Zakoni i propisi - Pravni savjeti 56 29.10.1991 Uredba o odobravanju posebnih kredita za popravak stambenih i gospodarskih zgrada oštećenih ratnim razaranjima
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 5. Zakona o preuzimanju saveznih zakona iz oblasti financija koji se u Republici Hrvatskoj primjenjuju kao republički zakoni ("Narodne novine", br 53/91), Vlada Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 24. listopada l991. godine donijela je

UREDBU

o odobravanju posebnih kredita za popravak stambenih i gospodarskih zgrada oštećenih ratnim razaranjima

Članak 1.

Ovom uredbom uređuje se odobravanje posebnih kredita gradanima za popravak privatnih objekata oštećenih u ratnim razaranjima, čiji stupanj razorenosti nije ugrozio stabilnost objekta, a nakon izvršenja zanatskih radova zgrada je upotrebiva. Pod objektima iz stavka 1. ovog članka smatraju se

- stambene obiteljske zgrade

- poljoprivredne gospodarske zgrade

- stanovi u etažnom vlasništvu.

Članak 2.

Posebne kredite iz članka 1. odobrava banka a mogu se koristiti samo za kupnju osnovnog građevinskog materijala. Osnovni gradevinski materijal, u smislu stavka 1. ovog članka, utvrdit će se posebnim uputstvom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i stambeno-komunalne djelatnosti.

Članak 3.

Banka odobrava iznos kredita u ovisnosti o vrsti objekta i štupnju oštećenja i to:

- za I. kategoriju oštećenja, u dinarskoj protuvrijednosti do DEM 1.500,

- za II. kategoriju oštećenja, u dinarskoj protuvrijednosti do DEM 4.000,

- za III. kategoriju oštećenja, u dinarskoj protuvrijednosti do DEM 6.000. Kategorizaciju oštećenja u smislu ove uredbe utvrdit će Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i stambeno-komunalne djelatnosti posebnim Uputstvom. Dinarska protuvrijednost kredita obračunava se po dnevnom tečaju utvrđenom na tržištu novca Republike Hrvatske.

Članak 4.

Banka odobrava kredit na temelju zapisnika o procjeni štete, sa specifikacijom materijala i odgovarajućeg dokaza o vlasništvu objekta.

Članak 5.

Kredit se odobrava na rok vraćanja od 5 godina, uz godišnju kamatu od 5%. Glavnica kredita se ne revalorizira. Otplata kredita počinje teći od 1. siječnja 9s93. godine. Kamata se obračunava od dana poćetka korištenja kredita.

Članak 6.

Iznos kredita iz članka 3. odobrava se isključivo kao kreditno pismo, a vraćanje se osigurava mjeničnim jamstvom dužnika.

Članak 7.

Kontrolu primjene ove uredbe, uključivo i namjensko korištenje kredita provodit će mjerodavni organi uprave u okviru svojih ovlaštenja.

Članak 8.

Novčanom kaznom od 200.000 do 250.000 dinara kaznit će se za privredni prijestup banka, ako odobri kredit protivno odredbama članka 1. do 6. ove uredbe. Za privredni prijestup kaznit će se i odgovorna osoba u banci novčanom kaznom od 10.000 do 25.000 dinara.

Članak 9.

Ova uredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 361-07/91-01/03

Urbroj : 5030112-91-2

Zagreb, 24. listopada 1991.

Predsjednik

dr. Franjo Gregurić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.