Zakoni i propisi - Pravni savjeti 36 24.07.1991 Zakon o porezu na promet proizvoda i usluga
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

SABOR REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, a u svezi s člancima 6. i 7. Ustavnog zakona za provedbu Ustava Republike Hrvatske, donosim

UKAZ

o proglašenju Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga

Proglašavam Zakon o porezu na promet proizvoda i usluga, kojeg je Sabor Republike Hrvatske donio na sjednicama Vijeća udruženog rada 26. lipnja 1991, Vijeća općina 26. lipnja 1991. i Društveno-političkog vijeća 26. lipnja 1991.

Klasa:011-01/91-01/72

Urbroj:71-91-l

Zagreb, 28. lipnja 1991.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.


ZAKON

o porezu na promet proizvoda i usluga


I. OSNOVNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim zakonom ureduje se sustav i uvodi obveza plaćanja poreza na promet proizvoda i usluga na teritoriju Republike Hrvatske.

Članak 2.

Porez na promet proizvoda i porez na promet usluga mogu biti osnovni i posebni.

Osnovni porez na promet proizvoda i osnovni porez na promet usluga su porezi koji se plaćaju na teritoriju Republike Hrvatske.

Posebni porez na promet proizvoda i posebni porez na promet usluga su porezi koji se na osnovi ovoga zakona plaćaju na području općine.

Članak 3.

Porez na promet proizvoda i usluga prihod je proračuna Republike Hrvatske i općina u Republici Hrvatskoj, a raspodjela prihoda utvrđuje se posebnim zakonom.

Članak 4.

Tarifom osnovnog poreza na promet odreduju se proizvodi i usluge na koje se obračunavaju i plaćaju porezi i utvrđuju porezne stope. Tarifa osnovnog poreza na promet je sastavni dio ovoga zakona.

Članak 5.

Pod pravnim osobama u smislu ovoga zakona razumijevaju se poduzeća i druge pravne osobe (banke, ustanove i dr.) koje takav status imaju po odredbama zakona.

S pravnim osobama iz stavka 1. ovoga članka izjednačene su fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u skladu sa zakonom, a po odobrenju nadležnog organa kao i građansko-pravne osobe.

II. POREZ NA PROMET PROIZVODA

1. Predmet oporezivanja

Članak 6.

Osnovni porez na promet proizvoda plaća se na promet proizvoda koji služi krajnjoj potrošnji, na promet opreme i reprodukcijskog materijala.

Članak 7.

Prometom proizvoda koji služi krajnjoj potrošnji razumijeva se svaka prodaja proizvoda, ako ovim zakonom nije drukčije odredeno.

Prometom proizvoda u smislu ovoga zakona razumijeva se i

1. uvoz, uključujući i uvoz prerađevina od duhana:

2. uzimanje vlastitih proizvoda, koje je proizvela ili nabavila pravna osoba za vlastitu krajnju potrošnju;

3. davanje proizvoda bez naknade (ustupanje, zamjena i dr.), koje obavi pravna osoba;

4. manjak proizvoda kod pravne osobe, osim manika proizvoda koji je nastao djelovanjem više sile;

5. rashod (kalo, rasip, kvar i lom) koji je veći od rashoda dozvoljenog općim aktom pravne osobe, odnosno ovlaštene strukovne sekcije u privrednoj komori;

6. korištenje proizvoda koji građanin, ili pravna osoba izradi za vlastitu uporabu, a koji podliježe obvezi godišnje registracije;

7. davanje bez naknade (ustupanje. zamjena i dr.) motornog vozila ili plovnog objekta, koje obavi građanin. ako se na to davanje ne plaća druga vrsta poreza. Prmetom proizvoda iz ove točke ne smatraju se davanja u prvom nasljednom redu.

Članak 8.

Ne smatra se prometom proizvoda koji služi krajnjoj potrošnji :

1. prodaja proizvoda, osim prodaje prerađevina od duhana, pravnoj osobi koja se bavi trgovinom, a koja te proizvode nabavlja radi daljnje prodaje;

2. prodaja proizvoda, osim prodaje prerađevina od duhana, pravnoj osobi, koja se bavi ugostiteljskom djelatnošću, drugoj pravnoj osobi koja je registrirana za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. te koja te proizvode nabavlja radi prerade, odnosno daljnje prodaje;

3. prodaja upotrebljavanih stvari neposredno između građana, osim prodaje ili davanja bez naknade upotrebljavanih osobnih automobila, ostalih motornih vozila i plovnih objekata, kao i prodaja poljoprivrednih proizvbda koja se obavlja među građanima na tržnicama i sajmovima;

4. uvoz proizvoda osim prerađevina od duhana, radi daljnje prodaje;

5. prodaja proizvoda pravnoj osobi koja se bavi remontom, popravkom i servisiranjem proizvoda radi ugradnje u proizvode što se popravljaju i servisiraju.

Članak 9.

Prodati proizvode iz članka 8.stavka 1. točke 1, 2. i 5. ovoga zakona, kupcima iz toga članka može proizvođačka pravna osoba, trgovačka pravna osoba, koje su registrirane za obavljanje prometa na veliko, te poduzeće koje je registrirano za uvoz, pod uvjetima:

1. da se proizvodi prodaju sa skladišta ili drugih prodajnih mjesta. koja se za te proizvode zađužuju po prodajnoj cijeni, a u koju nije ukljućen (ukalkuliran) porez na promet proizvoda ili tranzitno (promet na veliko).

lznimno od odredbe ove točke prodaja proizvoda može se obaviti i iz prodavaonice koje se s proizvodima zadužuju po prodajnim cijenama s uključenim porezom na promet uz uvjet da porezni obveznik vodi evidenciju o proizvodima koji su prodani s porezom na promet odnosno bez poreza na promet ili na koje je porez obračunat po beneficiranoj stopi;

2. da se proizvodi prodaju na osnovi pismene narudžbenice kupca uz obvezatno izdavanje fakture i uz negotovinsko plaćanje (virmanom sa žiro-računa kupca na žiroračun prodavaoca);

3. da je kupac prije preuzimanja proizvoda, odnosno prije ispostavljanja fakture dao prodavaocu pisanu izjavu, odnosno specifikaciju materijala koja mora biti numerirana, datirana i potpisana od ovlaštenih osoba, da će kupljene proizvode koristiti isključivo za svrhe iz članka 8. stavka 1. točke 1. 2. i 5. ovoga zakona;

4. da je u fakturi o prodaji proizvoda prodavalac unio napomenu da su proizvodi prodani bez obračunavanja poreza na promet proizvoda, odnosno uz plaćanje poreza na promet po povlaštenoj stopi. na temelju pisane izjave odnosno specifikacije materijala;

5. da prodavalac primljenu izjavu kupca. odnosno specifikaciju materijala priključi kopiji fakture o prodanim proizvodima.

Pored osoba iz stavka 1. ovoga članka, pravne osobe te građani mogu prodavati. pod uvjetom da se plaćanje obavlja sa žiro-računa kupca na žiro-račun prodavaoca:

1. vlastite i druge proizvode pravnim osobama koji te proizvode nabavljaju radi daljnje prodaje, prerade ili kao opremu;

2. poljoprivredne proizvode proizvođačkom, ugostiteljskom odnosno trgovačkom poduzeću ili radnji. koji te proizvode nabavljaju radi daljnje prodaje reprodukcije ili prerade;

3. industrijske i druge otpatke (krpe i druge tekstilne otpatke, staro željezo. staklo, otpadni ili upotrebljavani papir. karton. ljepenku i dr.) proizvođačkom i trgovačkom poduzeću iti radnji.

Ministar financija Republike Hrvatske propisat će u kojim slučajevima se plaćanje neće obaviti preko žiro-računa.

Članak 10.

Pravne osobe koje obavljaju registriranu djetatnost mogu nabavljati, pod uvjetima iz članka 9. ovoga zakona opremu i reprodukcijski materijal po nižim - povlaštenim poreznim stopama.

Nabavljeni reprodukcijski materijal i oprema, se ne mogu prodati odnosno otuđiti u roku od pet godina od dana nabavke, osim ako su ispunjeni uvjeti iz članka 9. ovoga zakona. Ako porezni obveznik taj reprodukcijski materijal ili opremu proda ili otuđi bez naknade prije proteka roka od pet godina od dana nabavke, dužan je platiti porez na promet proizvoda koji nije plaćen pri nabavi odnosno razliku poreza između povlaštene i pune porezne stope.

Materijal i oprema po povlaštenoj poreznoj stopi može se, pod uvjetima iz članka 9. ovoga zakona. prodati i mjesnoj zajednici za izgradnju resta, vodovoda, kanalizacijske mreže, plinovoda, električne i telefonske mreže ili drugih komunalnih objekata infrastrukture na njezinom području. a na temelju odobrenog plana te usvojenog i odobrenog investicijskog programa. odnosno građevinskog elaborata.

Osobe iz ovoga članka mogu pod navedenim uvjetima nabavljati opremu i reprodukcijski materijal direktno iz uvoza koji je ureden posebnim propisima.

Pravne osobe s područja zdravstva, mogu nabavljati proizvode i potrošni materijal po povlaštenoj poreznoj stopi - za potrošnju u liječenju i njezi bolesnika.

Ministar financija propisat će što se smatra proizvodima i potrošnim materijatom iz prethodnog stavka.

Muzeji, biblioteke, arhivi, zavodi za zaštitu spomenika kulture, arheološke i restauratorske institucije mogu za svoju djelatnost nabavljati opremu i reprodukcijski materijal po povlaštenim poreznim stopama.

Članak 11.

Opremom u smislu članka l0. stavka 1. ovoga zakona smatraju se osnovna sredstva za obavljanje djelatnosti, stvari sitnog inventara odredene prema propisima o amortizaciji. uređaji i dijelovi uredaja za zaštitu čovjekova okoliša, sredstva za zaštitu na radu i osobnu zaštitu, opre ma i rezervni dijelovi za tu opremu, osim osobnih automobila iz tarifnog broja 5. Tarife osnovnog poreza na promet proizvoda. namještaja za opremanje administrativnih prostorija, tepiha te ukrasnih i drugih proizvoda iz tar. broja 7. Tarife.

Članak 12.

Reprodukcijski materijal uz povtaštenu poreznu stopu mogu nabavljati pravne osobe koje obavljaju proizvodačku djelatnost kao i osobe iz članka 10. ovoga zakona.

Proizvodačkom djelatnošću iz stavka 1. ovoga članka razumijeva se djelatnost koju obavljaju industrijske, rudarske. poljoprivredne, šumarske, vodoprivredne, ribarske, saobraćajne, građevinske. i građevinsko-zanatske proizvodno-zanatske pravne osobe, proizvodačke zadruge, dijelovi proizvodne radne jedinice i pogoni u sastavu neproizvodnih pravnih osoba, koji su registrirani za obavljanje jedne ili više proizvodnih djelatnosti, te znanstveno-istraživački ili istraživačko-razvojni instituti i zavodi, laboratoriji. eksperimentalne radionice i pogoni za unapređenje proizvodnje.

U skladu s odredbama članka 9. i 10. ovoga zakona individualni poljoprivredni proizvođači mogu nabavtjati građevinski materijal po povlaštenoj poreznoj stopi radi izgradnje i adaptacije poljoprivrednih objekata - ekonomskih zgrada (staje, obori, silosi, peradarnici, sušare, staklenici i drugo). Individualnim poljoprivrednim proizvodačem smatra se osoba kojoj je poljoprivredna proizvodnja osnovno zanimanje, u čijem je kućanstvu barem jedan član prijavljen za zdravstveno odnosno mirovinsko osiguranje poljoprivrednika, a obveznik je poreza od poljoprivredne djelatnosti.

Pravo iz prethodnog stavka individualni poljoprivredni proizvođač ostvaruje uz sljedeće uvjete:

- da rješenje o dozvoli za gradnju ili dokument koji zamjenjuje takvo rješenje, predračun odnosno troškovnik radova sa specifikacijom materijala vezanog na prosječne građevinske norme, dostavi općinskom organu uprave ovIaštenom za poslove društvenih prihoda kod kojega se zadužuje porezom od poljoprivredne djelatnosti;

- da izgradnju objekta završi najkasnije u roku od dvije godine od dana izdavanja dozvole za gradnju, o čemu je dužan obavijestiti ovlašteni općinski organ uprave za poslove društvenih prihoda;

- da namjenu objekta, ne mijenja u roku od pet godina od dana izgradnje:

- da specifikaciju materijala i troškovnih radova odnosno predračun (prije nabave materijala) ovjeri općinski organ ovlašten za poslove društvenih prihoda.

Prodavalac je dužan u roku od sedam dana kopiju fakture o isporuci građevinskog materijala dostaviti organu uprave za poslove društvenih prihoda preko kojeg individualni poljoprivredni proizvodač uređuje poreznu olakšicu.

Ako individualni poljoprivredni proizvođač ne završi objekt u propisanom roku, odnosno ako promijeni namjenu objekta iti ako gradevni materijal nabavljen bez plaćanja poreza na promet upotrijebi u druge svrhe osim u svrhe za koje je predvidena porezna olakšica. a i za razliku više nabavljenog građevinskog materijala nego što je predviđeno po specifikaciji, dužan je platiti porez na promet proizvoda po višoj propisanoj stopi. Obvezu plaćanja poreza na promet po višoj stopi općinski organ uprave ovlašten za poslove društvenih prihoda utvrduje rješenjem i to na vrjednost građevinskog materijala utvrđenu po prodajnim cijenama i poreznim stopama na dan donošenja rješenja

Ako, uz navedene uvjete. individualni poljoprivredni proizvodač uvozi, po posebnim propisima, građevinski materijal za poljoprivredne - gospodarske objekte, dužan je dokumentaciju o uvozu, u roku od sedam dana do dana plaćanja carine dostaviti općinskom organu nadležnom za poslove društvenih prihoda kod kojeg se oporezuje porezom od poljoprivrednih djelatnosti.

O uvozu proizvoda iz prethodnog stavka carinarnica obavještava isti općinski organ u roku od sedam dana od dana plaćanja carine.

Općinski organ koji je ovjerio predračun - troškovnik odnosno specifikaciju materijala. dužan je o tom materijalu voditi evidenciju po količini, vrsti i vrijednosti materijala iz fakture dobavljača, te je sravniti sa specifikacijama materijala.

Članak 13.

Reprodukcijskim materijalom iz članka 12. ovoga zakona razumijevaju se:

1) materijal, sirovine, poluproizvodi, dijelovi i pomoćni materijal koji se preradom, doradom, ugradnjom, nanošenjem ili na drugi način troše u procesu proizvodnje i ulaze u supstanciju finalnog proizvoda:

2) materijal koji se troši u procesu proizvodnje pri izradi proizvoda, a ne ulazi u supstanciju finalnog prizvoda. kao na primjer: materijal za otapanje, nagrizanje. odmašćivanje i sl. ljevaonički pijesak i drugi sličan materijal;

3) pogonski i ogrjevni materijal u procesu proizvodnje;

4) materijal za izgradnju, održavanje i popravak gradevinskih objekata (cement, čelik, pijesak, šljunak. vapno, građa i dr.), instalacijski materijal i proizvodi koji se uključuju u instalacijsku mrežu kao njihov sastavni dio (kade, umivaonici, strujomjeri, vodomjeri, radijatori, klirnatizacijski uređaji. bojleri i dr.) osim proizvoda bijele tehnike i drugih uredaja (radio-aparati, video-rekorderi. plejeri, televizori i dr;) koji se kao finalni proizvodi uključuju na elektroinstatacelsku mrežu:

5) ekološki prihvatljiva ambalaža i drugi razgradivi materijal za pakiranje te materijal koji služi za sitne popravke, održavanje i čišćenje opreme i proizvodnih prostorija ili se kao pomoćni odnosno potrošni materijal troši u procesu proizvodnje.

Reprodukcijskim materijalom, u smislu stavka 1. ovoga članka, ne smatraju se alkohol (etanol), uredski materijal i tekuća goriva i maziva. osim:

1) naftnih derivata, ako jh poduzeće kemijske industrije ili drugo poduzeće koje proizvodi naftne derivate ili mineralna maziva upotrebljavaju kao osnovni materijal za daljnju preradu odnosno proizvodnju drugih naftnih derivata;

2) brajštoka i baznog ulja, ako ih proizvodačko poduzeće nabavlja kao reprodukcijski materijal za proizvodnju mazivih ulja te za proizvodnju kabela, transformatora i amortizera;

3) avionskog benzina i mlaznog goriva ako se nabavljaju za pogon aviona u vlasništvu pravnih osoba, te primarnog benzina, ako ga elektrane na plin nabavljaju za proizvodnju električnc energije;

4) mazuta što ga rafinerija u procesu proizvodnje naftnih derivata upotrebljava kao sirovinu i pogonsko gorivo za svoje potrebe;

5) alkohola (etanola) što ga proizvodačko poduzeće nabavlja za izradu drugih proizvoda, osim za konzerviranje, preparata i pulpiranje voća i povrća, proizvodnju alkoholnih pića, te parfumerijskih i kozmetičkih proizvoda.

2. Porezni obveznik

Članak 14.

Porezni obveznik poreza na promet proizvoda je pravna osoba i građanin koji su prodali proizvode krajnjem potrošaču, opremu i reprodukcijski materijal.

Izuzetno od odredbe stavka 1. ovoga članka, porezni obveznik poreza na promet određenog proizvoda, može biti pravna osoba i građanin koja je kupila proizvod, u slučajevima utvrđenim ovim zakonom.

Članak 15.

Porezni obveznik poreza na promet proizvoda je pravna osoba i građanin koja je uvezla proizvod za vlastitu potrošnju ili uporabu držalac konsignacijskog skladišta i posredničke (komisione) pravne osobe.

Porezni obveznik poreza na promet proizvoda u prometu duhanskih prerađevina je proizvođač odnosno uvoznik duhanskih prerađevina.

Porezni obveznik poreza na promet proizvoda je građanin i pravna osoba koja je na drugi način izvršila promet proizvoda (ugradnja dijelova putem remonta i servisa), uzimanje vlastitih proizvoda za vlastitu upotrebu davanje proizvoda bez naknade, manjak proizvoda i rashod proizvoda iznad rashoda dozvoljenog općim aktom poreznog obveznika ili aktom strukovne sekcije Privredne komore.

Porezni obveznik poreza na promet proizvoda je građanin i pravna osoba, za proizvod koji podliježe obvezi godišnje registracije, a koji sama izradi ili ga za njihov račun izradi netko drugi.

Porezni obveznik poreza na promet proizvoda je pravna osoba i građanin koja proizvode. nabavljene uz porezno oslobođenje ili povlaštenu poreznu stopu, upotrijebi u svrhe za koje nije predviđeno porezno oslobođenje ili povlaštena porezna stopa.

Porezni obveznik poreza na promet proizvoda je pravna osoba kđja neposredno od građanina kupi proizvode, osim ako nije u pitanju promet proizvoda na način i uz uvjete iz članka 8. i 9. ovoga zakona.

Porezni obveznik poreza na promet proizvoda je pravna osoba odnosno građanin - kupac motornog vozila koji podliježe obvezi godišnje registracije. U prometu upotrebljavanih motornih vozila ili plovnih objekata neposredno izmedu građana, porezni obveznik je prodavalac tih vozila odnosno plovnih objekata a ako se ta kupoprodaja obavi putem posrednika, porezni obveznik je kupac.

3. Porezna osnovica

Članak 16.

Porezna osnovica poreza na promet proizvoda je prodajna cijena proizvoda koja u sebi ne sadrži porez na promet proizvoda.

Izuzetno od odredbe stavka 1. ovoga članka. u prometu određenih proizvoda, porezna osnovica poreza na promet može biti prodajna cijena u kojoj je sadržan porez na promet proizvoda - u slučajevima utvrđenim ovim zakonom.

Prodajnom cijenom proizvoda koja služi kao porezna osnovica na koju se obračunava porez na promet proizvoda, razumijeva se ukupna bruto naknada koja se plaća prodavaocu za kupljene proizvode, a u koju se uračunavaju i svi sporedni troškovi koje je prodavalac zaračunao kupcu.

U poreznu osnovicu poreza na promet proizvoda ne uračunavaju se troškovi prijevoza koji nisu sadržani u prodajnoj cijeni proizvoda, već su nastali po nalogu i za račun kupca za prijevoz kupljenih proizvoda, a koje prodavalac posebno fakturira kupcu uz izdavanje posebne fakture, a odnose se na troškove prijevoza od sjedišta trgovine do sjedišta prebivališta kupca.

Popust na cijenu proizvoda koji prodavalac daje kupcu u vidu rabata, može se odbiti od porezne osnovice samo ako je pismeno ugovoren i ako je kupcu neposredno odobren u fakturi.

Članak 17.

Porezna osnovica poreza na promet pri uvozu proizvoda za vlastitu krejnju potrošnju je vrijednost tog proizvoda utvrđena po carinskim propisima, uključujući carinu i druga uvozna davanja koje se plaćaju pri uvozu.

Porezna osnovica poreza na promet za vlastiti proizvod koji se koristi za vlastitu potrošnju je prodajna cijena po kojoj se taj proizvod prodaje drugom krajnjem potrošaču.

Porezna osnovica poreza na promet za proizvod koji se daje bez naknade je vrijednost koja bi se postigla prodajom tog proizvoda krajnjem potrošaču,

Porezna osnovica poreza na promet za prerađevine od duhana - cigarete, je prodajna cijena proizvodača, odnosno uvoznika u koju je uračunat porez na promet proizvoda. Za ostale preradevine od duhana (cigarilosi, duhan za lulu i dr.) porezna osnovica je prodajna cijena proizvodača, odnosno uvoznika u koju nije uračunat porez na promet proizvoda. Pri uvozu duhanskih prerađevina, prodajnu cijenu utvrđuje uvoznik i prijavljuje ovlaštenom organu. Utvrđena prodajna cijena na koju je obračunat i plaćen porez na promet tih proizvoda, ne može se mijenjati bez prethodne prijave ovlaštenom organu.

Porezna osnovica za obračun poreza na promet proizvoda na utvrđeni manjak, osim manjka koji je nastao djelovanjem više sile, kao i na rashod proizvoda (kalo, rasip, lom i kvar) koji je veći od rashoda dozvoljenog općim aktom poreznog obveznika, odnosno aktom strukovne sekcije Privredne komore, jeste vrijednost utvrđenog manjka odnosno rashoda.

Porezna osnovica poreza na promet za proizvod koji podliježe obvezi godišnje registracije, a koji građanin ili pravna osoba sama izrađuje jeste prometna vrijednost tog proizvoda u momentu nastanka porezne obveze, Prometnu vrijednost utvrđuje općinski organ uprave ovlašten za poslove društvenih prihoda u mjestu sjedišta odnosno prebivališta poreznog obveznika.

Poreznu osnovicu motornih vozila i plovnih objekata u prometu neposredno između građana utvrđuje općinski organ uprave ovlašten za poslove društvenih prihoda prema prebivalištu prodavaoca, a putem posrednika, prema prebivalištu kupca.

U prometu rabljenih motornih vozila kad je kupac pravna osoba, osim u slučajevima iz članka 8. stavka 1. točke 1. ovoga zakona, poreznu osnovicu utvrđuje općinski organ uprave ovlašten za poslove društvenih prihoda prema sjedištu kupca.

Osnovicu poreza na promet rabljenih motornih vozila koja prodaju pravne osobe utvrđuje općinski organ uprave ovlašten za poslove društvenih prihoda prema sjedištu odnosno prebivalištu kupca.

4. Porezne stope

Članak 18.

Porezne stope poreza na promet proizvoda su proporcionalne i određuju se u postotku na poreznu osnovicu.

5. Porezna oslobođenja

Članak 19.

Osnovni porez na promet proizvoda ne plaća se na promet:

1) prehrambenih proizvoda:

- sve vrste kruha;

- sve vrste mlijeka (kravlje. ovčje, kozje) koje se stavlja u promet pod tim nazivom u tekućem stanju, svježe pasterizirano, homogenizireno. kondenzirano (osim kiselog mlijeka, jogurta, kefira, čokoladnog mlijeka i drugih mliječnih proizvoda) mlijeka za bebe, uključujući dječju hranu za dojenčad izrađenu od mlijeka, te mlijeka u prahu;

- sve vrste jestivog ulja (od suncokreta, soje, masline, kukuruznih klica i drugog ulja koja služe za Ijudsku prehranu), osim margarina i drugih prerađevina od ulja;

- jestive masti - životinjske i biljne koje služe za ljudsku prehranu kao što su: topljena i prešana mast, topljeni loj i maslo. biljno maslo;

2) proizvoda koje izvoze u inozemstvo pravne osobe radi daljnje prodaje kao i proizvode koje iznose ili izvoze iz zemlje građani, a za koje pri izvozu podnese pismeni dokaz da su ih nabavili u zemlji uz plaćanje poreza na promet proizvoda, odnosno da su u pitanju proizvodi koji su oslobođeni od plaćanja poreza na promet proizvoda.

Izvozom proizvoda smatraju se i rezervni dijelovi te oprema koji se ugrađuju u plovne objekte i motorna vozila koja su u vlasništvu stranih pravnih i fizičkih osoba:

3) proizvoda koji se uvoze a za koje je po odredbama Carinskog zakona predviđeno oslobođenje od plaćanja carine, proizvoda koji se prodaju u slobodnim carinskim prodavaonicama, otvorenim na graničnim prijelazima, kao i kad je to predviđeno međunarodnim ugovorom koji je zaključila Republika Hrvatska;

4) proizvoda koje, na osnovi posebnih potvrda organa uprave ovlaštenog za vanjske poslove pod uvjetom reciprociteta, prodaju stranim diplomatskim i konzularnim predstavništvima i stranom diplomatskom osoblju i konzularnim funkcionarima proizvodačka ili trgovinska poduzeća koja obavljaju promet na način i pod uvjetima iz članka 9. ovoga zakona i uz obvezatno izdavanje fakture;

5) sredstava naoružanja i opreme za oružane snage; sredstava za naoružanje i opremu namijenjenu za osposobljavanje omladine i stanovništva za općenarodnu obranu; sredstava za uređenje i opremu civilne zaštite i službe za promatranje i obavještavanje; vojnih uniformi i uniformi policije, te oznaka i pribora za te uniforme; kompleta minimuma obvezatnih sredstava za zaštitu od ratnog djelovanja, koji se za građane nabavljaju prema pošebnom spisku preko ovlaštenih organa općinske skupštine: uređaja i opreme namijenjenih za proizvodnju sredstava za naoružanje i vojne opreme: rezervnih sredstava za izvanredne potrebe općenarodne obrane, a koje nabavljaju društvenopolitičke zajednice, jedinice oružanih snaga, policija i pravne osobe neposredno od drugih pravnih osoba, iz uvoza ili sa skladišta trgovinskog poduzeća, na način i pod uvjetima iz članka 9. ovoga zakona:

6) leda. vode i vodene pare;

7) važećih taksenih i poštanskih maraka, vrijednosnih papira na kojima je utisnuta vrijednost, kao i kuverata, dopisnica i drugih poštanskih vrijednosnica na kojima je utisnuta poštanska marka i tipiziranih poštanskih paketa čije gabarite i izgled je odredila Komisija za standard HPT;

8) proizvoda što ih Crveni križ i druge humanitarne organizacije dobiju bez naknade ili ih nabavljaju na način i uz uvjete određene u članku 9. ovoga zakona, a upotrebljavaju ih za namjene za koje su osnovane, osim proizvoda iz tarifnog broja 2, 3, 4, 5. i 7. Tarife s time da ih dalje ne prodaju, izuzev značaka, markica i drugih grafičkih proizvoda s otisnutim vlastitim znakom, a sadržajem vezanim za djelatnost;

9) proizvoda, osim motornih vozila te proizvoda iz tarifnih brojeva 2, 3. 4, 7. i 8. Tarife što su proizvedeni u poduzeću ili pogonu registriranom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, proizvoda što ih u procesu liječenja i rehabilitacije, organizirane u okviru organizacija invalida, izrađuju invalidne osobe, proizvoda izrađenih u okviru vjerskih ili socijalno-humanitarnih organizacija za zaštitu starih i iznemoglih osoba i djece, kao i proizvoda izrađenih u đačkim radionicama, uz uvjet da su prodani krajnjim potrošačima izravno iz vlastitih prodajnih mjesta ili da su obilježeni jedinstvenim zaštitnim znakom:

l0) lijekova:

11) ortopedskih sprava i pomagala, te aparata za poboljšavanje sluha i vida;

12) promet novih osobnih automobila čija radna zapremnina motora ne prelazi 1,8 litara radne zapremnine, a koje na osnovi pismenog nalaza i mišljenja ovlaštene invalidske komisije, nabavljaju neposredno od proizvođačkog ili trgovačkog poduzeća ili same uvoze, najviše jednom u razdoblju od pet godina, invalidne osobe koje imaju vozačku dozvolu ili im je potrebna njega i pomoć drugih osoba koje imaju vozačku dozvolu, i to:

- osobe kod kojih je zbog gubitka, oštećenja ili oduzetosti donjih udova ili zdjelice nastupilo tjelesno oštećenje od najmanje 80%, prema Samoupravnom sporazumu o listi tjelesnih oštećenja:

- osobe koje su paralizirane ili teže mentalno retardirane;

- osobe koje su potpuno izgubile vid na oba oka. Putnički automobili iz stavka 1. ove točke moraju biti posebno označeni, a u prometnu dozvolu tih automobila unosi se podatak da vozilo služi isključivo za prijevoz invalidne osobe.

Ako invalidna osoba odnosno njezin roditelj ili staratelj osobni automobil proda, dade bez naknade, na drugi način otuđi ili dade na uporabu drugoj osobi, prije isteka roka od pet godina od dana nabave, naplatit će se porez na promet proizvoda u visini poreza od kojega je ta osoba bila oslobođena u času nabave automobila i kamata iz članka 41. ovoga zakona, od dana nabave do dane plaćanja poreza. Ako invalidna osoba umre prije isteka roka od pet godina od dana nabave automobila, zakonski nasljednici mogu prodati osobni automobil koji su naslijedili bez plaćanja poreza na promet proizvoda.

Nalaz i mišljenje iz stavka 1. ove točke izdaje ovlaštena invalidska komisija Fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja u Republici Hrvatskoj prema prebivalištu invalidne osobe, a za vojne invalide, ovlaštena vojna invalidska komisija. Ako invalidna osoba ne može imati vozačku dozvolu, potrebu za tudom pomoći i njegom invalidska komisija potvrduje na nalazu i mišljenju o invalidnosti.

Vojni invalid prve grupe koji na osnovi Zakona o osnovnim pravima vojnih invalida i porodica palih boraea, ostvari pravo na motorno vozilo, nema pravo na poreznu olakšicu iz ove točke;

13) predmeta što ih kao spomeničke, muzejske i arhivske vrijednosti otkupljuju muzeji i arhivi, kao i zlata, nakita i druge ukrasne robe koju otkupljuje Narodna banka Hrvatske;

14) knjiga, brošura, časopisa i publikacija stručnog, znanstvenog. umjetničkog, kulturnog i obrazovnog karaktera, te udžbenika za predškolski odgoj i obrazovanje, za osnovno, srednje i visoko obrazovanje, službena glasila i dnevnog tiska.

Mišljenje o tome da se radi o proizvodima iz ove točke daje ovlašteni republički organ za prosvjetu i kulturu:

15) pogrebne opreme;

1s) solarnih bojlera, generatora, čelija, kolektora i druge opreme za korištenje sunčane energije, odnosno fotonapona;

17) vatrogasnih automobila i prikolica i drugih vatrogasnih vozila, vatrogasnih sisaljki i štrcaljki, vatrogasnih ljestava. aparata za gašenje požara, raznih vatrogasnih uređaja i pribora te aparata za signalizaciju požara, kad te proizvode vatrogasne jedinice i društva te druge vatrogasne organizacije nabavljaju uz pismenu izjavu iz članka 9. ovoga zakona;

18) proizvoda koje kao robne rezerve nabavljaju ovlaštene organizacije, a na temelju potvrde ovlaštenog organa, te ih čuvaju i upotrebljavaju kao stalne robne rezerve.

Članak 20.

Poseban porez na promet proizvoda ne plaća se na proizvode na koje je uvedeno plaćanje osnovnog poreza na promet proizvoda, ili je za njih ovim zakonom propisano porezno oslobođenje.

Članak 21.

Porez na promet proizvoda ne plaća se na proizvode ili dijelove proizvoda koji se u garantnom roku zamjenjuju kupcu bez naknade.

Na novi proizvod iste vrste koji se zamjenjuje za proizvod koji je vraćen u garantnom roku, ne plaća se porez na promet proizvoda. Ako je prodajna cijena novog proizvoda veća od prodajne cijene vraćenog proizvoda. odnosno veća od vrijednosti koja se kupcu priznaje za vraćeni proizvod, plaća se porez na promet proizvoda na razliku u cijeni, ako tu razliku plaća kupac.

Ako porezni obveznik - pravna osoba otkupi od građana upotrebljavano motorno vozilo po isteku dvije godine od dana kad ga je prodavalac nabavio ili ako otkupi od pravne osobe upotrebljavano motorno vozilo bež obzira na to kad ga je prodavalac nabavio, a na koje je u ranijem prometu plaćen porez na promet proizvoda, odnosno koje je bilo oslobođeno od plaćanja poreza na promet, pa to vozilo popravi, obnovi ili na drugi način osposobi za redovnu uporabu i to pod uvjetom da vrijednost takvih usluga i materijala upotrijebljenog za te usluge iznosi najmanje 10% od vrijednosti otkupljenog upotrebljavanog motornog vozila te ga proda krajnjem potrošaću, poreznu osnovicu čini pozitivna razlika izmedu prodajne i nabavne cijene.

Ako porezni obveznik iz stavka 3. ovoga članka koji prodaje nova motorna vozila, preuzme od kupca. koji nije pravna osoba upotrebljavano motorno vozllo iste vrste, po isteku dviju godina od dana kad ga je kupac nabavio ili ako preuzme od kupca - pravne osobe upotrebljavano motorno vozilo bez obzira na to kad ga je on nabavio, te u zamjenu za to motorno vozilo dade kupcu novo vozilo iste vrste, poreznu osnovicu čini pozitivna razlika između prodajne cijene novog vozila i vrijednosti koja se priznaje kupcu za preuzeto upotrebljavano vozilo što se zamjenjuje. Ako je prilikom zamjene upotrebljavanog motornog vozila, u smislu ovoga stavka, pozitivna razlika manja od 30%, porez se obračunava primjenom porezne stope koja važi za novo vozilo. a na osnovicu koju ćini 30% od vrijednosti novog vozila.

III POREZ NA PROMET USLUGA

1. Predmet oporezivanja

Članak 22.

Osnovni porez na promet usluga plaća se na promet usluga koje se obavljaju uz naknadu.

Članak 23.

Osnovni porez na promet usluga ne plaća se:

1) na usluge davanja kredita za likvidnost banaka iz primarne emisije i usluge deponiranja devizne štednje,

2) na usluge prijevoza putnika i robe,

s) na zdravstvene i veterinarske usluge te usluge socijalne zaštite,

4) na usluge što ih obavljaju humanitarne organizacije u ostvarivanju ciljeva radi kojih su osnovane.

5) na poštanske, telefonske i telegrafske usluge,

6) na usluge s područja kulture obrazovanja i prosvjete.

7) na usluge koje obavljaju državni organi.

8) na usluge vjerskih institucija.

Članak 24.

Poseban porez na promet usluga ne plaća se na usluge na koje je uvedeno plaćanje osnovnog poreza na promet i usluga koje su ovim zakonom oslobođene plaćanja osnovnog poreza na promet.

2. Porezni obveznik

Članak 25.

Porezni obveznik poreza na promet usluga je pravna osoba i građanin koja obavi uslugu za koju je propisano plaćanje poreza po ovom zakonu.

Izuzetno od odredbe stavka 1. ovoga članka ako uslugu obavi gradanin za račun pravne osobe, porezni obveznik poreza na promet usluga je pravna osoba.

3. Porezna osnovica

Članak 26.

Porezna osnovica poreza na promet usluga je iznos naknade za obavljenu uslugu. plaćene u novcu, stvarima ili protuusluzi.

Porez na promet usluga nije sadržan u poreznoj osnovici nego tereti korisnika usluge.

Prilikom popravka proizvoda. porezna osnovica poreza na promet usluga može se umanjiti za vrijednost rezervnih dijelova i drugih materijala na koje je pri nabavi plaćen porez na promet proizvoda. što ih je izvršilac usluge, ugradio prilikom popravka proizvoda, a koji su u fakturi za obavljene usluge posebno iskazani i za koje je priložena odgovarajuća dokumentacija.

4. Porezna stopa

Članak 27.

Stope poreza na promet usluga su proporcionalne i određuju se u postotku na poreznu osnovicu.

IV. NASTANAK OBVEZE, OBRAČUNAVANJA I PLAĆANJA POREZA NA PROMET PROIZVODA I POREZA NA PROMET USLUGA

1. Obračunavanje poreza na promet proizvoda i poreza na promet usluga

Članak 28

Obveznik poreza koji proda proizvode krajnjem potrošaču ili na drugi način obavi promet proizvoda, odnosno koji je obavio uslugu uz naknadu, dužan je da obračuna porez na promet proizvoda, odnosno porez na promet usluga.

Obveza obračunavanja poreza na promet proizvoda i poreza na promet usluga nastaje u času kad je obavljen promet proizvoda odnosno kad je obavljena usluga za koju je propisano plaćanje poreza na promet.

Smatra se da je promet proizvoda obavljen, odnosno da je usluga obavljena

1. u času izdavanja računa o prodaji proizvoda odnosno obavljene usluge,

2. u času isporuke proizvoda, ako je isporuka obavljena prije izdavanja računa ili bez izdavanja raćuna (prodaja za gotovo). odnosno u ćasu obavljanja usluge, ako je usluga obavljena bez izdavanja raćuna.

3. u času uzimanja vlastitih proizvoda za vlastitu kraj nju potrošnju ili uporabu,

4. u času nastanka obveze plaćanja carine i uvoznih daća za proizvode koji se uvoze,

5. u času isporuke proizvoda koji su dani bez naknade,

6. u času utvrdivanja manjka i rashoda proizvoda (kalo, rasip, lom i kvar) koji premašuje manjak i rashod dozvoljen općim aktom poreznog obveznika ili aktom strukovne sekcije Privredne komore.

Porez na promet obračunava se u knjigovodstvenim i drugim dokumentima (kalkulacijama, fakturama i sl.) poreznog obveznika primjenom propisane porezne stope na poreznu osnovicu.

Porez na promet proizvoda pri uvozu proizvoda za vlastitu krajnju potrošnju, osim za motorna vozila koja podliježu obvezi godišnje registracije, a koje uvoze pravne osobe i građani, obračunava carinarnica zajedno sa obračunatom carinom i drugim uvoznim daćama.

Porez na promet motornih vozila koja uvoze ili nabavljaju u zemlji pravne osobe i građani, obračunava općinski organ uprave za poslove društvenih prihoda u mjestu prebivališta gradanina. odnosno sjedišta pravne osobe - kupca.

Porez na promet proizvoda koji podliježu obvezi godišnje registracije, a koje pravne osobe odnosno građani sami izrađuju, obračunava općinski organ uprave za poslove društvenih prihoda u mjestu sjedišta, odnosno prebivališta pravne osobe odnosno građanina.

Porez na promet upotrebljavanih motornih vozila ili plovnih objekata, a koji se obavlja neposredno izmedu građana, obračunava općinski organ uprave za poslove društvenih prihoda u mjestu prebivališta prodavaoća. Ako se ti proizvodi prodaju putem posrednika porez na promet, obračunava i naplaćuje općinski organ uprave za poslove društvenih prihoda. prema mjestu prebivališta kupca.

2. Plaćanje poreza na promet proizvoda i poreza na promet usluga

Članak 29.

Obračunati porez na promet proizvoda, odnosno porez na promet usluga, obveznik poreza dužan je uplatiti u rokovima propisanim ovim zakonom na račune utvrđene propisom koji će donijeti ministar financija.

Članak 30.

Porez na promet proizvoda i porez na promet usluga porezni obveznik plaća periodčno kao akontaciju i konačno na kraju godine.

Izuzetno od odredbe stavka 1. ovoga članka, pravna osoba koja je obveznik poreza na promet u tijeku godine od slučaja do slučaja. porez na promet proizvoda, odnosno porez na promet usluga plaća u roku od pet dana od dana nastanka obveze obračunavanja poreza na promet svakog pojedinačno ostvarenog prometa proizvoda, odnosno obavljene ustuge podložne plaćanju poreza na promet.

Prilikom prodaje ili uvoza motornih vozila koja podliježu obvezi godišnje registracije, kao i za proizvode koje pravne osobe i gradani sami izrađuju, a koji podliježu obvezi godišnje registracije porez na promet proizvoda plaća se u roku od 15 dana od dana izdavanja računa. odnosno od dana plaćanja carine i drugih uvoznih daća, kao i u roku od 15 dana od dana izrade proizvoda. Bez dokaza o plaćanju poreza na promet ne može se obaviti registracija motornog vozila, plovnog objekta i drugog proizvoda koji podliježe obvezi registracije.

Članak 31

Kod utvrđivanja akontacija za plaćanje obračunatog poreza na promet proizvoda, taj porez na promet može se utvrđivati i primjenom preračunate porezne stope koja se primjenjuje na prodajnu cijenu sa uračunatim porezom na promet proizvoda. Preračunate porezne stope mogu se primjenjivati i za plaćanje poreza na promet usluga pod uvjetom da je prethodno u naknadu za obavljene usluge uračunat porez na promet usluga.

Članak 32.

Porez na promet proizvoda porezni obveznik - pravna osoba plaća periodično kao akontaciju i to u roku od pet dana po isteku svakih 15 dana u mjesecu odnosno po isteku mjeseca.

Porezni obveznik iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje i plaća akontacije poreza na promet proizvoda svakih 15 dana u mjesecu na vrijednost prodanih i naplaćenih proizvoda u tom razdoblju. uključujući i vrijednost prodanih i naplaćenih proizvoda po osnovi komisione i konsignacijske prodaje (naplaćene realizacije) i to u roku od pet dana po isteku obračuna od 15 dana.

Porezni obveznik iz stavka 1. ovoga Članka koji obavlja promet proizvoda na malo, utvrđuje i plaća akontacije poreza na promet proizvoda na osnovi podataka u knjigovodstvu i izvanknjigovodstvenoj evidenciji, koja se vodi po tarifnim brojevima i istim stopama poreza na promet za svaku prodavaonicu i drugu poslovnu jedinicu ili za sve prodavaonice i druge poslovne jedinice na području Republike, a u roku od pet dana po isteku svakih petnaest dana u mjesecu odnosno po isteku mjeseca, na jedan od sljedećih načina:

1. u visini jedne šestine utvrđenog poreza iz prethodnog tromjesečja ako se akontacija poreza na promet utvrđuje tromjesečno na osnovi naplaćene realizaeije utvrđene na osnovi podataka o ukupnom zaduženju i popisa zaliha krajem svakog tromjesečja;

2. u visini uračunatog poreza na promet - na sve količine i vrste proizvoda koji su isporučeni prodavaonici ili drugoj poslovnoj jedinici radi prodaje krajnjim potrošačima;

3. na osnovi podataka o prodanim proizvodima primjenom preračunatih prosječnih poreznih stopa koje se utvrđuju tromjesečno. Pod preračunatim prosječnim poreznim stopama razumijevaju se stope utvrđene iz odnosa ukupno uračunatog osnovnog odnosno posebnog poreza na promet i ukupnog zaduženja prodavaonice, odnosno druge poslovne jedinice. Tako utvrđene preračunate prosječne porezne stope primjenjuju se na naplaćenu realizaciju svakih 15 dana u mjesecu;

4. na osnovi podataka o prodanim proizvodima razvrstanim po tarifnim brojevima i istim stopama poreza na promet - ako se ti podaci osiguravaju mehanografskom obradom knjigovodstvenih podataka ili posebnom poreznom evidencijom i to tako da se obračun obavlja primjenom propisanih ili preračunatih poreznih stopa poreza na naplaćenu realizaciju ostvarenu za svakih 15 dana u mjesecu. odnosno po isteku mjeseca. Ovi porezni obveznici mogu akontacije poreza na promet proizvoda utvrđivati i u visini jedne šestine utvrđenog poreza na promet iz prethodnog tromjesečja.

Porezni obveznik iz stavka 3. ovoga članka, koji je odabrao utvrđivanje i plaćanje akontacije poreza na promet na način iz točke 1. stavka 3. ovoga članka, a prvi put poćinje obavljati djelatnost (novoosnovano poduzeće i druge pravne osobe statusna promjena i sl.). utvrđuje i plaća akontacije poreza na promet do prvog tromjesečja obračuna akontacije, na osnovi podataka o prodanim proizvodima razvrstanim po tarifnim brojevima i istim stopama poreza na promet, koje osigurava mehanografskom obradom ili posebnom poreznom evidencijom. Ako te podatke ne osigurava, akontacije poreza na promet utvrduje na način iz točke 3. stavka 3. ovoga članka.

Porezni obveznik iz stavka 1. ovoga članka koji obavlja promet proizvoda na veliko, obračunava i plaća akontacije poreza na promet:

I) petnaestodnevno, u roku od pet dana po isteku svakih petnaest dana u mjesecu, odnosno po isteku mjeseca, na vrijednost prodanih i naplaćenih proizvoda (naplaćena realizacija);

2) petnaestodnevno, u roku od pet dana po isteku svakih petnaest dana u mjesecu, odnosno po isteku mjeseca, na vrijednost prodanih proizvoda (fakturirana realizacija) ako je to povoljnije za poreznog obveznika.

Porezni obveznik iz stavka 5. ovoga članka može akontacije poreza na promet utvrđivati i u visini jedne šestine utvrđenog poreza iz prethodnog tromjesečja. ,

Porezni obveznik iz stavka 5. ovoga članka, koji je odabrao utvrđivanje i plaćanje akontacije poreza na promet na način iz stavka 6. ovoga članka, a prvi put počinje obavjjati djelatnost (novoosnovano poduzeće, statusne promjene i sl.), utvrđuje i plaća akontacije do prvog tromjesečnog obračuna akontacije na jedan od načina iz stavka 5. ovoga članka.

Porezni obveznik iz stavka 1. ovoga članka plaća porez na promet proizvoda na vrijednost manjka. osim manjka nastalog uslijed djelovanje više sile i na vrijednost rashoda proizvoda iznad vrijednosti kala, rasipa, loma i kvara koji su dozvoljeni općim aktom poreznog obveznika, kao i pri uzimanju proizvoda za vlastitu krajnju potrošnju ili uporabu, odnosno pri davanju proizvoda bez naknade (pokloni i sl.), a u roku od pet dana od dana nastanka obveza obračunavanja poreza na promet.

Članak 33.

Porezni obveznik - pravna osoba utvrđuje i plaća akontacije poreza na promet usluga u roku od pet dana po isteku svakih petnaest dana u mjesecu, odnosno po isteku mjeseca za sve naknade za usluge obavljene i naplaćene u tom razdoblju (naplaćena realizacija). odnosno za sve usluge obavljene u tom razdoblju (fakturirana realizacija).

Porezni obveznik iz stavka 1. ovoga članka može plaćati akontacije poreza na promet usluga iz prethodnog tromjesečja:

Porezni obveznik iz stavka I. ovoga članka može plaćati akontacije poreza na promet usluga i u visini jedne šestine utvrđenog poreza iz prethodnog tromjesečja.

Porezni obveznik iz stavka 1. ovoga članka koji utvrduje i plaća akontacije poreza na promet usluga na osnovi jedne šestine obračunatog poreza iz prethodnog tromjesečnog obračuna. a prvi put počinje obavljati djelatnost (novoosnovana poduzeća i druge pravne osobe,statusne promjene i sl.) utvrđuje i plaća akontacije poreza na promet usluga do prvog tromjesečnog obračuna, na osnovi podataka o naplaćenim ili fakturiranim naknadama za obavljene usluge, za razdoblje za koje utvrduje akontaciju.

Članak 34.

Porezni obveznik - pravna osoba do l0. siječnja tekuće godine pismeno obavještava nadležnu službu o načinu obračunavanja i plaćanja akontacija poreza na promet proizvoda odnosno poreza na promet usluga.

Način obračunavanja i plaćanja akontacija poreza na promet ne može se mijenjati u toku godine, osim u slučaju statusne promjene. O statusnoj promjeni ili osnivanju nove pravne osobe, porezni obveznik obavještava nadležnu službu u roku od 10 dana od dana nastanka statusne promjene odnosno osnivanja.

Članak 35.

Obračunati porez na promet pri uvozu proizvoda za krajnju potrošnju i duhanskih prerađevina, osim pri uvozu motornih vozila carinarnica uplaćuje u roku od pet dana od dana naplate tog.poreza.

Članak 36.

Porezni obveznik iz stavka 5. i 6. članka 15. odnosno stavka 2. članka 25. ovoga zakona. uplaćuje obračunati porez na promet u roku od pet dana od dana nastanka obveza obračunavanja poreza na promet proizvoda, odnosno usluga.

Članak 37.

Porezni obveznik - fizička osoba iz članka 5. stavka 2. ovoga zakona koja obavlja ugostiteljsku ili trgovinsku djelatnost može plaćati akontacije poreza na promet proizvoda i na način iz točke 1. stavka 3. članka 32. ovoga zakona, ako je to za nju povoljnije. O odabranom načinu plaćanja akontacija poreza na promet proizvoda, obveznik je dužan najkasnije do 10. siječnja tekuće godine obavijestiti općinski organ uprave ovlašten za poslove društvenih prihoda kod koga se vodi kao porezni obveznik. Izabrani način ne može se mijenjati u toku godine.

Porezni obveznik iz stavka 1. ovoga članka dostavlja općinskom organu uprave za poslove društvenih prihoda kod koga se vodi kao porezni obveznik, kopije uplatnica te izvještaj o obračunatoj akontaciji na propisanom obrascu kao dokaz o plačenoj akontaciji poreza na promet u rokovima propisanim za plaćanje akontacija.

3. Sastavljanje i podnošenje obračuna akontacije i konačnog obračuna poreza na promet proizvoda i poreza na promet usluga

Članak 38.

Porezni obveznik - pravna osoba sastavlja obračun akontacije poreza na promet tromjesečno i podnosi ga nadležnoj službi u roku od dvadeset dana po isteku obračunskog razdoblja.

Obračun akontacije poreza na promet pravna osoba podnosi nadležnoj službi kod koje ima žiro-račun, a porezni obveznik fizička osoba iz članka 5. stavka 2. ovoga zakona općinskoj službi društvenih prihoda kod koje se vodi kao porezni obveznik.

Porezni obveznik iz stavka I. ovoga članka uz obračun akontacije poreza na promet podnosi i naloge za uplatu razlike, ako su uplaćene akontacije poreza manje od iznosa porezne obveze utvrđene tim obračunom, a za više uplaćene iznose može podnijeti zahtjev za povrat poreza ili pismeno izvijestiti da će za više uplaćene iznose umanjiti slijedeću akontaciju.

Članak 39.

Porezni obveznik - pravna osoba konačno obračunava porez na promet za proteklu godinu na osnovi podataka o vrijednosti prodanih i naplaćenih proizvoda i vrijednosti obavljenih i naplaćenih usluga sa stanjem na dan 31. prosinca godine za koju se obavlja obračun.

Konačan obračun poreza na promet sastavlja se i podnosi zajedno sa završnim računom.

Ako je porezni obveznik. koji je u protekloj godini plaćao akontaclje poreza po točki 1, 3. i 4. stavka 3. članka 32. ovoga zakona odlučio da u narednoj godini plaća akontaciju poreza po točki 2. tog stavka. dužan je da iznos uračunatog poreza na: promet za robu koja se zatekla na zalihi na dan 31. prosinca protekle godine u prodavaonici ili drugoj poslovnoj jedinici, uplati po podnošenju završnog računa.

Ako je porezni obveznik, koji je u protekloj godini plaćao akontacije poreza na promet po odredbi točke 2. stavka 3. članka 32. ovoga zakona. odlučio da u narednoj godini plaća akontaciju poreza na promet po odredbama toćke 1, 3. i 4. tog stavka, može za iznos uračunatog poreza na promet, za proizvode koji su se. na dan 31. prosinca prethodne godine zatekli na zalihama u prodavaonici ili drugoj poslovnoj jedinici, poslije isteka roka za podnošenje završnog računa tekuće godine podnijeti zahtjev za povrat iznosa poreza na promet ili ga koristiti kao akontaciju za tekuću godinu.

Ako je porezni obveznik koji obavlja promet proizvoda na veliko ili koji obavlja usluge u protekloj godini plaćao akontacije poreza na promet prema naplaćenim prodanim proizvodima, odnosno naplaćenim uslugama, a za narednu godinu odlučio da plaća akontacije prema izdanim fakturama, konačni obračun poreza sastavit će prema naplačenim prodanim proizvodima, odnosno naplačenim uslugama; a iznos poreza na promet sadržan u nenaplaćenim potraživanjima. na dan 31. prosinca prethodne godine uplatit će prilikom podnošenja završnog računa. Ako je porezni obveznik u protekloj godini akontacije poreza na promet plaćao po izdanim fakturama, a za tekuću godinu odlučio da akontacije poreza plaća prema naplaćenim prodanim proizvodima. odnosno naplaćenim uslugama. konačni obračun poreza na promet sastavlja prema izdanim fakturama a za iznos poreza na promet sadržan u potraživanjima na dan 31. prosinca prethodne godine, podnosi zahtjev za povrat poreza prilikom podnošenja završnog raćuna.

Članak 40.

Porezni obveznik - fizička osoba iz članka 5. stavka 2. ovoga zakona koja plaća porez na promet prema stvarno ostvarenom prometu. dužan je do kraja siječnja tekuće godine podnijeti konačan obračun poreza na promet zajedno sa poreznom prijavom o ukupnom ostvarenom i naplaćenom prometu.

Konačno utvrđivanje poreza na promet za poreznog obveznika iz stavka I. ovoga članka obavlja općinski organ uprave za poslove društvenih prihoda, na osnovi podataka iz konačnog obračuna i podataka s kojima taj organ raspolaže u rokovima za utvrđivanje poreza od obavljanja djelatnosti.

Ako se u postupku pregleda utvrdi da poslovne knjige nisu vođene ili nisu vođene uredno porez na promet obračunat će se na osnovi raspoloživih podataka o ostvarenom prometu ili principom usporedivanja sa drugim obveznikom iste ili slične djelatnosti koji tu djelatnost obavlja pod približno jednakim uvjetima, na način propisan za utvrđivanje poreza od obavljanja djelatnosti.

Članak 41.

Na iznos poreza na promet proizvoda i usluga koji nije uplaćen u zakonom propisanom roku plaća se kamata po stopi od 0,l%, za svaki dan zakašnjenja.

Smatra se da porez na promet nije uplaćen u propisanom roku i kad nije uplaćen na propisani uplatni račun.

Vlada Republike Hrvatske može svojim propisom povećati iIi smanjiti visinu kamata iz stavka 1. ovoga članka, zavisno od kretanja cijena na malo u toku godine.

Članak 42.

Od poreznog obveznika koji dospjeli porez na promet proizvoda, odnosno usluga nije platio u propisanom roku, naplata će se obaviti prisilno po odredbama Zakona o Službi društvenog knjigovodstva Hrvatske i po drugim propisima - ako je porezni obveznik pravna osoba, odnosno po odredbama propisa o prisilnoj naplati poreza fizičkih osoba - ako je porezni obveznik fizička osoba iz članka 5. stavka 2. ovoga zakona ili građanin.

4. Mjesto plaćanja poreza na promet proizvoda i poreza na promet usluga

Članak 43.

Porez na promet proizvoda odnosno usluga plaća se prema mjestu u kome je promet obavljen, odnosno u kome je usluga obavljena, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

Članak 44.

Porez na promet proizvoda plaća se

1) prema mjestu sjedišta pravne osobe. odnosno prema sjedištu poslovne jedinice (prodavaonice, stovarišta, konsignacijskog skladišta ili druge poslovne jedinice), koja je proizvode prodala neposredno krajnjem potrošaću:

2) pri prodaji proizvoda preko predstavništva, izložbenih ili sajamskih prostora, prema sjedištu predstavništva, izložbenog ili sajamskog prostora, bez obzira na to odakle se kupcu isporučuje i fakturiraju proizvodi:

3) pri prodaji proizvoda putem prospekata ili pokretnih prodavaonica - prema sjedištu poreznog obveznikac

4) pri prodaji proizvoda koju obavlja fizička osoba iz članka 5. stavka 2. ovoga zakona - prema sjedištu radnje koja je obavila promet. Ako se proizvodi, osim motornih vozila, prodaju na sajmovima odnosno izvan područja općine u kojoj se fizička osoba iz članka 5. stavka 2. ovoga zakona zadužuje porezom na dobit, porez na promet plaća se prema mjestu održavanja sajma, odnosno u mjestu gdje je' promet obavljen; ,

5) pri prodaji i uvozu motornih vozila, koja podliježu obvezi godišnje registracije - prema sjedištu, odnosno prebivalištu kupca:

6) pri prodaji upotrebljavanih motornih vazila i plovnih objekata, koja se obavlja neposredno izmedu gradana

- prema prebivalištu prodavaoca;

7) pri prodaji proizvoda koji podliježu obvezi godišnje registracije, a koje građani i pravne osobe sami izrađuju prema prebivalištu građana, odnosno sjedištu pravne osobe.

Članak 45.

Porez na promet usluga plaća se

l ) za usluge koje obave pravne osobe - prema sjedištu pravne osobe, odnosno sjedištu poslovne jedinice koja je te usluge obavila;

2) za usluge priređivanja igara na sreću - prema sjedištu pravne osobe, odnosno sjedištu poslovne jedinice pravne osobe priredivača igara na sreću;

3) za usluge koje obavlja fizička osoba iz članka 5. stavka 2. ovoga zakona - prema sjedištu radnije koja je obavila uslugu:

4) za usluge priređivanja igara na sreću koju obavi fizička osoba čija radnja nema status pravne osobe - prema sjedištu radnje koja obavlja priređivanje igara na sreću:

5) za usluge zakupa pokretnih stvari - prema mjestu odnosno prebivalištu zakupnika, a za usluge zakupa nekretnina - prema mjestu u kome se nalazi nekretnina.

V. ISKAZIVANJE I PRIMJENA POREZNIH STOPA, EVIDENTIRANJE POREZA NA PROMET PROIZVODA I POREZA NA PROMET USLUGA TE DOSTAVLJANJE PODATAKA I DOKUMENTACIJE

Članak 46.

Za proizvode za koje su u Tarifi osnovnog poreza na promet određene različite porezne stope, zavisno od njihove vrste, kvalitete, sirovinskog sastava, cijene ili drugih svojstava. proizvođač, prodavalac odnosno uvoznik, dužan je da u fakturi o prodaji proizvoda, odnosno u drugom dokumentu koji prati prodani proizvod ili na etiketi i dr., označi namjenu, vrstu, kvalitetu, cijenu ili drugo svojstvo proizvoda, a u fakturi - poreznu osnovicu, tarifni broj i stopu po kojima se obračunava i plaća porez na promet tih proizvoda prilikom prodaje krajnjim potrošaćima. Odredba ovoga stavka odnosi se i na prodaju reprodukcijskog materijala proizvodačkim poduzećima ili radnjama za izradu proizvoda na čiji se promet plaća porez na promet proizvoda.

Smatra se da je proizvod izraden od odredenog materijala ako je taj materijal sadržan u proizvodu više od 50% po vrijednosti, u odnosu na ukupnu vrijednost proizvoda. Ako su u odredenom proizvodu zastupljena više od dva različita materijala, smatra se da je proizvod izrađen od pretežno sadržanog materijala po vrijednosti, u odnosu na ukupnu vrijednost proizvoda.

Ako se dva ili više proizvoda prodaju u kompletu, garnituri i sl. i ako nije moguće utvrditi za svaki taj proizvod poreznu osnovicu ili ako su ti proizvodi povezani u nerazdvojnu cjelinu, na prodajnu cijenu koja čini poreznu osnovicu kompleta, garniture i sl. primjenjuje se najviša porezna stopa koja važi za te proizvode kad se posebno stavljaju u promet.

Za proizvode koji su oslobodeni od plaćanja poreza na promet proizvoda. porezni obveznik iz stavka 1. ovoga članka duisn je da se u fakturi o prodaji tih proizvoda pozove na odredbu kojom je uvedeno porezno oslobodenje. U fakturi o prodaji proizvoda koji su oslobođeni od plaćanja poreza na promet po članku 19. ovoga,zakona, prodavalac obvezatno iskazuje stopu 0%.

Odredbe stavka 1. i 4. ovoga članka odnose se i na trgovačku pravnu osobu koja obavlja promet proizvoda na veliko kad takve proizvode prodaje trgovačkim pravnim osobama koje su za te proizvode obveznici poreza na promet proizvoda, odnosno kad ih kao reprodukcijski materijal prodaju proizvodačkim pravnim osobama,

Ako proizvođač, prodavalac odnosno uvoznik iz stavka 1. odnosno iz stavka 5. ovoga članka ne unese ili netočno unese u fakturu podatke iz stavka 1. i 4. ovoga članka, zbog čega u daljnjem prometu porezni obveznik ne obračuna, odnosno obračuna manje i uplati manje poreza na promet proizvoda nego što je trebalo, razlika manje obračunatog i plaćenog poreza naplatit će se od proizvodača, uvoznika ili trgovca.

Prodavalac motornih vozila i plovnih objekata koji podliježu obvezi godišnje registracije, dužan je bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana dostaviti račun općinskom organu uprave za poslove društvenih prihoda u mjestu prebivališta građanina. odnosno sjedišta pravne osobe.

Ako motorna vozila koja podliježu obvezi godišnje registracije, uvoze pravne osobe odnosno građani, carinarnica je dužna da u roku od pet dana od dana plaćanja carine o tome pismeno obavijesti općinski organ uprave za poslove društvenih prihoda.

Članak 47.

Porezni obveznik dužan je da u svom knjigovodstvu osigura podatke o poreznim osnovicama po tarifnim brojevima i istim poreznim stopama na osnovi kojih se utvrduje i plaća akontacija poreza te sastavlja i podnosi obračun tih akontacija. Analitičko evidentiranje poreznih osnovica na koje se primjenjuju različite porezne stope iz istog tarifnog broja ili drugih tarifnih brojeva, porezni obveznik može osigurati i izvanknjigovodstvenom evidencijom.

Proizvođači alkohola (etanola) i prodavaoci alkohola (etanola) na veliko, dužni su da u svom knjigovodstvu osiguraju podatke o proizvedenim, odnosno prodanim količinama alkohola (etanola) prema namjeni za koju je prodan. Kupci alkohola (etanola) dužni su da vode posebnu knjigu o utrošku alkohola (etanola) nabavljenog bez plaćanja poreza na promet odnosno alkohola (etanola) nabavljenog za potrebe iz točke 5. tar. br. 4. Tarife osnovnog poreza na promet ili nabavljenog za daljnju prodaju.

Radi omogućavanja kontrole korištenja proizvoda nabavljenih bez plaćanja poreza na promet proizvoda ili uz plaćanje po nižoj stopi kupac - pravna osoba dužna je voditi evidenciju o nabavi i utrošku tih proizvoda po vrsti količini i vrijednosti proizvoda, koja se mora podudarati s podacima iz računa o kupovini otpremnice, primke, dostavnice, tovarnog lista ili drugih dokumenata.

Porezni obveznik - pravna osoba koja ugrađuje. odnosno zamjenjuje dijelove bez naknade u garantnom roku, vodi evidenciju o utrošku tih dijelova.

Članak 48.

Ministar financija može propisati da su porezni obveznici - fizičke osobe iz članka 5. stavka 2. ovoga zakona dužni voditi određene evidencije radi obračuna poreza na promet.

Članak 49.

Porezni obveznik - pravna osoba, za svaki pojedinačno ostvareni promet proizvoda, odnosno za svaku pojedinačno obavljenu uslugu, dužna je da kupcu proizvoda, odnosno korisniku usluge, izda račun o vrsti, količini i cijeni prodanih proizvoda, odnosno obavljenih usluga, a ako se promet evidentira preko registarske blagajne, dužna je odgovarajući isječak trake na kojoj je taj promet evidentiran izdati kupcu proizvoda odnosno korisniku usluga. Računi, odnosno odsječci trake su porezno knjigovodstvena dokumentacija poreznog obveznika na osnovi kojih je evidentiran ostvareni promet. Obveza izdavanja računa, odnosno registriranja prometa preko registarske blagajne, odnosi se na svaku osobu koja kod poreznog obveznika prodaje proizvode odnosno obavlja uslugu.

Izuzetno od stavka 1. ovoga članka, obveza izdavanja računa, odnosno registriranje prometa preko registarske blagajne, ne odnosi se na prodavaonice dnevnog i povremenog tiska te duhanskih prerađevina koje pretežno promet tih proizvoda obavljaju preko kioska, ne odnosi se ni na promet na tržnicama i drugim slobodnim prostorima

Porezni obveznik iz stavka 1. ovoga članka dužan je da za prodane proizvode, odnosno obavljene usluge kupcu obvezatno izda račun, odnosno odgovarajući isječak registarske trake, bez obzira na to da li je kupac to posebno zahtijevao ili ne. Kupac proizvoda. odnosno korisnik obavljene usluge. dužan je da takav porezni dokument sačuva neposredno po izlasku iz radnje ili drugog poslovnog objekta i pokaže ga, na zahtjev, organu ovlaštenom za poslove kontrole. Blok računa, odnosno kontrolne trake koje fizička osoba iz članka 5. stavka 2. ovoga zakona izdaje, odnosno na osnovi kojih evidentira promet, prije upotrebe ovjerava općinski organ uprave za poslove društvenih prihoda.

Članak 50.

Porezni obveznik poreza na promet proizvoda, koji obavlja promet proizvoda po prodajnim cijenama s uračunatim porezom na promet proizvoda, dužan je osigurati podatke i o prodajnim cijenama bez poreza na promet. Ako se taj porez povećava smanjuje ili ukida dužan je da, na dan stupanja na snagu propisa kojim se povećava, smanjuje ili ukida porez na promet proizvoda, obavi popis proizvoda na zalihama i da utvrdi nove prodajne cijene s povećanim, smanjenim odnosno ukinutim porezom na promet proizvoda. Porezni obveznik je dužan da po jedan primjerak zapisnika o popisu proizvoda na zalihama i porezu na promet sadržanom na tim zalihama odmah a najkasnije u roku od tri dana dostavi ovlaštenoj tržišnoj inspekciji i organu nadležnom za poslove financija.

Trgovačka poduzeća i radnje te ugostiteljska poduzeća i radnje, koje se prema odredbama ovoga zakona smatraju krajnjim potrošačima duhanskih prerađevina, dužna su da kod promjene poreznih stopa za prerađevine od duhana postupe po stavku 1. ovoga članka i da utvrđenu pozitivnu razliku poreza uplate u roku od sedam dana od dana obavIjenog popisa a za iznos negativne razlike mogu tražiti povrat poreza.

VI. ZASTARA

Članak 51.

Pravo na utvrđivanje porezne obveze i na naplaćivanje poreza na promet, kamata. kazni i troškova prisilne naplate, zastarijeva za pet godina po isteku godine u kojoj je nastala porezna obveza.

Pravo poreznog obveznika na povrat iznosa plaćenog na ime poreza na promet, kamata i troškova prisilne naplate i novčanih kazni koje nije trebalo platiti. zastarijeva za pet godina po isteku godine u kojoj je obavljeno plaćanje.

Članak 52.

Rok zastare prava na utvrđivanje porezne obveze i na naplaćivanje poreza na promet, kamata, kazni i troškova prisilne naplate i novčanih kazni prekida se svakom radnjom poreznog obveznika odnosno kažnjene osobe, poduzetom kod nadležnog organa radi tog povrata.

Poslije svakog prekida roka zastare počinje teći novi rok zastare.

Zastara nastupa u svakom slučaju po isteku deset godina od dana kada je prvi put počela teći.

VII. KONTROLA OBRAČUNAVANJA I PLAČANJA POREZA NA PROMET

Članak 53.

Kontrola obračunavanja i plaćanja poreza na promet kod poreznih obveznika obavlja organ uprave nadležan za poslove društvenih prihoda i Služba društvenog knjigovodstva Hrvatske.

U obavljanju kontrole mjerodavan organ ovlašten je da pregleda poslovne knjige, drugu evidenciju i isprave, dokumentaciju. poslovne i pomoćne prostorije. Poslovnim i pomoćnim prostorijama razumijevaju se i stambene i druge prostorije poreznog obveznika u kojima on obavlja djelatnost.

VIII. PRAVNA SREDSTVA

Članak 54.

Protiv rješenja o utvrđivanju porezne obveze i naplate poreza na promet, kamata i kazni, koje donosi općinski organ uprave ovlašten za poslove društvenih prihoda, žalba se podnosi republičkom organu uprave ovlaštenom za poslove društvenih prihoda u roku od 15 dana od dostave rješenja.

Protiv rješenja o utvrđivanju porezne obveze i naplati osnovnog poreza na promet. koje donose carinski organi, žalba še podnosi po carinskim propisima.

IX. OBNOVA POSTUPKA

Članak 55.

Organ kontrole koji je donio rješenje o utvrđivanju porezne obveze i naplati poreza na promet sam će, ili na zahtjev poreznog obveznika, obnoviti postupak za utvrđivanje porezne obveze i postupak o naplati poreza i to u roku od tri godine od dana pravomoćnosti tog rješenja, ako se naknadno saznaju činjenice ili podnesu dokazi koji nisu bili poznati prilikom donošenja rješenja, kao i u drugim slučajevima predviđenim Zakonom o općem upravnom postupku.

Ako je protiv rješenja o utvrđivanju porezne obveze i naplati poreza na promet izjavljena žalba. obnovu postupka odobrava organ koji je rješavao žalbu.

Izmjenu rješenja o utvrdivanju porezne obveze i o naplati poreza na promet po prijedlogu za obnovu postupka, donosi organ koji je donio rješenje u prvom stupnju.

Postupak za izmjenu pravomoćnog rješenja o utvrđivanju porezne obveze i naplati poreza na promet koji plaćaju porezni obveznici - pravne osobe, provodi se po odredbama Zakona o Službi društvenog knjigovodstva Hrvatske, a za porez na promet koji plaćaju porezni obveznici

- fizičke osobe iz članka 5. stavka 2. ovoga zakona - prema odgovarajućim odredbama propisa o porezima fizičkih osoba.

Članak 56.

Pravomoćno rješenje o utvrđivanju porezne obveze i o naplati poreza na promet za porezne obveznike koji nisu pravne osobe može se izmijeniti i po službenoj dužnosti, u roku od pet godina od dana pravomoćnosti rješenja i to ako se utvrdi da su propisi nepravilno primijenjeni na štetu ili u korist poreznog obveznika ili ako se utvrde računske greške.

Članak 57.

Odredbe članka 252. Zakona o općem upravnom postupku ne primjenjuju se ako se obnova postupka obavlja u postupku utvrđivanja porezne obveze i naplaćivanja poreza na promet.

X. POVRAT POREZA

Članak 58.

Porezni obveznik od koga je naplaćen porez na promet, a koji nije bio dužan platiti, ima pravo na povrat plaćenog poreza i plaćene kamate; troškova prisilne naplate i novčane kazne.

Porezni obveznik - pravna osoba podnosi zahtjev za povrat pogrešno ili više plaćenog poreza na promet Službi društvenog knjigovodstva Hrvatske kod koje ima žiro-račun, a porezni obveznik - fizička osoba iz članka 5. stavka 2. ovoga zakona - općinskom organu uprave za poslove društvenih prihoda. Zahtjev se može podnijeti samo ako je kupac koji je platio porez na promet pismeno zatražio od poreznog obveznika povrat pogrešno ili više plaćenog poreza na promet. Uz zahtjev porezni obveznik prilaže i dokaz o plaćenom porezu. Povrat poreza na promet obavlja se na teret odgovarajućeg uplatnog računa, a u korist kupca.

Porezni obveznik - pravna osoba i fizička osoba iz članka 5. stavka 2. ovoga zakona koja je pogrešno obraćunala i uplatila porez na promet iz sredstava kojima raspolaže. a koji nije bila dužna platiti, podnosi zahtjev za povrat tako plaćenog poreza ovlaštenoj organizacijskoj jedinici Službe društvenog knjigovodstva Hrvatske, odnosno općinskom organu uprave za poslove društvenih prihoda. Povrat poreza obavlja se na teret odgovarajućeg uplatnog računa, a u korist poreznog obveznika.

Građanin koji je platio nnrez na promet proizvoda na motorno vozilo ili plovni objekt koji podliježe obvezi godišnje registracije ili je platio kamatu, novčanu kaznu i troškove prisilne naplate, a koje nije bio dužan platiti, podnosi zahtjev za povrat plaćenog poreza, kamata, novčane kazne i troškova prisilne naplate općinskom organu uprave za poslove društvenih prihoda općine u kojoj je porez plaćen.

Kupac - inozemna osoba ima pravo na povrat plaćenog poreza na promet na proizvode kupljene od prodavaoca - pravne osobe, koje iznosi sa sobom iz zemlje. pod uvjetom da vrijednost kupljenih proizvoda po jednom računu ne iznosi manje od l.000 dinara.

Pravo povrata iz prethodnog stavka ovoga članka ne odnosi se na kupljene derivate nafte (tar. br. 2), na duhanske prerađevine (tar. br. 3) na alkohol (etanol) i pića (tar. br. 4).

Zahtjev za povrat pogrešno ili više plaćenog poreza na promet pri uvozu podnosi se carinarnici koja je porez obračunala i naplatila.

Pravo na povrat poreza kamata, novčane kazne i troškova prisilne naplate nadležni organ utvrđuje rješenjem.

XI. KAZNENE ODREDBE

Članak 59.

Novćanom kaznom od 45.000 do 450.000 dinara kaznit će se za privredni prijestup pravna osoba:

1 ) ako u svojstvu kupca, prilikom nabave proizvoda dade prodavaocu netočne ili neistinite podatke na osnovi kojih proizvode nabavlja za namjene zbog kojih se po odredbama ovoga zakona ne plaća porez na promet ili se plaća po stopi nižoj od stope propisane tarifom osnovnog poreza na promet (članak 8. i 9. i Tar. br. 8);

2) ako nabavljene proizvode, koji predstavljaju materijal za reprodukciju ili opremu, upotrijebi za druge svrhe, a ne za svrhe predviđene ovim zakonom ili ako proizvode nabavljene uz povlaštenu stopu upotrijebi u svrhu za koju nije propisana povlaštena stopa (članak 8. i 9. i Tar. br. 2. točka 2, 6. i 7, Tar. br. 4. točka 4, Tar. br. 8):

3) ako nabavljene proizvode na koje nije plaćen porez na promet proizvoda zbog njihove namjene ili na čiji je promet plaćen porez na promet proizvoda po nižoj stopi, proda bez obračunavanja poreza ili uz obračunavanje poreza po nižoj stopi, kupcu koji po odredbama ovoga zakona nerna pravo na povlaštenu nabavku (članak 6. i 9. i Tar. br 2, 4. i 8);

4) ako u fakturu o prodaji proizvoda ne unese propisane podatke ili unese netočne podatke (članak 46 stavak l i 4);

5) ako pri prodaji proizvoda preko prodavaonice ili drugih poslovnih jedinica u čiju je prodajnu cijenu uračunat porez na promet, pusebno ne iskazuje prodajnu cijenu bez poreza na promet i prodajnu cijenu sa porezom na promet (članak 9. i 50);

6) ako proizvodač, odnosno uvoznik duhanskih prerađevina, alkoholnih pića i derivata nafte ne obilježava pojedinačno svaki proizvedeni, odnosno uvezeni proizvod (članak 48. stavak 1);

7) ako prodavalac stavlja u promet strane cigarete bez oznake firme domaćeg uvoznika. odnosno cigarete koje su ilegalno unesene u zemlju (Tar. br. 3);

8) ako ovlaštenom općinskom organu za poslove društvenih prihoda ne dostavi kopiju fakture o prodaji građevinskog materijala samostalnom poljoprivrednom proizvodaču (članak 12. stavak 5. i Tar. br. 8);

9) ako ne vodi evidenciju po količinama i vrstama proizvoda na način predviđen ovim zakonom ili ako je vodi netočno (članak 47);

l0) ako kod promjene poreznih stopa ne obavi popis proizvoda na zalihama ili ako u nove cijene ne uračuna povećani odnosno smanjeni porez na promet (članak 50):

11) ako upotrijebi ulje za loženje ekstra lako (EL) ili ulje za loženje lako specijalno (LS) u svrhe za koje se prema ovom zakonu ne mogu upotrebljavati, odnosno koristiti (Tar. br. 2. Tarife osnovnog poreza na promet).

Za radnje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se za privredni prijestup i odgovorna osoba u poduzeću ili drugoj pravnoj osobi, novčanom kaznom od 4.500 do 25.000 dinara.

Za privredni prijestup učinjen u smislu točke 11. ovoga članka. poreznom obvezniku pravnoj osobi, uz novčanu kaznu, izriće se i zaštitna mjera oduzimanja motornog vozila (kamiona, osobnog aulomobila i dr.), traktora, plovnog objelsta ili drugog motora kojim je takvo djelo ućinjeno.

Članak 60.

Tko u svojstvu odgovorne osobe. a radi stjecanja protupravne imovinske koristi ili u svrhu špekulacije na tržištu uvozi i stavlja u promet strane cigarete bez oznake firme uvoznika. kaznit će se za krivično djelo zatvorom do pet godina (Tar. br. 3).

Članak 61.

Novčanom kaznom od 45.000 do 400.000 dinara kaznit će se za privredni prijestup porezni obveznik - pravna osoba:

1) ako ne obračuna ili netočno obračuna porez na promet ili ako obračunati porez ne uplati na propisani račun (članak 29. i 30);

2) ako porez na promet proizvoda i usluga ne obračunava na način predviđen ovim zakonom, odnosno ako ga obračuna netočno ili ako obračunati porez ne uplati u propisanom roku (članak 32. i 33);

3) ako ne obračuna kao isplatilac prihoda i ne uplati porez na promet proizvoda. odnosno usluga (članak 36).

Za radnje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se za privredni prijestup i odgovorna osoba u poduzeću ili drugoj pravnoj osobi novčanom kaznom od 4.500 do 25.000 dinara.

Članak 62.

Novčanom kaznom od 45.000 do 450.000 dinara kaznit će se za privredni prijestup pravna osoba kao porezni obveznik:

1) ako ne podnese ili ne podnese pravodobno obračun akontacije poreza na promet i1i konačan obračun poreza na promet (članak 38. i 39);

2) ako ne izda kupcu raćun ili isječak trake registarske blagajne prilikom prodaje proizvoda ili obavljanja usluga (članak 49);

3) ako ometa ovlaštenu osobu prilikom obavljanja kontrole obračuna i plaćanja poreza na promet (članak 53);

4) ako priređuje igre na sreću bez odobrenja ovlaštenog organa (Tar. br. 2/2);

5) ako prodavalac ne ispostsvi i ne pošalje odmah, odnosno bez odlaganja, a najduže u roku od pet dana od dana obavljenog prometa, kopiju fakture o prodaji motornog vozila općinskom organu uprave ovlaštenom za društvene prihode prema mjestu sjedišta, odnosno prebivališta kupca

- poreznog obveznika (članak 46. stavak 7).

Za radnje iz stavka 1. ovoga članka kaznil će se za privredni prijestup i odgovorna osoba u poduzeću ili drugoj pravnoj osobi novčanom kaznom od 4.500 do 45.000 dinara.

Članak 63.

Novćanom kaznom od 4.500 do 45.000 dinara kaznit će se za prekršaj fizička osoba kao porezni obveznik:

1) ako pri promjeni poreznih stopa ne obavi popis proizvoda na zalihama ili ako u nove cijene ne uračuna povećani, odnosno smanjeni porez na promet (članak 50);

2) ako prilikom prodaje proizvoda ili pri obavljanju usluga ne izda kupcu račun ili isječak trake registarske blagajne (članak 49);

3) ako ometa ovlaštenu osobu prilikom obavljanja kontrole obračuna ili plaćanja poreza na promet (članak 53);

4) ako knjigu prometa i knjigu obračuna poreza na promet proizvoda odnosno druge porezne evidencije propisane ovim zakonom, vodi neažurno i netočno ili ih prije upotrebe ne ovjeri kod ovlaštenog organa (članak 48);

5) ako priređuje igre na sreću bez odobrenja ovlaštenog organa (Tar. br. 2/2);

6) ako ovlaštenom općinskom organu za poslove društvenih prihoda ne dostavi kopiju carinske deklaracije o uvozu opreme i reprodukcijskog materijala i drugih proizvoda vezanih za obavljanje djelatnosti (članek 8, 10. i 12).

Kazna iz prethodnog stavka ove točke odnosi se i na individualne poljoprivredne proizvodače (članak 12. stavak 8):

7) ako prije istekg roka od pet godina ne izvijesti organ uprave ovlašten za poslove društvenih prihoda o prodaji opreme i reprodukcijskog materijala nabavljenih po povlaštenoj stopi poreza na promet (članak 15. stavak 5):

8) ako u fakturu o prodaji proizvoda ne unese propisane podatke ili ne unese točne podatke (članak 46. stavak 1. i 4).

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kaznit će se i osoba koja kod poreznog obveznika obavlja promet proizvoda. odnosno obavlja usluge, ako ne izda račun odnosno ako ne registrira promet preko registarske blagajne, ako mu je porezni obveznik osigurao izdavanje računa, odnosno registriranje prometa preko registarske blagajne (članak 49).

Članak 64.

Novčanom kaznom od 5.000 do 45.000 dinara kaznit će se za prekršaj fizička osoba ili građanin kao porezni obveznik:

1) ako nabavljeni reprodukcijski materijal ili opremu upotrijebi za druge svrhe, osim za svrhe predviđene ovim zakonom (članak 11. i 13);

2) ako ne obračuna ili netočno obračuna porez na promet ili ako porez ne uplati na propisane uplatne račune (članak 29. 30. i 37);

3) ako upctrijebi ulje za loženje ekstra lako (EL) ili ulje za loženje lako specijalno (LS) u svrhe za koje se prema ovom zakonu ne mogu upotrebljavati, odnosno koristiti (Tar. br. 2).

Za prekršaj učinjen u smislu točke 3. stavka l. ovoga članka. fizičkoj osobi ili građaninu, uz novčanu kaznu izriče se i zaštitna mjera oduzimanja motornog vozila (kamiona, osobnog automobila i dr.), traktora, plovnog objekta ili drugog motora kojim je takvo djelo učinjeno.

Članak 65.

Za krivično djelo zatvorom do pet godina kaznit će se fizička osoba ako stavlja u promet strane cigarete bez oznake firme domaćeg uvoznika odnosno cigarete ilegalno unesene u zemlju radi stjecanja protupravne imovinske koristi ili špekulacije na tržištu (Tar. br. 3).

Članak 66.

Novćanom kaznom od 4.500 do 45.000 dinara kaznit će se za prekršaj fizička osoba kao obveznik poreza:

1) ako ne vodi poslovne knjige i druge porezne evidencije propisane ovim zakonom (članak 48);

2) ako ne podnese ili ne podnese pravodobno obračun akontacija poreza na promet ili ako ne podnese ili ne podnese pravodobno kopije uplatnica kao dokaz o plaćenoj akontaciji poreza na promet (članak 37):

3) ako ne podnese ili ne podnese pravodobno konačan obračun poreza na promet (članak 40).

Novčanom kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se osoba ako u motorno vozilo ili drugi motor kupca nalije ulje za loženje ekstra lako (EL) ili ulje za loženje lako specijalno (LS) umjesto dizelskog goriva (Tar. br. 2).

Članak 67.

Kupcu proizvoda. odnosno korisniku usluga na koje se plaća porez na promet po ovom zakonu, može se izreći kazna za prekršaj na licu mjesta u iznosu od 250 dinara, ako ovlaštenom organu kontrole odbije pokazati račun ili isječak trake registarske blagajne koje mu je trebao izdati prodavalac proizvoda ili izvršilac usluge (članak 48. stavak 3).

U postupku izricanja kazni za prekršaje iz ovoga zakona primjenjuju se propisi o neposrednim porezima.

XII. POSEBNE ODREDBE

Članak 68.

Prihodi Republike od osnovnog poreza na promet proizvoda i usluga vode se na posebnim računima kod Službe društvenog knjigovodstva Hrvatske.

Članak 69.

Radi sprečavanja i otklanjanja poremećaja na tržištu odnosno u privredi ili zbog drugih izvanrednih potreba. Vlada Republike Hrvatske može kao privremenu mjeru tekuće ekonomske politike povećavati stope osnovnog poreza na promet za pojedine proizvode ili grupe proizvoda koje su odredene u tarifi osnovnog poreza na promet do 50%, a može te stope smanjivati i ukidati:

Kao privremenu mjeru tekuće ekonomske politike Vlada Republike Hrvatske može propisati da se osnovni porez na promet plaća i na promet pojedinih proizvoda namijenjenih izvozu ili uvozu te na pojedine proizvode uvoditi dodatni porez ako je to potrebno radi stabilnosti privrede i snabdjevenosti tržišta, odnosno radi ostvarivanja ciljeva socijalne politike.

Privremene mjere iz stavka 1. i 2. ovoga članka mogu trajati najduže šest mjeseci, a Vlada Republike Hrvatske ima obvezu da o početku, trajanju i završetku trajanja takve mjere, odmah a najkasnije u roku od sedam dana, pismeno izvijesti Sabor Republike Hrvatske.

Članak 70.

Ministar financija Republike Hrvatske donosi potanje propise za primjenu odredaba ovoga zakona.

XIII. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 71.

Proizvode zatečene na zalihama na dan stupanja na snagu ovoga zakona porezni obveznici će popisati i formirati nove prodajne cijene s uračunatim porezom na promet po tarifnim brojevima tarife uz ovaj zakon.

Za 1991. godinu neće se obavljati razrez poreza po ovom zakonu, na naknade za one usluge za koje je obavljen i razrez u paušalnom iznosu po oćinskim odlukama što su bile na snazi do dana stupanja na snagu ovoga zakona, već će tako razrezana porezna obveza važiti za 1991. godinu, osim za usluge prijevoza putnika i robe iz članka 23. točke 2. ovoga zakona, za koje će se poreznim obveznicima otpisati dio poreza na promet, koji se odnosi na razdoblje od dana stupanja na snagu ovoga zakona do konca 1991. godine.

Porezni obveznik iz stavka 2. ovoga članka koji porez na dobit plaća u paušalnom iznosu, porez na promet usluga plaća na način i u rokovima propisanim za plaćanje poreza na dobit.

Porez na promet koji je plaćen prema stvarno oštvarenom prometu, po propisima koji su važili prije stupanja na snagu ovoga zakona priznaje se kao dio akontacije za 1991. godinu.

Od dana primjene ovoga zakona do konca 1991. godine plaća se porez na promet za pojedine proizvode po višim stopama od poreznih stopa propisanih tarifom osnovnog poreza na promet proizvoda i to:

1) na promet suvenira, rukotvorina iz tar. broja 1. tarife, te ukrasnih predmeta iz tarifnog broja 7. točke 1, 2. i 5. osnovnog poreza na promet proizvoda; na području općine Dubrovnik plaća se i po dodatnoj stopi od l0% osim na promet proizvoda iz članka 51. Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika;

2) na promet alkoholnih i bezalkoholnih pića iz tar. broja 4. točke 1. do 4. tarife plaća se osnovni porez na promet na području općine Dubrovnik po propisanim stopama uvećanim za 10%;

3) na promet suvenira i rukotvorina iz tar. broja 1. tarife, te ukrasnih i drugih proizvoda iz tarifnog broja 7. točke 1, 2. i 5. tarife, na području općine Split plaća se osnovni porez na promet i po dodatnoj stopi od l0%.

U 1991. godini prijava načina obračunavanja i plaćanja akontacije poreza na promet podnosi se Službi društvenog knjigovodstva Hrvatske odnosno Općinskoj upravi društvenih prihoda u roku od deset dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona.

Članak 72.

Danom stupanja na snagu ovoga zakona stavlja se izvan snage na teritoriju Republike Hrvatske Zakon o privremenim mjerama o porezu na promet proizvoda i usluga ("Službeni list SFRJ". br. 4/81) a prestaje vaiiti Zakon o posebnom porezu na promet proizvoda i usluga ("Narodne novine", br. 57/76,17/80, 56/84, 10/86 47/86, 44/87, 27/88, 29/86, 51/88, 21/89, 52/89. 57/89 i 11/90).

Članak 73.

Ovaj zakon stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 410-19/91-01/11

Zagreb, 26. lipnja 1991

SABOR REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Vijeća udruženog rada Predsjednik Sabora

Ivan Matija, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.
dr. Žarko Domljan. v. r.
Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.
.

Predsjednik Vijeća općina

Luka Bebić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

Predsjednik Društveno-političkog vijeća

Ivan Vekić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.



TARIFA OSNOVNOG POREZA NA PROMET

1. Porez na promet proizvoda

Tar. broj 1

Na promet svih proizvoda koji služe krajnjoj potrošnji, osim na promet proizvoda koji su predviđeni u drugim tar. brojevima ove Tarife ili za koje je ovim zakonom predviđeno porezno oslobođenje, osnovni porez na promet proizvoda plaća se po stopi od . . . . . . 32%

Napomena:

Od naplaćenog poreza na promet po ovom tar. broju 6,25% usmjeravat će preko Proračuna Republike Hrvatske Hrvatskom fondu za razvoj radi ulaganja u razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje.

Tar. broj 2

Na promet derivata nafte osnovni porez na promet proizvoda plaća se, i to za:

1) motorni benzin:

- MB-8B i MB-98 40%

- BMB-95 30%

2) dizelsko gorivo (D-1, D-2, D-3) 35%

Na promet dizelskog goriva iz točke 2) ovoga tarifnog broja koje za pogon traktora i poljoprivredne mehanizacije nabavljaju poljoprivredna poduzeća i zadruge, organizacije kooperanata - pravne osobe, vojno poljoprivredna gospodarstva, gospodarstva državnih organa i drugih pravnih osoba, kao i poljoprivredna dobra sa svojstvom prevne osobe, za svoje potrebe ili potrebe svojih kooperanata individualnih poljoprivrednih proizvodača, fizičke osobe koje obavljaju poljoprivrednu proizvodnju i za tu djelatnost vode poslovne knjige i plaćaju porez prema stvarnoj dobiti, kao i pravne osobe koje obavljaju djelatnost morskog i slatkovodnog ribarstva za pogon ribarskih brodova, fizičke osobe koje obavljaju djelatnost morskog i slatkovodnog ribarstva za pogon ribarskih brodova i za tu djelatnost vode poslovne knjige i plaćaju porez prema stvarnoj dobiti, osnovni porez na promet proizvođa plaća se po stopi od 20%.

Na promet dizelskog goriva što ga uz uvjete i na način iz članka 8. ovoga zakona nabavljaju pravne osobe koje obavljaju prijevoz putnika u gradskom i prigradskom prometu, isključivo za pogon motornih vozila u tom prometu osnovni porez na promet plaća se po stopi od 15%

Na promet dizelskog goriva za pogon motornih tračnih vozila i plovnih objekata u željeznićkom pomorskom, rijećnom i jezerskom saobraćaju, osnovi porez na promet plaća se po stopi od l0%

3) ulje za loženje ekstra lako (EL) i ulje za loženje lako specijalno (LS)              17%
4) mlazno gorivo i avionski benzin                                                      20%
5) petrolej za motore, petrolej za osvjetljavanje, avionska i
motorna ulja. mineralna maziva ulja i masti, hipoidna i ostala mineralna
ulja i masti. kao i ulja za podmazivanje i primarni (sirovi) benzin                     10%
6) tekući naftni plin                                                                   3%
Ako se tekući naftni plin koristi pomoću specijalnih uređaja za pogon
motornih vozila i motornih plovnih objekata, osnovni porez na promet
plaća se po stopi od                                                                    40%
7) ulje za loženje - mazut i to:
- lako (L), srednje ŠS), teško (T), ekstra teško (ET),
niskosumporno lako (NSL), niskosumporno srednje (NSS)
i niskosumporno teško (NST)                                                             10%



Ako pravne osobe nabavljaju ulje za loženje - mazut pod uvjetima i na način iz članka 9. i 12. ovoga zakona isključivo za potrošnju u: proizvodnji sirovog željeza u visokim pećima, proizvodnji čelika u Simens-Martinovim pećima. kao i čelika u dubinskim zagrijavanim pećima. proizvodnji aluminija - u svim fazama (proces raščlanjavanja boksita pomoću natrija - hidroksida), procesu uparavanja lužine radi dobivanja glinice u prucesu proizvodnje glinice u fazi kalcinacije, odnosno pečenja aluminija - hidrata, procesu održavanja elektrolitnog alunkinija

- hidrata, procesu održavanja elektrolitnog aluminija u tekućem stanju na određenoj temperaturi u sabirnim pećima, procesu proizvodnje ljevaoničkih legura aluminija u sabirnim pećima proizvodnji fero-nikla; proizvodnji cementa. proizvodnji bakrenca u plamenim pećima, topljenju uloška za rafinaciju u talionicama olova, cinka i antimona, proizvodnji vatrostalnog materijala u rotacijskim pećima, procesu sintetiziranja keramičkih proizvoda, topljenju sirovina (kvarcnog pijeska: dolomita, natrijum-feldspata, kalcinirane sode) u staklarskim pećima, proizvodnji ambalažnog i šupljeg stakla. prehrambenoj industriji (proizvodnja šećera i jestivog ulja), industriji građevinskog materijala, industriji za proizvodnju drvnih vlakaria za potrebu proizvodnje papira, termoelektranama na ugljen u kojima se koristi mazut za potpalu i termoelektranama i toplanama na mazut snage veće od 30 MW - plaća se osnovni porez na promet proizvoda po stopi od 3%

Napomena:

1. Prije stavljanja u promet ulja za loženje ekstra lakog (EL) i ulja za loženje lakog specijelnog (LS) proizvodač ih mora u rafineriji obojiti jasno crvenom bojom. U slučaju uvoza ovih ulja, uvoznik je dužan da ove derivate oboji jasnom crvenom bojom prije isporuke naručiocu za čiji su račun derivati uvezeni.

2. Ulje za loženje ekstra Iako (EL) i ulje za loženje lako specijalno (LS) iz točke 3. ovoga tarifnog broja ne smije se ni pod kojim uvjetima koristiti za pogon motornih vozila svih vrsta. plovnih objekata ili drugih motora.

Kontrolu uporabe i korištenja ulja za loženje iz stavka 1. točke 3. ovoga tar. broja u motornim vozilima, plovnim objektima i drugim motorima, obavljaju ovlašteni radnici prometne policije i tržišne, odnosno porezne inspekcije.

Tar. broj 3.

Na promet prerađevina od duhana, osnovni porez na promet proizvoda plaća se:

1. na sve vrste uvoznih cigareta 90%

2. na sve vrste licencnih cigareta 65%

3. na sve vrste extra cigareta 50%

4. na sve vrste cigareta kvalitetilih grupa I - IV 40%

5. na rezani duhan svih vrsta i kvaliteta, cigare,

cigarilose, duhan za lulu, duhan

za žvakanje i burmut 15%

Napomena:

1. Strane cigarete u prometu bez oznake tvrtke domaćeg uvoznika smatraju se cigaretama koje su ilegalno uvezene i na koje nije obračunat i plaćen porez na promet proizvoda. Oznaka uvoznika mora se na kutiji utisnuti neposredno tiskanjem ili naljepnicom koja treba da bude zalijepljena na ambalaži ispod celofanskog ili drugog papira kojom je obložena kutija (ambalaža).

Odredba stavka 1. ove točke ne odnosi se na cigarete proizvedene po inozemnoj licenci u domaćem poduzeću.

2. Sredstva prikupljena iz točke 5. i njihova upotreba vrši se uz suglasnost Ministarstva financija i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, kao i duhanske industrije Hrvatske.

Tar. broj 4.

Na promet alkoholnih pića, osvježavajućih gaziranih i umjetnih bezalkoholnih pića, mineralnih i gaziranih voda i alkohola (etanola) osnovni porez na promet proizvoda plaća se:

1) na prirodna vina, medicinska vina, medovine i jabukovaće 10%

2) na ostala alkoholna pića (specijalna vina, vinjak, prirodnu rakiju,

žestoka pića i dr.) 60%

3) pivo 30%

4) mineralne i gazirane vode, osvježavajuća gazirana i umjetna

bezalkoholna pića, aromatizirane sirupe i pića koja sadrže alkohol od 2% 10%

5) na alkohol (etanol)

- za konzerviranje preparata i pulpiranje voća, proizvodnju parfimerijskih

i kozmetičkih proizvoda i za denaturirani alkohol za gorivo 5%

- za proizvodnju alkoholnih pića 20%

Napomena:

1. Alkoholnim pićima, u smislu ovoga tar. broja smatraju se pića koja sadrže više od 2% alkohola.

2. Prirodnim vinom iz toćke 1. ovoga tar. broja smatraju se i polupjenušava vina. kao i prirodna desertna vina.

Specijalna vina (desertna, likerska i aromatizirana) spadaju u ostala alkoholna pića iz točke 2: ovoga tar. broja.

3. Pivom se smatra alkoholno piće koje se stavlja u promet kao pivo bez obzira na sadržaj alkohola.

4. Pri prodaji vinskog destilata krajnjim potrošaEima, osim prodaje vinskog destilata pod uvjetima i na način iz članka 8. i 11. ovoga zakona kao reprodukcijskog materijala. osnovni porez na promet plaća se po stopi iz točke 2. ovoga tar broja, ako sadrži do 55 volumnih% alkohola. Ako vinski destilat sadrži preko 55 volumnih% alkohola, porez na promet plaća se po tarifnom broju 1.

Ako su vinskom destilatu bez obzira na sadržaj alkohola, dodani šećer i neki drugi sastojci, takvo alkoholno piće spada u ostala alkoholna pića iz točke 2. ovoga tar. broja.

5. Osvježavajućim gaziranim bezalkoholnim pićima i aromatiziranim sirupima, odnosno mineralnim i gaziranim vodama iz točke 4. ovog tar. broja smatraju se pića koja sadrže alkohol najviše 2%. Ako ta pića sadrže više od 2% alkohola spadaju u ostala alkoholna pića iz točke 2, ovoga tar broja.

6. Na promet alkohola (etanol) krajnjim potrošačima (prodaja u trgovini, u ljekarnama), kao i na ostale vrste alkohola. osnovni porez na promet proizvoda plaća se po stopi iz tar. broja 1. ove tarife.

7. Proizvođačko poduzeće i drugi kupci koji alkohol (etanol) nabavljaju isključivo za svrhe odredene u točki 5. ovoga tar. broja, mogu alkohol nabavljati za te svrhe pod uvjetima iz članka 9. i 12. ovoga zakona, neposredno od proizvodača, uvoznika ili trgovine registrirane za promet alkohola (etanola) na veliko. Na alkohol koji kupci kupe na drugi način ili od drugih prodavalaca obračunava se i plaća porez po stopi iz točke 5. ovoga tar. broja uvećanoj za deset puta.

8. Od proizvođača, uvoznika, odnosno prodavaoca koji alkohol proda kao prirodnu rakiju ili kao drugo alkoholno piće, odnosno drugi proizvod, naplatit će se, pored poreza na promet po stopi iz točke 5. ovoga tar. broja i porez po stopi iz točke 2. ovoga tar. broja.

Tar. broj 5

Na promet osobnih automobila osnovni porez na promet proizvoda plaća se prema radnoj zapremnini motora, i to za:

1) radnu zapremninu motora do 1,8 litara 20%

2) za radnu zapremninu motora preko 1,8 litara 40%

Na promet uvezenih automobila osnovni porez na promet plaća se po stopi od 3% ako je radna zapremnina motora do 1.8 litara; a 22% ako je radna zapremnina motora preko 1,8 litara.

Na promet osobnih automobila s ugrađenim katalizatorom umanjuju se porezne stope iz ovoga tar. broja za 10%.

Napomena:

1. Osobnim automobilima iz ovoga tar. broja smatraju se automobili za prijevoz putnika sa najviše devet sjedišta, uključujući i sjedište za vozača koji su izrađeni po jugoslavenskom standardu JUS M. No. 010-1.2.2.3.1.

2. Među proizvode iz ovoga tar. broja ne pripadaju: terenska motorna vozila, specijalna sanitetska vozila s ugradenim uređajima za bolesnike. specijalna vatrogasna vozila, pogrebna motorna vozila. specijalna vozila za potrebe policije i patrolne službe s ugrađenim uređajima i kombi vozila. Na promet tih vozila primjenjuje se tar. broj 1. ove tarife i članak 11. ovoga zakona. Specijalnim vozilima iz ovoga stavka ne smatraju se osobni automobili prilagođeni za poduku vozača (dvostruke komande, izbačena sjedala i dr.). osobni automobili za pružanje pomoći na cestama, putnička PTT vozila i sl. Terenskim motornim vozilom smatra se motorno vozilo s najmanje dvije pogonske osovine, odnosno s dva diferencijala.

Tar. broj 6.

Na promet slijedećih proizvoda osnovni porez na promet proizvods plaća se

po stopi od 10% na promet:

1) odjeće, tkanine i drugih tekstilnih proizvoda;

2) obuće;

3) toaletnog sapuna, i sapuna za pranje, sapuna za brijanje, medicinskog sapuna, paste i praška za zube, losiona za usta, pudera i krema za djecu, pjenušavih kupki i šampona za kosu i kupanje;

4) deterdžensta:

5) namještaja:

6) hladnjaka i zamrzivača;

7) strojeva za pranje rublja i strojeva za pranje posuđa;

8) bojlera, kada, umivaonika, sudopera, WC školjki i vodokotlića. slavina i tuš-baterija;

9) posuđa;

10) električnih glačala;

11) električnih i plinskih štednjaka i kombiniranih štednjaka za plin i struju, trajnožarećih peći i štednjaka koji se lože ugljenom, te peći i štednjaka na krutu gorivo (drvo, ugljen);

12) usisavača prašine;

13) strojeva za šivan.je:

14) keramičkih proizvoda za građevinarstvo, cigle, crijepova, blokova, građevinskog materijala izrađenog od plino-betona, građevinskog termoizolacijskog materijala

izrađenog od mineralnih materijala, staklene vune, pluta. sintetičkih materijala i bitumena i hidroizolacijskih materijala izrađenih na bazi bitumena;

15) građevinske stolarije i svih vrsta drvenih ploča (šperploče, lesonit-ploče, panel-ploče, ploče-iverice i oplemenjene drvene ploče);

16) umjetne kože, skeja i proizvoda od umjetne kože i skaja, osim proizvoda na koje se porez plaća po drugim tar. brojevima ove tarife ili za koje je uvedeno porezno oslobođenje;

17) gume i proizvoda od gume osim proizvoda na čiji se promet porez plaća po drugim tar. brojevima ove tarife ili za koje je uvedeno porezno oslobođenje;

18) bicikla i tricikla. bicikla i tricikla s motorom, motornih bicikala čija radna zapremnina motora ne prelazi 100 cm3 i dječjih kolica (kolica za bebe).

19) djećjih igraćaka.

Napomena:

1. Tekstilnim proizvodima iz točke 1. ovoga tar. broja smatraju se: gotovi proizvodi izrađeni od tekstila ili pretežno od tekstilnih materijala; sve vrste muške i ženske odjeće; tekstilna prediva i konac; til, čipke, trake, vezovi i ostala pozamanterijska roba; specijalne tekstilne tkanine (pust prevučene ili impregnirane tkanine. uključujući i elastične tkanine i plastificiranu pozamanteriju); užad, kabeli i konopci od tekstilnih materijala i izrađevine od užarije, tuljci za šešire vata i predmeti od gaze; zavoji, stijenj od tekstilnih vlakana tkanine i drugi tekstilni predmeti za tehničku uporabu, cijevi za sisaljke i slične cijevi od tekstilnih materijala; remenje za transportere i transmisije od tekstilnih materijala; ostali proizvodi od tekstilnih materijala (vreće, cerade, šatori, platneni krovovi, jedra i druga roba od cerade); deke i prekrivači; posetljno rublje i drugi predmeti za presvlačenje, uključujući i stolnjake i salvete; popluni, madraci, jastuci, ručnici. zavjese, draperije, prekrivači za krevete i sofe i drugi tekstilni predmeti za domaćinstvo; tkanine za kišobrene i suncobrane; mreže za kupovinu; zastave: pokrivači za pod (tepisi. ćilimi i ostale prostirke), tapiserija; odjeća i rublje od tekstilnih tksnina, pletenih i prepletenih tkanina: pribor za odijevanje od tekstilnih tkanina; pribor zs odijevanje od tekstilnih tkanina i pletenih i prepletenih tkanina; maramice, šalovi. marame, velovi, kravate, mašne, okovratnici. manžete, čipkani nabori, steznici, naramenice, podvezice, rukavice. čarape, sokne i sl, kape i šeširi i drugi tekstilni proizvodi.

2. Obućom iz točke 2. ovoga tar. broja smatraju se sve vrste muške i ženske obuće izređene od kože, gume. plastike ili kombinirano od tih ili drugih sirovina i materijala.

3. Namještajem iz točke 5. ovoga tar. broja smatraju se, bez obzira na to od kojeg su materijala izrađeni (drvo. iverica, plastika, koža, guma, metali i dr. i kombinirano): ormari, kreveti, kauči. otomani, stolovi, stolice, klupe, naslonjači, fotelje, polufotelje. kredenci, vitrine, tezge (pultovi), police (stalaže), karniše, ležaljke, vješalice za odijela (zidne i stojeće), ostali namještaj (luksuzne sobe, blagovaonice, spavaće sobe i dr.), ulošci s oprugama ("jogi madraci" i sl.), maske za radijatore, ogledala, rekreativni stolovi i ljestve, šalteri i drugi namještaj.

4. Posudem iz točke 9. ovoga tar. broja smatraju se zdjele, lonci, tanjuri, čaše, žlice. vilice, noževi i dr. osim proizvoda kod kojih su plemeniti metali (zlato, srebro i dr) zastupljeni sa više od 2%.

5. Građevinskom stolarijom iz točke 15. ovoga tar. broja smatraju se i: obrađene lamperije sa perom, utorom i urezima, žlijebljene i sl.. parket, vrata, prozori, kapci i drugi slični proizvodi, bez obzira na to od kojeg su materijala izrađeni (drvo, metal, plastika i kombinacija tih i drugih materijala).

6. Proizvodima iz točke 16. ovoga tar. broja izrađenih od umjetne kože ili skaja iIi u kombinaciji tih materijala, smatraju se: sva odjeća - muška i ženska, koferi, neseseri, torbe i drugi torbarski proizvodi (vreće, novčanici, torbe za mape, navlake za pribor za pisanje, navlake za naliv pera, igle. ključeve i sl.), korice za knjige, kutije za cigarete, torbe za učenike, torbe za pribor. razne sportske torbe i sl., kutije (za fotografske aparate, dalekozore, puške. glazbene instrumente, boce, naočale i sl.), naljepnice za garderobu. remenje, podmetači, dijelovi za kopče, šnale, i drugi slični proizvodi izrađeni od umjetne kože ili skaja.

Tar. broj 7.

Osnovni porez na promet proizvoda plaća se po stopi od 60% na promet:

1) ukrasnih i drugih proizvoda svih vrsta iIi oblika izradenih sa više od 2% zlata i drugih plemenitih metala (platina i dr.), odnosno proizvoda izradenih šta više od 50% srebra;

2) prirodnog dragog kamenja i prirodnog bisera i proizvoda svih vrsta i oblika. izrađenih sa dragim kamenjem i biserom;

3) parfimerijskih i kozmetičkih proizvoda;

4) rukom čvoranih tepiha sa više od 120.000 čvorova po 1 m1;

5) kože od reptilija (zmije, guštera, krokodila i dr.) i svih proizvoda izrađenih od tih koža,kao i prirodnih krzna i proizvoda od tog krzna (odjeća, obuća i drugi proizvodi) zastupljenih sa više od 50% od vrijednosti proizvoda, osim kože i krzna od domaćih životinja i proizvoda od tih koža i krzna na koje se porez plaća po drugini tarifnim brojevima.

6) kave - sirove, pržene, mljevene i ekstrakt kave.

Napomena:

1. Ukrasnim i drugim proizvodima od zlata i drugih plemenitih metala iz točke 1. ovog tar. broja smatraju se: svi proizvodi izradeni u cjelini ili djelomično od zlata i drugih plemenitih metala, odnosno u kombinaciji tih i drugih različitih materijala (metal. drvo. plastični materijal, morska pjena, jantar. staklo i dr.) koji služe kao osobni ukras (prstenje, broševi. narukvice, naušnice. ogrlice dugmad za manšete, igle i držaći za kravate, kopče i sl.) pod uvjetom da takvi proizvodi sadrže više od 2% zlata ili drugih plemenitih metala.

2. Priradnim dragim kamenjem iz točke 2. ovoga tar. broja smatraju se: dijamant, korund sa svojim varijantama (rubin, safir, smaragd, ametist, akvamarin, hrizont, hijasnit, istočnjaćki topaz), spinel (rubin-spinel, balospinel, spinel safir i crni spinel). beril akvamarin, zlatni beril (morganit) ihrizoberil.

3. Prirodnim biserom smatra se prirodni biser koji je proizvod bisernih ostriga ili školjki dobiven prirodnim putem.

4. Parfimerijskim i kozmetičkim proizvodima iz točke 3. ovoga tar. broja smatraju se: parfemi i kolonjske vode, kreme, mlijeko i losioni za njegu kože; ruževi za usne; šminke, puderi i drugi preparati za maske; lakovi za nokte, paste za nokte i preparati za poliranje noktiju; rastvaraći laka za nokte, ulja, vode i kreme za kosu; preparati za ondulaciju, bojenje i odbojavanje kose; fiksatori i drugi preparati za kosu; kreme i olovke za trepavice.

5. Prirodnim krznom iz točke 5. ovoga tar. broja smatraju se krzna od: angorskog zeca, dabra. vidre, divlje mačke. krtice. vjeverice. leoparda. jaguara. pantere. hijene, šakala, irvasa. kune, nutrije, malih američkih medvjeda, kengura, oposuma, bizama, hrčka, majmuna, srebrne, plave, platinske, crne, sive i bijele lisice, astrahana, perzijanera, činćile, hermelina. skunksa, nisa, kao i samurova, vombatovog i balabaj-krzna i krzna od divljači (divljeg zeca, vuka, jazavca i dr.).

Tar. broj 8.

Na promet sljedećih proizvoda osnovni porez na promet plaća se i to:

1) po stopi od 3% na promet

- opreme (strojevi, uredaji i dr.) koje pravne i fizičke osobe nabavljaju pod uvjetom i na način iz članka 9. ovoga zakona, isključivo za obavljanje svoje djelatnosti;

- upotrebljavanih osobnih automobila, ostalih motornih vozila i plovnih objekata, a koji se obavlja između građana neposredno ili preko trgovinskih poduzeća i drugih pravnih i fizičkih osoba kao posrednika (komisiona prodaja);

- poljoprivredne mehanizacije, uređaja i druge opreme, poljoprivrednog alata za primarnu obradu zemljišta, kao i rezervne dijelove za tu opremu i uređaje.

Vlada Republike Hrvatske utvrđuje proizvode iz ovoga odlomka na koje se plaća porez po stopi od 3%:

- organskog i mineralnog gnojiva i sredstava za zaštitu bilja;

- osnovnih proizvoda poljoprivrede i ribarstva;

- proizvoda koji Služe za ljudsku prehranu i prehranu životinja osim proizvoda iz članka 19. ovoga zakona ili proizvoda koji su navedeni u drugim tar. brojevima ove tarife;

- originalnih umjetničkih djela s područja slikarstva, kiparstva. arhitekture, grafike i ostalih likovnih djelatnosti i unikata primijenjene umjetnosti i industrijskog oblikovanja za koje se autorima plaća autorski honorar, a koja prodaje sam autor.

Na ostala umjetnička djela iz stavka 1. ovoga zakona plaća se porez po ovom tarifnom broju - ukoliko ta djela u prometu prati uvjerenje ovlaštenog strukovnog udruženja ili ovlašćenog republičkog organa s područja prosvjete i kulture;

- kompjutera te kompjuterskih štampača i džepnih kalkulatora;

- električne energije, lignita, mrkog ugljena, kamenog i drvenog ugljena, briketa od ugljena, plina dobivenog destilacijom ugljena, ogrjevnog drveta, prirodnog zemnog plina i tehničkih plinova;

- ekološki prihvatljive ambalaže za krajnju potrošnju u trgovini i ugostiteljstvu;

- kataloga muzeja, likovnih galerija i izložbi, kataloga, kulturnih, umjetničkih, znanstvenih, obrazovnih, stručnih i drugih izložbi, te filmova, video i audio-kazeta, gramofonskih ploča, magnetofonskih i magnetskih vrpci, kampakt diskova na kojima su snimljena naprijed navedena djela ili dramska, operna, simfonijska, komorna, orkestarska, etnomuzikološka djela, djela klasične i ozbiljne glazbe, govorna djela, djela i programi namijenjeni učenju stranih jezika, priče i pjesme zabavne i narodne glazbe.

Mišljenje o tome da se radi o proizvodima iz stavka 1. ovoga odlomka. daje ovlašteni republički organ za prosvjetu i kulturu.

Izdavač odnosno uvoznik, dužan je prije stavljanja u promet otisnuti pripomenu na proizvode iz stavka 1. ovoga odlomka s naznakom da je riječ o tim proizvodima na koje se plaća porez na promet po povlaštenoj stopi od 3%, s pozivom na broj i datum mišljenja ovlaštenog organa. Proizvodi iz stavka 1. ovoga odlomka za koje je izdato mišljenje prije stupanja na snagu ovoga zakona uvrštavaju se u ovaj tarifni broj :

- kakaa i čokolade i drugih prerađevina za hranu koje sadrže kakao;

- soli (NaCl) za prehranu;

- proizvoda od šećera (bomboni, žvakače gume i dr.);

- aparata za mjerenje šećera u krvi;

- saćnih osnova (umjetnog saća) od voska te opremu,

pribor i materijale što se isključivo upotrebljavaju u pčelarstvu;

- školskog pisačeg i crtačeg pribora;

Propisom donesenim na osnovi članka 70. ovoga zakona određuju se proizvodi na koje se odnosi odredba prethodne alineje.

- turističkog, propagandnog i informativnog materijala, te propagandnog i informativnog materijala za zdravstvene, odgojne f humanitarne svrhe;

- kopije odljeva razglednica i suvenira izrađenih prema originalnim predmetima iz muzeja i galerija što ih te ustanove izravno prodaju ili ih daju na prodaju drugim organizacijama i poduzećima odnosno trgovinama;

- novorođenačke opreme;

Propisom donesenim na osnovi članka 70. ovoga zakona određuju se proizvodi na koje se odnosi odredba iz prethodne alineje.

- slikarskog i kiparskog materijala i pribora; Propisom donesenim na osnovi članka 70. ovoga zakona određuju se proizvodi na koje se odnosi odredba prethodne alineje.

- dječje muške ili dječje ženske odjeće do broja 14 zaključno;

- dječje muške ili dječje ženske obuće do broja 34 zaključno;

- zastava i grbova, kao simbola hrvatske državnosti, osim ako su izrađeni od materijala iz tarifnog broja 7. točke 1, 2. i 5. ove tarife.

2) po stopi od l% na promet:

- reprodukcijskog materijala, ako ovim zakonom ili tarifom nije drugačije odredeno.

Napomena:

1. Osnovnim proizvodima poljoprivrede i ribarstva smatraju se:

- sve vrste sirovog i sušenog žita, drugog bilja (industrijskog. krmnog, povrtlarskog, začinskog i ljekovitog), kao i biljni čajevi i dr., slama, šaš, trska, liko, trava i sl.;

- cvijeće. grožde, voće, gljive i drugi plodovi poljoprivrede i šumarstva;

- sjeme, sadnice i drugi sadni materijal:

- sve vrste stoke, peradi i divljaći, te proizvoda od njih (sirova i neprerađena koža, vuna. perje, dlaka, papci, rogovi, kopita i sl., jaja, med, vosak) i svilene bube;

- morska i slatkovodna riba, rakovi, školjkaši. vodozemci. mekušci, ikra i dr.

2. Proizvodima koji služe za ljudsku hranu smatraju se prehrambeni proizvodi: živežne namirnice koje se rabe za ljudsku hranu, neprerađene i preradene, kao i začini i sve druge tvari koje se dodaju tim namirnicama radi konzerviranja, popravljanja izgleda, ukusa ili mirisa, radi bojenja, poboljšanja sastava ili postizanja nekog drugog svojstva.

Tim proizvodima pripadaju, pored ostalog i proizvodi od voća (npr. marmelada. pekmez, kompot, kandirano-ušećereno voće, voćni sokovi, koncentrirani voćni napici, koncentrati voćnog soka i soka od povrća u prahu, sušeno voće i povrće, sušeno voće i povrće u prahu, voćni žele, voćni sirup, sladoled, kaša od voća i povrća i sl.); proizvodi od škroba i brašna; konditorski i drugi pekarski proizvodi (keks, napolitanke, kolači), škrob namijenjen Ijudskoj prehrani. želatina za jelo, ekstrakt za pripremanje kolača i drugi slični proizvodi.

3. Originalnim umjetničkim djelom s područja slikarstva. kiparstva, arhitekture, grafike i ostalih djelatnosti i unikatna djela primijenjene umjetnosti i industrijskog oblikovanja, smatraju se proizvodi iz članka 3. stavka 2. odlomka 7. i 8. Zakona o autorskom pravu ("Službeni list SFRJ", br.18/78 do 21/80) koji imaju uvjerenje odgovarajućeg umjetničkog udruženja da su u pitanju djela iz ove točke.

4. Na promet ostalih grafičkih proizvoda, osim proizvoda iz točke 1. ovog tar. broja, kao i proizvoda iz članka 19. točke 14. ovoga zakona, osnovni porez na promet plaća se po stopi iz tar. broja 1. ove tarife.

5. Čokoladom i drugim prerađevinama za hranu koje sadrže kako iz ovoga tar. broja smatraju se: proizvodi izradeni od kakaa (čokolada polutekuća, u obliku paste i sl.). punjena čokolada, čokoladni bomboni, čokoladni desert, kakao u prahu sa šećerom i drugi slični proizvodi koji sadrže kakao: Proizvodi (kolači, biskviti, keksi i sl.) s dodatkom kakaa, a koji sadrže manje od 50% kakaa, pripadaju među ostale prehrambene proizvode.

6. Solju (NaCl) za prehranu iz ovoga tar. broja smatraju se: sol namijenjena za ljudsku prehranu i denaturirana sol za prehranu životinja.

7. Proizvodima od šećera iz ovoga tar. broja smatraju se: proizvodi izradeni u obliku bombona i sl., od šećera ili pretežno od šećera; tvrdi bomboni, tvrdi punjeni bomboni, svileni bomboni, svileni punjeni bomboni, draže-bomboni, karamele, žele-proizvodi. fondan-bomboni. gumeni bomboni, žvakaće gume. šećerne figure, komprimati i pastile, lakric-bomboni, pjenasti proizvodi, persipan-proizvodi, likerni bomboni, marcipan-proizvodi, nugat-proizvodi, grilaž-proizvodi, krokant-proizvodi; ratluk; tahan-halva. ćetenhalva, bijela-halva; ekstrakti slatkog korijena i sl.

2. Porez na promet usluga

Tar. broj 1.

Osnovni porez na promet usluga plaća se po stopi od 3%.

Tar. broj 2.

Osnovni porez na promet od igara na sreću plaća se po stopi od l0%.

- na igre na sreću pomoću automata i drugih mehaničkih ili automatskih aparata i uređaja (automati za kovani novac, žetone, tombole i sl.) i posebne igre na sreću (roulette, trente et quarante, baccara, shemin de fer i sl,); na ostale igre na sreću - loto, lutrija (redovna, izvanredna, ekspres i instant), sportska prognoza i ostale igre na sreću za čiju je organizaciju ovlašteni organ dao odobrenje

Napomena:

Porezni obveznik po ovom tarifnom broju je priređivač igara na sreću - pravna osoba koja ima odobrenje ovlaštenog organa za priređivanje igara na sreću.