Zakoni i propisi - Pravni savjeti 65 04.12.1991 Uredba o dodatnom osobnom popustu kod kupnje stana u devizama
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 1. Zakona o ovlaštenju Vlade Republike Hrvatske za donošenje uredbi kojima će uređivati pojedina pitanja iz djelokruga Sabora Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 39/91 i 53A/91) , Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 2. prosinca 1991. godine donijela je

UREDBU

o dodatnom osobnom popustu kod kupnje stana u devizama

Članak 1.

Ovom uredbom propisuje se visina i način utvrđivanja dodatnog osobnog popusta kupcu stana za plaćanje u devizama kada se stan prodaje prema Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo ("Narodne novine", broj 27/91) - u daljnjem tekstu: zakon.

Članak 2.

Prvi obrok ili ukupna cijena stana, utvrđena prema članku l0. zakona, može se platiti u cijelosti ili djelomice u konvertibilnim devizama. Cijena stana se u momentu potpisa ugovora utvrđuje i u jednoj od konvertibilnih valuta prema srednjem bankarskom tečaju deviza na taj dan u Republici Hrvatskoj. U slučaju iz stavka 1. ovog članka kupcu se odobrava dodatni popust ovisno o udjelu devizne uplate u odnosu na oijenu stana i to: 15% popusta od devizne uplate do 50% cijene stana, 18% popusta od devizne uplate do 60% cijene stana, 21% popusta od devizne uplate do 70% cijene stana, , 24% popusta od devizne uplate do 80% cijene stana, 27% popusta od devizne uplate do 90% cijene stana, 30% popusta od devizne uplate do 100% cijene stana. Pored popusta iz članka 13. stavak 2. zakona kupac ima pravo na popust od 10% od svakog obroka koji uplati u konvertibilnim devizama.

Članak 3.

Konvertibilne devize koje se koriste za kupnju stana, obračunavaju se u domaćem novcu prema srednjem banarskom tečaju deviza na dan sklapanja ugovora, a za obročno plaćanje na dan dospjeća obroka.

Članak 4.

Popust utvrden u članku 13. stavak 2. zakona uvećava se za iznos utvrđen u članku 2. ove uredbe.

Članak 5.

Devizna sredstva ostvarena prodajom stanova prihod su Proračuna Republike Hrvatske. Za devizna sredstva iz stavka 1. ovog članka Republika Hrvatska daje prodavatelju obveznice. Obveznice se isplaćuju u domaćoj valuti. Obveznice se daju za uplaćene devize i iznos popusta , koji je kupcu priznat temeljem članka 2. ove uredbe.

Članak 6.

Obveznice se uplaćuju do 30. lipnja 1992. godine. Obveznice se izdaju s rokom otplate od 5 godina i amortiziraju putem 10 anuitetskih kupona koji dospijevaju za plaćanje polugodišnje s tim da prvi anuitetni kupon dospijeva za naplatu 1. siječnja 1995. godine.

Članak 7.

Na obveznice se plaćaju kamate po stopi 5% godišnje. Kamate počinju teći od 1. srpnja 1992. godine i propisuju se glavnici do 31. prosinca 1994. Nominalni iznos obveznice uvećan za kamate iz stavka 1. ovoga članka predstavlja osnovicu za utvrđivanje visine iznosa anuitetskog kupona.

Članak 8.

Sredstva iz članka 5. stavak 1. ove uredbe u iznosu od 50% koriste se u domaćem novcu za izgradnju i popravak gradevinskih objekata srušenih ili oštećenih u oružanom sukobu.

Članak 9.

Prodavatelj stana može obveznice koristiti za namjene propisane člankom 24. Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo ("Narodne novine", broj 27/91) i Uredbe o korištenju sredstava ostvarenih prodajom stanova na kojima postoji stanarsko pravo ("Narodne novine", broj 54/91 ) .

Članak 10.

Uputstvo za prmjenu ove uredbe donijet će ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i stambeno-komunalne djelatnosti u dogovoru s ministrom financija.

Članak 11.

Ova uredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 370-01 /91-01 /29

Urbroj : 5030112-91-4

Zagreb, 2. prosinca 1991.

Predsjednik

dr. Franjo Gregurić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.