Zakoni i propisi - Pravni savjeti 54 18.10.1991 Uredba o korištenju sredstava ostvarenih prodajom stanova na kojima postoji stanarsko pravo
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 1. Zakona o ovlaštenju Vlade Republike Hrvatske za donošenje uredbi kojima će uređivati pojedina pitanja iz djelokruga Sabora Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 39/91), Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 6. listopada 1991. donijela je

UREDBU

o korištenju sredstava ostvarenih prodajom stanova na kojima postoji stanarsko pravo

Članak 1.

Ovom uredbom propisuju se uvjeti i način korištenja sredstava koja ostvare prodajom stanova poduzeća ili druge pravne osobe osim općine odnosno grada (u daljem tekstu: prodavatelj) prema Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo ("Narodne novine", broj 27/91).

Članak 2.

Novac ostvaren prodajom stana iz članka 1. ove uredbe, koristi se:

- 20% za dodjelu nepovratne pripomoći za otplatu kamata stambenih kredita i za kreditiranje pod povoljnim uvjetima pribavljanja stanova za potrebe svojih radnika;

- 30% za izgradnju i popravak građevinskih objekata srušenih ili oštećenih u oružanom sukobu;

- 50% prema odluci prodavatelja. Novac iz stavka 1. alineje 2. ovog članka doznačuje se Fondu za izgradnju i popravak građevinskih objekata srušenih ili oštećenih u oružanom sukobu koji je osnovan Uredbom o korištenju sredstava za subvencioniranje stanarine i podstanarine ("Narodne novine", broj 48/91).

Članak 3.

Prodavatelj stana na kome je u oružanom sukobu nastala šteta veća od 10% njegove građevinske vrijednosti (Cg) nije dužan doznačiti novac iz članka 2. stavka 1. alineje 2. ove uredbe Fondu iz članka 2. stavka 2. ove uredbe, već ga je dužan koristiti prvenstveno za obnovu tog stana.

Članak 4.

Visinu štete iz članka 3. ove uredbe utvrđuje sudski vještak prema količini oštećenih elemenata primjenom cijene elemenata objavljenih u Biltenu o standardnoj kalkulaciji radova u visokogradnji koji objavljuje Fakultet građevinskih znanosti, a koji je korišten kod utvrđivanja građevinske vrijednosti (Cg) dotičnog stana.

Članak 5.

Novčanom kaznom od 30.000 dinara kaznit će se za prekršaj odgovorna osoba prodavatelja ako ne postupi u skladu s odredbom članka 2. i 3. ove uredbe.

Članak 6.

Od dana stupanja na snagu ove uredbe ne primjenjuje se odredba članka 25. stavak 1. Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Članak 7.

Ova uredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 370-01/91-01/15

Urbroj: 5030116-91-7

agreb, 6. Iistopada 1991.

Potpredsjednik

dr. Milan Ramljak, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.