Zakoni i propisi - Pravni savjeti 55 25.10.1991 Uredba o radu poduzeća iz područja građevinarstva i stambenih i komunalnih poslova u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti Republike Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 101. stavka 1. Ustava Republike Hrvatske, na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, donosim

UREDBU

o radu poduzeća iz područja građevinarstva i stambenih i komunalnih poslova u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti Republike Hrvatske

Članak 1.

Propisi kojima se uređuje područje gradevinarstva, stambenih i komunalnih poslova (u daljnjem tekstu: graditeljstvo), koji vrijede na dan stupanja na snagu ove Uredbe, primjenjivat će se za vrijeme ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: ratno stanje), ako ovom ili drugim uredbama sa zakonskom snagom nije drugačije uređeno.

Članak 2.

Vlada Republike Hrvatske određuje specijalizirana i posebno opremljena poduzeća iz područja graditeljstva koja su od posebnog značaja za obranu Republike. Izvršno vijeće općine ili grada određuje poduzeća iz područja graditeljstva, koja obavljaju te poslove za vrijeme ratnog stanja. Odlukom iz stavka 1. i 2. ovog članka određuje se ratna organizacija i način rada tih poduzeća te minimum kapaciteta neophodno potrebnih za vrijeme ratnog stanja.

Članak 3.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) vodi evidenciju poduzeća i njitiovih kapaciteta koja su utvrđena temeljem članka 2. stavka 1. ove uredbe.

Članak 4.

U slučaju ratnog stanja poduzeća iz područja graditeljstva prvenstveno obavljaju slijedeće poslove:

- otklanjaju posljedice rušenja uslijed neprijateljskih djelovanja i osposobljavaju oštećene objekte neophodne za vođenje rata;

- izvršavaju zadatke oružanih snaga u inženjerskom osiguranju, kao što su: zaprečavanje, rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih prometnica, aerodroma, fortifikacijskih objekata i sl;

- obavljaju poslove izgradnje (građenje, adaptacija, rekonstrukcija i održavanje) najvažnijih objekata kao što su: bolnice, skladišta, skloništa, privredni objekti i drugi objekti za neophodne potrebe oružanih snaga i smještaj stanovništva;

- otklanjaju posljedice neprijateljskih djelovanja po naseljenim mjestima, spašavanje ljudi iz ruševina, asanacija i dekontaminacija terena upotrebom građevinske mehanizacije, rušenje zgrada radi zaprečavanja ili ograničavanja širenja požara, rušenje zgrada sklonih padu, raščišćavanje ulica od ruševina i sl.

Članak 5.

Poduzeća obavljaju radove i usluge po slijedećem prioritetu :

1. oružane snage;

2. civilna zaštita (spašavanje ljudstva, raščišćavanje ruševina i sl);

3. poduzeća za održavanje svih vrsta prometnica;

4. zdravstvene ustanove i komunalna poduzeća;

5. ostala gospodarska poduzeća prema prioritetu određenom od nadležne državne uprave. Organ uprave općine ili grada nadležan za poslove graditeljstva u slučaju ratnog stanja može narediti izvršavanje konkretnih zadataka po utvrđenom prioritetu korisnlka iz stavka 1. ovog članka.

Članak 6.

Ministarstvo ostvaruje uvid u ratne potencijale graditeljstva na teritoriju Republike Hrvatske.

Članak 7.

Ministarstvo na temelju naloga Vlade Republike Hrvatske i zahtjeva drugih ministarstava poduzima mjere za uskladivanje ratnih potreba u pružanju građevinskih usluga i u svezi s tim postavlja zadatke nosiocima izrade ratnih planova.

Članak 8.

Ministarstvo neposredno ostvaruje uvid u rad poduzeća koja su od posebnog interesa zaobranu Republike.

Članak 9.

Ministarstvo može popuniti sa stručnom radnom snagom poduzeća koja pružaju građevinske usluge, ukoliko ovu popunu nisu u mogućnosti izvršiti općina ili grad, na čijem području se nalazi to poduzeće.

Članak 10.

Potanje propise za provedbu ove uredbe donosi ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Članak 11.

Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva može, neovisno od zakonom propisanih uvjeta i postupaka, razriješiti organ upravljanja i direktora odnosno drugi poslovodni organ poduzeća koje obavlja djelatnost u oblasti graditeljstva i imenovati novi organ upravljanja odnosno drugi poslovodni organ, izuzev u poduzećima na kojima postoji vlasništvo. U poduzećima iz stavka 1. ovoga članka organ upravljanja donosi sve opće akte.

Članak 12.

U slučaju ako ovlašteni općinski organ ne postupi po ovoj uredbi, propisane mjere poduzet će Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Članak 13.

Ova uredba stupa na snagu danom donošenja.

Evidencijski broj 32

Broj : 956/91.

Zagreb, 10. rujna 1991.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.