Zakoni i propisi - Pravni savjeti 55 25.10.1991 Uredba o organizaciji znanstveno-istraživačke djelatnosti u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti Republike Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 101. stavka 1. Ustava Republike Hrvatske, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, donosim

UREDBU

o organizaciji znanstveno-istraživačke djelatnosti u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti Republike Hrvatske

Članak 1.

Propisi kojima se uređuje oblast znanstveno-istraživačke djelatnosti koji vrijede na dan stupanja na snagu ove uredbe primjenjivat će se u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti Republike Hrvatske, ukoliko ovom ili drugom uredbom sa zakonskom snagom nije drukčije određeno.

Članak 2.

Ministarstvu znanosti, tehnologije i informatike u obavljanju svojih funkcija i nadležnosti ostvaruje stalnu suradnju s Ministarstvom obrane i drugim ministarstvima, a osobito o pitanjima u svezi s procjenom nastale situacije, neophodnosti poduzimanja odgovarajućih mjera u izvršavanju utvrđenih obveza znanstveno-istraživačkih organizacija i pojedinaca u obrambenom sustavu Republike Hrvatske, kao i o drugim pitanjima u svezi organiziranja znanstveno-istraživačke djelatnosti u takvim uvjetima.

Članak 3.

U ostvarivanju svoje odgovornosti za pravodobnost i cjelovitost obrambenih priprema te za provedbu politike i zadataka u znanstveno-istraživačkoj djelatnosti u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike ima pravo neposrednog uvida i kontrole i ovlašteno je da traži od organa upravljanja i poslovodnih organa znanstveno-istraživačkih organizacija izvješća o obrambenim pripremama i o provedbi politike i zadataka koji su im u cilju obrane Republike Hrvatske povjereni. Ako utvrdi da se u znanstveno-istraživačkim organizacijama ne izvršavaju ili se nepravilno izvršavaju pripreme, politika i zadaci iz stavka 1. ovog članka, Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike poduzet će mjere predviđene ovom uredbom.

Članak 4.

Znanstveno-istraživačke organizacije i Republički fond za znanost nastavljaju obavljati svoju djelatnost, ukoliko Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike u skladu s ovom uredbom, ne odredi drukčije.

Članak 5.

Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike može za pojedine znanstveno-istraživačke organizacije ili za više njih utvrditi rad na posebnom zadatku odnosno znenstveno-istraživačkom projektu koji je od interesa za obranu Republike Hrvatske. Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike, može narediti organiziranje znanstveno-istraživačkog rada odnosno projekta znanstveno-istraživačkim organizacijama radi svrsishodnijeg angažiranja znanstveno-istraživačke djelatnosti i znanstveno-istraživačke infrastrukture u obrani Republike Hrvatske. Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike može, u interesu obrane Republike Hrvatske, obaviti preraspodjelu tehničkih potencijala i znanstvenih radnika u oblasti znanstveno-istraživačke djelatnosti, tako da te potencijale, odnosno radnike raspoređuje iz jedne u drugu znanstveno-istraživaćku organizaciju ili ih koncentrira u jednoj ili više tih organizacija.

Članak 6.

Ukoliko se ocijeni da je u interesu obrane Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike može osnovati odnosno predložiti osnivanje odredene znanstveno-istraživačke organizacije.

Članak 7.

U slučaju da znanstveno-istraživačka organizacija ne ostvaruje zadatke odnosno projekte ili programe koji su joj, u skladu s ovom uredbom ili drugim propisima, povjereni, Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike može utvrditi prestanak rada te znanstveno-istraživačke organizacije. U slučaju kada Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike utvrdi da znanstveno-istraživačka organizacija ne provodi cjelovite i pravodobne obrambene pripreme i ne djeluje u interesima obrane Republike Hrvatske upozorit će znanstveno-istraživačku organizaciju određujući joj rok za usklađivanje. Ukoliko znanstveno-istraživačka organizacija ne uskladi svoj rad i djelovanje u roku iz stavka 2. ovoga članka, Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike može utvrditi prestanak njezinoga rada.

Članak 8.

Ako znanstveno-istraživačka organizacija ne organizira rad na način određen zakonom, ovom i drugom uredbom sa zakonskom snagom, Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike neovisno od propisanih uvjeta i postupaka, može razriješiti od dužnosti organ upravljanja i poslovodni organ i imenovati drugi organ upravljanja i poslovodni organ. Organ upravljanja u znanstveno-istraživačkoj organizaciji donosi sve opće akte. Ukoliko je opći akt znanstveno-istraživačke organizacije od interesa za obranu Republike Hrvatske, prije donošenja, potrebno je pribaviti suglasnost Ministarstva znanosti, tehnologije i informatike.

Članak 9

Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike može, u slučaju potrebe, u suradnji s drugim državnim organima organizirati djelomičan znanstveno-istraživački rad i u inozemstvu.

Članak 10.

Istaknutim znanstveno-istraživačkim radnicima koji žive i rade izvan Republike Hrvatske, a žele se uključiti u znanstveno-istraživački rad u interesu obrane Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti, tehnologlje i informatike, u suradnji s drugim državnim organima, osigurat će nesmetan dolazak i rad na znanstveno-istraživačkim projektima od interesa za obranu Republike Hrvatške. Radnicima iz stavka 1. ovoga članka Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike, u suglasnosti s Ministarstvom obrane, može povjeriti izradbu određenog znanstveno-istraživačkog projekta ili njegovog dijela od interesa za obranu Republike Hrvatske, ukoliko se ne može osigurati njihov dolazak u Republiku Hrvatsku.

Članak 11.

Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike organizirat će posebnu službu za evidentiranje znanstveno-istraživačkih potencijala i inicijativa radi njihovoga izravnog uključivanja u obrambene aktivnosti Republike Hrvatske.

Članak 12.

Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike u suradnji s Ministarstvom obrane predlaže Vladi Republike Hrvatske koje su znanstveno-istraživačke organizacije od osobitog interesa za obranu Republike Hrvatske.

Članak 13.

U osiguranju interesa obrane Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike usmjerava i koordinira rad znanstveno-istraživačkih organizacija i ukupne znanstveno-istraživačke djelatnosti. Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike ovlašteno je izravno naređivati organiziranje i obavljanje znanstveno-istraživačke djelatnosti, odnosno izvršenje određenih projekata od interesa za obranu Republike Hrvatske znanstveno-istraživačkim organizacijama i drugim subjektima u znanstveno-istraživačkoj oblasti.

Članak 14.

Financiranje znanstveno-istraživačke djelatnosti i rada znanstveno-istraživačkih organizacija i znanstveno-istraživačkih radnika na određenim znanstveno-istraživačkim projektima od interesa za obranu Republike Hrvatske obavlja se na način utvrđen Zakonom o znanstveno-istraživačkoj djelatnosti ("Narodne novine", broj 14/86, 40/90. i 9/91). Ukoliko su sredstva iz stavka 1. ovoga članka nedostatna, Vlada Republike Hrvatske osigurava dodatna sredstva u ratnom budžetu Republike Hrvatske na prijedlog ministra znanosti, tehnologije i informatike.

Članak 15.

Vlada Republike Hrvatske ovlaštena je uređivati prava u oblasti znanstveno-istraživačke djelatnosti. Ministar znanosti, tehnologije i informatike ovlašten je uređivati oblik, opseg, kvalitet i način ostvarivanja prava iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 16.

Fizičke i pravne osobe pravo raspolaganja odnosno pravo vlasništva na sredstvima znanstveno-istraživačke infrastrukture i na drugim sredstvima materijalne osnove znanstveno-istraživačkog rada mogu prenositi na druge osobe samo uz prethodnu suglasnost Ministarstva znanosti, tehnologije i informatike.

Članak 17.

Potanje upute za provedbu ove uredbe po potrebi, donijet će Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike.

Članak 18.

Ova uredba stupa na snagu danom donošenja.

Evidencijski broj 56

Broj : 960/91.

Zagreb, 10. rujna 1991.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.