Zakoni i propisi - Pravni savjeti 55 25.10.1991 Uredba o prijavljivanju prebivališta i boravišta građana za vrijeme ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti Republike Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 101. stavka 1. Ustava Republike Hrvatske, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, donosim

UREDBU

o prijavljivanju prebivališta i boravišta građana za vrijeme ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti Republike Hrvatske

Članak 1.

Za vrijeme ratnog stanja ili u slučaju neposredne ratne opasnosti primjenjuju se odredbe Zakona o prijavljivanju prebivališta i boravišta građana "Narodne novine", broj 54/74. i 47/89), ako ovom uredbom nije drukčije propisano.

Članak 2.

Građani stariji od 14 godina dužni su prijaviti i odjaviti boravište kao i prijaviti promjenu adrese stanovanja nadležnoj organizacijskoj jedinici Ministarstva unutarnjih poslova. Izuzetno od stavka 1. ovog članka građanin može prijavu i odjavu boravišta kao i prijavu promjene adrese stanovanja podnijeti mjesnom uredu ili tijelu mjesne zajednice ako zbog vođenja ratnih operacija to ne može učiniti nadležnoj organizacijskoj jedinici Ministarstva unutarnjih poslova. U tom slučaju mjesni ured odnosno tijelo mjesne zajednice kojem je građanin prijavu dostavio dužno je u roku od 24 sata obavijestiti nadležnu organizacijsku jedinicu Ministarstva unutarnjih poslova. Prijavljivanje boravišta vrši se odmah, a najkasnije 12 sati po dolasku u mjesto boravka. Odjavljivanje boravišta vrši se prije odlaska iz mjesta boravišta.

Članak 3.

Prijavljivanje prebivališta i promjena adrese stanovanja građana s navršenih 14 godina vrši se odmah, a najkasnije 24 sata po dolasku u mjesto prebivališta odnosno poslije promjene adrese stanovanja.

Članak 4.

Ugostiteljska poduzeća i druge organizacije kao i osobe koje se bave pružanjem usluga smještaja, dužne su u roku 6 sati prijaviti i odjaviti osobe kojima pružaju usluge smještaja.. Osobe koje u najestu boravka odsjednu kod građana ili pravnih osoba koje se bave pružanjem usluga smještaja, dužne su prijaviti i odjaviti boravište ako namjeravaju u tom mjestu boraviti duže od 12 sati. Istu obvezu imaju i građani i pravne osobe kod kojih su osobe odsjele. Novčanom kaznom do 10.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazni1 će se za prekršaj odgovorna osoba u pravnoj osobi kao i građanin ako ne postupi prema stavku 1. i 2. ovog članka.

Članak 5.

Policijska stanica odnosno policijska uprava može odbiti prijavljivanje i odjavljivanje prebivatišta građana ako to nalažu interesi sigurnosti Republike Hrvatske i narodne obrane. Ako organizacijska jedinica Ministarstva unutarnjih poslova iz stavka 1. ovog članka odbije primiti prijavu prebivališta građaninu dužna mu je priopćiti u kojem mjestu može prijaviti svoje prebivalište.

Članak 6.

Ministarstvo unutarnjih poslova može odrediti područja na kojima se građani mogu kretati i boraviti ili nastaniti samo uz posebnu dozvolu. U rješenju kojim se određuje područje prema stavku 1. ovog članka određuje se i tijelo koje izdaje propisane dozvole.

Članak 7.

Ova uredba stupa na snagu danom donošenja.

Evidencijski broj 22

Broj : 967/91.

Zagreb, 10. rujna 1991.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.