Zakoni i propisi - Pravni savjeti 73 31.12.1991 Odluka o načinu utvrđivanja kvota za odobravanje reeskontnih i lombardnih kredita bankama
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

NARODNA BANKA HRVATSKE

Na temelju članka 14., članka 67. stavka 1. točke 8. i članka 90. stavka 3. Uredbe o Narodnoj banci Hrvatske ("Narodne novine", broj 71/91.), guverner Narodne banke Hrvatske donio je

ODLUKU

o načinu utvrđivanja kvota za odobravanje reeskontnih i lombardnih kredita bankama

I.

Ovom se odlukom propisuje način utvrđivanja kvota kao okvira za davanje kratkoročnih kredita bankama na temelju određenih isprava o kratkoročnim kreditima što su ih banke dale za određene namjene i na temelju određenih kratkoročnih vrijednosnih papira (opća kvota).

II.

Kvotom, u smislu ove odluke, smatra se najviši iznos do kojega Narodna banka Hrvatske može odobravati kratkoročne kredite bankama na temelju određenih vrijednosnih papira, na temelju zaloga određenih vrijednosnih papira i temelju određenih isprava o kratkoročnim kreditima što su ih banke dale za ođređene namjene. Kvote iz stavke 1. ove točke utvrduju se pojedinačno za svaku banku za prvo tromjesečje 1992. godine.

III.

Kratkoročnim kreditima. u smislu ove odluke, smatraju se:

1) kratkoročni krediti koji se daju na temelju domaćih i inozemnih prenosivih kratkoročnih vrijednosnih papira;

2) kratkoročni krediti koji se daju bankama s rokom vraćanja do tri mjeseca, uz zalog blagajničkih zapisa Narodne banke Hrvatske;

3) kratkoročni krediti koji se daju bankama na temelju određenih isprava o kratkoročnim kreditima što su ih banke dale krajnjim korisnicima za određene namjene.

IV.

Porast kvote iz točke II. stavka 2. ove odluke utvrđuju se za banke na temelju okvira primarne emisije Narodne banke Hrvatske utvrđenog projekcijom monetarno-kreditne politike za prvo tromjesečje 1992. godine i jedinstvenog koeficijenta izračunatog za svaku banku na način utvrđen ovom odlukom. Jedinstveni koeficijent za svaku banku predstavlja zbroj pojedinačnih koeficijenata, i to:

1) koeficijent fondova i rezervi koji se dobiva množenjem postotka udjela fondova i rezervi banke u ukupnom stanju fondova i rezervi svih banaka 0,25;

2) koeficijenta depozita koji ćine osnovicu za obračun obvezne rezerve banaka kod Narodne banke Hrvatske. koji se dobiva množenjem postotka udjela tih depozita banke u ukupnom stanju tih depozita svih banaka s 0,25;

3) koeficijenta kratkoročnih kredita banaka danih krajnjim korisnicima za određene namjene. koji se dobiva množenjem postotka udjela tih kredita banke u ukupnom stanju kredita svih banaka s 0,25:

4) koeficijenta kratkoročnih kredita iz primarne emisije kojima su refinancirani određeni plasmani banaka, koji se dobiva množenjem udjela korištenja tih kredita banke u ukupnom stanju korištenja kredita svih banaka s 0,25. Izuzetno, za banke koje su osnovane nakon 30. rujna 1991. godine, a do stupanja na snagu ove odluke (novoosnovane banke), kvote iz točke II. stavka 2. ove odluke utvrđuju se prema udjelu fondova i rezervi tih banaka prema knjigovodstvenom stanju na dan 30. studenoga 1991. godine u ukupnom stanju fondova i rezervi svih banaka na taj dan.

V.

Pod bankom, u smislu ove odluke, razumijevaju se banke osnovane kao pravna osoba u skladu sa Zakonom o bankama i drugim financijskim organizacijama, koje imaju sjedište u Republici Hrvatskoj.

VI.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o načinu utvrđivanja kvota za davanje reeskontnih i lombardnih kredita bankama i drugim financijskim organizacijama ("Službeni list SFRJ", br. 8/91, 15/91, i 23/91).

VII.

Ova odluka stupa na snagu idućeg dana od dana objave u "Narodnim novinama", a primjenjivat će se od 1. siječnja 1992. godine.

O. br. 65/91.

Zagreb. 30. prosinca 1991.

Guverner Narodne banke Hrvatske

dr: Ante Čičin-Šain, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.