Zakoni i propisi - Pravni savjeti 56 29.10.1991 Pravilnik o uvjetima i načinu korištenja sredstava naknade koja se plaća zbog promjene namjene poljoprivrednog zemljišta
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

Na osnovi članka 24. stavka 3. Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Narodne novine", br. 34/91) i članka 91. Zakona o upravi ("Narodne novine" br. 16/78, 50/78, 29/85, 48/85, 41/90, 47/90, 53A/91.), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi

PRAVILNIK

o uvjetima i načinu korištenja sredstava naknade koja se plaća zbog promjene namjene poljoprivrednog zemljišta

Članak l.

Ovim pravilnikom propisuje se način i uvjeti za korištenje sredstava naknade koja se plaća zbog promjene poljoprivrednog zemljišta (u daljnjem tekstu: sredstva naknade).

Članak 2.

Pravo korištenja sredstava naknade imaju sve pravne i fizičke osobe vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom (u daljnjem tekstu: korisnici sredstava naknade) sa sjedištem odnosno prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Članak 3.

Sredstva naknade koriste se za programe i mjere osposobljavanja neplodnog zemljišta i povećanja proizvodne sposobnosti ostalog poljoprivrednog zemljišta u Republici Hrvatskoj (u daljnjem tekstu: program uređenja zemljišta). Pod programom uređenja zemljišta iz stavka 1. ovoga članka smatraju se hidromelioracije, agromelioracije i komasacije. Kao agromelioracije smatra se i praćenje onečišćenosti poljoprivrednog zemljišta štetnim tvarima. Izuzetno od stavka l. ovoga članka sredstvima naknade mogu se sufinancirati troškovi izrade investicijsko-tehničke dokumentacije programa uređenja zemljišta pravnim i fizičkim osobama koje su pretrpjele značajnije štete ratnim razaranjima.

Članak 4.

Sredstva naknade koriste se putem kreditnog sufinanciranja, izuzev sredstava odobrenih za svrhe iz članka 3. stavka 3. ovoga pravilnika koja će se odobravati bespovratno. Za slučaj da nema programa uređenja zemljišta iz članka 3. stavka 2. odnosno zahtjeva iz članka 7. ovoga pravilnika. privremeno neiskorištena sredstva naknade može Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva staviti na tržište novca radi očuvanja njegove realne vrijednosti. na rok do 60 dana.

Članak 5.

Sredstvima naknade može se sufinancirati najviše do 70% predračunske vrijednosti investicije, dok razliku potrebnih sredstava investitor mora osigurati iz vlastitih i drugih izvora. Iznimno od stavka I. ovoga članaka u brdsko-planinskom, priobalnom. otočnom i nerazvijenom području u sufinanciranju programa uređenja zemljišta učešće sredstava naknade u ukupnoj predračunskoj vrijednosti investicije može iznositi do 90%.

Članak 6.

Sufinanciranje programa uređenja zemljišta sredstvima naknade odobrava se uz slijedeće opće uvjete l. rok otplate prema zahtjevu korisnika kredita, a najdulje do 15 godina, 2. mirovanje otplate od tri godine, uz obračun interkalarne kamate koja se pribraja osnovnom dugu, 3. kamatna stopa od 3% godišnje, 4. godišnji anuiteti, 5. ugovaranje revalorizacije neotplaćenog dijela sredstava naknade u visini 50% od godišnje stope inflacije u slučaju kad ona bude veća od l0% godišnje.

Članak 7.

Zahtjev za sufinanciranje programa uređenja zemljišta podnosi se Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva. Zahtjev iz stavka 1. ovoga članka mora sadržavati u sažetom obliku:

1. formalno-pravni i organizacijski status investitora,

2. uspješnost poslovanja odnosno privređivanja,

3. predmet ulaganja. predračunska vrijednost i struktura izvora financiranja (u apsolutnom i relativnom iznosu),

4. ekonomsko-financijska učinkovitost ulaganja.

Uz zahtjev iz stavka 1. ovoga članka prilažu se slijedeći dokumenti:

1.investicijski program,

2. mišljenje poslovne banke investitora o investicijskom programu,

3. dokaz o vlasništvu odnosno pravu korištenja poljoprivrednog zemljišta za čiji program uređenja se traže sredstva, 4. dokaz o osiguranim sredstvima za izvedbu investicije.

Članak 8.

Prednost pri dodjeli na korištenje sredstava naknade imaju programi uređenja zemljišta:

1. s područja općina iz kojih je ostvareno više sredstava naknade,

2. koji su započeti a nedovršeni prije stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu u visini nepodmirenog iznosa koji je predviđeno financirati sredstvima naknade,

3. kojima se osposobljava veća površina obradivog zemljišta uz manji utrošak sredstava po hektaru, a postiže se jednaki proizvodni učinak.

4. u kojima je veće učešće vlastitih sredstava korisnika kredita.

Članak 9.

Ocjenu programa uređenja zemljišta i prijedlog odluke za odobravanje kredita daje komisija stručnjaka od pet članova koju imenuje ministar poljoprivrede i šumarstva. Odluku o odobrenju kredita donosi ministar poljoprivrede i šumarstva.

Članak 10.

Na osnovi odluke o odobrenju zahtjeva, korisnik sredstava s ovlaštenom bankom sklapa ugovor o kreditu.

Članak 11.

Sredstvima naknade podmiruju se i bankarski i administrativni troškovi vezani za odobravanje i korištenje ovih sredstava, kao i troškova platnog prometa:

Članak 12.

Nenamjenski upotrebljena sredstva naknade korisnik sredstava obvezan je vratiti zajedno s kamatama u visini važeće kamate na kredite za obrtna sredstva u roku 15 dana od dana kada je to utvrđenu.

Članak 13.

Nadzor nad ostvarivanjem investicijskog programa odnosnu namjenskog korištenja sredstava obavljat će republička poljoprivredna inspekcija u suradnji s ovlaštenom bankom

Članak 14.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmi dan od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-02/91-01/73

Urbroj : 525-01 -91- I

Zagreb, 4. listopada 1991.

Ministar poljoprivrede i šumarstva

Ivan Tarnaj, dipl. ing., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.