Zakoni i propisi - Pravni savjeti 63 26.11.1991 Pravilnik o izvršavanju vojne obveze i civilne zaštite
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO OBRANE

Temeljem članka 114, 123. i 135. Zakona o obrani ("Narodne novine", broj 49/91 i 53A/91), ministar obrane donosi

PRAVILNIK

o izvršavanju vojne obveze i civilne zaštite

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom uređuje pitanje izvršavanja vojne obveze i civilne zaštite koja se odnose na: vođenje vojne evidencije(u daljnjem tekstu: evidencija) o vojnim obveznicima: novačenje; uvjete i postupak izbora za novaka za kadete škola pričuvnih časnika; civilnu službu; služenje vojnog roka; određivanje pravnih osoba u kojima se vrijeme provedeno na tečajevima i drugim oblicima vojnostručne poduke priznaje u vojnu vježbu, putovanje u inozemstvo i boravak vojnih obveznika u inozemstvu.

II. VOJNA EVIDENCIJA

Članak 2.

Vojni obveznici uvode se u evidenciju na početku kalendarske godine u kojoj navršavaju 17 godina.

Vojni obveznici koji iz bilo kojih razloga nisu uvedeni u evidenciju u kalendarskoj godini u kojoj su navršili 17 godina uvode se u evidenciju za vrijeme trajanja vojne obveze.

Članak 3.

Evidenciju vojnih obveznika vode:

1) uredi za obranu - za sve vojne obveznika;

2) uprava za obranu - za pričuvne časnike;

3) zapovjedništva, jedinice i ustanove oružanih snaga - za sve vojne obveznike koji se kod njih nalaze na vojnoj službi ili se školuju, te za vojne obveznike koji kod njih imaju ratni raspored.

Članak 4.

Evidencija se vodi, u pravilu, po sustavu automatizirane obrade podataka elektronskim računarom, uz primjenu projekta jedinstvene primjene automatizirane obrade podataka evidencije vojnih obveznika.

Članak 5.

U evidenciji o vojnom obvezniku unose se ovi podaci: jedinstveni matični broj građana, prezime, ime, ime majke ili oca, dan, mjesec, godina i mjesto rođenja, opčina, država rođenja, narodnost, državljanstvo; prebivalište i boravište; bračno stanje; školska i stručna sprema, zaposlenje; psihotjelesna sposobnost, novačenje, služenje vojnog roka, služenje u pričuvnom sastavu, vojne škole i tečajevi, vojne vježbe i drugi oblici vojne poduke; znanja od značaja za obranu; dodjela čina i promicanje, gubitak čina, odlikovanja, sudske kazne; boravak u inozemstvu i ostali podaci značajni za obranu.

Članak 6.

U evidenciji o osobi koja pohađa školu unutarnjih poslova unose se podaci o upisu, pohađanju te o završenom školovanju u školi unutarnjih poslova.

U evidenciji o vojnom obvezniku koji je završio školu unutarnjih poslova u trajanju od najmanje 2 godine i proveo na poslovima policajca ili stražara u kazneno-popravnim ustanovama najmanje 2 godine, unose se podaci o završenom školovanju i zaposlenju temeljem svjedodžbe ili diplome unutarnjih poslova odnosno kazneno-popravne ustanove o vremenu provedenom na poslovima policajca ili stražara u kazneno-popravnoj ustanovi.

Osobu iz stavka 2. ovog članka ovlaštena uprava za obranu rješenjem prevodi u pričuvni sastav, izdaje vojnu iskaznicu u koju upisuje način na koji je regulirala obvezu služenja vojnog roka i vojnoevidencijsku specijalnost za službu u oružanim snagama.

Članak 7.

U evidenciji o osobi koja pohađa vjersku školu unose se podaci o upisu, pohađanju, te o završenom školovanju temeljem uvjerenja o upisu i pohađanju odnosno svjedosžbe o završenom školovanju u vjerskoj školi.

U evidenciji o posvećenim svećenicima osobama koje su završile teološki studij i nalaze se na dušebrižničkoj službi u duhovnoj školi, te redovnicima koji su se zavjetovali, unose se podaci o završenom školovanju .

Osobu iz stavka 2. ovoga članka ako je ocijenjena sposobnom za vojnu službu ovlaštena uprava za obranu prevodi rješenjem u pričuvni sastav te izdaje vojnu iskaznicu u koju upisuje način na koji je regulirana obveza služenja vojnog roka.

Osoba iz stavka 2. ovog članka podliježe ocjeni zdravstvene sposobnosti i novačenju sukladno točki 1. i 2. članka 73. Zakona.

Članak 8.

U evidenciju o osobi kojoj je priznato pravo na civilnu službu, unose se podaci o civilnoj službi temeljem odluke Komisije za civilnu službu.

Članak 9.

U evidenciju o osobi koja je stekla hrvatsko državljanstvo prirođenjem, unose se podaci o načinu stjecanja državljanstva temeljem rješenja o primitku u državljanstvo.

U evidenciju o osobi koja osim hrvatskog ima i strano državljiinstvo, a odslužila je vojni rok u inozemstvu, te izrazila želju da služi vojni rok u oružanim snagama Republike Hrvatske. unose se podaci o upućivanju na služenje vojnog roka temeljem rješenja ministra obrane.

Članak 10.

Vojni obveznik neposredno prijavljuje promjene iz članka 17. Zakona o obrani (u daljnjem tekstu: Zakon) uredu za obranu, kod kojeg se vodi u vojnoj evidenciji. Ako je sjedište tog ureda udaljeno više od l0 km od prebivališta odnosno boravišta vojnog obveznika, prijava promjena može se podnijeti preporučenom pošiljkom.

Nestanak vojne iskaznice.i povratak s odsluženja vojnog roka prijavljuje se neposredno.

Osoba iz stavka 1. ovog članka dužna je na zahtjev ureda za obranu kojem prijavljuje promjenu, podnijeti na uvid odgovarajući dokaz (uvjerenje. liječnićki nalaz i sl.) o nastaloj promjeni, osim dokaza o činjenicama o kojima to tijelo vodi službenu evidenciju.

Vojni obveznik koji je zaposlen u poduzeću ili drugoj pravnoj osobi promjene propisane u stavku 1. članku 17. Zakona prijavljuje ovlaštenoj službi poduzeća ili pravne osobe koja u roku 8 dana te promjene pisano dostavlja uredu za obranu, koji vojnog obveznika vodi u vojnoj evidenciji.

Članak 11.

Vojnu iskaznicu izdaje ovlašteni ured za obranu. koji vojnog obveznika vodi u evidenciji.

Vojnim obveznicima izdaje se vojna iskaznica i to: 1) vojnim obveznicima - muškarcima, pri uvođenju u vojnu evidenciju,

2) vojnim obveznicima - ženama, pri priopčavanju ratnog rasporeda u oružanim snagama.

Članak 12.

U vojnu iskaznicu upisuju se ovi podaci: prezime, ime i ime majke ili oca: jedinstveni matični broj gradana; dan, mjesec i godina rođenja. mjesto, opčina, država rođenja; čin: ured za obranu kod kojeg se vodi u vojnoj evidenciji; ocjena sposobnosti za vojnu službu; rod. služba: vojnoevidencijska specijalnost; služenje vojnog roka. odnosno reguliranje obveze služenja vojnog roka na drugi način: služba u pričuvnom sastavu u oružanim snagama; broj vojne pošte ili ustanove u kojoj se imatelj vojne iskaznice nalazi na vojnoj službi; dodjela čina ili promaknuće u čin; promjena prebivališta i prestanak vojne obveze.

Vojnu iskaznicu potpisuje ovlaštena osoba tijela koje je izdalo iskaznicu i imatelj iskaznice.

U posebnom razdjelu vojne iskaznice upisuje se i krvna grupa imatelja iskaznice, koju ovjerava ovlašteni liječnik.

Ovlaštena osoba u vojnu iskaznicu upisuje i pečatom ovjerava ratni raspored i podatke o odjeći. opremi i oružju što su izdani vojnom obvezniku.

Članak 13.

Obrazac vojne iskaznice otiskan je uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.

Članak 14.

Vojni obveznik koji izgubi vojnu iskaznicu ili na drugi način ostane bez nje, dužan je u roku 8 dana od dana nestanka iskaznice to prijaviti ovlaštenom uredu za obranu kod kojeg se vodi u evidenciji.

Ured iz stavka 1. ovog članka izdaje vojnom obvezniku novu vojnu iskaznicu, nakon što nestalu vojnu iskaznicu proglasi nevažećom u "Narodnim novinama".

Izuzetno od odredbe stavka 1. ovog članka vojni obveznik ili kadet vojne škole koji izgubi vojnu iskaznicu ili na drugi način ostane bez nje za vrijeme služenja vojnog roka, odnosno školovanja u vojnoj školi, nestanak vojne iskaznice prijavljuje vojnoj jedinici odnosno ustanovi oružanih snaga u kojoj služi vojni rok ili vojnoj školi u kojoj se školuje.

Ovlaštena vojna škola, jedinica odnosno ustanova, ranga samostalnog bataljuna, puka ili višeg ranga, sukladno članku 133. Zakona izdaje vojnu iskaznicu osobama iz stavka 3. ovog članka, nakon što o nestanku vojne iskaznice izvjesti ovlašteni ured za obranu koji ju proglašava nevažećom u "Narodnim novinama".

Članak 15.

Vojna iskaznica zamjenjuje se u ovim slučajevima: 1) kad dotraje ili postane neuporabljiva zbog oštećenja; 2) kad u njoj nema slobodnih razdjela za upisivanje novih podataka ili promjena;

3) kad je njezinom imatelju, zbog ozljede, kirurškog zahvata ili drugih promjena na glavi, bitno izmijenjen izgled lica.

Članak 16.

Vojni obveznik, koji postane djelatni dočasnik ili djelatni časnik, predaje vojnu iskaznicu vojnoj jedinici odnosno ustanovi u kojoj mu je saopćena dodjela čina djelatnog dočasnika ili časnika. Ta jedinica odnosno ustanova dostavlja vojnu iskaznicu u roku 15 dana ovlaštenom uredu za obranu s izvješćem o dodjeli čina.

Članak 17.

Vojni obveznik kojem prestane vojna obveza zadržava vojnu iskaznicu poradi dokazivanja prestanka vojne obveze.

Vojni obveznik kojem prestane vojna obveza zbog prestanka državljanstva Republike Hrvatske, vraća vojnu iskaznicu ovlaštenom uredu za obranu u roku 15 dana od dana kad dobije pravomoćno rješenje o prestanku državljanstva, a na njegov zahtjev izdaje mu se potvrda o reguliranju vojne obveze.

Vojnu iskaznicu umrlog vojnog obveznika odnosno proglašenog umrlim zadržava njegova obitelj.

III. POZIVANJE NOVAKA i OSOBA U PRIČUNOM SASTAVU U SVEZI OBNAŠANJA VOJNE OBVEZE

Članak 18.

Ovlašteni ured za obranu koji vodi evidenciju poziva novaka odnosno osobu u pričuvnom sastavu poradi obnašanja vojne obveze.

Pojedinačnim pozivom poziva se novak poradi služenja vojnog roka, a osoba u pričuvnom sastavu - poradi vojne vježbe ili drugog oblika vojnostručne poduke. Pojedinačnim pozivom poziva se novak i osoba u pričuvnom sastavu poradi obavljanja drugih dužnosti po osnovi vojne obveze. Pojedinačni poziv vojnom obvezniku dostavlja se u pisanom obliku i sadrži podatke određene zakonom kojim je uređen upravni postupak. Pojedinačni poziv vojnom obvezniku poradi obavljanja dužnosti u svezi s izvršavanjem vojne obveze, osim poziva za mobilizaciju ili probnu mobilizaciju dostavlja se na način uređen zakonom kojim se uređuje upravni postupak. Općim pozivom može se pozvati novak i osoba u pričuvnom sastavu poradi izvršavanja drugih dužnosti po osnovi vojne obveze. Opći poziv u pravilu se upućuje preko sredstava javnog priopćavanja.

Članak 19.

Osoba pozvana pojedinačnim pozivom koja zbog bolesti ili kojeg srugog opravdanog razloga spriječena doći na mjesto i u vrijeme određeno pozivom u svezi s izvršavanjem vojne obveze, dužna je odmah nakon primitka poziva o tome izvjestiti ured za obranu koji je izdao poziv a ako je razlog spriječenosti nastao kasnije - odmah nakon što sazna taj razlog.

Članak 20.

Osoba koja je podnijela zahtjev za otpust iz državljanstva Republike Hrvatske ne poziva se na vojnu službu dok ne donese rješenje po tom zahtjevu, osim ako se na služenje vojnog roka upućuje novak koji u istoj kalendarskoj godini navršava 27 godina. Osoba koja po odobrenju boravi u inozemstvu ne poziva se na vojnu službu do proteka odobrenog boravka.

IV. NOVAČKA OBVEZA

Članak 21.

Poradi utvrđivanja sposobnosti za vojnu službu novaci se prije novačenja upućuju na liječničke i druge preglede te psihološka ispitivanja koja se obavljaju prema posebnim propisima. Novaci koji su već novačeni upućuju se na liječničke i druge preglede te psihološka ispitivanja ako su oboljeli i traže da budu ponovno pregledani poradi ocjene njihove sposobnosti za vojnu službu.

Članak 22.

Ovlašteni ured za obranu poziva i upućuje novake na liječničke i druge preglede te psihološka ispitivanja i novačenja u svezi s planom tih pregleda i planom novačenja Ministarstva obrane. Novak koji se s boravka u inozemstvu vrati u Republiku Hrvatsku i prijavi ovlaštenom uredu za obranu u svezi novačenja upućuje se na novačenje u roku 15 dana od dana prijavljivanja. Kadet vojne škole za djelatne dočasnike ili časnike a i učenik škole unutarnjih poslova ne poziva se na liječničke i druge preglede te na psihološka ispitivanja i novačenja osim ako je nakon prestanka tog svojstva dužan služiti vojni rok. Na liječničke i druge preglede i psihološka ispitivanja ne pozivaju se novaci koji boluju od neizlječive bolesti ili imaju tjelesne mane ili nedostatak koji se liječenjem ne mogu poboljšati (sljepilo na oba oka, potpuna gluhoća na oba uha, duševna zaostalost jačeg stupnja, teža duševna bolest, uzetost cijelog tijela ili pojedinih ekstremiteta, nedostatak jednog ekstremiteta i slični nedostaci koji ih čine očito nesposobnima za vojnu službu). Za novake iz stavka 4. ovog članka zdravstvena sposobnost za vojnu službu utvrđuje se temeljem postojeće zdravstvene dokumentacije kojom raspolažu ili koja se može pribaviti, ali ne starijom od 6 mjeseci.

Članak 23.

Odluku o revizijskim pregledima osoba jednog ili više godišta iz članka 69. Zakona donosi ministar obrane, a za pojedine osobe osoba koju on ovlasti. Revizijske preglede osoba iz stavka 1. ovog članka obavljaju zdravstvene ustanove što ih odredi ministar zdravstva, uz suglasnost ministra obrane. Ocjenu sposobnosti za vojnu službu osobe za koju je određen revizijski pregled daje ovlaštena novačka komisija.

Članak 24.

Novačke komisije odlukom osniva ministar obrane. Novačke komisije označavaju se rednim brojevima. Svaka novačka komisija ima svoj pečat.

Članak 25.

Članovi novačke komisije jesu: predsjednik komisije koji je u pravilu djelatni ili pričuvni časnik, liječnik i ovlaštena osoba uprave odnosno ureda za obranu. Ministar obrane uz suglasnost ministra zdravstva određuje člana novačke komisije liječnika, prvenstveno iz ovlaštene zdravstvene ustanove koji je obavljao liječničke i druge preglede novaka.

Članak 26.

Novačka komisija poradi pravovremenih priprema za početak rada upoznaje se s planom novačenja na području za koje je osnovana obavlja uvid u novačku dokumentaciju, evidenciju o novacima i zdravstvenu dokumentaciju i upoznaje se s propisanim obrascima i vojnoevidencijskim dokumentima. Novačka komisija prema propisanim uvjetima sukladno planu novačenja određuje prijedlog vojnoevidencijske specijalnosti za novake.

Članak 27.

Uprava za obranu koordinira rad novačkih komisija na svojem području i brine se za pravovremeno i kvalitetno ostvarivanje plana rada novačkih komisija i plana novačenja.

Članak 28.

Novačka komisija na dan novačenja mora imati na raspolaganju:

1) plan novačenja na području za koje je određena novačka komisija osnovana,

2) novački protokol u kojem su upisani svi novaci koji trebaju pristupiti novačenju,

3) matične i jedinične kartone za novake koji se novače,

4) zdravstvenu dokumentaciju potrebnu za ocjenu zdravstvene sposobnosti novaka za vojnu službu,

5) podatke za novake koje bi trebalo predložiti za školu pričuvnih časnika i druge specijalne vojnoevidencijske specijalnosti.

Članak 29.

Ured za obranu prema planu rada novačkih komisija poziva na novačenje novake koji se vode u vojnoj evidenciji tog ureda i koji u tekućoj kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a i novake starijih godišta koji prije nisu novačeni.

Osobe proglašene privremeno nesposobnima pozivaju se na novačenje po isteku vremena privremene nesposobnosti koje je odredila novačka komisija.

Članak 30.

Novačka komisija obavlja ove poslove:

1) ocjenjuje sposobnosti za vojnu službu novaka;

2) ocjenjuje sposobnost novaka odnosno osobe u pričuvnom sastavu ocijenjenih privremeno nesposobnima nakon isteka roka privremene nesposobnosti;

3) ocjenjuje sposobnost za vojnu službu novaka koji su prije novačeni i ocijenjeni sposobnima. a izjave da je nastala promjena njihova zdravstvenog stanja i zatraže ponovni pregled poradi ocjene sposobnosti za vojnu službu;

4) mijenja rod odnosno službu novaka odnosno osobe u pričuvnom sastavu zbog potreba oružanih snaga. promjene zdravstvenog stanja naknadno stečene spreme ili promjene zanimanja;

5) ocjenjuje sposobnost osobe u pričuvnom sastavu kod koje je. u smislu članka 122. Zakona nastala promjena zdravstvenog stanja što utječe na njezinu sposobnost za vojnu službu;

6) utvrđuje prijedlog kandidata za kadete škola pričuvnih časnika u suradnji sa Hrvatskim časničkim zborom.

Članak 31.

Novačka komisija ocjenjuje sposobnost novaka za vojnu službu temeljem postojećih nalaza prethodnih liječničkih i drugih pregleda i psiholoških ispitivanja, a po potrebi i liječničkih pregleda pri novačenju; mjerila za ocjenu zdravstvene sposobnosti vojnih obveznika za vojnu službu; zapovijedi i plana novačenja; uvjeta propisanih za određivanje rodova i službi u kojima će novaci služiti vojni rok i drugih propisa kojima se uređuje novačenje.

Novačka komisija može uvažiti želju novaka, izjavljenu na novačenju, glede odredivanja roda odnosno službe u kojoj će novak služiti vojni rok ako je to sukladno mjerilima za ocjenu zdravstvene sposobnosti.vojnih obveznika za vojnu službu, uvjetima za određivanje rodova i službi u kojima će novak služiti vojni rok i planom popune oružanih snaga.

Članak 32.

Novačka komisija novači novake uz njihovu prisutnost.

Izuzetno, novačka komisija novači novake bez njihove prisutnosti u slučajevima, utvrđenim odredbom stavka 3. članka 78. Zakona.

Članak 33.

Novak kojeg je novačka komisija ocijenila privremeno nesposobnim za vojnu službu, a zatraži da bude pozvan poradi ponovne ocjene sposobnosti prije proteka vremena privremene nesposobnosti, može biti pozvan na ponovnu ocjenu sposobnosti ako priloži zdravstvenu dokumentaciju iz koje je vidljivo da je došlo do promjene zdravstvenog stanja koja utječe na postojeću ocjenu sposobnosti za vojnu službu:

Članak 34.

Rješenje o ocjeni sposobnosti za vojnu službu novaka te o rodu odnosno službi, novačka komisija upisuje u zdravstvenu knjižicu i vojnu iskaznicu novaka i kadeta vojne škole.

Rješenje sadrži dispozitiv (izrijek) i uputu o pravnom lijeku.

Rješenje iz stavka 1. ovog članka novačka komisija priopćava novaku uz potpis.

V. IZBOR KADETA ZA ŠKOLE PRIČUVNIH ČASNIKA

Članak 35.

Ministar obrane osniva komisiju za izbor kadeta za škole pričuvnih časnika.

Članovi komisije iz stavka 1. ovog članka jesu: predsjednik komisije koji je, u pravilu, djelatni ili pričuvni časnik, ovlaštena osoba iz uprave za obranu i predstavnik Hrvatskog časničkog zbora.

Ministar obrane imenuje članove komisije na prijedlog uprave za obranu.

Svakom članu komisije određuje se zamjenik.

Članak 36.

Ovlašteni ured za obranu temeljem prijedloga novačke komisije otvara dosje kandidata za kadeta škole pričuvnih časnika i dostavlja ga komisiji za izbor kadeta za škole pričuvnih časnika.

Članak 37.

Komisija za izbor kadeta za škole pričuvnih časnika obavlja izbor na temelju godišnjeg plana popune škola pričuvnih časnika i dostavljenih prijedloga kandidata za kadete škola pričuvnih časnika, sukladno uvjetima određenim ovim Pravilnikom i drugim propisima.

Komisija iz stavka 1. ovog članka donosi rješenje o izboru kadeta za škole pričuvnih časnika i dostavlja zajedno s dosjeom ovlaštenom uredu za obranu.

Članak 38.

Ovlašteni ured za obranu dosje kadeta i rješenje komisije iz članka 37. ovog Pravilnika dostavlja školi pričuvnih časnika.

Članak 39.

Za kadeta škole pričuvnih časnika može biti izabran novak :

- koji ima srednju, višu ili visoku školsku spremu;

- koji nije pravomoćno osuđivan za kaznena djela protiv oružanih snaga, za kaznena djela izvršena iz koristoljublja ili za druga kaznena djela izvršena iz nečasnih pobuda;

- protiv kojega nije otvorena istraga odnosno protiv kojeg se ne vodi kazneni postupak za kaznena djela za koja se goni po službenoj dužnosti, za kaznena djela protiv oružanih snaga, za kaznena djela izvršena iz koristoljublja ili iz nečasnih pobuda;

- koji nije pravomoćno kažnjavan za prekršaj zbog težih povreda javnog reda ili morala.

Članak 40.

Pri izboru za kadete škole pričuvnih časnika, prednost imaju novaci koji su s boljim uspjehom završili školu određenu propisima o uvjetima za određivanje novaka u rodove i službe.

Novacima koji budu izabrani za kadete škola za pričuvne časnike, komisija određuje rod odnosno službu prema njihovoj školskoj spremi i želji. sukladno propisima o uvjetima za određivanje novaka u rodove i službe.

Članak 41.

Kadet škole pričuvnih časnika koji s uspjehom ne završi prvi dio školovanja, određen posebnim propisima, otpušta se sa školovanja i upućuje na daljnje služenje vojnog roka u odgovarajuću vojnu jedinicu prema rasporedu ovlaštenog vojnog tijela na čijem se području nalazi škola.

Kadet škole pričuvnih časnika koji s uspjehom ne završi drugi dio školovanja u školi pričuvnih časnika. određen posebnim propisima, nakon proteka školovanja otpušta se iz oružanih snaga u činu pričuvnog dočasnika, koji je stekao tijekom školovanja.

Članak 42.

Kadetu škole za pričuvne časnike koji je otpušten sa školovanja kao privremeno nesposoban ili nesposoban za vojnu službu pri otpuštanju sa školovanja upisuju se u vojnu iskaznicu datum otpuštanja iz oružanih snaga i temelj po kojem je otpušten.

VI. CIVILNA SLUŽBA

Članak 43.

Ovlašteni ured za obranu dužan je kod uvođenja u evidenciju upoznati novaka da u roku 90 dana od uvođenja u evidenciju može podnijeti zahtjev za civilnu službu Komisiji za civilnu službu sukladno stavku 1. članka 86. Zakona.

Članak 44.

Novak kojem je priznato pravo na civilnu službu upućuje se na liječničke i druge preglede i psihološka ispitkvanja novaka i redovno novačenje.

Novačka komisija ocjenjuje sposobnost novaka za civilnu službu po istim uvjetima kao i sposobnost novaka za služenje vojnog roka.

Novak kojega novačka komisija ocijeni nesposobnim ne upućuje se na civilnu službu.

Članak 45.

Novak kojem je priznato pravo na civilnu službu, a pisanu izjavu da više ne odbija primjenu oružane sile protiv drugih ljudi i stoga ne bi došao u moralnu krizu zbog svojih uvjerenja. dužan je dostaviti Komisiji za civilnu službu koja je donijela odluku o upućivanju novaka na civilnu službu.

Nakon što Komisija za civilnu službu po službenoj dužnosti opozove svoju odluku, novak iz stavka 1. ovog članka upućuje se na služenje vojnog roka.

Članak 46.

Obveznik civilne službe za vrijeme njenog izvršavanja ima pravo zahtijevati da ga se uputi na služenje vojnog roka.

Pisanu izjavu o opozivu civilne službe dostavlja Komisiji za civilnu službu.

Obveznik civilne službe iz stavka 1. ovog članka upućuje se na služenje vojnog roka sukladno stavku 3. članka 88. Zakona.

Članak 47.

Novak koji se bez opravdanih razloga ne javi u mjesto i na vrijeme pravnoj osobi ili tijelu na izvršavanje civilne službe upućuje se na služenje vojnog roka.

Članak 48.

Novak koji se iz opravdanih razloga ne javi pravnoj osobi ili tijelu na izvršavanje civilne službe smatra se da nije opozvao pravo na civilnu službu ako o tome nije mogao dostaviti izvješće uredu za obranu kod kojeg se vodi u evidenciji ili pravnoj osobi odnosno tijelu u koje je upućen na civilnu službu.

Opravdanim razlozima smatra se primjerice:

1) bolest novaka koja je nastupila neposredno pred odlazak na civilnu službu;

2) smrt odnosno teška bolest članova kućanstva;

3) elementarna nepogoda.

O razlozima iz stavka 2. ovog članka novak kojem je priznato pravo na civilnu službu mora u roku 8 dana od dana kada je morao pristupiti izvršavanju civilne službe, izvijestiti ovlašteni ured za narodnu obranu.

Nakon što prestanu opravdani razlozi iz stavka 2. ovog članka Komisija za civilnu službu svojom odlukom određuje vrijeme pristupa službi, vrijeme kada služba završava oznaku i sjedište pravne osobe odnosno ustanove oružanih snaga u koju se obveznik Civilne službe iz stavka 2. ovog članka upućuje.

Članak 49.

Za vrijeme dok traju smetnje iz stavka 1. članka 102. Zakona novak se ne upućuje na izvršenje civilne službe.

O postojanju smetnji iz stavka 1. članka 102. Zakona ovlašteni ured za obranu izvješćuje Komisiju za civilnu službu.

U slučaju iz stavka 1. ovog članka Komisija za civilnu službu razmatra opravdanost ranije donesene odluke o upućivanju na civilnu službu. te ukoliko ocijeni da je opravdana, odlučuje o vremenu kada novak mora pristupiti civilnoj službi. vremenu kada služba završava te o pravnoj osobi, tijelu odnosno ustanovi oružanih snaga u kojoj se služba obnaša.

Ukoliko Komisija za civilnu službu opozove ranije donijetu odluku o upućivanju na civilnu službu, novak se upućuje na služenje vojnog roka.

Članak 50.

Obveznik civilne službe zahtjev o odgodi civilne službe poradi razloga navedenih u članku 104. Zakona i članku 6. ovog Pravilnika podnosi Komisiji za civilnu službu.

Članak 51.

Izvršavanje civilne službe prekida se iz razloga navedenih u stavku 1. članku 105. Zakona o čemu ovlaštena osoba u oružanim snagama ili pravnoj osobi odnosno tijelu u kojima se izvršava civilna služba izvješćuje ovlašteni ured za obranu.

O daljnjem izvršavanju civilne službe nakon prestanka razloga za prekid odlučuje Komisija za civilnu službu.

Članak 52.

Obveznik civilne službe izvješćuje ovlaštenu osobu u oružanim snagama odnosno pravnoj osobi ili tijelu o razlozima iz stavka 1. i 2. članka l06. Zakona a zahtjev za prekid obnašanja civilne službe dostavlja Komisiji za civilnu službu.

Komisija za civilnu službu odlučuje o zahtjevu iz stavka 1. ovog članka.

Članak 53.

Odluku o upućivanju na civilnu službu osobe kojoj je prekinuto izvršavanje civilne službe po odredbama članka 105. i 106. Zakona donosi Komisija za civilnu službu sukladno stavku 1. članku 109. Zakona.

Odlukom iz stavka 1. ovog članka određuje se vrijeme pristupanja daljnjem izvršavanju civilne službe., vrijeme završetka službe. te pravna osoba, tijelo odnosno ustanova oružanih snaga u kojoj se služba izvršava.

Obveznika civilne službe kojem je po bilo kojoj zakonskoj osnovi prekinuto izvršavanje civilne službe, Komisija za civilnu službu ne upućuje na njeno daljnje izvršavanje ako ispunjava uvjete iz stavka 2. članka 109. Zakona i članka 61. ovog Pravilnika.

Članak 54.

Pravna osoba odnosno tijelo u kojem se izvršava civilna služba, određuje osobu za praćenje djelovanja i ponašanja obveznika civilne službe.

Članak 55.

Nemarnim odnosom i kršenjem discipline za vrijeme izvršavanja civilne službe sukladno odredbi članka 92. Zakona, smatra se kršenje reda i discipline utvrđene disciplinskim propisima pravne osobe odnosno tijela u kojem se izvršava civilna služba.

Osoba iz članka 54. ovog Pravilnika izvješćuje Komisiju za civilnu službu o ponašanju iz stavka 1. ovog članka obveznika civilne službe i razlozima za ponovno provjeravanje daljnje osnovanosti izvršavanja civilne službe.

VII. UPUČIVANJE NOVAKA NA SLUŽENJE VOJNOG ROKA

Članak 56.

Novak se upućuje na služenje odnosno dosluženje vojnog roka temeljem zapovijedi ministra obrane i plana popune Oružanih snaga novacima.

Novak koji otpočinje školovanje na fakultetu, odnosno drugoj visokoj ili višoj školi, odmah nakon upisa dostavlja ovlaštenom uredu za obranu uvjerenje o upisu na fakultet odnosno drugu visoku ili višu školu.

Novak iz stavka 2. ovog članka dužan je dostaviti uredu za obranu uvjerenje o upisu na svaku slijedeću godinu studija.

Novak iz stavka 2. ovog članka kojem prestane svojstvo studenta fakulteta odnosno druge visoke ili više škole upućuje se na služenje vojnog roka sukladno odredbama stavka 3. članka 98. i članka 99. Zakona.

Vojni obveznik kojem je prekinuto služenje vojnog roka zbog privremene nesposobnosti za vojnu službu, a koji na ponovnom novačenju prije proteka kalendarske godine u kojoj navršava 27 godina. bude ocijenjen sposobnim za vojnu službu upućuje se na dosluženje vojnog roka po mogućnosti u jedinicu istoga roda odnosno službe u kojoj je prije služio vojni rok.

Članak 57.

Na služenje odnosno dosluženje vojnog roka novak se javlja u vojnu jedinicu u vrijeme označeno u pozivu za služenje odnosno dosluženje vojnog roka.

Ako se novak ne javi na služenje odnosno dosluženje vojnog roka, ovlašteni ured za obranu uz uvjete propisane u članku 134. Zakona, izdaje nalog za prisilno dovođenje u vojnu jedinicu označenu u pozivu.

Izuzetno od odredbe stavka 2. ovog članka. novak se dovodi u vojnu jedinicu određenu za prihvat dovedenih vojnih obveznika, ako je ta vojna jedinica bliže od jedinice navedene u pozivu.

Glavni stožer određuje vojne jedinice za prihvat dovedenih novaka.

Članak 58.

Jedinica određena za prihvat iz stavka 4. članka 57. ovog Pravilnika dovedenog novaka zadužuje vojnom odjećom i opremnom, izdaje mu putne isprave, osigurava prijevozne troškove i upućuje ga u vojnu jedinicu određenu u pozivu za služenje odnosno dosluženje vojnog roka.

Vojnoj jedinici u koju se upućuje dovedeni novak, dostavlja se izvješće o upućivanju i popis osobnog zaduženja vojnika vojnom opremom.

Članak 59.

Ukoliko se upućeni vojnik ne javi vojnoj jedinici u koju je upućen, vojna jedinica koja ga je uputila, izdaje nalog vojnoj policiji za njegovo pronalaženje i dovođenje u jedinicu određenu u pozivu.

Ukoliko postoji osnovana sumnja da se vojnik neće javiti u vojnu jedinicu određenu u pozivu za služenje odnosno dosluženje vojnog roka, vojna jedinica određena za prihvat izdaje nalog vojnoj policiji za njegovo odvođenje u jedinicu određenu u pozivu.

Članak 60.

Na dan dovođenja u vojnu jedinicu određenu u pozivu odnosno određenu za prihvat. novak postaje vojnik i od tada mu se računa služenje vojnog roka.

Članak 61.

Na dosluženje vojnog roka neće se upućivati vojni obveznik koji za vrijeme služenja vojnog roka nije koristio dopust koji mu pripada odnosno dopust koji mu je odobren ako mu nakon uračunavanja ovog dopusta u služenje vojnog roka ostane za dosluženje manje od 60 dana.

Potvrdu da vojni obveznik nije koristio dopust koji mu pripada, odnosno koji mu je odobren izdaje vojna jedinica u kojoj je služio vojni rok do prekida.

Članak 62.

Osobi kojoj je kao kadetu vojne škole prekinuto školovanje po bilo kojoj osnovi, vojna škola izdaje potvrdu o vremenu provedenom u vojnoj školi, a o njezinom otpuštanju iz vojne škole izvješćuje ovlašteni ured za obranu u roku 15 dana od dana otpuštanja.

Osobu iz stavka 1. ovog članka koja je regulirala obvezu služenja vojnog roka u smislu odredbe članka 111. Zakona, uprava za obranu rješenjem prevodi u pričuvni sastav.

Osoba iz stavka 1. ovog članka koja nije regulirala obvezu služenja vojnog roka u smislu odredbe članka 111. Zakona može odmah biti upućena na služenje, odnosno dosluženje vojnog roka nakon prekida školovanja u vojnoj školi ukoliko je sposobna za vojnu službu i navršila 18 godina.

Novaku koji se nakon prekida školovanja u vojnoj školi upućuje na služenje odnosno dosluženje vojnog roka određuje se, u pravilu. rod odnosno služba koja je u skladu sa znanjima stečenim u vojnoj školi.

O upućivanju na služenje vojnog roka novaka iz stavka 3. ovog članka rješava uprava za obranu.

VIII. ODGODA SLUŽENJA VOJNOG ROKA

Članak 63.

Služenje vojnog roka može se sukladno stavku 2. članku 104. Zakona, odgoditi na zahtjev novaka:

1) ako je njegova prisutnost prijeko potrebna da se riješi stambeno pitanje njegova kućanstva u vrijeme za koje traži odgodu služenja vojnog roka;

2) ako zbog teže bolesti ili teže ozljede nije uspio završiti srednju školu do konca kalendarske godine u kojoj navršava 21 godinu;

3) ako se iz inozemstva vrati u zemlju poradi služenja vojnog roka, a nije u mogućnosti obitelj zbrinuti do dana odredenog za upućivanje u oružane snage;

4) ako u njegovu kućanstvu nema drugoga člana sposobnog za privređivanje, a nužno je obaviti neodgodive poljoprivredne radove koji se bez njegove prisutnosti ne mogu obaviti bez znatne štete za kućanstvo;

5) ako se zaposlio na neodređeno vrijeme, a zbog upućivanja na služenje vojnog roka nije u mogućnosti javiti se na posao u vrijeme koje mu je određeno;

6) ako se zaposlio u svojstvu pripravnika. do završetka pripravničkog staža;

7) ako u zajedničkom kućanstvu ima samo članove kućanstva kojima je za svakodnevne životne potrebe prijeko potrebna pomoć i njega druge osobe;

8) ako je određen za člana reprezentacije Republike Hrvatske poradi sudjelovanja na europskom ili svjetskom natjecanju, ili olimpijskim igrama.

Zahtjev za odgodu služenja vojnog roka poradi razloga iz točke 8. ovog članka podnose novak i ovlašteno tijelo za šport i fizičku kulturu.

Članak 64.

Zahtjev za odgodu služenja odnosno dosluženja vojnog roka iz točke 2. članka 104. Zakona i članka 63. Pravilnika podnosi se upravi za obranu u roku 8 dana od dana primitka poziva za upućivanje na služenje vojnog roka, a zahtjev iz točke 1. stavka 1. članka 104. Zakona najkasnije do konca tekuće kalendarske godine.

Rješenje kojim se usvaja zahtjev za odgodu služenja vojnog roka obvezatno sadrži dan, mjesec i godinu do kada se odgađa služenje vojnog roka.

Žalba izjavljena protiv rješenja kojim se odbija zahtjev za odgodu služenja vojnog roka, ne zadržava izvršenje.

Članak 65.

Podnositelj zahtjeva za odgodu služenja odnosno dosluženja vojnog roka, ne upućuje se na služenje vojnog roka, dok se ne donese rješenje o tom zahtjevu, osim ako podnositelj zahtjeva u toj kalendarskoj godini navršava 27 godina.

IX. PREKID SLUŽENJA VOJNOG ROKA

Članak 66.

Odluka o prekidu služenja vojnog roka donosi se u obliku rješenja i upisuje u vojnu iskaznicu i druge vojnoevidencijske dokumente.

Članak 67.

U rješenje o prekidu služenja vojnog roka upisuje se datum početka i prekida služenja vojnog roka te vrijeme u kojem je vojnik koristio dopust.

Članak 68.

Za prekid služenja vojnog roka sukladno stavku 1. članku 106. Zakona vojnik podnosi zahtjev ovlaštenom vojnom starješini. Uz zahtjev se prilažu:

1) mišljenje ovlaštenog tijela za socijalnu skrb da je obitelj vojnika zbog elementarne nepogode dovedena u težak položaj - ako se prekid služenja vojnog roka traži zbog posljedica elementarne nepogode;

2) potvrda ovlaštene zdravstvene ustanove o teškoj bolesti u obitelji vojnika odriosno izvod iz matične knjige umrlih o smrti u obitelji vojnika. kao i mišljenje ovlaštenog tijela za socijalnu skrb da je zbog toga obitelj vojnika dovedena u težak položaj - ako. se prekid služenja vojnog roka traži zbog teškog položaja obitelji;

3) mišljenje ovlaštenog tijela za socijalnu skrb da je obitelj vojnika dovedena u težak položaj - ako se prekid služenja vojnog roka traži poradi drugih nesreća koje su zadesile obitelj.

Članak 69.

Rješenje o prekidu služenja vojnog roka po osnovi stavka 2. članka 106. Zakona donosi se temeljem uvjerenja da se radi o vrhunskorrr športašu koji je ispunio norme za sudjelovanje na europskom ili svjetskom prvenstvu, odnosno olimpijskim igrama.

Duljina trajanja prekida služenja vojnog roka određuje se prema vremenu utvrđenom za pripreme za sudjelovanje u natjecanju i samog natjecanja.

Članak 70.

Ako se tijekom služenja vojnog roka temeljem nalaza, ocjene i mišljenja vojnoliječničke komisije ocijeni da je vojnik privremeno nesposoban za vojnu službu. ovlaštena osoba u vojnoj jedinici donosi rješenje o prekidu služenja vojnog roka, te u njegov jedinični karton i vojnu iskaznicu upisuje temelj i datum prekida služenja vojnog roka i otpušta ga iz vojne jedinice.

Vojni obveznik iz stavka 1. ovog članka koji na ponovnom novačenju bude ocijenjen sposobnim za vojnu službu prije proteka kalendarske godine u kojoj navršava 27 godina, a nije regulirao obvezu služenja vojnog roka, sukladno stavku 2. članku 109. Zakona, uputit će se na dosluženje preostalog dijela vojnog roka u jedinicu istog roda odnosno službe u kojoj je prije služio vojni rok.

Vojnom obvezniku koji je prije prekida služenja vojnog roka zbog privremene nesposobnosti vojni rok služio u jedinicama za koje se traže posebne psihofizičke sposobnosti, novačka komisija određuje drugi rod, odnosno službu sukladno školskoj i stručnoj spremi i završenoj vojnoj poduci.

Članak 71.

Vojniku kojem po drugi put treba prekinuti služenje vojnog roka poradi privremene nesposobnosti i koji se zbog toga prevodi u pričuvni sastav sukladno članku 1o7. Zakona, vojnoliječnička komisija daje ocjenu o privremenoj nesposobnosti za vojnu službu i to upisuje u njegovu zdravstvenu knjižicu. a vojna jedinica donosi rješenje o prekidu služenja vojnog roka i u njegove vojnoevidencijske dokumente upisuje vojnoevidencijsku specijalnost i dužnost koju je obavljao u oružanim snagama, te temelj i dan, mjesec i godinu otpuštanja.

Osobu iz stavka 1. ovog članka koja je prevedena u pričuvni sastav, kad protekne vrijeme privremene nesposobnosti za vojnu službu zbog koje je prekinuto služenje vojnog roka. ovlašteni ured za obranu upućuje poradi ocjenjivanja sposobnosti za službu u pričuvnom sastavu ovlaštenoj novačkoj komisiji, koja donosi ocjenu sposobnosti za vojnu službu u pričuvnom sastavu i istu upisuje u vojnoevidencijske dokumente.

Članak 72.

O prekidu služenja vojnog roka iz članka 106. Zakona rješava načelnik Glavnog stužera oružanih snaga Republike Hrvatske ili zapovjednik kojeg on ovlasti.

X. OTPUŠTANJE VOJNIKA IZ ORUŽANIH SNAGA

Članak 73.

Vojnika koji je odslužio vojni rok, odnosno kojem je prekinuto služenje vojnog roka, otpušta iz oružanih snaga vojna jedinica u kojoj se nalazi na dan odsluženja odnosno prekida služenja vojnog roka.

Vojniku se pri otpuštanju iz Hrvatske vojske uručuju vojna iskaznica i zdravstvena knjižica u koje se upisuje osnova i datum otpuštanja.

Odredbe stavaka 1. i 2. ovog članka primjenjuju se i na kadeta vojne škole kojem je prekinuto školovanje u vojnoj školi, ako je do prekida školovanja regulirao obvezu služenja vojnog roka.

XI. SLUŽENJE U PRIČUVNOM SASTAVU

Članak 74.

Osobama u pričuvnom sastavu u vojnu vježbu priznaje se i vrijeme koje uz uvjete iz stavka 3. članka 118. Zakona provedu na tečajevima i drugim oblicima vojnostručne poduke u tijelima saveza radioamatera, zrakoplovnog saveza, veslačkog saveza, streljačkog saveza. saveza izviđača, planinarskog saveza, skijaškog saveza, saveza za podvodne aktivnosti. jedriličarskog saveza, plivačkog saveza, saveza motonautičara i spasiteljskih službi.

Članak 75.

Osobi u pričuvnom sastavu koja sudjeluje u radu novačke komisije vrijeme provedeno u obavljanju tih poslova uračunava se u vojnu vježbu.

Članak 76.

O izvršavanju vojnostručne poduke pričuvnih časnika podnosi se izvješće koje sadrži: ime i prezime i vrijeme koje im je priznato kao vojna vježba.

Za osobe u pričuvnom sastavu koje se pozivaju na tečajeve i druge oblike vojnostručne poduke osposobljavanja u tijelima odredenim člankom 74. ovog Pravilnika podnosi se izvješće u kojem se navode imena i prezimena osoba koja se nalaze na tečaju, odnosno drugom obliku vojnostručnog osposobljavanja i vrijeme koje su provele na istim, poradi unošenja u dokumente vojne evidencije.

Izvješće iz stavka 1. i 2. ovog članka podnosi ovlaštenom uredu za obranu tijelo koje je organiziralo vojnu vježbu, tečaj odnosno drugi oblik vojnostručnog osposobljavanja.

Članak 77.

Osoba u pričuvnom sastavu kod koje je došlo do promjene zdravstvenog stanja dužna je u roku 8 dana prijaviti nastalu promjenu ovlaštenom uredu za obranu kod kojega se vodi u evidenciji.

Ured za obranu iz stavka 1. ovog članka upućuje navedenu osobu na ocjenu sposobnosti za vojnu službu ovlaštenoj novačkoj komisiji.

Članak 78.

Ocjenu sposobnosti za vojnu službu osobe u pričuvnom sastavu ovlaštena novačka komisija donosi temeljem priložene zdravstvene dokumentacije koja ne smije biti starija od 6 mjeseci.

Ako priložena zdravstvena dokumentacija nije dostatna za donošenje ocjene sposobnosti za vojnu službu, novačka komisija traži od osobe iz stavka 1. ovog članka njenu dopunu.

Članak 79.

Ocjenu sposobnosti i izmjenu roda odnosno sluibe osobe iz članka 77. ovog Pravilnika obavlja ovlaštena novačka komisija koja osobi u pričuvnom sastavu, sukladno njezinom zdravstvenom stanju. daje jednu od ovih ocjena:

1) sposoban za vojnu službu,

2) privremeno nesposoban za vojnu službu,

3) nesposoban za vojnu službu.

Članak 80.

Novačka komisija donosi za svakog vojnog obveznika iz članka 77. ovog Pravilnika pisano obrazloženo rješenje o ocjeni sposobnosti za vojnu službu te o izmjeni roda, odnosno službe vojnog obveznika i upisuje u zdravstvenu knjižicu i vojnu iskaznicu.

Rješenje iz stavka 1. ovog članka sadrži pouku o pravnom lijeku.

Članak 81.

Osobe u pričuvnom sastavu pozivaju se u oružane snage poradi vojne vježbe ili izvršenja drugih dužnosti po osnovi vojne obveze. na temelju zahtjeva ovlaštene jedinice odnosno ustanove oružanih snaga.

Jedinica, odnosno ustanova oružanih snaga zahtjev iz stavka 1. ovog članka dostavlja ovlaštenoj upravi za obranu, tako da ga to tijelo primi najkasnije 45 dana prije dana određenog za javljanje osobe u pričuvnom sastavu jedinici odnosno ustanovi oružanih snaga.

Članak 82.

Vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, a imaju ratni raspored u redarstvu, mogu biti pozvani na vojnu vježbu u jedinicu redarstva.

Ministarstvo unutarnjih poslova poziva vojne obveznike iz stavka 1. ovog članka na vojnu vježbu u jedinice redarstva. rješava o njihovim zahtjevima za odgodu vojne vježbe i o drugim pitanjima u svezi izvršavanja te vježbe.

Vojna vježba izvršena u jedinicama redarstva izjednjačava se u smislu ovog propisnika. s vojnom vježbom u vojnim jedinicama odnosno vojnim ustanovama.

XII. ODGODA VOJNE VJEŽBE

Članak 83.

Vojna vježba odgađa se iz razloga propisanih odredbama članka 120. Zakona na zahtjev kojeg osoba u pričuvnom sastavu podnosi ovlaštenom uredu za obranu,

Rješenje o odgodi vojne vježbe donosi ovlaštena uprava za obranu.

Uz zahtjev o odgodi vojne vježbe prilaže se:

1) uvjerenje ovlaštene zdravstvene ustanove s mišljenjem o sposobnosti osobe u pričuvnom sastavu za vojnu vježbu - ako se odgoda vojne vježbe traži zbog bolesti te osobe;

2) pisani dokaz škole da bi odlaskom na vojnu vježbu u vrijeme za koje je pozvana osoba u pričuvnom sastavu bila spriječena položiti ispite, kolokvije ili vježbe koje utječu na završetak školske godine - ako se odgoda vojne vježbe traži zbog toga što se osoba u pričuvnom sastavu nalazi na školovanju;

3) liječnički nalaz o teškoj bolesti ili izvod iz matične knjige umrlih, odnosno mišljenje ovlaštenog tijela za socijalnu skrb o posljedicama elementarne nepogode i drugih nesreća - ako se odgoda vojne vježbe traži zbog smrti u obitelji ili kućanstvu ili zbog teške bolesti člana kućanstva ili izbog štete uzrokovane elementarnom nepogodom odnosno drugom nesrećeom zbog čega bi kućanstvo osobe u pričuvnom sastavu pozvane na vojnu vježbu bilo dovedeno u težak položaj:

4) uvjerenje Fonda zdravstvenog osiguranja o korištenju dodatnog porodiljskog dopusta za muškarca;

5) uvjerenje matičnog ureda da vojni obveznik ima utvrđen termin za zaključenje braka

Članak 84.

Uz zahtjev pozvane osobe u pričuvnom sastavu za odgodu vojne vježbe zbog toga što su iz istog kućanstva u isto vrijeme pozvana na vojnu vježbu dva ili više članova kućanstva ili se neki od njih već nalazi na vojnoj vježbi odnosno služenju vojnog roka. ne prilažu se dokazi. već ovlaštena uprava za obranu po službenoj dužnosti utvrđuje te činjenice temeljem evidencije o vojnim obveznicima pozvanim na vojnu vježbu.

Članak 85.

Ako odgodu vojne vježbe zbog neodgodivih potreba službe traži tijelo državne uprave ili pravna osoba kod koje je pozvana osoba u pričuvnom sastavu zaposlena, dužni su uz zahtjev za odgodu vojne vježbe priložiti uvjerenje o postojanju neodgodive potrebe službe zbog koje se traži odgoda vojne vježbe.

Članak 86.

Ako poljoprivrednik ili osoba koja samostalno obavlja gospodarsku djelatnost traži odgodu vojne vježbe zbog neodgodivih poljoprivrednih radova odnosno gospodarske djelatnosti, uz zahtjev prilaže uvjerenje da u njegovu kućanstvu nema drugog člana sposobnog za obavljanje tih poljoprivrednih radova odnosno gospodarske djelatnosti u vrijeme trajanja vojne vježbe na koju je pozvan.

Članak 87.

Primjerak rješenja o odgodi vojne vježbe ovlaštena uprava za obranu odmah dostavlja jedinici odnosno ustanovi oružanih snaga u kojoj podnositelj zahtjeva ima ratni raspored.

Članak 88.

Ovlaštena uprava za obranu neće pozvati na vojnu vježbu osobe u pričuvnom sastavu iz mjesta u kojem se pojavila zarazna bolest, o čemu izvješćuje jedinicu odnosno ustanovu oružanih snaga koja je dostavila zahtjev da se osoba u pričuvnom sastavu pozove na vojnu vježbu.

Podatke o vrsti i širenju zarazne bolesti ovlaštena uprava za obranu pribavlja od ovlaštenog zdravstvenog tijela.

XIII. PUTOVAN,IE U INOZEMSTVO i BORAVAK VOJNIH OBVEZNIKA U INOZEMSTVU

Članak 89.

Odobrenje za putovanje u.inozemstvo i boravak u inozemstvu izdaje se na zahtjev novaka sukladno odredbama članka 124. Zakona.

Uz zahtjev kojim se traži odobrenje za putovanje u inozemstvo i boravak novaka u inozemstvu prilaže se odgovarajuća dokumentacija kojom se dokazuju činjenice predviđene u stavku 2. članku 124. Zakona.

Članak 90.

Novak na boravku u inozemstvu, kojem istječe rok važenja odobrenja za takav boravak, a namjerava i nadalje boraviti,u inozemstvu. prije isteka tog roka podnosi zahtjev za daljnji boravak u inozemstvu diplomatskom odnosno konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske kod kojeg se vodi u evidenciji.

Članak 91.

Za novaka koji odlazi na boravak u inozemstvo ovlašteni ured za obranu koji ga vodi u vojnoj evidenciji, dužan je u vojnu evidenciju unijeti vrijeme odlaska, zemlju u koju odlazi i vrijeme povratka s boravka.

Novaku koji odlazi u inozemstvo na boravak dulji od jedne godine, ovlašteni ured za obranu uručuje evidencijski karton popunjen potrebitim podacima.

Članak 92.

Novak koji je otputovao u inozemstvo na boravak dulji od jedne godine prijavljuje se izravno ovlaštenome diplomatskom odnosno konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske i predaje mu evidencijski karton iz stavka 2. članka 91. ovog Pravilnika u koji se unose adresa, mjesto zaposlenja. odnosno mjesto školovanja i adresa stana u inozemstvu poradi uvođenja u evidenciju. Ako je boravište novaka izvan mjesta u kojem je sjedište predstavništva, prijava se može izvršiti preporučenom pošiljkom.

Novak iz stavka 1. ovog članka prijavljuje ovlaštenom diplomatskom odnosno konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske ove podatke: ime i prezime, datum i mjesto rođenja, jedinstveni matični broj građana, adresu stana u Republici Hrvatskoj. mjesto zaposlenja u inozemstvu i naziv poslodavca, odnosno mjesto školovanja u inozemstvu, naziv škole i adresu stana u inozemstvu, kada je i odakle je doputovao u dotično mjesto i da li mu je odobren boravak u inozemstvu.

Diplomatsko odnosno konzularno predstavništvo Republike Hrvatske kojem se prijavio novak iz stavka 2. članka 91. ovog Pravilnika, izdaje uvjerenje o prijavljivanju i uvođenju u vojnu evidenciju.

Članak 93.

Novak je dužan za vrijeme boravka u inozemstvu prijaviti svaku promjenu prijavljenih podataka iz članka 92. ovog Pravilnika. Promjena podataka prijavljuje se na način propisan stavkom 1. člankom 92. ovog Pravilnika ovlaštenome diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske.

Diplomatsko odnosno konzularno predstsvništvo dostavlja osobi iz stavka 1. ovog članka uvjerenje o prijavi promjene podataka.

Članak 94.

Ako se novak iz stavka 1. članka 92. ovog Pravilnika. odseli na boravak dulji od jedne godine u drugu zemlju ili izvan područja diplomatskog odosno konzularnog predstavništva Republike Hrvatske. prijavu promjena dostavlja na način predviđen u članku 92. ovog Pravilnika diplomatskom odnosno konzularnom prodstavništvu Republike Hrvatske ovlaštenom za područje na koje se doselio. Diplomatsko odnosno konzularno predstavništvo Republtke Hrvatske Kojem je ta promjena prijavljena dužno je u roku 15 dana od dana prijavljivanja zatražiti evidencijski karton od diplomatskog odnosno konzularnog predstavništva koje je do tada tu osobu vodilo u evidenciji poradi uvođenja u evidenciju.

Članak 95.

Nakon proteka kalendarske godine u kojoj je novak koji boravi u inozemstvu, navršio 27 godina; diplomatsko odnosno konzularno predstavništvo Republike Hrvatske kod kojeg je uveden u vojnu evidenciju prenosi njegov karton iz evidencije novaka u evidenciju osoba u pričuvnom sastavu.

Diplomatsko odnosno konzularno predstavništvo Republike Hrvatske postupa na način propisan u stavku 1. ovog članka i kad novak na boravku u inozemstvu, koji je kod tog predstavništva uveden u evidenciju odsluži vojni rok u Republici Hrvatskoj.

Na zahtjev osobe iz stavka 1. i 2. ovog članka čiji je karton prenesen iz evidencije novaka u evidenciju osoba u pričuvnom sastavu, diplomatsko odnosno konzularno predstavništvo Republike Hrvatske koje ga vodi u evidenciji. izdaje potvrdu da je regulirala obvezu služenja vojnog roka.

Članak 96.

Novak kojem je izdano odobrenje za boravak u inozemstvu ne poziva se u Republiku Hrvatsku poradi novačenja i upućivanja na služenje vojnog roka dok mu to odobrenje traje.

Članak 97.

Novak koji stalno živi u inozemstvu odnosno novak koji osim državljanstva Republike Hrvatske ima i strano državljanstvo i odslužio je vojni rok u inozemstvu, a želi služiti vojni rok u oružanim snagama Republike Hrvatske, podnosi zahtjev diplomatskom odnosno konzularnom pred. stavništvu Republike Hrvatske kod kojega je uveden u evidenciju.

Diplomatsko odnosno konzularno predstavništvo Republike Hrvatske dostavlja zahtev sa svojim mišljenjem na rješavanje Ministarstvu obrane.

Rješenje Ministarstva obrane dostavlja se podnositelju zahtjeva preko diplomatskoga odnosno konzularnog predstavništva Republike Hrvatske kojem je zahtjev podnešen.

Članak 98.

Novaka kojem je odobren boravak u inozemstvu, odnosno novaka koji osim državljanstva Republike Hrvatske ima i strano državljanstvo. a vrati se u Republiku Hrvatsku na boravak dulji od 6 mjeseci ovlašteni ured za obranu na čijem se području nalazi njegovo prebivalište odnosno boravište, pozvat će na novačenje, osim osobe iz stavka 2. članka 129. Zakona. Ako novak na novačenju bude ocijenjen sposobnim za vojnu službu, upućuje se na služenje vojnog roka.

Novaka iz stavka 1. ovog članka koji dođe u Republiku Hrvatsku nakon proteka godine u kojoj navršava 27 godina. a izvršavao je svoje novačke obveze, što dokazuje potvrdom ovlaštenog diplomatskog odnosno konzularnog predstavništva Republike Hrvatske, ovlašteni ured za obranu poziva i upućuje na liječnički pregled poradi utvrđivanja i ocjenjivanja sposobnosti za vojnu službu. Ako taj novak bude ocijenjen sposobnim za vojnu službu, rješenjem ovlaštene uprave za obranu prevodi se u pričuvni sastav.

Članak 99.

Diplomatsko odnosno konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u inozemstvu prestaje voditi evidenciju o vojnom obvezniku :

1) kad se odseli na boravak dulji od godinu dana izvan područja tog predstavništva;

2) kad se vrati na boravak u Republiku Hrvatsku dulji od godinu dana:

3) kad mu prestane vojna obveza sukladno članku 68. Zakona;

4) kad umre ili bude proglašen umrlim ili nestalim.

Članak 100

O žalbi protiv odluke diplomatskog odnosno konzularnog predstavništva Republike Hrvatske u svezi s izvršavanjem vojne obveze vojnog obveznika na boravku u inozemstvu rješava Ministarstvo obrane.

XIV. PRIJELAZNE i ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 101.

Vojne obveznike koji se vode u vojnoj evidenciji na teritoriji Republike Hrvatske, a prije napuštanja JNA odslužili su l0 i više mjeseci vojnog roka, općinsko tijelo uprave za poslove obrane rješenjem prevodi u pričuvni sastav oružanih snaga.

Članak 102.

Vojni obveznici koji se vode u vojnoj evidenciji na teritoriji Republike Hrvatske, a odslužili su manje od 10 mjeseci vojnog roka u JNA, uputit će se na dosluženje vojnog roka sukladno stavku 1. članku 109. Zakona.

Osobe iz stavka 1. ovog članka kojima je ostalo za doslužiti manje od 60 dana prevode se u pričuvni sastav.

Članak 103.

Vojnim obveznicima iz stavka 1. članka 102. ovog Pravilnika, koji su napustili JNA i prijavili se u jedinice Hrvatske vojske, vrijeme provedeno u Hrvatskoj vojsci uračunava se u služenje vojnog roka.

Članak 104.

Općinsko tijelo uprave za poslove obrane koje vojne obveznike iz članka l01, 102. i 103. ovog Pravilnika vodi u evidenciji obvezno je, po službenoj dužnosti, utvrditi činjenično stanje o vremenu provedenom na služenju vojnog roka. U tu svrhu može, u okviru mogućnosti. pribaviti podatke od jedinice JNA u kojoj je vojni obveznik bio na služenju vojnog roka (jedinični karton, vojna iskaznica. zdravstvena knjižica, potvrda o reguliranju redovnog dopusta).

Ukoliko općinsko tijelo uprave za poslove obrane nije u mogućnosti pribaviti podatke iz stavka 1. ovog članka, obvezno je pribaviti druge dokaze kao što su izjava vojnog obveznika; izjava svjedoka; putne isprave: podaci Crvenog križa, Ureda za izbjeglice, policijske uprave i druge dokaze kojima se može utvrditi činjenično stanje o vremenu provedenom na služenju vojnog roka.

Članak 105.

Vojni obveznik koji smatra da ispunjava uvjete za civilnu službu može podnijeti zahtjev Komisiji za civilnu službu najkasnije do 1. ožujka 1992. godine.

Članak 106.

Općinska tijela uprave za poslove obrane obavljaju poslove koji su Zakonom propisani da ih obavljaju uprave i uredi za obranu dok Vlada Republike Hrvatske ne donese propis o ustrojavanju uprava i ureda za obranu.

Članak 107.

Općinska tijela uprave za poslove obrane dužna su dck 1. ožujka 1992. godine pozvati sve vojne obveznike ocijenje ne ograničeno sposobnim za vojnu službu na ponovnu ocjenu sposobnosti i uputiti ovlaštenoj novačkoj komisiji.

Novačka komisija na osnovu zdravstvene dokumentacije koja ne smije biti starija od 6 mjeseci, donosi ocjene utvrđene odredbom stavka 2. članka 78. Zakona.

Članak 108.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 80/91-01/07

Urbroj : 512-05-01-91-1

Zagreb, 21. studenoga 1991.

Ministar obrane

Gojko Šušak, v. r