Zakoni i propisi - Pravni savjeti 71 23.12.1991 Rješenje o povlačenju kovanog novca koji glasi na dinar SFR Jugoslavije iz opticaja na teritoriju Republike Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na osnovi članka 6. Odluke o uvođenju hrvatskog dinara kao sredstva plaćanja na teritoriju Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 71/91), ministar financija donosi

RJEŠENJE

o povlačenju kovanog novca koji glasi na dinar SFR Jugoslavije iz opticaja na teritoriju Republike Hrvatske

1. Narodna banka Hrvatske s danom primjene Rješenja o stavljanju novčanica hrvatskog dinara u opticaj ("Narodne novine", br. 71/91) povlači iz opticaja na teritoriju Republike Hrvatske kovani novac koji glasi na dinar SFR Jugoslavije i to:

- kovani novac od 1, 2 i 5 dinara te 10, 20 i 50 para izdanih na temelju Odluke o izdavanju i osnovnim obilježjima kovanog novca od 10, 20 i 50 para i 1, 2 i 5 dinara ("Službeni list SFRJ", br. 84/89).

2. Narodna banka Hrvatske i Služba društvenog knjigovodstva Hrvatske komisijski će utvrditi količinu i vrijednost povučenog kovanog novca iz točke 1. ovoga Rješenja i pohraniti ga u trezor Narodne banke Hrvatske.

3. Ovo rješenje stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 440-01/91-01

Urbroj : 513-01/91-5

Zagreb, 23. prosinca 1991.

Ministar financija

mr. Jozo Martinović, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.