Zakoni i propisi - Pravni savjeti 67 12.12.1991 Pravilnik o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje enzootske leukoze goveda
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

Na temelju članka 28. stavka 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti životinja i veterinarskoj djelatnosti ("Narodne novine", br. 52/91), ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede donosi

PRAVILNIK

o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje enzootske leukoze goveda

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuju mjere za suzbijanje i iskorjenjivanje enzootske leukoze goveda (Lucosis enzootica bovum)

Članak 2.

Oboljelim od enzootske leukoze smatraju se goveda kod kojih se: 1. serološkim ispitivanjem (agar-gel imunodifuzijski pokus ili ELISA) utvrdi pozitivna reakcija; 2. pri klanju u organima ili tkivima, utvrde morfološke i patohistološke promjene karakteristične za enzootsku leukozu. U svjedodžbu o zdravstvenom stanju goveda oboljelih od enzootske leukoze koja se upućuje na klanje, upisuje se oznaka "enzootska leukoza goveda".

Članak 3. Sumnjivima na enzootsku leukozu smatraju se goveda:

1. koja pokazuju klinički manifestne promjene karakteristične za enzootsku leukozu (otečeni limfni ćvorovi i dr.);

2. kod kojih nisu ustanovljene tumorozne promjene na koži, limfnim čvorovima i organima, a serološko ispitivanje daje sumnjivu reakciju;

3. koja potječu iz stada u kojima je utvrđena enzootska leukoza ili sumnja na enzootsku leukozu;

4. kod kojih su pri klanju ili uginuču utvrđene karakteristične tumorozne promjene, a nije obavljeno patohistološko ispitivanje;

5. kod kojih je pri hematološkom ispitivanju utvrđena leukocitoza s izrazitom limfocitozom preko (65%).

Članak 4.

Obvezi dijagnostičkog ispitivanja na enzootsku leukozu podliježu sva goveda koja su navršila šest mjeseci starosti. Dijagnostičkom ispitivanju iz stavka 1. ovoga članka podliježu rasplodna goveda:

1. u svim oblicima specijalizirane stočarske proizvodnje (farmama) jedanput godišnje:

2. u gospodarstvima individualnih poljoprivrednih proizvodača najmanje jedanput u pet godina.

Članak 5.

Obveznom dijagnostičkom ispitivanju na enzootsku leukozu podliježu i goveda koja se vode na sajmove, smotre i izložbe ili se uvoze iz drugih zemalja, kao i novonabavljena goveda koja se uvode u uzgoje za rasplod.

Članak 6.

Dijagnostičko ispitivanje na enzootsku leukozu ne provodi se 15 dana prije telenja i 15 dana nakon telenja te 30 dana nakon primjene alergena i cjepiva.

Članak 7.

Kad se utvrdi postojanje enzootske leukoze goveda ili postoji sumnja na enzootsku leukozu goveda u zaraženom će se ili na zarazu sumnjivu dvorištu narediti ove mjere: 1. izdvajanje oboljelih i na bolest sumnjivih goveda; 2. popis i označavanje oboljelih i na bolest sumnjivih goveda. Grla s pozitivnom serološkom reakcijom obilježavaju se slovom L, veličine 8 cm. koje se utiskuje vručim žigom; 3. obilježavanje ušnim markicama ili tetorivanjem na bolest sumnjivih goveda i obvezno dijagnostičko ispitivanje serološkom metodom svaka tri mjeseca, dok se kod svih goveda ne postignu dva uzastopna negativna rezulta 4. zabrana dopreme zdravih goveda među oboljela i na bolest sumnjiva goveda; 5. zabrana stavljanja u promet oboljelih i na bolest sumnjivih goveda osim za klanje; 6. individualni postupak s govedima pri liječenju i poduzimanju drugih stručnih zahvata u skladu s načelima asepse i antisepse.

Članak 8.

Smatra se da je enzootska leukoza goveda prestala kad se uklone sva goveda oboljela od enzootske leukoze, provede završna dezinfekcija i kad se pri provedbi dvaju uzastopnih seroloških dijagnostičkih ispitivanja, u tromjesečnom razdoblju, kod preostalih goveda ne ustanovi pozitivna reakcija

Članak 10.

O poduzetim mjerama iz članka 7. ovoga pravilnika dostavlja se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravi za veterinarstvo, izvješće koje sadrži: naziv općine i mjesta u kojem je utvrđena enzootska leukoza goveda, ime držaoca goveda, oznaka goveda koja se podvrgavaju ispitivanju na enzootsku leukozu i rezultat tog ispitivanja.

Članak 11.

Na dan stupanja na snagu ovoga pravilnika prestaje važiti Pravilnik o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje enzootske leukoze u goveda (" Službeni list SFRT", br. 39/88).

Članak 12.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 322-01/91-01/473

Urbroj : 525-01-91-1

Zagreb, 5: prosinca 1991.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ivan Tarnaj, dlpl. ing., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.