Zakoni i propisi - Pravni savjeti 53 08.10.1991 Ukaz o proglašenju Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

SABOR REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, a u svezi s člancima 6. i 7. Ustavnog zakona za provedbu Ustava Republike Hrvatske, donosim

UKAZ

o proglašenju Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana

Proglašavam Zakon o putnim ispravama hrvatskih državljana, kojeg je Sabor Republike Hrvatske donio na sjednicaina Vljeća općina 26. lipnja 1991. i Društveno-političko vijeće 26. lipnja 1991. godine.

Klasa: 011-01/91-01/65

Urbroj: 71-91-1

Zagreb, 28. lipnja 1991.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.



ZAKON

o putnim ispravama hrvatskih državljana

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Hrvatski državljanin pod uvjetima propisanim ovim zakonom ima pravo na putnu ispravu.

Putna isprava je javna isprava kojom se dokazuje identitet i hrvatsko državljanstvo.

Članak 2.

Građanin je dužan nositi važeću putnu ispravu kada putuje u inozemstvo.

Građanin može imati samo jednu putnu ispravu iste vrste.

Članak 3.

Vlada Republike Hrvatske može odrediti:

1. da za putovanje u pojedine države putna isprava nije potrebna;

2. da je za putovanje u pojedine države potrebna i viza. U slučaju iz točke 1. stavka 1. ovoga člankaVladaRepublike Hrvatske odredit će ispravu koja će služiti kao zamjena za putnu ispravu.

II. VRSTE PUTNIH ISPRAVA I VIZA

Članak 4.

Putne isprave su: putovnica, zajednička putovnica, diplomatska putovnica, službena putovnica, putni list, kao i putne isprave koje se izdaju na osnovi međunarodnog ugovora.

Članak 5.

Putovnica se izdaje za neograničen broj putovanja u inozemstvo.

Članak 6.

Osoba mlađa od 14 godina (u daljem tekstu: dijete) koja nema putovnicu, može na zahtjev roditelja ili drugog zakonskog zastupnika biti upisana u putovnicu jednog ili oba roditelja ili zakonskog zastupnika.

Upis djeteta u putovnicu roditelja ili drugog zakonskog zastupnika poništit će se po službenoj dužnosti kad djetetu bude izdata vlastita putovnica.

Članak 7.

Dijete može putovati u inozemstvo samo u pratnji roditelja ili drugog zakonskog zastupnika ili uz njihovu suglasnost u pratnji druge osobe.

Suglasnost iz stavka 1. ovoga članka mora biti ovjerena.

Članak 8.

Zajednička putovnica izdaje se grupi od najmanje pet a najviše 50 osoba, za jedno putovanje u određene države.

Osobe upisane u zajedničku putovnicu moraju prilikom putovanja imati sa sobom ispravu o identitetu a vođa puta putovnicu.

Članak 9.

Putni list izdaje se građaninu koji boravi u inozemstau bez putne isprave radi povratka u zemlju.

Istim putnim listom mogu se koristiti bračni drug i djeca korisnika putnog lista ako su upisani u putni list u koji su unijete njihove fotografije.

Članak 10.

Diplomatska putovnica i službena putovnica izdaje se radi osiguravanja određene zaštite u obavljanju službenog zadatka prilikom putovanja u inozemstvo.

Putovnica iz stavka 1. ovoga članka važi za neograničen broj putovanja.

Diplomatska putovnica i službena putovnica može se izdati i članu uže obitelji osobe koja posjeduje takvu putovnicu, a koja živi s njom u zajedničkom kućanstvu.

Članom uže obitelji u smislu ovog zakona smatra se bračni drug i dijete.

Članak 11.

Pomorska knjižica i brodarska knjižica, ako je u nju unijeta viza, služi ukrcanom članu posade kao putna isprava za putovanje u inozemstvo ili za putovanje u inozemstvo radi ukrcaja na brod ili za povratak u Republiku Hrvatsku po iskrcaju s broda.

Članak 12.

Viza je odobrenje za putovanje u inozemstvo koja se u slučajevima utvrđenim ovim zakonom unosi u putnu ispravu.

Viza se izdaje za jedno ili više putovanja u države koje su u vizi označene.

Odredbe ovoga zakona o rokovima važenja putnih isprava, nadležnosti za izdavanje, postupku izdavanja, odbijanja zahtjeva ili oduzimanja putne isprave primjenjuju se na odgovarajući način i na vize, ukoliko ovim zakonom nije drugačije uređeno.

III. ROKOVI VAŽENJA PUTNIH ISPRAVA

Članak 13.

Putovnica se izdaje s rokom važenja od 10 godina. Osobama mlađim od 27 godina putovnica se izdaje s rokom važenja od pet godina, a djeci s rokom važenja od dvije godine.

Upis djeteta u putovnicu roditelja ili drugog zakonskog zastupnika važi dvije godine odnosno do roka važenja putovnice ukoliko je ovaj rok kraći.

Članak 14.

Zajednička putovnica izdaje se s rokom važenja koji je potreban za putovanje u inozemstvo, ali najduže do jedne godine.

Članak 15.

Putni list izdaje se s rokom važenja koji je potreban za povratak u Republiku Hrvatsku, ali najduže do 30 dana.

Članak 16.

Diplomatska putovnica i službena putovnica izdaju se s rokom važenja do pet godina.

Članak 17.

Viza na pomorsku knjižicu i brodarsku knjižicu izdaje se s rokom važenja propisanim u članku 13. ovoga zakona.

Članak 18.

Putovnica se može izdati i s kraćim rokom važenja od rokova utvrđenih u članku 13. ovoga zakona u slučajevima:

1. iz članka 32. ovoga zakona, ako je to u svom odobrenju odredilo nadležno vojno tijelo,

2. iz članka 34. stavka 1. točke 1. i 2. ovoga zakona, ako nadležni sud, a iz članka 34. stavka 1. točke 3. ovoga zakona, ako nadležno vojno tijelo to dozvoli,

3. iz članka 34. stavka 2. točke 1. i 2. ovoga zakona, ako nadležno tijelo, na zahtjev zainteresirane osobe, utvrdi da postoje naročito opravdani razlozi.

U slučajevima iz stavka 1. ovoga članka putovnica se može izdati za jedno ili više putovanja u jednu ili više država.

IV. NADLEŽNOST ZA IZDAVANJE PUTNIH ISPRAVA

Članak 19.

Putovnicu i zajedničku putovnicu izdaje policijska uprava odnosno policijska stanica Ministarstva unutarnjih poslova, prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva (u daljem tekstu: nadležno tijelo).

U hitnim slučajevima (liječenje, bolest, smrt člana obitelji, neodgodiv službeni put), putovnicu može izdati i policijska uprava odnosno policijska stanica na čijem području podnositelj zahtjeva nema prebivalište.

Članak 20.

Vizu na pomorsku knjižicu i brodarsku knjižicu i vizu na putnu ispravu službenog osoblja u međunarodnom prometu izdatu na osnovu međunarodnog ugovora izdaje policijska uprava odnosno policijska stanica na čijem se području nalazi sjedište pravne osobe ili prebivalištepodnositelja zahtjeva.

Članak 21.

Diplomatsku putovnicu i službenu putovnicu izdaje Ministarstvo inozemnih poslova uz suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova.

Članak 22.

Građaninu koji u inozemstvu neprekidno boravi duže od tri mjeseca, putovnicu može izdati i diplomatsko ili konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u inozemstvu na čijem području građanin boravi.

lznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, građaninu kojem je u inozemstvu nestala putovnica, a neophodno je da ostane u inozemstvu duže od 30 dana radi liječenja, službenog posla, školovanja, specijalizacije ili iz drugih opravdanih razloga, putovnicu može izdati diplomatsko ili konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u inozemstvu na čijem području građanin boravi.

Članak 23.

Putni list izdaje diplomatsko ili konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u inozemstvu na čijem području građanin boravi.

V. POSTUPAK IZDAVANJA PUTNIH ISPRAVA

Članak 24.

Putne isprave izdaju se na propisanim obrascima.

Članak 25.

Obrazac putne isprave sadrži: naziv "Republika Hrvatska" s utisnutim grbom Republike Hrvatske, natpis naziva vrste putne isprave, oznaku, serije i serijski broj, datum izdavanja i rok važenja putne isprave, mjesto za naziv i pečat nadležnag tijela koje je putnu ispravu izdalo te mjesto za potpis službene osobe.

Obrazac putne isprave sadrži prostor za fotografiju i vlastoručni potpis, a obrazac putovnice, diplomatske putovnice i službene putovnlce i prostor za automatsko očitavanje podataka.

Obrazac putne isprave, osim zajedničke putovnice, sadrži i prostor za upis slijedećih podataka: ime, prezime, datum, mjesto, općinu odnosno kotar rođenja, a za rođene u inozemstvu i državu rođenja, mjesto prebivališta i adresu stanovanja, a za građanina s prebivalištem u inozemstvu i državu prebivališta i jedinstveni matični broj građana.

Obrazac zajedničke putovnice sadrži prostor za upis slijedećih podataka: državu u koju grupa putuje,ime, prezime, seriju i serijski broj putovnice vođe grupe i ime, prezime, datum, mjesto, općinu odnosno kotar rođenja i mjesto prebivališta članova grupe.

Ministar unutarnjih poslova rješenjem utvrđuje cijenu koštanja obrasca putovnice, zajedničke putovnice i putnog lista koju snosi podnositelj zahtjeva.

Članak 26.

Obrasci putnih isprava tiskaju se na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu, a uz to i na engleskom i francuskom jeziku, a popunjavaju samo na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

Članak 27.

Zahtjev za izdavanje putne isprave podnosi se na propisanom obrascu državnom tijelu nadležnom za izdavanje putnih isprava.

Putovnica, zajednička putovnica i putni list izdaju se, na osobni zahtjev, a diplomatska putovnica i službena putovnica na zahtjev nadležnog državnog tijela.

U zahtjevu za izdavanje putne isprave moraju se dati točni i istiniti podaci.

Članak 28.

Zahtjev za izdavanje putovnice, zajedničke putovnice i putnog lista može se podnijeti i putem punomoćnika.

Za maloljetne odnosno poslovno nesposobne osobe zahtjev za izdavanje putne isprave padnosi jedan od roditelja odnosno drugi zakonski zastupnik.

Članak 29.

Zahtjev za izdavanje putne isprave sadrži podatke koji se upisuju u tu putnu ispravu.

Zahtjev za izdavanje putovnice za građane koji privremeno ili stalno borave u inozemstvu sadrži i podatke o mjestu i državi boravišta odnosno prebivališta u inozemstvu.

Zahtjev za izdavanje zajedničke putovnice sadrži i podatak o predviđenom vremenu boravka u inozemstvu.

Zahtjev za izdavanje vize sadrži, uz podatke koje sadrži zahtjev za izdavanje putne isprave i podatak o državi i vremenu za koje se viza traži.

Članak 30.

Uz zahtjev za izdavanje putovnice, zajedničke putovnice i putnog lista stavlja se na uvid osobna karta ili druga isprava iz koje se može utvrditi identitet i državljanstvo podnositelja zahtjeva.

Članak 31.

Uz zahtjev za izdavanje putovnice i putnog lista prilažu se dvije fotografije propisane veličine, koje vjerno prikazuju podnositelja zahtjeva.

Uz zahtjev prilaže se i putovnica čiji je rok važenja istekao ili koja ne može služiti svojoj namjeni.

Putna isprava iz stavka 2. ovoga članka poništit će se.

Članak 32.

Vojni obveznik - novak uz zahtjev za izdavanje putne isprave dužan je priložiti i odobrenje za putovanje predviđeno propisima o vojnoj obvezi.

Članak 33.

Zahtjev za izdavanje putne isprave nadležno tijelo dužno je riješiti u roku od 15 dana od dana donošenja zahtjeva.

Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka u hitnim slučajevima (liječenje u inozemstvu, smrt ili bolest člana obitelji, neodgodivi službeni put ili iz drugih opravdanih razloga) nadležno tijelo dužno je putovnicu izdati odmah, a najkasnije u roku od 24 sata od podnošenja zahtjeva.

Članak 34.

Zahtjev za izdavanje putne isprave i vize odbit će se podnositelju za kojega se opravdano sumnja da će:

1. izbjeći prisustvo u kaznenom postupku ili izvršenje presude kojom mu je izrečena kazna zatvora u trajanju duže od tri mjeseca ili mjera sigurnosti obvezatnog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi - na zahtjev nadležnog suda;

2. izbjeći izvršiti dospjelu imovinsko-pravnu obvezu iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, poresku obvezu ili drugu zakonom utvrđenu imovinsko-pravnu obvezu za koju postoji izvršni naslov - na zahtjev nadležnog suda;

3. izbjeći vojnu obvezu ili ako za to postoje drugi razlozi predviđeni propisima o vojnoj obvezi odnosno službi u oružanim snagama - na zahtjev nadležnog vojnog tijela.

Zahtjev za izdavanje putne isprave može se odbiti ako:

1. postoji opravdana sumnja da će podnositelj zahtjeva djelovati protivno propisima o zabrani ili ograničenju uvoza, izvoza, transporta ili raspačavanja opojnih sredstava, ili protivno propisima s područja carine odnosno vanjske trgovine;

2. to zahtijevaju razlozi nacionalne sigurnosti ili zaštite javnog poretka.

Zahtjev za izdavanje vize odbit će se i u slučaju kada u zemlji za koju se viza traži vlada epidemija zaraznih bolesti.

Izdavanje putnog lista ne može se odbiti.

Članak 35.

Putna isprava će se oduzeti kada nadležno tijelo utvrdi da postoje razlozi iz članka 34. stavka 1. i 2. ovoga zakona.

Putna isprava će se oduzeti osobi kojoj je prestalo hrvatsko državljanstvo.

Rješenje o oduzimanju putne isprave iz stavka 1. ovoga članka donosi državno tijelo nadležno za izdavanje putne isprave.

Žalba protiv rješenja iz stavka 3. ovoga članka ne zadržava njegovo izvršenje.

Članak 36.

Rješenje o odbijanju zahtjeva za izdavanje putne isprave i vize kao i oduzimanju putne isprave moraju se obrazložiti.

Članak 37.

O svim činjenicama koje za posljedicu imaju prestanak razloga za odbijanje zahtjeva za izdavanje putne isprave nadležni sud odnosno nadležno vojno tijelo, dužni su odmah obavijestiti nadležno tijelo.

Smatrat će se da su prestali razlozi za odbijanje zahtjeva za izdavanje odnosno za oduzimanje putne isprave iz članka 34. stavka 1. ovoga zakona ako nadležni sud odnosno nadležno vojno tijelo ne obnovi zahtjev za odbijanje zahtjeva za izdavanje putne isprave poslije isteka jedne godine od dana podnošenja toga zahtjeva.

Nadležno tijelo preispitat će najmanje jednom godišnje postoje li i dalje razlozi za odbijanje zahtjeva za izdavanje putne isprave iz članka 34. stavka 2. ovoga zakona i o tome će obavijestiti osobu kojoj je zahtjev odbijen odnosno putna isprava oduzeta.

Članak 38.

O žalbi protiv rješenja o odbijanju zahtjeva za izdavanje odnosno oduzimanje putne isprave koje je donijelo diplomatsko ili konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u inozemstvu rješava Komisija Ministarstva unutarnjih poslova.

VI. NESTANAK PUTNE ISPRAVE

Članak 39.

Građanin je dužan bez odgode prijaviti nestanak putne isprave ili njezino pronalaženje.

Nestanak ili pronalaženje putne isprave prijavljuje se nadležnom tijelu ako je putna isprava nestala ili pronađena u Republici Hrvatskoj, odnosno najbližem diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu ako je putna isprava nestala ili pronađena u inozemstvu.

Nadležno tijelo će nestalu putnu ispravu rješenjem proglasiti nevažećom.

Protiv rješenja iz stavka 3. ovoga članka žalba nije dopuštena.

Rješenje iz stavka 3. ovoga članka objavit će se u "Narodnim novinama" o trošku stranke.

Građanin ne smije dati svoju putnu ispravu drugom da se njom posluži, niti se poslužiti tuđom putnom ispravom kao svojom.

VII. EVIDENCIJA PUTNIH ISPRAVA I KORIŠĆENJE PODATAKA

Članak 40.

Evidenciju putnih isprava vodi nadležno tijelo koje je izdalo putnu ispravu.

Evidencija putnih isprava osim fotografije, potpisa korisnika putne isprave i postupkom uvjetovane napomene za obradu podataka sadrži isključivo slijedeće podatke:

1. ime,

2. prezime i rođeno prezime,

3. datum rođenja,

4. mjesto, općina odnosno kotar rođenja, a za rođene u inozemstvu i država rođenja,

5. prebivalište i adresa stanovanja, a za građane sa prebivalištem u inozemstvu i država prebivališta,

6. serijski broj,

7. rok važenja,

8. imena, prezimena, datum rođenja i spol djece upisane u putnoj ispravi,

9. ime, prezime, datum rođenja i potpis zakonskog zastupnika,

10. nadležno tijelo koje je putnu ispravu izdalo,

11. napomena o odredbama prema članku 34. i 35. ovoga zakona.

Članak 41.

Nadležno tijelo smije podatke iz evidencije putnih isprava prikupljati, prosljeđivati, obrađivati i koristiti samo u skladu sa zakonom i propisima donijetim na temelju zakona.

Nadležno tijelo dat će podatke iz evidencije putnih isprava drugim državnim tijelima pod uvjetom:

1. da je državno tijelo koje traži podatke na temelju zakona ili drugog propisa ovlašteno tražiti i primiti takve podatke ;

2. da državno tijelo koje traži podatke bez istih ne bi bilo u stanju obavljati svoje zadatke i

3. da te podatke nije moguće pribaviti ili ih je moguće pribaviti samo uz nesrazmjerno visok trošak.

VIII. DONOŠENJE PROPISA ZA PROVOĐENJE ZAKONA

Članak 42.

Ministar unutarnjih poslova propisat će:

1. obrazac putovnice, zajedničke putovnice, putnog lista i vize,

2. obrazac zahtjeva za izdavanje putovnice, zajedničke putovnice i vize,

3. način vođenja evidencije o izdatim putovnicama, zajedničkim putovnicama i vizama i način vođenja registra nestalih putnih isprava.

Članak 43.

Ministar unutarnjih poslova, uz suglasnost ministra inozemnih poslova, propisat će način vođenja evidencije o izdatim putnim ispravama u diplomatskim ili konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u inozemstvu.

Članak 44.

Ministar inozemnih poslova, uz suglasnost ministra unutarnjih poslova, propisat će:

1. obrazac diplomatske putovnice, službene putovnice i vize koja se izdaje na te putovnice,

2. obrazac zahtjeva za izdavanje putne isprave i vize u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu,

3. način vođenja evidencije o izdatim diplomatskim putovnicama i službenim putovnicama i o izdatim vizama na te putovnice.

X. KAZNENE ODREDBE

Članak 45.

Novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana kaznit će se za prekršaj:

1. tko odvede u inozemstvo dijete bez ovjerene suglasnosti roditelja ili drugog zakonskog zastupnika (članak 7);

2. tko davanjem neistinitih podataka ishoduje od nadležnog tijela izdavanje putne isprave ili vize i posluži se takvom putnom ispravom ili vizom (članak 27. stavak 3);

3. tko pređe državnu granicu bez putne isprave kada mu je odbijen zahtjev za izdavanje putne isprave ili mu je putna isprava oduzeta (članak 34. i 35);

4. tko svoju putnu ispravu da drugome da se njome posluži ili se tuđom putnom ispravom posluži kao svojom (članak 39. stavak 6).

Kaznit će se i pokušaj prekršaja iz stavka 1. ovoga članka.

Za prekršaj iz točke 2, 3. i 4. stavka 1. ovoga članka može se izreći zabrana izdavanja putne isprave do tri godine.

Članak 46.

Novčanom kaznom od 2.000 do 10.000 dinara kaznit će se za prekršaj:

1. tko putuje bez putne isprave ili bez vize u zemlje za koje je viza potrebna (članak 2. stavak 1. i članak 3. stavak 1. točka 2),

2. tko bez odlaganja ne prijavi nestanak ili pronalazak putne isprave (članak 39. stavak 1):

XI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 47.

Propise za izvršavanje ovoga zakona, ministri koji su ovim zakonom ovlašteni za njihovo donošenje, donijet će u roku 60 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona.

Članak 48.

Putne isprave izdate prije dana stupanja na snagu ovoga zakona važe do roka važenja navedenog u putnoj ispravi, a najduže jednu godinu od dana primjene ovoga zakona.

Članak 49.

Postupak rješavanja zahtjeva za izdavanje putnih isprava započet prije dana primjene ovoga zakona, dovršit će se po ovom zakonu.

Članak 50..

Ovaj zakon stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 216-02/91-02/01

Zagreb, 26. lipnja 1991.

SABOR REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Vijeća općina

Luka Bebić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

Predsjednik Sabora

dr. Žarko Domljan, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

Predsjednik Društveno-političkog vijeća

Ivan Vekić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.