu stavljeni u nadležnost."

Članak 3.

U članku 12., stavak 2. i 3., mijenjaju se i glase:

"U sastavu Ministarstva prometa i veza su Uprava za sigurnost unutarnje plovidbe i Uprava kontrole letenja.

Uprava za sigurnost unutarnje plovidbe i Uprava kontrole letenja imaju svojstvo pravne osobe."

Članak 4.

U članku 13., stavak 3 mijenja se i glasi:

"U sastavu Ministarstva pomorstva su lučke kapetanije, obalna straža i Centar za razvitak otoka."

Iza stavka 3. dodaje se novi stavak 4. koji glasi:

"Centar za razvitak otoka ima svojstvo pravne osobe."

Članak 5.

U članku 15a., u stavku 1., riječi: "zajednička ulaganja sa stranim partnerima", brišu se.

Članak 6.

U članku 17., stavku 1. iza riječi: "promet roba i usluga u zemlji i inozemstvu", dodaju se riječi: "zajednička ulaganja sa stranim partnerima".

Članak 7.

Iza članka 23. dodaje se novi članak 23a. koji glasi:

"Članak 23a.

Ministarstvo obnove, sukladno s politikom globalnog razvitka Republike Hrvatske, a u cilju povratka prognanog pučanstva i njihovog uključivanja u gospodarski i društveni život, obavlja stručne poslove koji se odnose na koordiniranje i usklađivanje poslova i institucija, kao i financiranje u svezi s obnovom ratom razrušenih gradova, sela i njihovog gospodarstva, komunalne infrastrukture te izgradnje javnih objekata kao i drugih djelatnosti.

Ministarstvo obnove u svezi s poslovima iz stavka 1. ovoga članka surađuje s nadležnim ministarstvima u predlaganju mjera za provođenje politike obnove i razvitka u pojedinim oblastima."

Članak 8.

Članak 24., briše se.

Članak 9.

Iza članka 27a. dodaju se dva nova članka, 27b. i 27c. koji glase:

Članak 27b.

Republički zavod za industrijsko vlasništvo obavlja stručne i druge poslove koji se odnose na: zaštitu izuma, tehničkih unapređenja, industrijskih žigova i drugih oznaka porijekla proizvoda,uzoraka i modela; prikupljanje i vođenje patentne dokumentacije te priopćavanje zaštiti i prometu izuma i inozemstvu; zaštitu industrijskog vlasništva koje proistječe iz međunarodnih konvencija i posebnih propisa u svezi industrijskog vlasništva; obavljanje i drugih poslova koji su mu stavljeni u nadležnost.

Republički zavod za industrijsko vlasništvo ima svojstvo pravne osobe.

Članak 27c.

Republički zavod za normalizaciju i mjeriteljstvo obavlja stručne i druge poslove koji se odnose na: hrvatske standarde, tehničke normative i norme kvalitete: unifikaciju i tipizaciju proizvoda, poslova i usluga; provođenje sustava atestiranja, homologacije i oznake kvalitete HUS; sustav mjernih jedinica te kontrolu mjera i dragocjenih metala; provedbu obveza koje proistječu iz međunarodnih ugovora i sporazuma u svezi nadležnosti zavoda: obavljanje i drugih poslova koji su mu stavljeni u nadležnost.

Republički zavod za normizaciju i mjeriteljstvo ima stvojstvo pravne osobe."

Članak 10.

Republički zavod za industrijsko vlasništvo preuzima radnike koji su na dan stupanja na snagu ovoga zakona zatečeni u Republici Hrvatskoj na obavljanju poslova preuzetih od Saveznog zavoda za patente, a Republički zavod za normizaciju i mjeriteljstvo preuzima radnike koji su na dan stupanja na snagu ovog zakona zatečeni u Republici Hrvatskoj na obavljanju poslova preuzetih od Saveznog zavoda za standardizaciju i Saveznog zavoda za mjere i dragocjene metale.

Republički zavod za normizaciju i mjeriteljstvo preuzima i upravljanje poslovnim prostorom, opremom i sredstvima na žiro-računima organizacijskih jedinica Saveznog zavoda za standardizaciju i Saveznog zavoda za mjere i dragocjene metale na teritoriju Republike Hrvatske.

Članak 11.

Unutarnje ustrojstvo ministarstava iz članka 2.; 3. i 7. ovoga zakona i zavoda iz članka 9. ovoga zakona, utemeljit će se odnosno uskladiti s odredbama ovoga zakona, u roku od 80 dana od dana njegova stupanja na snagu, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno.

Članak 12.

U Proračunu Republike Hrvatske za 1992. godinu, u skladu s izvršenim promjenama o ustrojstvu republičke uprave, osigurat će se sredstva za redovitu djelatnost novoosnovanog ministarstva i republičkih zavoda te ministarstava koja su preuzela ovlasti saveznih organa.

Članak 13.

Ovaj zakon stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 023-03/91-01/06

Zagreb, 29. prosinca 1991.

SABOR REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Sabora

dr. Žarko Domljan, v r.

Predsjednik Vijeća općina

Luka Bebić, dipl. ing., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

Predsjednik Društveno-političkog vijeća

Vice Vukojević, dipl. iur, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.