Zakoni i propisi - Pravni savjeti 41 16.08.1991 Naredba o organizaciji rada u osnovnim i srednjim školama u 1991/92. školskoj godini
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO PROSVJETE I KULTURE

Na temelju članka 91. Zakona o upravi ("Narodne novine" br.16/78, 50/78, 29/85, 48/85, 41/90. i 47/90), članka 38. i 75. Zakona o osnovnom školstvu ("Narodne novine", broj 11/91 - pročišćeni tekst) ministar prosvjete i kulture donosi

NAREDBU

o organizaciji rada u osnovnim i srednjim školama u 1991/92. školskoj godini

I.

Ova naredba donosi se u skladu sa zaključkom Vlade Republike Hrvatske o racionalizaciji javne potrošnje u Republici (br. 5030112-91-14 od 3. lipnja 1991); te potrebom prilagođavanja organizacije školskog sustava teškoj gospodarskoj situaciji i okolnostima ratne agresije na dijelove teritorija Republike Hrvatske.

II.

Radne obveze učitelja u osnovnoj školi glede redovne i izborne nastave privremeno se povećavaju za 2 sata u odnosu na obveze utvrdene čIankom 4. Pravilnika o radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi ("Narodne novine", br. 32/91

- u daljnjem tekstu: Pravilnik o radnim obvezama). To znači da je u razrednoj nastavi obveza učitelja i dalje utvrđena nastavnim planom i programom, a u predmetnoj nastavi radna obveza iznosi:

- učiteljima hrvatskog jezika 20 sati

- učiteljima stranih jezika, matematike, biologije, kemije i fizike 21 sat

- učiteljima ostalih predmeta 22 sata

Osim redovne i izborne nastave svi su učitelji obvezni izvoditi dopunsku i dodatnu nastavu ili izvannastavne aktivnosti još po 2 sata tjedno. Utvrđivanje grupa dopunske i dodatne nastave i izvannastavnih aktivnosti potrebno je utemeljiti na podjednakoj opterećenosti svih učitelja uključujući i obveze iz članka 7. Pravilnika o radnim obvezama.

III.

Na broj učenika u razrednom odjelu i odgojno-obrazovnoj grupi privremeno će se primjenjivati kriteriji iz 1990/91. školske godine.

IV.

Radne obveze nastavnika u srednjim školama, utvrđene u točki 2. Pravilnika o pedagoškim normativima za utvrđivanje standardnog opsega obveze nastavnika u srednjim školama i đačkim domovima ("Narodne novine., br. 59/90), privremeno se povećavaju za 2 sata tjedno za sve kategorije poslova utvrđene tom točkom, a privremeno se obustavlja od primjene i posebno vrednovanje razrednika iz točke III. stavak 4. ovog Pravilnika.

V.

Učiteljima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola kojima se neće moći osigurati utvrđeni broj sati redovne i izborne nastave plaća će se odrediti razmjerno utvrđenom broju sati rada u redovnoj i izbornoj nastavi.

VI.

1. Škole su dužne odmah pristupiti ocjeni da li je moguće organizirati rad s manjim brojem djelatnika a da se pritom ne narušava normalno ostvarivanje nastave. Ako uslijed takvih promjena u organizaciji rada, drugih unapređenja ili gospodarskih razloga (nedostatak sredstava) ili mjera društveno-političke zajednice prestane potreba za radom određenog broja djelatnika (tehnološki višak), škole će takve djelatnike odrediti u skladu s propisima i svojim dodatnim kriterijima. Ministarstvo prosvjete i kulture smatra da dodatni kriteriji za određivanje tehnološkog viška mogu biti:

- ispunjavanje uvjeta za stjecanje prava na punu starosnu mirovinu,

- nepostizavanje očekivanih rezultata u duljem periodu i sl.

2. Višak djelatnika treba prvenstveno rješavati zapošljavanjem jednog djelatnika u više škola na poslovima njegove struke ako se tako ostvaruje puna satnica. U tom će slučaju škole zaključiti ugovor, a djelatnik će svoja prava iz radnog odnosa ostvarivati u jednoj školi. Višak djelatnika jedne škole prvenstveno preuzimaju druge škole u kojima postoji potreba za djelatnicima iste struke. Škole to mogu provesti uz uvjet da se o tome zaključi međusobni ugovor. Nadležni općinski odnosno gradski sekretarijati za školstvo dužni su o svim takvim slučajevima izvjestiti Ministarstvo prosvjete i kulture, a škole nadležni republički fond.

3. U svezi sa zapošljavanjem novih djelatnika škole su dužne uzimati u obzir slijedeće:

a) Nova radna mjesta mogu se otvarati samo u novoosnovanim školama.

b) Upražnjena postojeća radna mjesta popunjavaju se novim djelatnicima propisanim načinom (natječajem) nakon provođenja postupka iz točke VI.2. ove naredbe, uz prethodnu suglasnost nadležnog republičkog fonda. Zahtjev za izdavanje suglasnosti kojim se potvrđuje, da je popunjenje radnog mjesta potrebno, potpisuje ravnatelj škole i nadležni savjetnik u Zavodu za školstvo. Iznimke iz a) i b), uz posebno obrazloženje škole, utvrđuje nadležni republički fond.

4. Nadležni općinski odnosno gradski sekretarijat organizirat će obvezni prijevoz i prehranu učenika osnovnih škola što racionalnije, pri čemu treba prihvatiti konkurenciju društvenih i privatnih poduzeća. Organizaciju prijevoza učenika i financijsko poslovanje trebaju gdje god je to moguće preuzeti općinski fondovi osnovnog školstva. Reorganizacija mreže i financiranje prijevoza i prehrane učenika dogovara se s Republičkim fondom osnovnog školstva.

VII.

Zbog ratnih razaranja i progona stanovništva, među kojima i brojnih prosvjetnih i drugih djelatnika u školama, pojedine škole u Republici Hrvatskoj neće u 1991/92. školskoj godini započeti normalnim radom. Radom u posebnim okolnostima smatra se i djelovanje škola koje ne primjenjuju ili ne mogu primjenjivati zakone Republike Hrvatske ni akte Ministarstva prosvjete i kulture. Odnos prema tim školama, njihovim djelatnicima i učenicima (organizacija nastave, smještaj, plaće i dr.) uredit će se posebnim propisima, kao i posebnim odlukama Ministarstva prosvjete i kulture, o čemu će škole i općine na vrijeme biti obaviještene.

VIII.

Zbog teške i neizvjesne gospodarske situacije iz republičkih fondova za školstvo privremeno se obustavljaju sredstva predviđena za nove investicije, kao i za investicije koje su u tijeku, ako njihovo izvođenje nije sasvim nužno za postojanje škole i nastave, o čemu odluku donosi nadležni republićki fond. Raspoloživa investicijska sredstva prvenstveno će se usmjeriti na investicije i investicijsko održavanje kojim se osigurava prijeko potreban prostor za održavanje nastave ili zaustavlja evidentno propadanje školskih objekata.

IX.

1. Sve osnovne i srednje škole dužne su organizirati rad u skladu s ovom naredbom do početka 1991/92. školske godine.

2. Od 1991/92. školske godine republički fondovi za školstvo neće financirati institucije čija organizacija i djelovanje nisu usklađeni sa zakonima iz područja školstva te koje Ministarstvo prosvjete i kulture nije verificiralo kao institucije koje ostvaruju redovni školski program, odnosno posebne ustanove za financijske i prometne usluge škola, lokalna stručna društva i sl.

X.

Stupanjem na snagu ove naredbe privremeno se obustavljaju od primjene odredbe Pravilnika o radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi ("Narodne novine", br. 32/91). Pravilnika o pedagoškim normativima za utvrđivanje standardnog opsega obveza nastavnika u srednjim školama i đačkim domovima ("Narodne novine", br. 59/90) i Pravilnika o broju učenika u redovnom i kombiniranom razrednom odjelu te odgojno-obrazovnoj grupi ("Narodne novine", br. 31/91), koje su u suprotnosti s ovom naredbom.

XI.

Ova naredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Kl.ozn.: 602-02/91-01-707

Urbroj: 532-02-1/1-91-02

Zagreb, 8. kolovoza 1991.

Ministar prosvjete

prof. dr. Vlatko Pavletić