Zakoni i propisi - Pravni savjeti 36 24.07.1991 Uredba o oznakama zvanja i funkcija te uniformi ovlaštenih službenih osoba Ministarstva unutarnjih poslova
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 33. Zakona o unutarnjim poslovima ("Narodne novine". br. 29/91 - pročišćeni tekst) Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 17. srpnja 1891. donijela je

UREDBU

o oznakama zvanja i funkcija te uniformi ovlaštenih službenih osoba Ministarstva unutarnjih poslova

Članak 1.

Ovom uredbom propisuju se oznake zvanja, funkcija, uniformi, dopunski dijelovi uniforme, dopunska oprema i odjeća ovlaštenih službenih osoba Ministarstva unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: ovlaštene službene osobe).

Članak 2.

Za ovlaštene službene osobe utvrđuju se sljedeće oznake zvanja :

1. mlađi policajac - oznaka zvanja je jedna traka žute boje širine 10 mm, koja je ušivena na naramenicu u vodoravnoj liniji;

2. policajac - oznaka zvanja su dvije međusobno paralelne trake žute boje širine 10 mm koje su ušivene na naramenicu u vodoravnoj liniji.

3. policajac I. klase - oznaka zvanja su tri međusobno paralelne trake žute boje, širine l0 mm koje su ušivene na naramenice u vodoravnoj liniji;

4. stariji policajac - oznaka zvanja je jedna traka žute boje, koja je ušivena na naramenicu u vodoravnoj liniji i paralelna traka koja je ušivena u obliku pravog kuta čiji su krakovi okrenuti prema vanjskom rubu naramenica. Ove trake su širine 10 mm;

5. stariji policajac I. klase - oznaka zvanja je jedna traka žute boje,koja je ušivena na naramenicu u vodoravnoj liniji i paralelne dvije trake žute boje koje su ušivene u obliku pravog kuta čiji su krakovi okrenuti prema vanjskom rubu naramenice. Trake su širine 10 mm;

6. viši policajac - oznaka zvanja je jedna traka žute boje, koja je ušivena na naramenicu u vodoravnoj liniji i paralelne dvije trake žute boje koje su ušivene u obliku pravog kuta čiji su krakovi okrenuti prema vanjskom rubu naramenice. Trake su širine 10 mm. Na sredini naramenica u razmaku od 10 mm od treće trake nalazi se metalna šesterokraka zvijezda;

7. mlađi inspektor, inspektor i inspektor I: klase oznaka zvanja je jedna traka žute boje, širine 20 mm. koja je ušivena na naramenice u vodoravnoj liniji. Na sredini naramenice u razmaku 10 mm od trake nalaze se šesterokrake zvijezde: jedna u sredini za oznaku mlađeg inspektora, dvije u vodoravnoj liniji za oznaku inspektora i tri u obliku istostranog trokuta za oznaku inspektora I: klase;

8. samostalni inspektor, viši inspektor, viši inspektor I klase i glavni inspektor - oznaka zvanja su dvije međusobno paralelne trake žute boje širine 20 mm, koje su ušivene na naramenice u vodoravnoj liniji.

Članak 3.

Sve oznake zvanja imaju naramenice koje su opšivene sa ispuskom svijetloplave boje širine 2 mm.

Na naramenici se nalazi šesterokraka zvijezda od metala zlatne boje veličine 18 mm.

Na sredini naramenice u razmaku od 10 mm od druge trake nalaze se šesterokrake zvijezde jedna u sredini za oznaku samostalnog inspektora, dvije u vodoravnoj liniji za oznaku višeg inspektora, tri u obliku istostranog trokuta za oznaku višeg inspektora I. klase i četiri u obliku kvadrata za oznaku glavnog inspektora.

Članak 4.

Za pripravnika za zvanje ovlaštene službene osobe utvrđuju se sljedeće oznake:

1. pripravnika za mlađeg policajca - oznaka se sastoji od dvije paralelne trake bijele boje širine 10 mm, koje su ušivene na naramenice u vodoravnoj liniji;

2. pripravnika za mladeg inspektora i pripravllika inspektora - oznaka se sastoji od jedne trake bijele boje širine 20 mm, koja je ušivena na naramenicu u vodoravnoj liniji. Na sredini naramenice u razmaku 10 mm od trake nalaze se šesterokrake zvijezde zlatne boje i to: jedna u sredini za oznaku pripravnika mlađeg inspektora, a dvije u vodoravnoj liniji za pripravnika inspektora.

Članak 5.

Oznaka polaznika Srednje škole za unutarnje poslove sastoji se od jedne trake bijele boje širine 10 mm koja je ušivena na naramenice u vodoravnoj liniji.

Članak 6.

Oznake funkcija za ministra unutarnjih poslova, zamjenika ministra i pomoćnika ministra se sastoje od dvije paralelne trake žute boje, širine 20 mm i jedne trake žute boje širine 10 mm ušivenih na naramenice u vodoravnoj liniji. Na sredini naramenice u razmaku 10 mm od trake nalaze se šesterokrake zvijezde: dvije u vodoravnoj liniji za oznaku pomoćnika ministra. tri u obliku istostranog trokuta za oznaku zamjenika ministra i četiri u obliku kvadrata za oznaku ministra unutarnjih poslova.

Članak 7.

Naramenice sa oznakama funkcija opšivene su ispuskom žute boje širine 2 mm.

Šesterokrake zvijezde su od metala zlatne boje, veličine 18 mm.

Članak 8.

Uniforma ovlaštenih službenih osoba je zimska i Ijetna.

Zimsku uniformu ovlaštenih službenih osoba - muškaraca sačinjava: službena kapa, beretka, kravata, hlače i vjetrovka s uloškom

Ljetnu uniformu ovlaštenih službenih osoba - muškaraca sačinjava: službena kapa, hlače i ljetna košulja.

Zimsku uniformu ovlaštenih službenih osoba - žena sačinjava: beretka. kravata, suknja, hlače i vjetrovka s uloškom.

Ljetnu uniformu ovlaštenih službenih osoba - žena sačinjava: beretka, suknja. hlače i košulja kratkih rukava.

Dio uniforme ovlaštenih službenih osoba saćinjava i kišni ogrtač, bluza (gornji dio uniforme) i beretka.

Članak 9.

Za izvršavanje posebnih zadataka ovlaštene službene osobe koriste posebnu uniformu čiji kraj i boja ovisi od prirode i karaktera tih zadataka.

Vrste uniformi iz stavka 1. ovoga članka propisat će ministar unutarnjih poslova posebnim pravilnikom.

Članak 10.

Uniforma za rezervni sastav policije ista je kao i uniforma ovlaštenih službenih osoba bez visokih cipela.

Članak 11.

Uniforma je tamnoplave boje, a zimska i ljetna košulja sivoplave boje.

Članak 12.

Uniforma i oznake koje nose radnici drugih tijela i poduzeća ne smije biti ista ili slična oznakama uniformi i boji uniforme koje su propisane ovom uredbom.

Članak 13.

Sastavni dio zimske i ljetne uniforme ovlaštene službene osobe je i cjelovit opasač koji se sastoji od opasača remena i futrole za pištolj.

Opasač iz stavka 1. ovoga članka crne je boje.

Članak 14.

Za obavljanje odredenih službenih poslova pored uniforme ovlaštene službene osobe nose dopunske dijelove uniforme i dopunsku opremu.

Dopunske dijelove uniforme i dopunsku opremu iz stavka 1. ovoga članka propisat će ministar unutarnjih poslova posebnim pravilnikom.

Članak 15.

Zimska odjeća ovlaštenih službenih osoba - muškaraca je: košulja. zimsko rublje, čarape, pulover, potkapa, kožne rukavice, visoke cipele i terenske cipele.

Ljetna odjeća ovlaštenih službenih osoba - muškaraca je: ljetno rublje, čarape i cipele.

Zimska odjeća ovlaštenih službenih osoba - žena je: košulja. rublje, čarape, pulover, kožne rukavice i čizmice.

Ljetna odjeća ovlaštenih službenih osoba - žena je: rublje, tanke čarape i cipele.

Članak 16.

Ovlašćuje se ministar unutarnjih poslova da za ovlaštene službene osobe i osobe iz rezervnog sastava koje imaju ratni raspored u Ministarstvu unutarnjih poslova propiše oblik, kroj (tehničke normative za izradu) vrijeme nošenja uniforme i upotrebne rokove trajanja uniforme dopunskih dijelova uniforme dopunske opreme i odjeće, te dodatne oznake.

Članak 17.

Oznake zvanja odnosno funkcija koje nose ovlaštene službene osobe prema dosadašnjim propisima zamijenit će se oznakama zvanja i oznakama funkcija propisanim ovom uredbom u roku od godinu dana od stupanja na snagu ove uredbe.

Članak 18.

Dosadašnji dijelovi uniforme, dopunski dijelovi uniforme i odjeće čiji se oblik, kroj i boja mijenjaju zamijenit će se istim dijelovima propisanim ovom uredbom u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Članak 19.

Dosadašnje uniforme ovlaštenih službenih osoba preuzet će rezervni sastav Ministarstva unutarnjih poslova u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Pojedini dijelovi dosadašnjih uniformi ovlaštenih službenih osoba pri dodjeli rezervnom sastavu Ministarstva unutarnjih poslova uskladit će se s odredbama ove uredbe.

Članak 20.

Izgled oznaka zvanja i funkcija ovlaštenjh službenih osoba otiskan uz ovu uredbu čini njen sastavni dio.

Članak 21.

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje važiti Uredba o oznakama zvanja oznakama funkcija i uniformi ovlaštenih službenih osoba, organa unutrašnjih poslova ("Narodne novine", br. 53/86).

Članak 22.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 200-01/91-04/04

Urbroj : 5030115-91-3

Zagreb, 17. srpnja 1991.

Predsjednik

Josip Manolić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.