Zakoni i propisi - Pravni savjeti 52 03.10.1991 Odluka o izmjeni Odluke o visini posebne naknade za upotrebu javnih cesta i određenih objekata na cestama
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

PODUZEĆE "HRVATSKE CESTE"

Na temelju članka 43. Zakona o javnim cestama ("Narodne novine", broj 40/90. i 34/91.) i članka 22. Statuta Poduzeća "Hrvatske ceste" - poduzeće za održavanje, zaštitu, rekonstrukciju i izgradnju cesta u Hrvatskoj ("Narodne novine", broj 57/90.), Upravni odbor Poduzeća "Hrvatske ceste" na 17. sjednici od 12. rujna 199t. godine donio je

ODLUKU

o izmjeni Odluke o visini posebne naknade za upotrebu javnih cesta i određenih objekata na cestama

Članak 1.

U Odluci o visini posebnih naknada za upotrebu javnih cesta i određenih objekata na cestama ("Narodne novine" broj 5/91, 24/91. i 30/91.) članak 5. mijenja se i glasi:

Pravne i fizičke osobe sa sjedištem u Hrvatskoj, koji su korisnici objekata za čiju se upotrebu plaća posebna naknada., mogu za plaćanje naknade koristiti pretplatu: Pretplatničke karte mogu biti mjesečne i godišnje. Mjesečna pretplata se računa na temelju 30, a godišnja na temelju 300 prolaza, za određenu relaciju, ovisno o kategoriji vozila. Popust u pretplati iznosi 2o%, a za mjesečne, a 40% za godišnje pretplatničke karte. Popust se može ostvariti samo u slučaju gotovinskog plaćanja (uplatnica i virmanski nalog).

Stanovnici otoka Krka, Cresa i Lošinja čija su putnička vozila (I. kategorija) registrirana kod Policijske uprave Krk i Cres-Lošinj, kao i vozila javnog prijevoza putnika na redovnim linijama između otoka i kopna, za plaćanje nanada na mostu kopno-otok Krk mogu koristili pretplatu, popust u pretplati iznosi 70%.

Pravne i fizičke osobe sa sjedištem u Hrvatskoj, mogu kupovinom bonova, uz gotovinsko plaćanje (uplatnica i virmanski nalog) ostvariti popust na količnu (vrijednost) bonova:

- od 100.000,00 dinara do 200.000,00 dinara 15%,

- od 200.000,00 dinara do 800.000,00 dinara 2o%,

- iznad 800.000,00 dinara 25%

Minimalna količina (vrijednost) bonova koja se može kupiti iznosi:

- za pravne osobe 100.000,00 dinara,

- za fizičke osobe 2.000,00 dinara. U slučaju bezgotovinskog plaćanja kod kupovine pretplatničkih karata i bonova, korisnicima se može odobriti odgođeno plaćanje do 30 dana.

U trajanju ugovora s poduzećima INA i JUNA ostaju na snazi obaveze iz tih ugovora o besplatnom korištenju mosta kopno-otok Krk.

Za korištenje određene dionice autoceste, odnosno objekta, mogu se kupiti i karneti. Za kupovinu 50 karneta, odobrava se 20% popusta. Karneti vrijede jednu godinu od datuma kupovine.

Članak 2.

Ova odluka stupa na snagu slijedećeg dana od dana objave u "Narodnim novinama"

Broj : 345-07-04-17195/1991.

Zagreb, 12. rujna 1991.

Predsjednik Upravnog odbora Poduzeća "Hrvatske ceste"

prof. dr. Dražen Topolnik, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.