Zakoni i propisi - Pravni savjeti 36 24.07.1991 Pravilnik o primjeni Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na osnovi članka 70. Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga ("Narodne novine", br. 36/91) ministar financija Republike Hrvatske donosi

PRAVILNIK

o primjeni Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga

I. UVODNA ODREDBA

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuje primjena poreznih stopa, poreznih olakšica i oslobođenja. način vođenja evidencije o prometu po različitim stopama odnosno poreznim osnovicama, način periodičnoga i konačnog obračuna i plaćanja poreza na promet, mjesto plaćanja poreza, način propisivanja robe za koju se mijenjaju porezne stope te način obraćuna i plaćanja razlike poreza na promet proizvoda i usluga.

II. POREZ NA PROMET PROIZVODA

Članak 2.

Prometom proizvoda koji služe krajnjoj potrošnji na koji se plaća porez na promet proizvoda smatra se svaka prodaja proizvoda, osim prodaje koja se po odredbama Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga (u nastavku teksta: Zakon) ne smatra prometom.

Uvoz proizvoda za krajnju potrošnju.

Članak 3.

Uvozom proizvoda koji služe krajnjoj potrošnji smatra se uvoz proizvoda što ih krajnji potrošač uvozi neposredno za vlastite potrebe ili što ih za njegov račun uvoze pravne osobe registrirane za obavljanje vanjskotrgovinskog prometa (u nastavku teksta: uvoznik):

Na proizvode što ih uvozi krajnji potrošač osnovni porez na promet obračunava carinarnica po stopama koje važe na dan nastanka obaveze plaćanja carine. Propisane stope carinarnica primjenjuje na poreznu osnovicu iz članka 17. stavka 1. Zakona i naplaćuje porez na promet od uvoznika istovremeno s carinom i drugim uvoznim pristojbama.

Za motorna vozila što ih uvoze pravne osobe i gradani ili se uvoze za njihov račun, carinarnica ne obračunava i ne naplaćuje porez na promet proizvoda, o čemu stavlja klauzulu na uvoznu carinsku deklaraciju. Carinarnica u roku od pet dana od dana carinjenja motornog vozila pismeno o tome obavještava općinski organ uprave nadležan za poslove društvenih prihoda prema mjestu sjedišta pravne osobe odnosno prebivališta građanina s naznakom vrijednosti uvezenog motornog vozila i o iznosu carine i drugih uvoznih pristojbi koje su plaćene pri uvozu.

Pravna osoba i građanin plaća porez na promet proizvoda najkasnije u roku od 15 dana od dana plaćanja carine i drugih uvoznih pristojbi.

Članak 4.

Uvozom proizvoda koji služi krajnjoj potrošnji smatra se i uvoz duhanskih prerađevina što ga obavi pravna osoba radi daljnje prodaje u zemlji. Pri uvozu duhanskih prerađevina uvoznik utvrđuje i prijavljuje nadležnoj carinarnici prodajnu cijenu po kojoj se u zemlji stavljaju u promet duhanske prerađevine, i to:

1) za cigarete - prodajnu cijenu s uračunatim porezom na promet proizvoda:

2) za ostale duhanske prerađevine (cigarilosi, duhan za lulu i dr.) - prodajnu cijenu u koju nije uračunat porez na promet proizvoda).

Carinarnica obračunava porez na promet primjenom propisane porezne stope iz tar. broja 3. Tarife osnovnog poreza na promet (u nastavku teksta: Tarifa). Utvrđena prodajna cijena na koju je obračunat i plaćen porez na promet ne može se mijenjati bez prethodne prijave carinarnici preko koje su uvezene duhanske prerađevine i plaćen porez na promet.

Uzimanje proizvoda za vlastitu krajnju potrošnju odnosno upotrebu

Članak 5.

Pravna osoba koja za vlastitu krajnju potrošnju uzima proizvode što ih je sama proizvela, uvezla ili nabavila radi daljnje prodaje, a na koje se plaća porez na promet (oprema i dr.) obračunava i plaća osnovni porez na promet u trenutku uzimanja tih proizvoda.

Davanje proizvoda bez naknade (ustupanje, poklon, zamjena i dr.)

Članak 6.

Pravna osoba koja bez naknade ustupa vlastite proizvode ili proizvode što ih je nabavila ili uvezla, a na njih se plaća porez na promet (oprema i dr.), obračunava i plaća taj poret u trenutku davanja proizvoda primjenom propisanih stopa na osnovicu koju čini vrijednost koja bi se postigla prodajom tih proizvoda krajnjim potrošačima.

Na motorno vozilo ili plovni objekt koji podliježe obvezi godišnje registracije, a građanin ga daje bez naknade (pokloni i sl.) drugom građaninu plaća se osnovni porez na promet po stopi od 3% (tar. br. 8 Tarife), a poreznu osnovicu čini vrijednost koja bi se postigla prodajom tih proizvoda krajnjem potrošaču. Osnovicu utvrđuje općinski organ nadležan za poslove društvenih prihoda u mjestu prebivališta davaoca.

Ako građanin daje bez naknade pravnoj osobi motorno vozilo koje podliježe obvezi godišnje registracije. obveznik poreza na promet proizvoda je pravna osoba a porez se plaća po stopi iz tar. broja 6. Tarife.

Plaćanje poreza na promet na vrijednost rashoda (kala, rastepa, loma, kvara i manjka proizvoda)

Članak 7.

Na vrijednost rashoda (kala, rastepa, loma ili kvara) koji je veći od rashoda dopuštenog općim aktom poreznog obveznika - pravne osobe odnosno ovlaštene strukovne sekcije u privrednoj komori te na vrijednost manjka proizvoda, osim manjka proizvoda nastalog djelovanjem više sile, plaća se osnovni porez na promet proizvoda.

Dopuštenim rashodom na koji se ne plaća porez na promet proizvoda smatra se remitenda vlastitih izdanja.

Za utvrđeni manjak i rashod u prodavaonici ili drugome poslovnom objektu koji se zadužuje za proizvode s uračunatim porezom na promet razvrstavanje po tarifnim brojevima i istim poreznim stopama obavlja se na temelju koeficijenata udjela vrijednosti utvrđenog manjka odnosno rashoda proizvoda u odnosu na ukupno zaduženje prodavaonice ili drugog poslovnog objekta, a utvrđuje se na slijedeći način:

Koeficijent udjela = vrijednost manjka odnosno rashoda / vrijednost ukupnog zaduženja

Koeficijent iz stavka 2. ovog članka primjenjuje se na vrijednost zaduženja prodavaonice odnosno poslovnog objekta po tarifnim brojevima i istim stopama poreza na promet proizvoda.

Pod višom silom, u smislu ovog pravilnika, razumijevaju se elementarne nepogode (poplava, požar, potres i dr.) te provalna krađa.

Porez na promet proizvoda sadržan u vrijednosti manjka koji je nastao djelovanjem više sile obračunava se na temelju podataka o ukupnom zaduženju prodavaonice odnosno drugoga poslovnog objekta (preneseno stanje iz protekle godine i zaduženje u toku godine) i podatke o prodaji proizvoda do dana učinjene štete kojim se utvrđuje vrijednost proizvoda koji je trebalo da se nalaze na zalihaa prije učinjene štete. Usporedbom iznosa utvrđene vrijednosti zaliha i vrijednosti zaliha utvrđenih popisom na dan učinjene štete dobiva se iznos manjka u kojem je sadržan i obračunati porez na promet proizvoda.

Udio štete po pojedinim vrstama proizvoda utvrđuje se na temelju udjela pojedinih vrsta proizvoda razvrstanih po tarifnim brojevima i istim stopama poreza na promet proizvoda te proizvoda na koje se ne plaća porez na promet proizvoda u ukupnom zaduženju prije nastanka štete. Primjenom tako dobivenoga pojedinačnog udjela u odnosu na ukupnu vrijednost štete dobiva se vrijednost proizvoda u kojoj je sadržan i porez na promet proizvoda po pojedinim tarifnim brojevima i istim stopama poreza na promet proizvoda i vrijednost proizvoda na koje se ne plaća porez na promet proizvoda.

Iznos poreza na promet proizvoda koji je sadržan u vrijednosti utvrđene štete po pojedinim tarifnim brojevima i istim stopama poreza na promet utvrđuje se primjenom preračunatih propisanih poreznih stopa.

Obveza obračuna poreza na promet proizvoda u slučajevima iz st.1. i 2. ovog članka nastaje u trenutku utvrđivanja manjka odnosno rashoda proizvoda, a obveza plaćanja

- u roku od pet dana od dana kad je nadležni organ porenog obveznika donio odluku o utvrđivanju manjka odnosno rashoda proizvoda. Datumom utvrđivanja manjka odnosno rashoda proizvoda smatra se datum pod kojim je obavljen popis proizvoda.

Obračun poreza na promet proizvoda obavljen po odredbama ovog članka konačan je za svaki nastali manjak odnosno rashod proizvoda.

Komisiona prodaja proizvoda

Članak 8.

Pri komisionoj prodaji proizvoda krajnjem potrošaču što je obavi pravna osoba u svoje ime a za račun komitenta (u nastavku teksta: komisionar) plaća se porez na promet bez obzira na to da li je riječ o novim ili upotrebljavanim proizvodima te da li je u ranijem prometu plaćen porez na promet proizvoda.

Porezni obveznik za promet proizvoda iz stavka 1. ovog članka jest komisionar koji je prodao proizvode kranjem potrošaću. Poreznu osnovicu za obračun poreza na promet proizvoda čini prodajna cijena komisionara s uključenom komisionom provizijom

Pri komisionoj prodaji proizvoda plaća se porez na promet po stopama iz odgovarajućih tar. brojeva Tarife ovisno o vrsti proizvoda.

Pri komisionoj prodaji upotrebljavanih osobnih automobila, ostalih motornih vozila i plovnih objekata koii podliježu obvezi godišnje registracije a u vlasništvu su građana, drugom građaninu plaća se porez na promet proizvoda po stopi iz točke 1) tar. broja 8. Tarife. Ako su ti proizvodi u vlasništvu pravne osobe, a prodaju se građaninu, osnovni porez na promet proizvoda plaća se po stopi iz tar. br. l. ili 6 Tarife.

Iznimno od odredbe stavka 4. ovog članka, pri komisionoj prodaji upotrebljavanih osobnih automobila u vlasništvu pravne osobe drugoj pravnoj osobi, plaća se osnovni porez na promet proizvoda po stopi iz tar. broja 5. Tarife. Pri komisionoj prodaji ostalih motornih vozila i plovnih objekata plaća se osnovni porez na promet proizvoda po stopi iz točke 1. tar. broja 8. Tarife ako je prodaja obavljena na način iz članka 9. Zakona.

Pri komisionoj prodaji proizvoda porez na promet proizvoda plaća se prema mjestu sjedišta komisionara odnosno poslovnog objekta komisionara.

Prodaja proizvoda s konsignacijskog skIadišta

Članak 9.

Na promet proizvoda s konsignacijskog skladišta držalac konsignacijskog skladišta obračunava porez na promet proizvoda primjenom propisanih poreznih stopa na prodajnu cijenu proizvoda iskazanu u dinarima, u kojoi su, osim carine i drugih uvoznih pristojbi što se plaćaju pri uvozu, sadržani i ovisni troškovi i konsignacijska marža.

Konsignacijsko skladište za promet na veliko odnosno na malo plaća akontacije poreza na promet po odredbama članka 32. Zakona.

Prodaja proizvoda javnim natjecanjem

Članak 10.

Na proizvode koji se prodaju krajnjim potrošačima javnim natjecanjem (licitacija i sl.). porezni obveznik koji ih prodaje obračunava porez na promet proizvoda primjenckm propisanih poreznih stopa na prodajnu cijenu postignutu javnim natjecanjem. Ako je javnim natjecanjem određeno da se proizvodi prodaju po cijenama u koja je uključen porez na promet proizvoda, porezni obveznik ubračunava taj porez primjenom preračunate porezne stope.

Prodaja proizvoda u ugostiteljstvu

Članak 11.

Na promet proizvoda (jela. pića i sl.) što ga obavi ugostiteljsko poduzeće i druga pravna osoba koja je registrirana za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i ugostiteljske radnje obračunava se i plaća porez na promet proizvoda po stopama iz tar. broja 4. odnosno tar. broja 1. Tarife poreza na promet usluga na osnovicu koju čini prodajna cijena pića odnosno iznos naknada za obavljenu uslugu prehrane.

III. PROMET PROIZVODA KOJI NE SLUŽE KRAJNJOJ POTROŠNJI

Promet proizvoda radi daljnje prodaje

Članak 12.

Prometom proizvoda koji ne služe krajnjoj potrošnji smatra se prodaja svih proizvoda, osim prodaje alkohola (etanola) i duhanskih prerađevina ugostiteljskom poduzeću, drugoj pravnoj osobi koja je registrirana i za obavljanje ugostiteljske djelatnosti koje te proizvode nabavljaju radi daljnje prodaje, odnosno prerade, ako je nabava obavljena na način i uz uvjete što su propisani člankom 9. Zakona.

Ugostiteljskim poduzećem iz stavka 1. ovog članka ne smatraju se dijelovi pravnih osoba (restorani društvene

nih odnosno građevinskih, obavljaju i uslužne ili druge neproizvodne djelatnosti, uz uvjet da, u smislu članka 12. stavka 2. Zakona imaju proizvodne odnosno građevinske radne jedinice ili pogone koji su registrirani za obavljanje proizvodnih odnosno građevinskih radova.

Nabava proizvoda i reprodukajskog materijala od strane remontnih poduzeća i radnji i servisa koji se bave popravkom i servisiranjem proizvoda

Članak 18.

Remontna poduzeća, radnje i servisi, registrirani za remont popravak i održavanje proizvoda trajnije upotrebne vrijednosti (strojevi, uredaji i aparati), mogu bez poreza na promet proizvoda nabavljati rezervne dijelove nužne za ugradnju u proizvode koji se popravljaju i servisiraju uz vjete propisane člankom 9. Zakona.

Kad se rezervni dijelovi iz stavka 1. ovog članka ugrađuju u proizvode koji se smatraju opremom pravnih osoba na vrijednost prodanih odnosno ugrađenih dijelova plaća se osnovni porez na promet proizvoda po stopi iz točke 1. tar. broja 8. Tarife ako je udovoljeno uvjetima iz članka 9. Zakona.

Kad se rezervni dijelovi iz stavka 1. ovog članka ugrađuju u proizvode koji se ne smatraju opremom pravnih osoba na vrijednost prodanih i ugrađenih dijelova obračunava se i plaća osnovni porez na promet proizvoda po stopama iz odgovarajućih tarifnih brojeva.

Kad se rezervni dijelovi iz stavka 1. ovog članka ugrađuju u finalne proizvode građana, na vrijednost prodanih odnosno ugrađenih dijelova obračunava se i plaća porez na promet proizvoda po stopama iz odgovarajućih tarifnih brojeva. U fakturi se posebno iskazuje vrijednost rezervnih dijelova za ugradnju, posebno porez na promet za rezervne, dijelove, a posebno naknada za obavljenu uslugu.

Nabava građevnog reprodukcijskog materijala od strane stambene zadruge radi izgradnje stanova ili stambenih zgrada za svoje članove - zadrugare.

Članak 19.

Stambena zadruga koja je registrirana kod nadležnog suda u skladu sa zakonom za izgradnju stanova odnosno stambenih zgrada na temelju odobrenog projekta može u ime i za račun svojih članova - zadrugara nabavljati građevni materijal po povlaštenoj poreznoj stopi od l% i tim se materijalom koristiti u te svrhe i ustupati ga zadrugarima bez plaćanja poreza na promet.

Izgradnjom stanova ili stambenih zgrada smatra se izgradnja novih stanova ili stambenih zgrada te dogradnja odnosno nadogradnja, rekonstrukcija ili adaptacija postojećih građevinskih objekata, uz uvjet da za to postoji odobreni projekt i odgovarajuća dozvola.

Stambena zadruga može nabavljati gradevni materijal po povlaštenoj poreznoj stopi uz ove uvjete:

1) da ima neposredno organiziranu građevinsku operativu (građevinski pogon: građevinsku radnu jedinicu) ili sličnu službu za kontrolu i nadzor nad izvođenjem građevinskih radova te za praćenje utroška nabavljenoga građevnog materijala;

2) da organizira i vodi evidencije o vrsti, količini i vrijednosti građevnog materijala iz faktura i drugih dokumenata dobavljača te o utrošku tog materijala.

Stambena zadruga može nabavljati građevni materijal za izgradnju stanova ili stambenih zgrada po povlaštenoj poreznoj stopi na jedan od ovih načina:

1) ako nabavlja materijal za izgradnju objekata što ih izgrađuje sama ili preko druge građevinske organizacije, taj materijal iskazuje u svojem knjigovodstvu kao zalihu vlastitog materijala i preko istog prati stanje i kretanje odnosno nabavu i utrošak;

2) ako nabavlja materijal za potrebe svojih zadrugara i čuva ga na svojem skladištu (magazinu i sl.), pri ustupanju (davanju) tog materijala smanjuju se obveze zadruge po osnovi avansa primljenih od njezinih članova - zadrugara;

3) ako nabavlja materijal za potrebe svojih članova. koji taj materijal neposredno preuzimaju sa stovarišta prodavača (proizvodača ili trgovinskog poduzeća koje obavlja promet na veliko), avansi dobiveni od zadrugara smanjit će se za vrijednost preuzetog materijala, a o stanju i kretanju tako preuzetog materijala zadruga će voditi posebnu poreznu evidenciju.

Koncem svakog polugodišta ili u kraćem roku odnosno nakon završetka izgradnje objekta materijal se na gradilištu popisuje radi utvrđivanja utroška odnosno, radi provjere upotrebe materijala u okviru normativa Nakon završetka gradnje na višak materijala po popisu, koji nije ugrađen prema odobrenom projektu, zadruga uplaćuje porez na promet u roku od pet dana od dana obavljenog popisa i konstatira da postoji višak materijala.

Nabavljeni građevni materijal stambena zadruga može ustupati odnosno davati zadrugaru bez obračuna i plaćanja poreza na promet proizvoda da bi ga sam ili uz pomoć drugih ugradio isključivo u svoj stan odnosno u stambenu zgradu uz ove uvjete:

1) da je stambena zadruga sa zadrugarom sklopila pisani ugovor o radovima na izgradnji objekta koje sam zadrugar izvodi;

2) da zadrugar ima projekt odnosno odgovarajuću tehničku dokumentaciju s predmjerom i predračunom što ih je odobrila stambena zadruga ili ovlaštena organizacija, uz obavezu da je tim uvjetime udovoljeno pri stupanju u članstvo zadruge i da zadrugar sva prava može ostvariti tek kad tim uvjetima bude udovoljeno;

3) da se za svaki građevinski objekt koji zadrugar sam, u cijelosti ili djelomično gradi, osigura uredna porezna evidencija i kontrola utroška nabavljenoga građevnog materijala po povlaštenoj poreznoj stopi uz obavezu da stručna služba zadruge tromjesečno usklađuje knjigovodstvenu evidenciju sa situacijom gradnje objekta, s tim da se konačni obračun i kontrola utroška materijala obavezno učine nakon završetka građevinskog objekta;

4) da stručna služba, u okviru svojeg nadzora i kontrole izgradnje objekata, osigura da se tako nabavljeni građevni reprodukcijski materijal koristi prema utvrđenim normativima koji moraju biti u skladu sa urbanističkim uvjetima i dozvolom za gradnju koju izdaje nadležni organ uprave;

5) ako nabavljeni materijal po povlaštenoj poreznoj stopi zadruga nenamjenski troši odnosno ako ga ne ugradi u građevinski objekt, zadruga je obavezna obračunati i platiti porez na promet po propisanim stopama u roku od pet dana od dana kad se konstatira takva nenamjenska potrošnja.

Promet opreme

Članak 20.

Prometom proizvoda koji ne služe krajnjoj potrošnji. na koji se porez na promet proizvoda plaća po povlaštenoj stopi od 3% iz tar. broja 8. Tarife, smatra se prodaja opreme pravnoj osobi na naćin i uz uvjete što su propisani člankom 9. Zakona.

Radi praćenja nabave i kontrole korištenja opreme, kupac - pravna osoba vodi evidenciju o nabavi i utrošku tih proizvoda po vrsti, količini i vrijednosti, koja se mora podudarati s podacima iz fakture o kupnji (prijemnice, dostavnice, tovarni list i drugi dokumenti). Kupac opreme-fizička osoba vodi knjigu nabave i upotrebe reprodukcijskog materijala i opreme koju, u smislu članka 10. Zakona, nabavlja po povlaštenim poreznim stopama.

Uvoz opreme i proizvoda radi reprodukcije ili prerade

Članak 21.

Pravne osobe mogu uz uvjete (izjava, bezgotovinsko plaćanje i dr.) iz članka 9. Zakona uvoziti opremu i proizvode radi reprodukcije i prerade uz plaćanje poreza na promet po povlaštenoj poreznoj stopi iz tar. broja 8. Tarife.

Kad uvoznik uvozi proizvode u svoje ime i za svoj račun, izjavu o poreznoj olakšici daje, prije carinjenja proizvoda, carinarnici preko koje se obavlja uvoz, i kad ih uvozi u svoje ime a za tuđi račun, pisanu izjavu korisnika uvoza o poreznoj olakšici podnosi prije carinjenja proizvoda carinarnici preko koje se obavlja uvoz.

Na uvoz proizvoda koji nije obavljen na način i uz uvjete iz članka 9. Zakona, porez na promet plaća se po stopama iz odgovarajućih tarifnih brojeva Tarife ovisno o tome koji se proizvodi uvoze.

Ako pravna osoba opremu i reprodukcijski materijal uvozi neposredno pisanu izjavu kao uvjet za korištenje povlaštene porezne stope podnosi prije carinjenja proizvoda carinarnici preko koje se obavlja uvoz. Ako se uvozi oprema i reprodukcijski materijal preko uvoznike, pisanu izjavu daje uvoznik robe, prije carinjenja carinarnici preko koje se obavlja uvoz.

Za uvoz opreme za obavljanje djelatnosti iz točke 1) alineja prva tar. broja 8. Tarife na način i uz uvjete iz članka 9. Zakona plaća se porez na promet po stopi iz točke 1. tar. broja 8. Tarife. Carinarnica porez obračunava i naplaćuje zajedno s carinom i drugim uvoznim pristojbama.

Uvjeti prodaje proizvoda po povlaštenoj stopi i bez plaćanja poreza na promet

Članak 22.

Proizvode iz članka 8. stavak 1. toč.1, 2. i 5. Zakona mogu prodavati bez plaćanja poreza na promet proizvođačko poduzeće ili proizvođačka radnja, trgovinsko poduzeće koje je registrirano za obavljanje prometa na veliko i poduzeće koje je registrirano za uvoz.

Iznimno od odredbe točke 1. stavka 1. članka 9. Zakona prodaja proizvoda po povlaštenim poreznim stopama odnosno bez plaćanja poreza na promet može se obaviti i iz prodavaonice koja se s proizvodima zadužuje po prodajnim cijenama s uključenim porezom na promet uz uvjet da porezni obveznik vodi trgovačku knjigu za trgovinu na veliko (obrazac TV) u skladu s odredbama Zakona o trgovini. U trgovačku knjigu za trgovinu na veliko ovi porezni obveznici ne unose podatak u kolonu 4 - nabava robe - iznoš prodajne vrijednosti bez poreza na promet.

Pored ostalih navedenih u stavku 1. članka 9. Zakona građani mogu prodavati proizvode po povlaštenoj poreznoj stopi ili bez plaćanja poreza na promet uz uvjet da se ti proizvodi plaćaju preko žiro-računa i to:

- vlastite proizvode trgovinskom poduzeću ili radnji i ugostiteljskom poduzeću ili radnji koji te proizvode nabavljaju radi daljnje prodaje ili prerade;

- poljoprivredne proizvode proizvođačkom ili ugostiteljskom poduzeću i radnji koji te proizvode nabavljaju radi reprodukcije i prerade, te industrijske ili druge otpatke proizvodačkom poduzeću ili radnji..

Izuzetno od stavka 1. isplata se može izvršiti izravno, ne preko žiro-računa za prodane poljoprivredne proizvode na tržnicama i kod organiziranog otkupa te za prodaju in dustrijskih i drugih otpadaka.

Članak 23.

Pisanu izjavu iz članka 9. stavak 1. točka 9. Zakona kupac daje na narudžbenici ili kao poseban prilog uz narudž benicu prije obavljenog prometa odnosno prije izdavanja fakture. Ako se pisana izjava daje kao poseban prilog uz narudžbenicu, ona mora sadržati podatke o vrsti količini mjernoj jedinici cijeni i vrijednosti proizvoda. Ako se u to ku godine po jednom ugovoru, koji obavezno sadrži vrstu, količinu proizvoda sukcesivno isporućuju proizvodi, kupac može u prvoj narudžbenici ili ugovoru dati pisanu izjavu, a pri kasnijim isporukama prođavač se u fakturama o prodaji proizvoda poziva na broj i datum tog ugovora odnosno narudžbenice u kojoj je dana takva pisana izjava.

Članak 24.

Ako je pri prodaji proizvoda iz članka 6,10. i 12. Zakona udovoljeno svim uvjetima iz članka 9. Zakona, porez na promet ne plaća se.

Pravna osoba koja nabavlja proizvode radi davanja bez naknade u obliku reprezentacije, reklame, poklona i sl (alkoholnih pića, duhanske prerađevine, satovi, proizvodi od zlata i plemenitih metala i dr.) plaća porez na promet, u roku od pet dana od dana nastanka porezne obveze.

IV. POREZNA OSNOVICA

Članak 25.

Poreznu osnovicu poreza na promet za duhanske prerađevine,- cigarete, čini maloprodajna cijena s uračuna tim porezom na promet proizvoda koju je odredio proizvođač. Ako proizvođač duhanskih prerađevina promijeni maloprodajne cijene cigareta na koje je obračunat i plaće porez na promet, prodavač na malo (trgovinska poduzeća, trgovinske radnje, ugostiteljsks poduzeća i ugostiteljske radnje) postupa u skladu s odredbom članka 50. Zakona.

Pri uvozu duhanskih prerađevina - cigareta poreznu osnovicu, u smislu stavka 1. ovog članka, utvrđuje uvoznik. O poreznoj osnovici uvoznik obavještava organ uprave, nadležan za poslove cijena i carinarnicu preko koje se uvoze cigarete.

Carinarnica obračunava i naplaćuje porez na promet primjenom propisane stope na prodajnu cijenu, s uračunatim porezom na promet, koju je prijavio uvoznik u trenutku carinjenja.

Utvrđena maloprodajna cijena uvoznih cigareta na koju je porez na promet obračunat i plaćen ne može se mijenjati bez prethodne prijave organu uprave nadležnom za poslove cijena i carinarnici preko koje je obavljen uvoz

Carinarnica nakon prijave promjene prodajne cijene kao porezne osnovice obračunava i naplaćuje razliku poreza na promet za zalihe koje se nalaze kod uvoznika. Prodavač na malo (trgovinska poduzeća i trgovinske radnje, ugostiteljska poduzeća i ugostiteljske radnje) pri promjeni: maloprodajnih cijena uvoznih cigareta postupa u skladu s odredbom članka 50. Zakona.

Poreznu osnovicu poreza na promet naftnih derivata čini rafinerijska cijena uvećana za ovisne troškove i troškove trgovine (marža).

Oslobođenja od plaćanja poreza na promet

Članak 26.

Prehrambenim proizvodima iz članka 19. točke 1) Zakona na koje se, ne plaća porez na promet proizvoda, smatraju se:

1) sve vrste kruha (pšenični, raženi, ječmeni, kukuruzni, kruh od heljde, kruh od soje, kruh od posija i kruh od krumpira) koji se stavlja u promet pod nazivom bijeli, polubijeli, crni i dr., osim peciva i drugih pekarskih proizvoda, kao što su kifle, pereci, pogače, lepinje, kajzerice sve vrste kolača, burek i ostali pekarski i slastičarski proizvodi;

2) sve vrste mlijeka (kravlje, ovčje, kozje) koje se stavlja u promet pod tim imenom u tekućem stanju, svježe pasterizirano, homogenizirano, kondenzirano (osim kiselog mlijeka, jogurta, kefira, čokoladnog mlijeka i drugih mliječnih proizvoda) mlijeka za bebe uključujući dječju hranu za dojenčad izrađenu od mlijeka, te mlijeka u prahu,

3) jestivo ulje od suncokreta, soje, maslina i kukuruznih klica te druga ulja koja služe za ljudsku hranu, osim margarina i drugih prerađevina od ulja;

4) jestive masti - životinjske i biljne koje služe za ljudsku hranu, kao što su: topljena i prešana mast, topljeni loj i maslo, biljna mast, biljno maslo.

Stranoj fizičkoj osobi (u nastavku teksta: kupcu) vraća se plaćeni porez na promet proizvoda ako su ispunjeni slijedeći uvjeti:

1) da vrijednost kupljenih proizvoda po jednom računu ne iznosi manje od 1.000 dinara,

2) da je porezni obveznik prodavalac (u nastavku teksta: prodavalac) za prodane proizvode izdao popunjeni Obrazac P-Zahtjev za povrat poreza (u nastavku teksta: Obrazac P) i Obrazac FP - Faktura o prodanim proizvodima radi povrata poreza na promet (u nastavku teksta: Obrazac FP),

3) da je kupac iznio u inozemstvo proizvode kupljene u Republici Hrvatskoj. Pod iznošenjem proizvoda razumijeva se i slanje proizvoda poštom ili na drugi odgovarajući način,

4) da se kupac tim proizvodima nije koristio u Republici Hrvatskoj,

5) da su kupljeni proizvodi dani na uvid carinskom organu koji, nakon provedenog carinskog postupka, ovjerava Obrazac P potpisom i pečatom te upisuje datum prelaska proizvoda preko granice.

Na zahtjev kupca prodavalac izdaje Obrazac P i Obrazac FP u tri primjerka, od kojih original daje kupcu, a kopije ulaže u dokumentaciju.

Prodavalac u Obrascu FP iskazuje cijenu proizvoda s porezom na promet, iznos poreza na promet, te cijenu proizvoda bez poreza na promet. Prodavalac naplaćuje od kupca ukupnu cijenu proizvoda s porezom na promet. Porez na promet sadržan u vrijednosti prodanih proizvoda prodavalac utvrđuje primjenom preračunate porezne stope na prodajnu vrijednost tih proizvoda.

Prodavalac uplaćuje porez na promet proizvoda u vrijednosti proizvoda zajedno s porezom na promet proizvoda iz ostalog prometa, na način i u rokovima iz članka 32. Zakona.

Prodavalac je dužan o prodanim proizvodima na način i uz uvjete propisane ovim Pravilnikom te o izdanim obrascima voditi posebnu evidenciju.

Evidencija o prodanim proizvodima i o izdanim obrascima obavezno sadrži ove podatke:

1) broj i datum Obrasca P i Obrasca FP.

2) vrijednost prodane robe s porezom na promet proizvoda,

3) iznos poreza na promet sadržanog u vrijednosti prodanih proizvoda po tarifnim brojevima.

Evidenciju iz ove točke prodavalac sastavlja na temelju kopija izdanih obrazaca.

Kupcu se vraća plaćeni porez na promet proizvoda ako u roku jedne godine od dana izdavanja Obrasca P i Obrasca FP dostavi ovjerene originale tih obrazaca prodavaocu od kojega je kupio proizvod.

Originale ovjerenih obrazaca kupac može dostaviti osobno ili poštom. Ako se ovjereni originali obrazaca dostavljaju poštom, kupac dostavlja i broj računa na koji će se obaviti povrat plaćenog ppreza na promet proizvoda. Povrat poreza na promet može ostvariti i druga strana fizička osoba koja podnese prodavaocu ovjerene originale obrazaca. Ovjereni originali obrazaca predstavljaju zahtjev za povrat poreza.

Na temelju ovjerenih originala obrazaca prodavalac, nakon što provjeri udovoljava li kupac uvjet za povrat poreza, isplaćuje kupcu iznos plaćenog poreza na promet.

Plaćeni porez na promet proizvoda vraća se u dinarima u gotovu novcu ili uplatom na odgovarajući račun kupca. Prodavalac je dužan porez na promet vratiti odmah u gotovu novcu, a na račun kupca - u roku 15 dana od dana primitka zahtjeva. Kupac potpisom na Obrascu FP potvrđuje primitak iznosa vraćenog poreza na promet u gotovu novcu.

Ovjereni originali obrazaca s potpisom kupca o primitku vraćenog poreza na promet i nalog za prijenoš (virman i dr.) služe prodavaocu kao dokaz za refundiranje vraćenog poreza na promet.

Kupac koji želi ostvariti povrat plaćenog poreza na promet proizvoda dužan je pri izlasku iz zemlje staviti na uvid kupljene proizvode i carinskom organu dati na ovjeru original Obrasca P i Obrasca FP.

Carinski organ je dužan prije ovjere popunjenog Obrasca P i Obrasca FP utvrditi:

1) da podaci iz putne isprave odgovaraju podacima iz Obrasca P i Obrasca FP, ako kupac osobno iznosi proizvode iz zemlje,

2) da proizvodi dani na uvid odgovaraju proizvodima navedenim u Obrascu P i Obrascu FP,

3) da iznos u Obrascu FP nije manji od 1.000 dinara,

4) da se kupac proizvodima nije koristio u Republici Hrvatskoj,

5) da je obrasce ovjerio i potpisao prodavalac.

Carinski organ ovjerava Obrazac P i Obrazac FP potpisom i pečatom te unosi datum prelaska proizvoda preko granice. Carinski organ će odbiti zahtjev kupca za ovjeru Obrasca P i Obrasca FP ako nije udovoljeno propisanim uvjetima a u odgovarajuću kolonu obrasca unijet će razlog odbijanja zahtjeva za ovjeru.

Prodavaocu se refundira iznos vraćenog poreza na promet proizvoda tako što prodavalac pri uplati akontacije za određeno razdoblje akontaciju umanjuje za iznos vraćenog poreza na promet u tom razdoblju. Akontacija poreza na promet proizvoda umanjuje se na temelju specifikacije ovjerenih originala - Obrasca P i Obrasca FP, tako što se utvrđeni iznos akontacije poreza na promet iz obračuna akontacije za to razdoblje umanjuje za iznos vraćenog poreza na promet iz specifikacije.

Specifikacija ovjerenih originala Obrasca P i Obrasca FP obavezno sadrži ove podatke:

1) broj i datum Obrasca P i Obrasca FP.

2) iznos vraćenoga poreza na promet proizvoda.

Specifikaciju ovjerenih originala i Obrasca P i Obrasca FP prodavalac sastavlja pri svakom umanjenju akontacija poreza na promet proizvoda za određeno razdoblje i podnosi je nadležnoj službi društvenog knjigovodstva zajedno s obrascima na temelju kojih se plaća akontacija poreza na promet. Specifikacija ovjerenih originala Obrasca P i Obrasca FP zajedno s tim obrascima, sastavnim je dijelom dokumentacije za utvrđivanje i uplatu akontacija poreza na promet.

Obrazac P i Obrazac FP sastavni su dijelovi ovog Pravilnika.

***

Lijekovima u smislu članka 19. stavka 1. točke 10. Zakona smatraju se: gotovi lijekovi, ljekovite supstance i pomoćna sredstva u liječenju u smislu propisa kojima se regulira stavljanje lijekova u promet.

***

Ortopedskim spravama i pomagalima u smislu točke 11. stavka 1. članka 19. Zakona razumijevaju se:

- proteze za gornje i donje ekstremitete,

- zubne proteze i umjetni zubi,

- aparati za regulaciju kralješnice,

- aparati za poboljšanje sluha,

- bioelektroterapeutski aparati,

- mjerila krvnog tlaka,

- aparati za mjerenje šećera u krvi,

- korzeti, mideri i pojasevi,

- ortopedske štake i štapovi,

- ortopedska obuća koja se na temelju pisanog nalaza liječnika specijalista izrađuje po mjeri,

- kožne rukavice za proteze za gornje ekstremitete,

- ortopedski aparati za noge i ruke i druga slična ortopedska pomagala,

- invalidska kolica,

- umjetni bubreg,

- umjetna pluća i drugi slični uredaji

- intragal-spirale,

- kompletne naočale i stakla za korekciju vida,

- pomagala za slijepe osobe (bijeli štapovi. Braillovi satovi, strojevi i tablice za pisanje Brailleova pisma, Brailleov papir za pisanje knjiga za slijepe i specijalne naočale za slijepe),

- očne proteze,

***

Nalaz i mišljenje nadležne invalidske komisije radi korištenja prava na besporeznu nabavku osobnog automobila od strane invalidne osobe ne mogu biti stariji od šest mjeseci.

Invalidna osoba može ostvariti pravo na porezno oslobođenje ako osobni automobil čiji radni obujam ne premašuje 1,8 litara nabavlja isključivo za osobni prijevoz i ako prodavaocu, uvozniku ili carinarnici, osim pisanog nalaza i mišljenja nadležne invalidske komisije, podnese na uvid i ove dokaze :

1) da je sposobna upravljati osobnim automobilom što se dokazuje odgovarajućom vozačkom dozvolom na ime te osobe,

2) da joj je potrebna njega i pomoć druge osobe koja ima vozačku dozvolu i koja će upravljati tim automobilom isključivo za prijevoz te invalidne osobe, ako ona ne može imati vozačku dozvolu zbog navedenih tjelesnih gubitaka oštećenja ili oduzetosti, što se dokazuje nalazom i mišljenjem nadležne invalidske komisije kojim je pravo na njegu i pomoć ostvareno te vozačkom dozvolom osobe koja pruža tu njegu i pomoć.

Prodavalac, uvoznik i carinarnica su dužne o svim navedenim dokazima na temelju kojih invalidna osoba ostvaruje pravo na nabavu osobnog automobila unijeti odgovarajuće podatke u fakturu odnosno carinsku deklaraciju o prodaji osobnog automobila toj osobi bez obračuna poreza na promet proizvoda. Općinski organ uprave nadležan za poslove društvenih prihoda potvrduje na fakturi odnosno carinskoj deklaraciji oslobadanje od plaćanja poreza na promet proizvoda na temelju čega se osobni automobil može registrirati, a na poledini fakture, odnosno deklaracije nadležnom organu za registraciju vozila stavlja napomenu: "Ako invalidna osoba otuđi vozilo u roku od pet godina od dana nabave, dužna je platiti porez na promet kojeg je bila oslobodena."

Davanje vozila drugoj osobi na upotrebu, osim ako je u vozilu invalidna osoba podliježe plaćanju poreza na promet.

Ako je invalidna osoba ostvarila pravo na oslobodenje plaćanja poreza na promet na kupljeni osobni automobil u prometnu dozvolu tog automobila, u rubriku napomena, upisuje se tekst:

"Otuđenje do_______________ (upisati datum od pet godina) podliježe plaćanju poreza (članak 19. točka 12. Zakona).

Upravlja invalidna ili druga osoba ako istovremeno prevozi invalidnu osobu.-

Napomena u prometnoj dozvoli znači da se prema članku 19. stavku 1. točki 12. Zakona to vozilo ne moie otuditi bez prethodnog plaćanja poreza na promet u roku od pet godina od dana nabave vozila te da se ne može davati na upotrebu drugoj osobi, osim ako se u vozilu istovremeno nalazi i invalidna osobe.

Organ nadležan za registraciju vozila ne može osobni automobil što ga je invalidna osoba nabavila bez plaćanja poreza na promet registrirati na drugu osobu prije proteka roka od pet godina od dana njegove nabave ako invalidna osoba ne podnese potvrdu općinskog organa uprave nadležnog za poslove društvenih prihoda da je uplatila porez na promet, s pripadajućom kamatom od dana kupnje do dana prodaje osobnog automobila.

Pogrebnom opremom u smislu točke 15. stavak 1. članak 19. Zakona razumijevaju se:

- kovčeg i uložak za poknp i transport (drveni, limeni, plastični i dr.):

- pogrebni simboli (križ, piramida i dr.),

- urna i kutija za pokop i transport (kartonska, drvena, metalna, plastična, od betona i dr.),

- pokrov, plahta, madrac, jastuk i tapecirung za pogrebni kovčeg te obuća za mrtvace

- pogrebne vreće (plastične, tekstilne i dr.).

- plstična i metalna slova za nadgrobne spomenike, spomen-obilježja i simbole,

- spomenik, opseg, oblagač opsega i poklopna ploča (od kamena, betona, granita, mramora i dr.). nadgrobne vaze, i fenjeri za kandila i svijeće (od kamena, betona. granita. mramora i dr.).

V. POREZNE EVIDENCIJE

Članak 27.

Radi pravilnoga i pravovremenog obračuna i plaćanja poreza na promet proizvoda, pravne osobe - porezni obveznici iz članka 14. i 25. Zakona koji obavljaju promet proizvoda ili usluga kao svoju djelatnost, osiguravaju u svojem knjigovodstvu i u izvanknjigovodstvenoj poreznoj evidenciji podatke o poreznim osnovicama po tarifnim brojevima i istim poreznim stopama na temelju kojih se utvrđuje, plaća i usmjerava akontacija poreza na promet i podatke na temelju kojih se taj porez periodično i konačno obračunava.

Analitičko evidentiranje poreznih osnovica na koje se primjenjuju različite porezne stope iz istih ili različitih tarifnih brojeva, porezni obveznik može osigurati i izvanknjigovodstvenom evidencijom koja mora biti usklađena s odgovarajućim knjigovodstvenim podacima.

Pravna osoba - kupac koji proizvode kupuje kao reprodukcijski materijal, opremu ili proizvode za vlastitu krajnju potrošnju u svojem knjigovodstvu ili u izvanknjigovodstvenoj evidenciji osigurava sve podatke o stanju i kretanju tih proizvoda. Na proizvode koji se nenamjenski utroše ili otuđe plaća se porez na promet po stopama iz tarifnih brojeva u koje su svrstani ti proizvodi.

Pravna osoba - porezni obveznik koji prodaje proizvode radi daljnje prodaje, reprodukcije ili prerade odnosno kao opremu po povlaštenim poreznim stopama dužna je o prodanim proizvodima izdati fakturu čiju kopiju odlaže u svoju knjigovodstvenu dokumentaciju, a kojoj se prilaže narudžbenica i izjava o poreznom oslobađanju odnosno o plaćanju poreza po povlaštenoj poreznoj stopi.

Evidentiranje nabavljenog reprodukajskog materijala i opreme

Članak 28.

Pravna osoba - kupac koji nabsvlja reprodukcijski materijal i opremu uz plaćanje poreza na promet po nižoj (povlaštenoj) poreznoj stopi.psigurava u knjigovodstvu odnosno u izvanknjigovodstvenoj poreznoj evidenciji podatke o nabavi, kretanju i utrošku tog materijala odnosno opreme, po vrsti, količini i vrijednosti iz fakture, prijamnice, dostavnice, tovarnog lista i drugih dokumenata o nabavi.

Članak 29.

Porezni obveznik - fizička osoba vodi ove knjige:

1. knjigu prometa,

2. knjigu nabave i upotrebe reprodukcijskog materijala i opreme.

Ako porezni obveznik - fizička osoba koja obavlja trgovinsku djelatnost vodi trgovačku knjigu po propisima kojima se regulira trgovina ne vodi knjigu prometa iz stavka 1. točke 1. ovog članka.

Porezni obveznici koji vode knjigu prometa po odredbama Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga i ovog Pravilnika nisu dužni voditi knjigu prometa po Pravilniku o poslovnim knjigama poreznih obveznika ("Narodne novine", br. 55/90).

Porezni obveznik - fizička osoba koja obavlja ugostiteljsku djelatnost osim knjiga iz stavka 1. ovog članka vodi i knjigu obračuna poreza na promet. Sastavnim dijelom

knjige obračuna poreza na promet jest prijemni list za ugostiteljstvo odnosno prijemni list za trgovinu (obrazac TM/1).

Knjige iz ovog članka imaju karakter javne isprave i vode se u uvezenim listovima ili na slobodnim Iistovima ako se vode preko računara. Knjiženje u knjigama mora biti ažurno po načelima urednosti i točnosti, na temelju vjerodostojnih isprava po kronološkom redu.

Obrazac knjige iz stavka 1. i 4. ovog članka i prijemnog lista sastavnim je dijelom ovog pravilnika.

Knjige iz st. 1. i 4. ovog članka prethodno ovjerava općinski organ nadležan za poslove društvenih prihoda.

Vođenje knjige prometa

Članak 30.

Porezni obveznik - fizička osoba koji obavlja ugostiteljsku djelatnost vodi knjigu prometa na obrascu KPU.

Porezni obveznik - poduzetnik koji obavlja proizvod nu ili uslužnu obrtničku djelatnost ili drugu djelatnost vodi knjigu prometa na obrascu KP.

Vođenje knjige prometa (obrazac KPU) od strane poreznog obveznika - fizičke osobe koji obavlja ugostiteljsku djelatnost

Članak 31

Porezni obveznik - fizička osoba koji obavlja ugostiteljsku djelatnost evidentira ostvareni promet najkasnije idućeg dana za prethodni dan, i to za ostvareni promet hrane u kolonama 4 i 5. za promet pića u kolonama 7 i 8, te za ostali promet u kolonama 10 i 11.

U kolone 6, 9. i i2. porezni obveznik unosi datum obavljenih uplata po izdanim fakturama za promet ostvaren preko žiro-računa. Datumom obavljene uplate smatra se datum uplate naznačen u izvodu o prispjeloj uplati.

U kolonama 4, 7. i 13. porezni obveznik osim knjiženja prometa ostvarenog od hrane i pića, knjiži i utvrđene razlike ostvarenog prometa između knjige obračuna poreza na promet i knjige prometa (obrazac KPU) po tromjesečnom obračunu.

Za svako tromjesečje posebno se zbrajaju podaci iz kolone 4, 5, 7, 8,10,11 i 13. u obliku međuzbroja, a u idućem retku, ispod međuzbroja, iskazuje se i kumulativni zbroj ostvarenog prometa od 1. siječnja do konca dotičnog tromjesečja.

Vođenje knjige prometa (obrazac KP) od strane poreznog obveznika - fizičke osobe koji obavlja proizvodno-obrtničku ili uslužnu djelatnost

Članak 32.

U knjigu prometa koja se vodi na obrascu KP knjiži se ostvareni promet za prodane proizvode odnosno obavljene usluge svakodnevno, a najkasnije idućeg dana za prethodni dan, ovako:

1) u kolonama 4 i 6 iskazuje se prodajna vrijednost s porezom na promet prodanih proizvoda u gotovu odnosno preko žiro-računa,

2) u kolonama 5 i 7 iskazuje se prodajna vrijednost proizvoda koji su oslobođeni plaćanja poreza na promet

(prodaja proizvoda radi daljnje prodaje i dr.) u gotovu odnosno preko žiro-računa,

3) u kolonama 10 i 12 iskazuje se vrijednost obavljenih usluga. s porezom na promet, naplaćenih u gotovu odnosno preko žiro računa;

4) u kolonama 11 i 13 iskazuje se vrijednost obavljenih usluga, s porezom na promet, naplaćenih u gotovu odnosno preko žiro-računa,

5) u kolone 8 i 14 unosi se datum obavljenih uplata po izdanim fakturama za ostvareni promet preko žiro-računa. Pod datumom obavljenih uplata razumijeva se datum uplate naznačen u iznosu o prispjeloj uplati,

6) u koloni 18 knjiži se obračun poreza na promet nakon proteka svakih 15 dana u mjesecu,

7) u kolonu 16 unosi se odgovarajući tar. broj iz Tarife osnovnog poreza na promet, u kolonu 17 - zbrojna preračunata stopa osnovnoga i posebnog poreza na promet, a u kolonu 16 - iznos zbrojne preračunate stope iz kolone 17 na zbroj kolona 4 i 6 odnosno 10 i 12.

Nakon proteka svakih petnaest dana u mjesecu, u knjizi prometa zbrajaju se podaci iz svih kojona u obliku međuzbroja, a u idućem roku ispod međuzbroja, iskazuje se i kumulativni zbroj ostvarenog prometa od 1. siječnja do konca mjeseca tekuće godine.

Knjiga nabave i upotrebe reprodukcijskog materijala i opreme

Članak 33.

Porezni obveznik - fizička osoba koji nabavlja proizvode radi reprodukcije ili prerade bez plaćanja poreza na promet odnosno uz plaćanje poreza po povlaštenoj stopi i opremu uz plaćanje poreza na promet po nižoj - povlaštenoj stopi, vodi knjigu nabave i upotrebe reprodukcijskog materijala i opreme.

U knjigu nabave i upotrebe reprodukcijskog materijala i opreme koja se vodi na obrascu KRM porezni obveznik evidentira nabavu, upotrebu i stanje nabavljenoga reprodukcijskog materijala i opreme.

Knjiga nabave i upotrebe reprodukcijskog materijala i opreme vodi se na posebnim karticama za svaku vrstu reprodukcijskog materijala i opreme, ovako:

1) u kolonu 3 unose se podaci o nabavi reprodukcijskog materijala i opreme (naziv dobavljača. broj i datum fakture) i podaci o upotrebi reprodukcijskog materijala (bez internog dokumenta - specifikacije radnog naloga i sl. (Interni dokument o upotrebi reprodukcijskog materijala mora sadržati podatke o količini i vrijednosti utrošenog reprodukcijskog materijala te količinu i vrijednost proizvoda u koji je ugrađen reprodukcijski materijal;

2) u kolone 4. 5, 6 i 7 unose se odgovarajući podaci o nabavi reprodukcijskog materijala i opreme, a u kolone 8. 9 i 10 podaci o upotrebi odnosno utrošku reprodukcijskog materijala:

3) u kolonama 11,12 i 13 iskazuje se stanje reprodukcijskog materijala na zalihi;

4) u kolonu 14 unosi se datum otuđenja opreme.

Promjena u knjizi nabave i upotrebe reprodukcijskog materijala i opreme knjiži se u roku od osam dana od dana nastanka promjene. Porezni obveznik koji svakodnevno upotrebljava reprodukcijski materijal može obavljati knjiženje na temelju specifikacije o desetodnevnoj upotrebi reprodukcijskog materijala.

Knjiga obračuna poreza na promet

Članak 34.

Porezni obveznik - fizička osoba koji obavlja trgovinsku ili ugostiteljsku djelatnost vodi knjigu obračuna poreza na promet na obrascu KPP, u koju unosi podatke na temelju kojih se utvrđuje i plaća porez na promet.

U kolone za prodajnu vrijednost nabavljenih proizvoda unose se podaci o prodajnoj vrijednosti nabavljenih proizvoda s uračunatim porezom na promet proizvoda. razvrstanim po tarifnim brojevima i istim poreznim stopama poreza na promet. Osim podataka o vrijednosti nabavljenih proizvoda u knjigu obračuna poreza na promet unose se i podaci o promjeni cijena robe (povećanje, smanjenje, promjena stope poreza na promet), vraćanju robe i rashodu (kalo, rastep, kvar i lom). Promjene cijene knjiže se na temelju popisa a rashod (kalo; rastep, kvar i lom) - na temelju zapisnika, u visini koju je priznao općinski organa uprave nadležan za poslove društvenih prihoda.

Porezni obveznik - poduzetnik koji obavlja trgovinsku djelatnost unosi podatke o prodajnoj vrijednosti nabavljenih proizvoda u odgovarajuću kolonu Obrasca KPP iz kolone 10 prijamnog lista za trgovinu na malo - Obrazac TM/ 1 koji vodi po propisu kojim se ureduje način vođenja evidencije u trgovini.

Porezni obveznik - poduzetnik koji obavlja ugostiteljsku djelatnost unosi podatke o prodajnoj vrijednosti nabavljenih proizvoda iz prijamnog lista za ugostiteljstvo Obrazac PLU koji se sastavlja za svaki dan.

Obrazac PLU - Prijamni list za ugostiteljstvo popunjava se najkasnije idućeg dana za prethodni dan ovako:

1) u kolone 4, 5 i 6 porezni obveznik unosi podatke o dnevno proizvedenoj hrani (jela, napici i dr.), najkasnije idućeg dana za svu hranu proizvedenu prethodnog dana. Zbroj kolone 6 prijamnog lista unosi se u knjigu obračuna poreza na promet,

2) u kolone 10,11 i 12 porezni obveznik unosi podatke o nabavama alkoholnih i bezalkoholnih pića po količini, cijeni i vrijednosti, bez poreza na promet,

3) u koloni 13 iskazuje se propisana stopa poreza na promet,

4) u koloni 14 iskazuje se iznos poreza na promet po jedinici proizvoda,

5) u koloni 15 iskazuje se prodajna cijena s porezom na promet po jedinici proizvoda,

6) u koloni 16 iskazuje se prodajna vrijednost nabavljenog pića s porezom na promet. Iznos prodajne vrijednosti po istim tarifnim brojevima i istim stopama poreza na promet iskazuje se u posebnim iznosima - podzbrojevima. Iznos podzbroja unosi se u odgovarajuću kolonu knjige obračuna poreza na promet.

U knjigu obraćuna poreza na promet unose se podaci o prodajnoj vrijednosti nabavljenih proizvoda Šrobe, pića i hrane) najkasnije u roku od osam dana od dana promjene.

Članak 35.

Radi utvrđivanja akontacije poreza na promet, knjiga obraćuna poreza na promet zbraja se nakon proteka svakog tromjesećja. a akontacija poreza na promet utvrduje se na slijedeći naćin:

1) nakon posljednjeg knjiženja u tromjesećju zbrajaju se zalihe prenesene iz protekle godine i knjiženje obavlja u tom tromjesećju.

2) ispod tako dobivenog zbroja unose se zalihe proizvoda na kraju tromjesećja koje se utvrduju popisom i odbijaju od prethodnoga zbroja, a u trećem retku iskazuje se razlika koja predstavlja ostvareni promet za to tromjesečje,

3) ispod tako dobivene razlike unosi se iznos nenaplaćenih potraživanja za prodane proizvode koja se odbija od ostvarenog prometa, a u petom retku iskazuje se naplaćeni promet.

4) na tako dobiveni naplaćeni promet primjenjuju se preračunane porezne stope, a u šestom retku iskazuje se iznos obveza poreza na promet.

Porezne evidencije koje se vode pri otkupu, preradi, proizvodnji i prodaji predmeta od lomljenog zlata

Članak 36.

Porezni obveznici koji otkupljuju, prerađuju, proizvode i prodaju predmete od lomljenog zlata vode evidenciju o otkupu odnosno kupnji lomljenog zlata, evidenciju o preradi lomljenog zlata i evidenciju o proizvodnji i prodaji zlatnih predmeta. Ti porezni obveznici za svaku količinu kupljenog lomljenog zlata izdaju potvrdu prodavaču tog zlata.

Evidencija o preuzimanju predmeta od zlata ili lomljenog zlata koji se primaju na popravak i1i zbog izrade novog predmeta od tog zlata mora sadržati redni broj i datum potvrde o preuzimanju predmeta od zlata ili lomljenog zlata, s podacima o vrsti predmeta odnosno zlata i njegovoj masi, u gramima te o finoći, (na. primjer 950, 840, 750, 583), prezime, ime i adresu naručioca i broj njegove osobne karte te podatke o popravku ili izradi novih predmeta, s njihovom masom u gramima te o finoći zlata.

Evidencija o kupnji lomljenog zlata mora sadržati: redni broj i datum potvrde o kupnji zlata, prezime, ime i adresu prodavača zlata, podatak o kupljenoj masi zlata. u gramima, podatak o finoći zlata. Evidencija se vodi na obrascu EZ - Evidencija o kupnji i preradi zlata. koji je sastavnim dijelom ovog pravilnika.

Na temelju podataka iz evidencija iz st. 2. i 3. ovog članka na koncu godine porezni obveznik sastavlja zbrojni pregled, koji sadrži podatke o preradi lomljenog zlata: o zalihama zlata iz protekle godine u gramima i po finoći: o prerađenim količinama zlata u tekućoj godini; o ukupnoj količini lomljenog zlata u gramima i po finoći te o utrošku zlata za usluge u gramima i po finoći; o proizvodnji i prodaji zlatnih predmeta; o zalihama zlata iz protekle godine u komadima, gramima i po finoći: o proizvodnji u tekućoj godini u komadima, gramima i po finoći; o ukupnoj količini, u komadima, gramima i po finoći; o prodaji u tekućoj godini pojedinih zlatnih predmeta; s oznakdm finoće. ;

Potvrda o kupnji lomljenog zlata mora sadržati: prezime i ime prodavača zlata, njegovu adresu i broj osobne karte; podatke o vrsti predmeta od lomljenog zlata u gramima i po finoći; cijenu po jednom gramu zlata finoće 999/2000 i ukupni iznos vrijednosti kupljenog zlata. Potvrda mora biti numerirana i datirana i moraju je potpisati prodavač i kupac zlata.

Članak 37

Knjige iz Članka 30. ovog pravilnika zaključuju se sa stanjem na dan 31. prosinca najkasnije do 31. siječnja tekuće godine.

Knjige se čuvaju najmanje 10 godina nakon proteka poslovne godine na koju se odnose, a dokumentacija na temelju koje se knjižilo najmanje dvije godine.

Zaključene knjige ovjerava porezni obveznik potpisom odgovorne osobe i pečatom.

VI. UTVRĐIVANJE I PLAĆANJE AKONTACIJA POREZA NA PROMET PROIZVODA I USLUGA

Utvrđivanje akontacije poreza na promet proizvoda od poreznih obveznika - pravnih osoba

Članak 38.

Porezni obveznik - pravna osoba utvrđuje i plaća akontacije poreza na promet svakih 15 dana u mjesecu, na vrijednost prodanih i naplaćenih proizvoda u tom razdoblju, uključujući i vrijednost prodanih i naplaćenih proizvoda po osnovi komisione i konsignacijske prodaje (naplaćena realizacija). u roku od pet dana nakon proteka svakih 15 dana u mjesecu odnosno nakon proteka mjeseca

Naplaćenom realizacijom i2 stavka 1. ovog članka smatra se:

1) naplata za prodane proizvode preko žiro-računa i gotovinom,

2) iznos potraživanja koji je sadržan u instrumentima osiguranja plaćanja. Instrumentima osiguranja plaćanja smatraju se instrumenti što ih je dužnik predao vjerovniku (mjenicu, ček, bankarska garancija) te iznos potraživanja obračunat kompenzacijama (bilateralna ili multilateralna), asignacijama, preuzimanjem duga i dr.;

3) vrijednost proizvoda prodanih na robni i potrošački kredit;

4) vrijednost proizvoda prodanih za obveznice i čekove građana.

Prodaja proizvoda gradanima smatra se naplaćenom realizacijom bez obzira na ugovoreno vrijeme i rok plaćanja

Naplaćenom realizacijom smatra se i

1) vrijednost proizvoda uzetih za vlastitu potrošnju ili upotrebu.

2) vrijednost proizvoda koji su dani krajnjem potrošaču bez naknade,

3) vrijednost manjka i rashoda (kalo, rastep, kvar i lom) koji je veći od rashoda dopuštenog općim aktom odnosno aktom strukovne sekcije u privrednoj komori.

Utvrđivanje akontacije poreza na promet proizvoda po članku 32. stavku 3.

Članak 39.

Akontacije poreza na promet proizvoda po članku 32. stavku 3. Zakona utvrđuju se tako što se utvrđena obveza poreza na promet iz proteklog tromjesečja dobivena na temelju naplaćene realizacije primjenom preračunanih poreznih stopa podijeli na šest, a tako dobivena šestina uplaćuje na odgovsrajuće uplatne račune u roku od pet dana nakon proteka svakih 15 dana u mjesecu odnosno nakon proteka mjeseca.

Naplaćena realizacija utvrđuje se tako što se od ukupnog zaduženja prodavaonice odbije vrijednost zaliha po popisu robe na kraju tromjesečja, raspoređeno po tar. brojevima istim poreznim stopama.

Preračunate porezne stope utvrđuju se po ovoj formuli:

(100 x propisana stopa poreza na promet) / (100+zbroj propisane stope poreza na promet) = %

Članak 40.

Visina ukalkuliranog poreza na promet koji služi za utvrđivanje akontacija poreza na promet utvrđuje se na temelju podataka o vrijednosti proizvoda isporučenih prodavaonici ili drugoj poslovnoj jedinici za svakih 15 dana u mjesecu; primjenom propisanih ili preračunanih poreznih stopa, razvrstano po tarifnim brojevima i istim poreznini stopama.

Članak 41.

Akontacije poreza na promet proizvoda po članku 32. stavku 3. Zakona utvrđuju se na temelju podataka o prodanim proizvodima primjenom preračunatih prosječnih poreznih stopa.

Preračunate porezne stope utvrđuju se iz odnosa ukupnog iznosa uračunatog poreza na promet i ukupnog zaduženja prodavaonice ili druge poslovne jedinice, a po ovoj formuli:

Iznos ukalkuliranoga poreza na promet koji je sadržan u zaduženju prodavaonice ili druge poslovne jedinice po tar. brojevima / Iznos ukupnog zaduženja prodavaonice ili druge poslovne jedinice po prodajnim cijenama s ukalkuliranim porezom na promet = 100 x

Preračunate prosječne porezne stope utvrduju se tromjesečno, kumulativno od 1. siječnja do konca razdoblja za koje se utvrduju.

Preračunate prosjećne porezne stope utvrđene na način iz stavka 2. ovog članka primjenjuju se na ostvarenu realizaciju prodavaonice ili druge poslovne jedinice za svakih 15 dana u mjesecu.

Članak 42.

Akontacije poreza na promet proizvoda po članku 30. stavku 3, Zakona, utvrduju se na temelju podataka o prodanim proizvodima za švakih 15 dana u mjesecu. razvrstanih po tarifnim brojevima i istim poreznim stopama, primjenom propisanih ili preračunatih poreznih stopa. Porezni obveznici mogu akontacije poreza na promet proizvoda utvrđivati i u visini jedne šestine poreza na promet iz proteklog tromjesečja.

Utvrđivanje akontacije poreza na promet proizvoda u prometu proizvoda na veliko

Članak 43.

Porezni obveznik - pravna osoba koja obavlja promet proizvoda na veliko utvrđuje i plaća akotnacije poreza na promet u roku od pet dana nakon proteka svakih 15 dana u mjesecu odnosno nakon proteka mjeseca na vrijednost naplaćene realizacije za prodane proizvode odnosno nakon proteka mjeseca - na vrijednost fakturirane realizacije za prodane proizvode.

Porezni obveznik može akontacije poreza na promet utvrđivati i u visini jedne šestine utvrđenog poreza iz proteklog tromjesečja.

Utvrđivanje akontacije poreza na promet usluga od poreznih obveznika - pravnih osoba

Članak 44.

Naplaćenom realizacijom u smislu članka 33. stavka 1. Zakona smatraju se naplaćene naknade za obavljene usluge u gotovu novcu i preko žiro-računa, iznosi potraživanja sadržani u instrumentima osiguranja plaćanja i vrijednost obavljenih usluga naplaćenih preko obveznica i čekova gradana.

Instrumentima osiguranja plaćanja smatraju se instrumenti što ih je dužnik predao vjerovniku (mjenica, ček, bankarska garancija i dr.) te iznos potraživanja obračunatih kompenzacijama (bilateralna ili multilateralna) asignacijama, preuzimanjem duga i dr.

Porezni obveznik iz stavka 1. ovog članka može plaćati akontacije poreza na promet usluga i u visini jedne šestine utvrđenog poreza iz proteklog tromjesečnog obračuna.

Utvrđivanje akontacije poreza na promet za usluge

prometa proizvoda na veliko

Članak 45.

Pri uplati svake petnaestodnevne akontacije poreza na promet proizvoda i usluga, porezni obveznik podnosi Obrazac PP-ak/fo - Pregled petnaestodnevnih akontacija poreza na promet koji je otiskan uz ovaj pravilnik i njegovim je sastavnim dijelom, zajedno s nalozima za uplatu poreza.

Članak 46.

Porezni obveznik - pravna osoba može prenijeti poslove evidentiranja i obračuna poreza na promet na drugu pravnu osobu. U tom slučaju porez se plaća sa žiro-računa poreznog obveznika i odgovoran je za pravilan obračun i plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga.

Porezni obveznik - pravna osoba koja posluje preko, svojih dijelova može ovlastiti te dijelove da utvrđuju i plaćaju akontacije poreza na promet preko računa dijela pravne osobe uz uvjet da takvi dijelovi raspolažu podacima o poreznim osnovicama po tarifnim brojevima i istim poreznim stopama i podacima na temelju kojih se taj porez periodično i konačno obračunava.

Porezni obveznici koji obavljaju promet proizvoda preko svojih prodavaonica i drugih sličnih poslovnih jedinica na teritoriju drugih općina mogu ovlastiti te poslovne jedinice da same utvrđuju i plaćaju akontacije poreza na promet proizvoda i usluga uz uvjet da raspolažu poreznim evidencijama potrebnim za pravilno utvrđivanje i plaćanje akontacije poreza na promet i da je porezni obveznik za plaćanje tih akontacija otvorio akreditiv kod nadležne službe društvenog knjigovodstva.

Utvrđivanjc akontacije poreza na promet proizvoda i poreza na promet usluga od poreznog obveznika - fizičke osobe

Članak 47.

Porezni obveznik - fizička osoba plaća porez na promet proizvoda odnosno porez na promet usluga svakih 15 dana u mjesecu odnosno nakon proteka mjeseca - na vrijednost prodanih i naplaćenih proizvoda odnosno na vrijednost obavljenih i naplaćenih usluga u tom razdoblju, u roku od pet dana nakon proteka svakih 15 dana u mjesecu odnosno nakon proteka mjeseca.

Naplaćenim prodanim proizvodima odnosno obavljenim uslugama iz stavka 1. ovog članka smatra se naplata u gotovu novcu preko žiro računa te u obveznicama i čekovima građana. Prodani proizvodi i obavljene usluge građanima smatraju se naplaćenim prometom bez obzira na ugovoreno vrijeme i rok plaćanja.

Porezni obveznik - fizička osoba utvrduje i plaća akontacije poreza na promet na temelju podataka iz poslovnih knjiga koje se vode po tarifnim brojevima i istim poreznim stopama.

Članak 48.

Porezni obveznik - fizička osoba utvrđuje akontcije poreza na promet na temelju podataka o naplaćenim prodanim proizvodima odnosno obavljenim uslugama za svakih 15 dana u mjesecu odnosno nakon proteka mjeseca razvrstanim po tarifnim brojevima i istim poreznim stopama primjenom preračunatih poreznih stopa.

Utvrđivanje akontacije poreza na promet od

poreznog obveznika - fizičke osobe koji obavlja trgovinsku ili ugostiteljsku djelatnost

Članak 49.

Porezni obveznik - fizička osoba koji obavlja trgovinsku ili ugostiteljsku djelatnost utvrđuje i plaća akontacije poreza na promet proizvoda na jedan od ovih načina:

1) na temelju podataka o prodanim proizvodima za svakih 15 dana u mjesecu odnosno nakon proteka mjeseca razvrstanim po tarifnim brojevima i istim poreznim stopama, ako te podatke osigurava iz poslovne ili porezne evidencije primjenom propisanih ili preračunatih poreznih stopa;

2) u visini jedne šestine utvrđenog poreza iz proteklog tromjesečja - ako akontacije poreza na promet utvrđuje tromjesečno na temelju naplaćene realizacije utvrđene na temelju podataka o ukupnom zaduženju i popisa zaliha svakog tromjesečja.

O odobrenom načinu plaćanja akontacija poreza na promet porezni obveznik svake godine, đo 10. siječnja. pismeno obavještava općinski organ uprave nadležan za poslove društvenih prihoda. U slučaju osnivanja radnje u toku godine, porezni obveznik obavještava taj organ u roku od 10 dana od dana osnivanja radnje.

Utvrdivanje akontacija poreza na promet u visini

jeđne šestine prethodnog obračuna

Članak 50.

Akontacije poreza na promet proizvoda u visini jedne šestine obračunatog poreza iz prethodnog tromjesečja utvrđuju se tako što se utvrđeni iznos poreza na promet iz proteklog tromjesečja, dobiven na temelju naplaćene realizacije primjenom preračunatih poreznih stopa, podijeli na šest, a tako dobivena šestina uplaćuje se na odgovarajuće uplatne račune u roku od pet dana nakon proteka svakih 15 dana u mjesecu odnosno nakon proteka mjeseca.

Naplaćenu realizaciju na temelju koje se utvrđuje obveza poreza na promet, porezni obveznik utvrđuje na temelju podataka iz knjige obračuna poreza na promet tako što se od ukupnog zaduženja (vrijednost zaliha na početku obračunskog razdoblja i vrijednost nabava u toku obračunskog razdoblja) odbije vrijednost zaliha na kraju obračunskog razdoblja, razvrstanih po tarifnim brojevima i istim poreznim stopama i iznos nenaplaćenih potraživanja za prodane proizvode.

Članak 51.

Pri uplati svake petnaestodnevne akontacije poreza na promet proizvoda odnosno usluga, porezni obveznik - fizička osoba podnosi obrazac PP-ak/fo pregled petnaestodnevnih akontacija poreza na promet,koji je otiskan uz ovaj pravilnik i njegovim je sastavnim dijelom, zajedno s nalozima za uplatu Kopije naloga za uplatu, zajedno s tim obrascem, porezni obveznik dostavlja općinskom organu nadležnom za poslove društvenih prihoda u rokovima za plaćanje akontacija.

Sastavljanje i podnošenje obračuna akontacija poreza na promet proizvoda i poreza na promet usluga

Članak 52.

Porezni obveznik - pravna osoba sastavlja obračun akontacija poreza na promet u roku od 20 dana nakon proteka svakog tromjesečja.

Obračun akontacija poreza na promet porezni obveznik sastavlja na način koji je odabrao i prijavio službi društvenog knjigovodstva i to kumulativno od 1. sijećnja do proteka razdoblja za koje se obračun sastavlja.

Obračun akontacija poreza na promet podnosi se službi društvenog knjigovodstva kod koje ima otvoren žiro račun, na obrascu PP - Kumulativni obračun akontacije poreza na promet proizvoda i poreza na promet usluga od 1. siječnja do koji je sastavnim di jelom ovog pravilnika.

Iznimno od stavka 3. ovog članka porezni obveznik koj plaća porez na promet preko računa dijelova poreznog obveznika odnosno preko akreditiva obračun akontacije poreza na promet podnosi službi društvenog knjigovodstva kod koje se vodi račun dijela pravne osobe odnosno kod koje je otvoren akreditiv. U tom slučaju, porezni obveznik sastavlja i zbrojni obračun akontacija kojim obuhvaća obračun ukupnog poreza na promet za pravnu osobu kaik cjelinu.

Porezni obveznik - pravna osoba koja je odabrala plaćanje akontacija poreza na promet proizvoda na način iz članka 33. stavka 3. točke 1. Zakona sastavlja tromjesečni obračun akontacija poreza na promet proizvoda tako što na naplaćenu realizaciju, koja se dobiva kad se od ukupnog zaduženja (vrijednost zalihe na početku obračunskog razdoblja i vrijednost nabava u toku obračunskog razdoblja) odbije vrijednost zaliha na kraju obračunskog rezdoblja, primjenjuju preračunate porezne stope. Na tako utvrđen iznos poreza na promet proizvoda dodaje se iznos poreza sadržan u potraživanjima na dan 1. siječnja, a odbija se iznos poreza sadržan u potraživanjima na kraju obračunskog razdoblja. Tako dobiveni iznos poreza na promet čini obvezu poreza na promet za obračunsko razdoblje.

Porezni obveznik, - pravna osoba koja je odabrala plaćanje akontacija poreza na promet proizvoda na način iz članka 32, stavka 3. točke 3. Zakona sastavlja tromjesečni obračun akontacija ovako;

1) nakon proteka obračunskog razdoblja utvrđuju se nove prosječne preračunate porezne stope kao odnos ukalkuliranog poreza na promet proizvoda za cijelo obračunsko razdoblje po tarifnim brojevima i istim poreznim stopama i ukupnog zaduženja prodavaonice i druge poslovne jedinice za obračunsko razdoblje. Utvrđene prosječne preračunate porezne stope primjenjuju se na ukupnu realizaciju u obračunsknm razdoblju;

2) na iznos poreza na promet proizvoda utvrđen primjenom prosječnih preračunatih stopa dodaje se iznos poreza sadržan u potraživanjima na dan 1. siječnja odbija iznos potraživanja na kraju obračunskog razdoblja. Dobiveni iznos čini obvezu poreza na promet za obračunsko razdoblje.

Porezni obveznik - pravna osoba koja je odabrala plaćanje akontacije poreza na promet proizvoda na način iz članka 32. stavka 3. točke 4. Zakona a koja raspolaže podacima o ostvarenom prometu po tarifnim brojevima i istim poreznim stopama, utvrđuje iznos poreza primjenom preračunatih stopa, a na dobiveni iznos poreza na promet dodaje iznos poreza sadržan u potraživanjima na dan 1. siječnja i odbija iznos poreza na promet sadržan u potraživanjima na kraju obračunskog razdoblja.

Porezni obveznik - pravna osoba sastavlja tromjesečni obračun akontacija poreza na promet usluga na temelju podataka o vrijednosti obavljenih odnosno naplaćenih usluga u razdoblju za koje se obračun sastavlja ovisno o odabranom načinu plaćanja akontacija (fakturirane ili naplaćene realizacije).

Porezni obveznik - pravna osoba sastavlja obračun. akontacija poreza na promet posebno za promet proizvoda na veliko, posebno za promet proizvoda na malo i posebno za porez na promet usluga.

Za razliku manje uplaćenog poreza po obračunu porezni obveznik podnosi naloge za uplatu manje obračunatog i uplaćenog poreza. za razliku više uplaćenog poreza po obračunu porezni obveznik može podnijeti zahtjev za povrat ili pismeno obavijestiti službu društvenog knjigovodstva da će za više uplaćeni porez umanjiti slijedeće akontacije poreza na promet.

Više uplaćeni porez vraća se nalogom službe društvenog knjigovodstva s uplatnih računa na koje je više uplaćen porez.

Članak 53.

Poreznik obveznik - fizička osoba sastavlja obračun akontacija poreza na promet mjesečno i u to u roku od 20 dana nakon proteka obračunskog razdoblja. Iznimno od odredbe stavka 1. ovog članka porezni obveznik - fizička osoba koji obavlja trgovinsku ili ugostiteljsku djelatnost sastavlja obračun akontacije poreza tromjesečno u roku od 20 dana nakon proteka obračunskog razdoblja.

Porezni obveznik - fizička osoba sastavlja obračun akontacije poreza kumulativno od 1. siječnja do proteka razdoblja za koje se obračun sastavlja a podnosi ga općinskom organu uprave nadležnom za poslove društvenih prihoda kod kojega se vodi kao porezni obveznik na obrascu PP/fo - Kumulativni obračun poreza na promet proizvoda i poreza na promet usluga od 1. siječnja do _________________ koji je sastavnim dijelom ovog pravilnika.

Porezni obveznik - fizička osoba sastavlja obračun akontacija poreza na temelju podataka o naplaćenim proizvodima i obavljenim uslugama što ih utvrđuje iz knjige prometa odnosno knjige obračuna poreza na promet primjenom preračunatih poreznih stopa.

Porezni obveznik - fizička osoba koji obavlja trgovinsku ili ugostiteljsku djelatnost, utvrđuje naplaćenu realizaciju na temelju podataka iz knjige obračuna poreza na promet tako što od ukupnog zaduženja (vrijednost zaliha na početku obračunskog razdoblja i vrijednosti nabava u toku obračunskog razdoblja) odbije vrijednost zaliha na kraju obračunskog razdoblja i tako dobiveni iznos realizacije umanji za iznos nenaplaćenih potraživanja za prodane proizvode po izdanim fakturama u obračunskom razdoblju.

Za razliku manje uplaćenog poreza po obračunu porezni obveznik podnosi naloge za uplatu manje obračunatog i uplaćenog poreza. Za razliku više uplaćenog poreza po obraćunu porezni obveznik može podnijeti zahtjev za povrat, ili pismeno obavijestiti općinski organ uprave nadležan za poslove društvenih prihoda da će za više uplaćeni porez umanjiti slijedeće akontacije poreza na promet.

VII. KONAČNI OBRAČUN POREZA NA PROMET PROIZVODA I POREZA NA PROMET USLUGA

Članak 54.

Porezni obveznik - pravna osoba konačno obračunava porez za proteklu godinu na temelju podataka o vrijednosti prodanih i naplaćenih proizvoda i vrijednosti obavljenih i naplaćenih usluga sa stanjem na dan 31. prosinca godine za koju se vrši obračun. Naplaćenim prodanim proizvodima odnosno naplaćenim naknadama za obavljene usluge smatraju se naplaćeni prodani proizvodi i naplaćene naknade za obavljene usluge iz članka 32. i 33. Zakona za koje je porezni obveznik u toku godine utvrđivao i plaćao akontacije poreza na promet.

Porezni obveznik podnosi službi drušlvenog knjigoaodstva konačni obračun poreza na obrascu PP-a zajedno s godišnjim obračunom i to posebno za promet proizvoda na malo, posebno za promet proizvoda na veliko i posebno za porez na promet usluga.

Porezni obveznik koji akontacije poreza plaća preko računa dijela pravne osobe odnosno preko akreditiva podnosi konačni obračun poreza službi društvenog knjigovodstva kod koje se vodi račun dijela pravne osobe odnosno kod koje je otvoren akreditiv.

Porezni obveznik iz stavka 3. ovog članka sastavlja i zbrojni konačni obračun poreza na promet, kojim obuhvaća konačne obračune poreza dijelova pravne osobe odnosno prodavaonica i drugih poslovnih jedinica.

Uz konačni obračun poreza na promet odnose se i nalozi za uplatu manje uplaćenog poreza a za razliku više uplaćenog poreza porezni obveznik može podnijeti zahtjev za povrat ili može pismeno obavijestiti službu društvenog knjigovodstva da će za više uplaćeni iznos umanjiti slijedeće akontacije poreza na promet.

Članak 55.

Porezni obveznik - pravna osoba utvrđuje konačni obračun poreza na promet proizvoda u prometu na malo na slijedeći način:

1) utvrđuje ukupno zaduženje, tako što iznosu zaliha proizvoda sa stanjem na dan 1. siječnja u godini za koju se utvrđuje konačni godišnji obračun poreza dodaje iznos svih nabava proizvoda od 1. siječnja do 31. prosinca te godine, raspoređenih po tarifnim brojevima i istim poreznim stopama te vrijednost viška proizvoda utvrđenih popisom proizvoda sa stanjem na dan 31. prosinca iste godine, raspoređenih po tarifnim brojevima i istim poreznim stopama na temelju razmjernog udjela u ukupnom zaduženju;

2) od ukupnog zaduženja utvrđenog na način iz točke I. ovog stavka odbija se;

- vrijednost utvrđenog rashoda (kala. rastepa, loma i kvara) proizvoda koji ne premašuju kalo, rastep, lom i kvar koji su dopušteni općim aktom poreznog obveznika ili aktom strukovne sekcije privredne komore, i koji se raspoređuju po tarifnim brojevima i istim poreznim stopama na temelju razmjernog udjela u ukupnom zaduženju;

- vrijednost manjka za koji je porezni obveznik konačno platio porez na promet proizvoda po odredbama članka 7. ovog pravilnika,

- vrijednost zaliha proizvoda utvrđena popisom sa stanjem na dan 31. prosinca godine za koju se obavlja obračun raspoređenih po tarifnim brojevima i istim poreznim stopama;

3) utvrđuje iznos poreza na promet primjenom preračunatih stopa na iznos razlike dobivene na način iz točke 1, i 2. ovog članka. Na tako utvrđeni iznos poreza na promet dodaje se iznos poreza sadržan u nenaplaćenim potraživanjima za prodane proizvode po godišnjem obračunu iz protekle godine i odbija iznos poreza sadržan u nenaplaćenim potraživanjima za prodane proizvode sa stanjem na dan 31. prosinca godine za koju se obavlja konačni obračun, Tako dobiveni iznos predstavlja iznos poreza u naplaćenoj realizaciji odnosno konačni iznos poreza na promet.

Porezni obveznik koji je u toku godine utvrđivao akontacije poreza na promet proizvoda na način iz članka 32. stavka 3. točke 2. Zakona na isti način sastavlja i konačni obračun.

Članak 56.

Porezni obveznik - pravna osoba utvrđuje konačni obračun poreza na promet proizvoda na veliko na temelju podataka iz knjigovodstvene i izvanknjigovodstvene evidencije, i to ovako:

1) ako se obračun obavlja po izdanim a nenaplaćenim fakturama prodanih proizvoda, zbraja iznos poreza na promet proizvods iz svih faktura izdanih u toku godine,

2) ako se obračun obavlja po naplaćenim fakturama obveza poreza po konačnom obračunu utvrđuje se tako što se obveza utvrđena po odredbi točke 1) ovog članka uveća za iznos poreza sadržan u nenaplaćenim prodanim proizvodima po godišnjim obračunima iz protekle godine, a umanji za iznos poreza sadržanog u nenaplaćenim prodanim proizvodima sa stanjem na dan 3l. prosinca za koju se vrši obračun.

Članak 57.

Porezniobveznik - pravna osoba konačno obračunava porez na promet usluga na temelju podataka iz knjigovodstvene i izvanknjigovodstvene evidencije o vrijednosti obavljenih, odnosno naplaćenih usluga ovisno o odabranom načinu plaćanja akontacije.

Članak 58.

Porezni obveznik - pravna osoba uz konačni obračun podnosi i naloge za uplatu razlike poreza po konačnom obračunu.

Ako je iznos uplaćenih akontacija poreza na promet od l. siječnja do dana podnošenja konačnog obračuna manji od iznosa poreza utvrđenog konačnim obračunom, za razliku podnosi nalog za uplatu na odgovarajući uplatni račun u roku u kojem podnosi i konačni obračun.

Porezni obveznik koji je u protekloj godini uplatio veći iznos poreza na promet, više uplaćeni iznos uračunat će kao akontaciju poreza za iduće obračunsko razdoblje ili će mu se, na njegov pismeni zshtjev, taj iznos vratiti. Zahtjev za povrat porezni obveznik podnosi službi društvenog knjigovodstva istovremeno s konačnim obračunom,

Članak 59.

Porezni obveznik - fizička osoba sastavlja konačan obračun poreza na promet na temelju podataka iz poslovnih knjiga o ostvarenom i naplaćenom prometu. Porezni obveznik koji obavlja trgovinsku ili ugostiteljsku djelatnost utvrđuje konačni obračun poreza na promet na temelju podataka iz knjige obračuna poreza na promet o:

1) vrijednosti zaliha proizvoda na početku godine,

2) vrijednosti ukupnih nabava proizvoda u toku godine.

3) vrijednosti zaliha na koncu godine,

4) vrijednosti nenaplaćenih potraživanja na koncu godine.

Porezni obveznik koji obavlja obrtničku ili drugu djelatnost utvrđuje konačni obračun poreza na promet na temelju podataka o ostvarenom i naplaćenom prometu iz knjige prometa,

Porezni obveznik sastavlja konačni obračun poreza na promet na Obrascu PP/fo i podnosi ga općinskom organu uprave nadležnom za poslove društvenih prihoda, kod kojega se vodi kao porezni obveznik, najkasnije do konca siječnja tekuće godine zajedno s poreznom prijavom o ukupno ostvarenome i naplaćenom prometu. Uz konačni obračun poreza na promet porezni obveznik podnosi i naloge za uplatu razlike po konačnom obračunu.

Porezni obveznik koji je u protekloj godini uplatio manji iznos poreza na promet, manje uplaćeni iznos uplatit će po konačnom obračunu na odgovarajući uplatni račun u roku u kojem se podnosi konačni obračun.

Porezni obveznik koji je u protekloj godini uplatio veći iznos poreza na promet više uplaćeni iznos uračunat će kao akontaciju poreza za iduće obračunsko razdoblje ili će mu se, na njegov pismeni zahtjev, vratiti.

VIII. PLAĆANJE POREZA NA PROMET

Plaćanje poreza na promet proizvoda iz tar. broja 1. Tarife

Članak 60.

Po tar. br. 1. Tarife plaća se osnovni porez na promet na sve one proizvode koji nisu posebno imenovani u tar. br od 2. do 8. Tarife poreza na promet ili za koje nije propisano porezno oslobođenje po članku l9. Zakona.

Po tar. br. l. Tarife plaća se osnovni porez na promet i na ove proizvode:

1) svi grafički proizvodi (osim grafičkih proizvoda za koje je izdato mišljenje nadležnog republičkog organa u smislu Napomene 4. uz tar. br. 8. Tarife na koji se plaća porez po stopi od 3%), kao što su: kalendari, telefonski imenici, vozni redovi, različiti prospekti, ekološki neprihvatljiva ambalaža, cjenici, katalozi, obrasci, čekovne i štedne knjižice, pasoši, ulaznice, ljepljive i druge vrpce te drugi slični proizvodi;

2) papir za pisanje, crtanje i kopiranje te ostali uredski materijal;

3) proizvodi koji se uključuju na instalacijsku mrežu: telefonski aparati i kućne telefonske centrale. strujomjeri, vodomjeri, brojači protoka pare i plina, mjerila kalorija; protustrujni aparati, električni satovi; prekidači; priključne kutije, osigurači i drugi proizvodi koji se ugraduju u zidove ili u razvodne ploče; grijala svih vrsta, radijatori, ventilatori i drugi uređaji i aparati za grijanje i hlađenje; sanitarni uređaji i drugi proizvodi koji se ukljućuju na instalacijsku mrežu;

4) motorna i druga vozila, osim vozila iz tar. broja 5. Tarife;

5) cement. betonski čelik, valjana žica, drvni proizvodi i drvne izrađevine svih vrsta. osim namještaja, građevne stolarije i dr. posebno spomenutih u Tarifi: boje, pigmenti, firnis, glazure, emajl, razređivači, premazna sredstva i dr. Drvnim izrađevinama iz ove točke smatraju se drvni proizvodi, obla i rezana građa, polovnjaci, srednjače, samice, kladerke, blistače, duge, listovi, frize, letve, grede, gredice, pragovi, štapovi, klipovi, daske, pletice. četvrtaće, polučetvrtaće, furniri, ekološki neprihvatljiva ambalaža, kolarske izrađevine, kutije, kalupi, drveni alat, drvena glazbala, violine, viole, čelo, bas, gitare i druga glazbala; čamci, Ijestve, proizvodi pletarstva i dr.;

6) sve vrste žigica;

7) sve vrste upaljača, osim upaljača gdje je udio zlata i plemenitih metala više od 2%;

e) proizvodi nemetalne industrije, stakleni, plastični. keramički i dr.;

9) proizvodi metalne grarie (crne i obojene), strojevi, uređaji. aparati, motori, alati i dr.;

l0) proizvodi kemijske industrije (boje, lakovi, higijenski proizvodi, kiseline, lužine i dr.);

11) proizvodi elektroindustrije (vodiči, kabeli. prekidači, utikači, osigurači, žarulje, ostala rasvjetna tijela i dr.);

12) rezervni dijelovi svih proizvoda, osim ako nisu izrađeni od materijala ili sirovina (koža, guma, tekstil) koji su posebno imenovani u drugom tar. broju:

13) naftni derivati na ćiji se promet ne plaća osnovni porez na promet proizvoda po tar. broju 2. Tarife.

Plaćanje poreza na promet pri prometu proizvoda iz tar. broja 2. Tarife

Članak 61.

Pri preračunu kilograms u litre uzima se prosječna specifična težina, i to: za motorni beznih od 86 i od 98 i više od 98 oktana 0,741, za dizelsko gorivo D-1 - 08,22, za dizelsko gorivo D-2 - 0,839, za dizelsko gorivo D-3 - 0,851, za loživo ulje ekstra lako (EL) - 0,838 a za loživo ulje lako specijalno (LS) - 0.832.

Proizvodima iz tar. broja 2. stavak 1. točke 4) Tarife smatraju se proizvodi izrađeni pretežno odnosno s više od 50% od nafte ili naftnih derivata a u koje se, uz ostalo, ubrajaju i: vretensko ulje, ulje za finu mehaniku, ležišno ulje. ulje za pneumatske alate, ulje za hlađenje, ulje za hladnjače, vazelinsko ulje. turbo-ulje, ulje za vakuumske crpke; ulje za kaljenje, ulje za otpuštanje, ulje za mašćenje, ulje za honovanje. ulje za rezanje, ulje za bušenje, ulje za kočnice, ulje za mjenjače, ulje za motore na plin, izolacijsko ulje, ulje za zračne liftove, mast za kuglične ležaje, natrijeva mast, mast za šasije, aluminijska mast, litijska mast, automobilska univerzalna mast, mast za vodene crpke, grafitna tovatna mast, tehnička mast, mast za jamska kolica, mast za čeličnu užad, tehnički vazelin i druga slična ulja i masti.

Za naftne derivate poreznu osnovicu čini prodajna cijena proizvodača - rafinerije uvećana za ovisne troškove i maržu koju zaračunava trgovina.

Plaćanje poreza na promet proizvoda iz tar. broja 4. Tarife

Članak 62.

1. Prirodnim vinom iz točke 1. tar. broja 4. Tarife smatra se proizvod dobiven prirodnim alkoholnim vrenjem mošta ili kljuka vinove loze. i to bez dodavanja šećera i drugih slatkih tvari, bez dodavanja alkohola, žestokih alkoholnih pića, boje, kiseline, komine, koncentriranog mošta, mirisnih i drugih tvari i primjesa i bez miješanja vina sa specijalnim vinom. Prirodnim vinom smatraju se i pjenušava vina koja, osim sastojaka što ih sadrže prirodna vina, sadrže još samo ugljični dioksid u količinama koje su određene posebnim propisima. Pjenušava vina mogu biti prirodna pjenušava vina i umjetna (gazirana) pjenušava vina, ovisno o tome je li ugljični dioksid nastao isključivo alkoholnim vrenjem ili je djelomično dodan pod tlakom. Ovisno o sadržaju ugljičnog dioksida, pjenušava vina mogu biti polupjenušava vina, pjenušava vina i jako pjenušava vina.

2. U ostala alkoholna pića iz točke 2. tar. broja 4. Tarife ubrajaju se uz ostalo:

1) dezertna vina koja su dobivena alkoholnim vrenjem od prevrelog ili provenulog grožda plemenite vinove loze, sa dodatkom šećera. U dezertna vina ubrajaju se i pečena dezertna vina koja se dobivaju alkoholnim vrenjem ukuhanog (zgusnutog) mošta uz dodatak šećera;

2) likerska vina koja su dobivena od zgusnutoga i zaslađenog mošta uz dodatak vinskog destilata, na primjer "mistele", "kosovski božur", "crni oplenački biser", "Dioktecijanova suza, "hektar" i sl.;

3) aromatizirana vina koja su dobivena od prirodnih ili od specijalnih vina uz dodatak mirišljivih biljaka, kao, na primjer razni vermuti, "karlovački bermet" i slična vina;

4) dezertna pića koja se stavljaju u promet pod nazivima: "ribizla-dezert", "šeri-dezert" i sl. i koja se po propisima smatraju dezertnim pićima;

5) likeri i druga alkoholna pića koja se, po propisima kojima se regulira njihova proizvodnja i kvaliteta, smatraju likerima:

6) žestoka lakoholna pića koja se stavljaju u promet pod nazivom: votka, rum, viski. džin, konjak i slično, bez obzira na to jesu li deklarirana kao prirodna ili kao umjetna pića.

3. Pivom iz točke 3. tar. broja 4. Tarife smatra se alkoholno piće koje se kao proizvod pod nazivom pivo stavlja u promet bez obzire na udio alkohola u njemu.

4. Osvježavajućim gaziranim bezalkoholnim pićima, aromatiziranim sirupima i pićima koja sadrže alkohol ali ne više od 2%, iz točke 4. tar. broja 4. Tarife smatraju se:

1) pića dobivena miješanjem voćnih baza, citrus baza ili aromatiziranih sirupa u vodi ili mineralnoj vodi, uz dodatak šećera, organskih kiselina, aroma, boja i drugih aditiva i uz eventualni dodatak ugljičnog dioksida. Ova pića mogu sadržavati i alkohol (etanol) ali ne više od 2%;

2) umjetna osvježavajuća pića od ekstrakta i esencija, dobivena miješanjem biljnih ekstrakta te prirodnih esencija. umjetnih esencija i kombiniranih esencija s vodom ili mineralnom vodom, uz dodatak šećera. dopuštenih organskih kiselina i drugih aditiva i uz eventualni dodatak ugljičnog dioksida. Uz ostala, u ova se pića ubrajaju i pića tipa "cola", "bitter", "tonic" te umjetne limunade, klakeri i srodna pića sličnog sastava proizvedena od esencija. Ta pića mogu sadržati i alkohol (etanol) ali ne više od 2%:

3) visokokalorična osvježavajuća pića dobivena otapanjem u vodi jednoga ili više od ovih sastojaka: citrus baze (limuna, naranče, mandarine; grapefruta i njihovih hibrida), voćne baze kontinentalnih vrsta voća (jagode, maline, breskve, šipurka i dr.), aromatiziranih sirupa od citrus voća i aromatiziranih sirupa od kontinentalnog voća, šećera (saharoze, šećernog sirupa. glukoze i glukoznog sirupa dekstroze i fruktoze), kiseline (limunske. jabučne, vinske i askorbinske) prirodnih aroma i prirodnih emulzija, dopuštenih prirodnih boja, natrijeva benzoata i askorbinske kiseline i njihovih soli, i uz eventualno dodavanje ugljičnog dioksida. Ta pića mogu sadržati i alkohol (etanol) ali ne više od 2%;

4) ostala pića, bez obzira na to jesu li dobivena od prirodnih ili od umjetnih sastojaka ili u kombinaciji tih sastojaka, s dodavanjem ili bez dodavanja aroma, boja, kiselina i drugih aditiva pojedinačno ili u kombinacijama, s dodavanjem ili bez dodavanja ugljičnog dioksida, koja sadrže alkohol (etanol) ali ne više od 2%;

5) osvježavajućirn gaziranim bezalkoholnim pićima iz ovoga stava smatraju se i proizvodi izradeni u obliku tableta, praškova i dr., od kojih se otapanjem u vodi dobivaju osvježavajuća gazirana bezalkoholna pića.

Ne smatraju se osvježavajućim gaziranim bezalkoholnim pićima. nego ostalim prehrambenim proizvodima, prirodni voćni sokovi i ovi proizvodi:

1) pića dobivena od voća, povrća i šumskih plodova te od njihovih koncentrata uz dodatak vode;

2) fermentirana osvježavajuća pića od žitarica (boza i sl.) dobivena nepotpunom alkoholnom fermentacijom kuhanoga i ohlađenoga hidrolizata škroba, u kojima su zaostali ili su naknadno stvoreni i prateći proizvodi fermentacije: šećeri, organske kiseline, sluzave tvari, aldehidi i dr. Za izradu tih pića upotrebljava se kukuruzno brašno i krupica, proso, posije i drugi škrobni proizvodi, žitarice, pekarski kvasac saharoza odnosno šećerni sirup i limunska kiselina. Udio alkohola (etanola) u ovim pićima ne smije premašiti 0,6% neto količine proizvoda;

3) fermentirana osvježavajuća pića od slada (kvas i sl.) dobivena nepotpunom mliječno-alkoholnom fermentacijom sladnog ekstrakta nastalog od proklijaloga ošušenoga i sahariziranog zrna žitarica odnosno slada ječma i raži uz prateće aromatske i ekstraktne tvari. Za izradu tih proizvoda upotrebljavaju se slad žitarica, saharoza, šećerni sirup, maltoza, kvasac i karamel. Udio alkohola u tim proizvodima ne smije premašiti 0,5% neto količine proizvoda.

5. Kupac alkohola (etanola) vodi, u skladu s člankom 47. Zakona i točkom 7) napomene uz tar. broj 4. Tarife, posebnu knjigu o količinama izraženim u hektolitarskim stupnjevima, vrijednosti i cijeni, o nabavi, kretanju i utrošku alkohola koji je nabavljen bez plaćanja poreza na promet proizvoda odnosno alkohola nabavljenog za daljnju prodaju ili za potrebe iz točke 5. tar. broja 4. Tarife.

Alkohol (etanol) za svrhe iz točke 5. tar. broja 4. Tarife može se nabavljati uz uvjete iz članka 8. Zakona i po stopama iz toč. 4. tog tar. broja odnosno uz oslobađanje plaćanja poreza na promet proizvoda ako je riječ o nabavi u smislu članka 8. stavka 1. točke 1. Zakona u svrhe daljnje prodaje samo neposredno od proizvođača odnosno od uvoznika alohola. Proizvodačem alkohola smatra se organizacija odosno poslovna jedinica u sastavu proizvođača alkohola koja obavlja promet alkohola što ga je proizveo proizvođač u čijem je sastavu. Prodavač alkohola iskazuje u fakturi o prodaji, na temelju pisane narudžbenice i pisane, izjave kupca za koje je svrhe alkohol prodan.

Denaturiranim alkoholom za gorivo na čiji se promet plaća porez po točki 5. tar. broja 4. Tarife, smatra se alkohol (etanol) koji je prije stavljanja u promet denaturiran sredstvom koje se sastoji od sirovog metilnog alkohola (metanola) i drvnog ulja u obujamskom omjeru 8 : 0,5 (na osam litara metilnog alkohola dolazi do 0,5 litara drvenog ulja). Metilni alkohol i drvno ulje moraju se prethodno izmiješati i ta se mješavina u kolićini od 4 kg dodaje na svakih 100 h1",alhohola koji se denaturira. O denaturiranju i prodaji alkohola za gorivo proizvođač vodi posebnu knjigu.

Proizvođači i uvoznici mogu alkohol (etanol) namijenjen za daljnju,prodaju prodavati bez obračuna poreza na promet proizvoda isključivo trgovinskim poduzećima u svrhe daljnje prodaje.

Na alkohol što ga proizvodačke organizacije nabavljaju za pulpiranje voća koje se ne izvozi, osnovni porez na romet proizvoda obračunava se i plaća prema točki 5. tar. br, 4. Tarife

Posebna evidencija u skladu s odredbom članka 47. stavka 2. Zakona i točkom 7) Napomene uz tar. broj 4. Tarife, vodi se u uvezanoj knjizi koja mora biti prošivena i prethodno ovjerena pečatom nadležne Službe društvenog knjigovodstva. U toj se evidenciji obavezno osiguravaju ovi podaci :

1) o zalihama alkohola na početku godine i o količinama proizvedenoga: uvezenoga odnosno nabavljenog alkohola u toku godine izraženim u hektolitarškim stupnjevima, s pozivom na naziv, broj i datum računa (dokumenta koji služi kao dokaz o primitku);

2) o količinama alkohola, izraženim u hektolitarskim stupnjevima, prodanim ili na drugi način otuđenim ili iskorištenim za vlastite potrebe, koje se iskazuju u posebnim kolonama:

- broj, datum i naziv računa (faktura ili neki drugi dokument kojim se pravdaju izdane količine), ,

- na.ziv i sjedište kupca odnosno korisnika,

- broj i datum pisane izjave kupca odnosno korisnika o namjeni za koju nabavlja alkohol,

- prodajna cijena bez poreza na promet,

- prodajna cijena s porezom na promet.

- osnova za porezno oslobađanje odnosno odgovarajuće odredbe o primjeni povlaštenih stopa iz tar. broja 4. Tarife;

3) o zalihama alkohola izraženim u hektolitarskim stupnjevima na koncu godine.

Posebna knjiga koju kupci alkohola vode mora sadržavati :

1) podatke o nabavi (ulazu) atkohola.

- poziv na broj, datum i naziv računa (faktura dobavljača i sl.),

- naziv i sjedište dobavljača.

- broj i datum prijemnice,

- broj i datum pisane izjave na temelju koje je odrđen porezni tretman,

- količinu alkohola izraženu u hektolitarskim stupnjevima.

- cijenu po hektolitarskom stupnju alkohola (bez poreza i s porezom);

- vrijednost nabavljene količine alkohola;

2) podatke o utrošku (izlazu) alkohola, i to

a) za proizvodnju:

- trebovanje - broj i datum, naziv korisnika.

- količina u hektolitarskim stupnjevima,

- naznaka svrhe za koju je alkohol upotrijebljen;

b) za prodaju:

- faktura - broj i datum,

- broj i datum pisane izjave kupca,

- naziv i sjedište kupca,

- količina u hektolitarskim stupnjevima,

- cijena po hektolitarskom stupnju alkohola (bez poreza i s porezom),

- vrijednost prodanih količina.

Plaćanje poreza na promet proizvoda iz tar. broja 5. Tarife

Članak 63.

Na rezervne dijelove osobnih automobila plaća se osnovni porez na promet po stopi iz tar. broja 1. Tarife, osim ako nije rijee o kožnim, gumenim ili proizvodima od drugog materijala, koji se oporezuju po stopama iz tar. broja 2. do 8. Tarife.

Na promet uvezenih osobnih automobila plaća se porez po stopi od 3% odnosno 22% pod uvjetom da je carina plaćena u Republici Hrvatskoj.

Plaćanje poreza na promet proizvoda iz tar. broja 7. Tarife

Članak 64.

Prirodnim i drugim kamenjem iz točke 2) razumijevaju se: dijamant, korund sa svojim varijantama (rubin, safir, istočnjački smaragd, ametist, akvamarin, hrizonit. hijacint. istočnjački topaz), spinel (rubin-spinel, balos-spinel. rubin, plavi spinel-safir i crni spinel), beril (smaragd. akvamarin, zlatni beril i morgacit), hrizoberil.

Prirodnim biserom iz tar. broja 7. Tarife smatra se pravi prirodni biser koji je proizvod bisernih oštriga ili školjki dobiven prirodnim putem.

Poludragim kamenjem koje se stavlja samostalno u promet kao neobrađeni odnosno nepripremljeni ostali materijal i koji nema tretman dragog kamena i na koji se plaća porez po tar. broju 1. Tarife smatraju se:

1) opal (plemeniti opal, vatreni, obični i poluopal, hidrofan. kašalong), cirkon, hiacingin, topaz, hrizolit i olivin;

2) granat (grosular, crni melanit, niron, češki granat, alaman, almandin, anersartin, tonazolik, uvarovit i dr.) turmalin, tirkiz, vezuvijan;

3) feldspat (amazonski kamen, žuti ortoklas. sunčev kamen, mjesečev kamen, labrador i dr.), kremen (gorski kristal, čađavac. ametist, fužićasti kremen, citrin, češki topaz, akvanturin, mačje oko, tigrovo oko, jaspis i dr.), ortoklas i glinenac,(prozirni mjesečev kamen, zeleni amazonac i dr.).

Plaćanje poreza na promet proizvoda iz tar. broja 8. Tarife

Članak 65.

Po tar. broju 8. Tarife plaća se onovni porez na promet u skladu s odredbama točke 5) članka 16. stavak 1. točka 4. Zakona.

Porez po stopi iz ovog tar. broja plaća se na svu opremu (strojeve, uređaje, aparate i dijelove) samo ako se promet tih proizvoda obavlja na način i uz uvjete iz članka 7. Zakona i ako je plaćanje od strane kupca - pravne osobe izvršeno s vlastitog žiro-računa na račun prodavača. Ako nije udovoljen uvjetima iz članka 7. Zakona na opremu se plaća osnovni porez na promet po stopama iz odgovarajućih tar. brojeva Tarife gdje su ti proizvodi imenovani (tar. br. od 1 do 7).

1. Pod ekološki prihvatljivom ambalažom za krajnju potrošnju u trgovini i ugostiteljstvu razumijeva se:

1) ambalaža načinjena od recikliranog i drugog papira,

2) ambalaža od biološki razgradive plastike,

3) povratna ambalaža od stakla i metala,

4) ambalaža od drveta.

5) ambalaža bez potisnih plinova freona,

6) ambalaža od otpada biljnog materijala (rogoz, komušine, šibe, lika i sl.).

2. Pod školskim pisaćim i crtaćim priborom iz tar. broja 8. Tarife osnovnog poreza na promet razumijevaju se: obične olovke, vodene bojice, pera, držala, gumice za brisanje, školski kompleti za pisanje i crtanje pastele u drvu i kompleti u setovima za likovni odgoj, kompleti školskih mjerila za razrednu i predmetnu nastavu, školski šestari i kompleti pribora za predmetnu nastavu tehničkog odgoja i geometrije, kompleti pribora za predmetnu nastavu prometnog odgoja ("stopko" i dr.), đačke torbice, naprtnjače, tehnička slova i brojevi, specijalne olovke za likovni odgoj uljane i praškaste pastele. školske kičice, tinte i tuševi, plastelin, tempere, uljane boje, školske teke, vježbanke, notne teke, blokovi za crtanje i likovni odgoj te drugi slični proizvodi za predmetnu i razrednu nastavu u školama i drugim obrazovno-odgojnim ustanovama. U proizvode iz ovog stava spadaju i matrice hektografski papiri i drugi slični proizvodi što ih škole i druge obrazovno-odgojne ustanove nabavljaju na temelju pisane izjave, na način i uz uvjete koji su određeni u članku 9. Zakona za izradu skripata i drugih nastavnih i obrazovno-odgojnih publikacija i sličnih proizvoda.

Novorođenačkom opremom iz tar. broja 8. Tarife osnovnog poreza na promet razumijevaju se sve vrste dječjih pelena i pribora za pelene, bočice za hranjenje beba, dudice, dječja kozmetika, dječji toaletni pribor, nosiljke za bebe, jastuci za nošenje beba, dječje hodalice. dječje sjedalice za automobil. stolovi, stolice i klupice za djecu (uključivši i stolove za presvlačenje djece), dječji vrtići i sl.

Pod slikarskim materijalom i priborom razumijevaju se: boje za slikanje na raznim materijalima (tempera, akvarel, pastele i dr.) glazure, lakovi, kistovi i slikarske špahtle, laneno platno i papir za slikanje te slikarski okvir stalci i daske. Pod kiparskim materijalom i priborom razumijevaju se boje, lakovi. razređivači, poliesterske smole, silikonske gume za odljeve, materijali za izradu kipova (drvo, kamen, željezo i dr.), dlijeta. čekići, turpije, špahtle i sitni priručni alat.

Porez na promet po povlaštenoj poreznoj stopi na navedeni slikarski i kiparski materijal plaća se ako te proizvode nabavljaju Udruženja likovnih umjetnika za potrebe svojih članova na način i uz uvjete iz ćlanka 9. Zakona

IX. POPIS ZALIHA PROIZVODA U TOKU GODINE ZBOG PROMJENE, UVOĐENJA ILI UKIDANJA POREZNIH STOPA

Članak 66.

Porezni obveznik - pravna osoba (trgoviriska, ugostlteljska i druga poduzeća) koji obavlja promet proizvoda po prodajnim cijenama s utvrđenim porezom na promet proizvoda za proizvode za koje se u toku godine povećava, smanjuje ili ukida porez na promet proizvoda, na dan stupanja na snagu propisa kojim se povećava, smanjuje ili ukida taj porez, popisuje proizvode na zalihama u prodavaonici ili drugom prodajnom objektu i na daljnji promet tih proizvoda primjenjuje promijenjene porezne stope odnosno isključuje ukinuti porez i utvrđuje nove maloprodajne cijene.

Porezni obveznik iz stavka 1. ovog članka utvrđuje na zalihama i razliku izmedu uračunatog poreza na promet proizvoda po dotadašnjim poreznim stopama i poreza na promet po novim poreznim stopama odnosno ukinutog poreza na promet proizvoda i tako utvrđenu razliku knjiži u korist ili na teret odgovarajućeg računa uračunatog poreza na promet proizvoda, ovisno o tome je li ta razlika pozitivna ili negativna. Porezni obveznik koji a,žurno i uredno vodi materijalno (robno) knjigovodstvo po prodajnim objektima i koji u toku godine na temelju tog knjigovodstva, neprekidno i svakodnevno utvrđuje popis proizvoda po količini može umjesto tim popisom utvrdivati zalihe proizvoda na temelju iz materijalnog (robnog) knjigovodstva.

Na proizvodačko iIi trgovinsko poduzeće koje proizvode na zalihama u svojim stovarištima i drugim prodajnim objektima ne vode po cijenama s uračunatim porezom na promet proizvoda ne primjenjuju se odredbe ovog članka.

Popis zaliha za proizvode za koje se u tokn godine povećava, smanjuje ili ukida porez na promet proizvoda organizira porezni obveznik na način i po postupku po kojima se popisuju proizvodi pri mijenjanju prodajnih cijena proizvoda u kojima je naplaćen porez na promet proizvoda (komisijskim mjerenjem brojanjem).

O obavljenom popisu sastavlja se zapisnik kojega potpisuju članovi komisije i odgovorna osoba.

Članak 67.

Popis zaliha proizvoda za koje se u toku godine uvodi, povećava, smanjuje ili ukida porez na promet proizvoda kod poreznih obveznika - fizičkih osoba (trgovinske, ugostiteljske i druge radnje), organizira nadležni općinski organ uprave. O obavljenom popisu sastavlja se zapisnik što ga potpisuju članovi komisije i taj porezni obveznik.

Zapisnik o popisu iz stavka 1. ovog članka mora osim podataka o nazivu (imenu) poreznog obveznika i o mjestu i vremenu obavljanja popisa, sadržati i ove podatke:

1) naziv proizvoda,

2) mjernu jedinicu,

3) popisane količine proizvoda,

4) dosadašnju prodajnu cijenu po jedinici proizvoda s porezima na promet proizvoda (osnovnim i posebnim),

5) ukupni iznos vrijednosti popisanih proizvoda po dosadašnjoj prodajnoj cijeni s porezima na promet proizvoda.

6) novu prodajnu cijenu po jedinici proizvoda s porezima na promet proizvoda.

7) ukupni iznos vrijednosti popisanih proizvoda po novoj prodajnoj cijeni s porezima na promet proizvoda,

8) ukupni iznos razlike izmedu nove i dosadašnje prodajne cijene, s porezima na promet proizvoda za sve popisane proizvode.

Članak 68.

Općinski organ uprave koji organizira popis zaliha proizvoda u smislu članka 67. ovog pravilnika rješenjem o popisu određuje:

1) članove komisije za popis zaliha,

2) uplatne račune na koje se uplaćuje pozitivna razlika poreza na promet proizvoda utvrđena na proizvodima zatečenim na zalihama poreznog obveznika,

3) rok u kojem se uplaćuje utvrđena pozitivna razlika poreza na promet proizvoda,

4) visina putnih troškova članova popisne komisije i izvor iz kojega će se isplatiti ti troškovi.

X. POVRAT POREZA NA PROMET

Članak 69.

Porezni obveznik od kojega je naplaćen porez na promet proizvoda. a koji ga nije bio dužan platiti ima pravo na povrat plaćenog poreza, plaćene kamate, troškova prisilne naplate i novčane kazne.

Porezni obveznik - pravna osoba podnosi zahtjev za povrat pogrešno ili više plaćenog poreza na promet službi društvenog knjigovodstva kod koje ima žiro-račun, a porezni obveznik - fizička osoba - podnosi zahtjev općinskom organu uprave nadležnom za poslove društvenih prihoda.

Porezni obveznik poreza na promet proizvoda može tražiti povrat pogrešno ili više plaćenog poreza koji nije trebao platiti samo ako je kupac od kojeg je taj porez naplaćen pismeno zatražio od poreznog obveznika povrat pogrešno ili više plaćenog poreza na promet. Porezni obveznik, uz zahtjev za povrat poreza što ga podnosi nadležnoj službi društvenog knjigovodstva koja kontrolira obračun i plaćanje poreza takvog poreznog obveznika odnosno općinskom organu uprave nadležnom za poslove društvenih prihoda kod kojega se vodi kao porezni obvežnik prilaže, uz potrebnu dokumentaciju i zahtjev kupca za povrat pogrešno ili više plaćenog poreza.

Porezni obveznik koji je iz svojih sredstava platio porez na promet proizvoda ili usluge, kamatu, troškove prisilne naplate i novčanu kaznu, koje nije bio dužan platiti, podnosi s potrebnom dokumentacijom, zahtjev za povrat plaćenog poreza odnosno kamate, troškova prisilne naplate i novčane kazne nadležnoj službi društvenog knjigovodstva odnosno općinskom organu uprave nadležnom za poslove društvenih prihoda kod kojega se vodi kao porezni obveznik u svoje ime i za svoj račun.

Građanin koji je platio porez na promet proizvoda za motorno vozilo, kamatu, novčanu kaznu i troškove prisilne naplate, a nije bio dužan platiti, podnosi zahtjev za povrat plaćenog poreza, kamate, novčane kazne i troškova prisilne naplate općinskom organu uprave nadležnom za poslove društvenih prihoda općine u kojoj je porez plaćen.

Služba društvenog knjigovodstva vraća plaćeni porez na promet, plaćene kamate, troškove prisilne naplate i novčanih kazni na žiro-račun pravne osobe, a kada je rijeć o poreznom obvezniku - fizičkoj osobi ili građaninu plaćeni porez na promet vraća općinski organ uprave nadležan za poslove društvenih prihoda, na teret odgovarajućeg uplatnog računa, u roku od 30 dana od dana primitka zahtjeva s urednom dokumentacijom.

XI. OBVEZA OBAVJEŠTAVANJA SLUŽBE DRUŠTVENOG KNJIGOVODSTVA I OPĆINSKOG ORGANA UPRAVE NADLEŽNOG ZA POSLOVE DRUŠTVENIH PRIHODA O NAČINU OBRAČUNA I PLAĆANJA POREZA

Članak 70.

Porezni obveznik - pravna osoba pismeno obavještava službu društvenog knjigovodstva a porezni obveznik fizička osoba - općinski organ uprave nadležan za poslove društvenih prihoda do 10. siječnja svake godine o izabranom načinu obračuna i plaćanja poreza na promet za tekuću godinu.

Porezni obveznik - pravna osoba koja je ovlastila svoje dijelove odnosno druge prodajne objekte da sami obračunaju i plaćaju porez na promet, podnosi službi društvenog knjigovdstva kod koje se vodi njezin žiro-račun obavijest, a kopiju obavijesti dostavlja nadležnoj službi kod koje se vodi račun dijela pravne osobe odnosno prodajnog objekta odnosno kod koje je otvoren akreditiv. Odabrani način utvrdivanja i plaćanja akontacija poreza na promet jedinstven je za sve dijelove odnosno prodajne objekte na razini poreznog obveznika - pravne osobe.

Obavijest iz stavka 1. ovog članka sadrži ove podatke:

1) naziv i mjesto sjedišta pravne odnosno fizičke osobe;

2) naziv i mjesto prodajnih objekata (prodavaonica, stovarišta, crpnih stanica i dr.) čija su sjedišta na teritoriju drugih općina s naznakom je li na njih porezni obveznik prenio poslove evidentiranje i obračuna poreza na promet proizvoda;

3) broj žiro-računa preko kojega porezni obveznik raspolaže sredstvima kojima upravlja;

4) podatak o tome gdje se vodi i tko vodi knjigovodstvo poreznog obveznika (kod samoga poreznog obveznika ili kod druge, pravne osobe);

5) način utvrđivanja i plaćanja akontacije poreza na promet što ga je porezni obveznik odabrao posebno za promet proizvoda na malo posebno za promet proizvoda na veliko i posebno za porez na promet usluga.

Prijavljeni način obraćuna i plaćanja poreza na promet ne može se mijenjati u toku godine.

Novi porezni obveznici u toku godine pismeno obavještavaju službu društvenog knjigovodstva odnosno općinski organ uprave nadležan za poslove društvenih prihoda u roku od 10 dana od dana kad su postali porezni obveznici.

Porezni obveznik koji. prema nalazu nadležne službe društvenog knjigovodstva odnosno općinskog organa uprave nadležnog za poslove društvenih prihoda, nije podnio poreznu obavijest ili se ne pridržava prijavljenog načina utvrđivanja i plaćanja akontacija poreza na promet, plaća akontacije poreza na promet za promet proizvoda na malo na temelju naplaćene realizacije odnosno na način koji je prijavio.

XII. PRIJELAZNA ODREDBA

Čtanak 71.

Ovaj pravilnik stupa na snagu na dan objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 410-19/91-330

Urbroj : 513-07/91-1

Zagreb 16. srpnja 1991.

Ministar financija

prof. dr. Marijan Hanžekovtć, v.r.


Fizička osoba:______________                                            OBRAZAC EZ
Mjesto:___________________


EVIDENCIJA O KUPNJI I PRERADI ZLATA ZA 19____ GODINU

_____________________________________________________________________________
                                                        Podaci o kupljenom -    Podaci o izrađenim pred-
                        Prodavač - naručilac            primljenom zlatu        metima od zlata i obavljenim
                                                                                uslugama
_____________________________________________________________________________
Redni   Datum                           broj osobne     vrsta           masa u  vrsta           masa u
broj            prezime i ime   adresa  karte           zlatnih finoća  gra-    predmeta  finoća gra-
                                                        predmeta        mima    od zlata        mima
_____________________________________________________________________________
1       2       3               4       5               6       7       8       9       10      11
_____________________________________________________________________________

                                                                        Odgovorna osoba

                                                                        _______________



Porezni obveznik:_______________________                                OBRAZAC KPU

Mjesto :______________________________

Šifra i naziv djelatnosti:__________________


KNJIGA PROMETA ZA 19____ GODINU

_____________________________________________________________________________
                        Ostv. promet od hrane           Ostv. promet od pića    Ostali ostv. romet      Ukupni
Redni   Datum   Opis    preko žiro-računa               preko žiro-računa       preko žiro-računa       promet
broj    knjiženja       u gotovu  svota  datum    u gotovu  svota  datum  u gotovu svota datum
                                           uplate                            uplate     uplate
_____________________________________________________________________________
1       2       3       4           5        6              7       8          9      10      11      12      13
_____________________________________________________________________________

                                                                        Odgovorna osoba

                                                                        _________________



Porezni obveznik:_______________________                                OBRAZAC KPP

Mjesto:_______________________________

Šifra i naziv djelatnosti:_________________

KNJIGA OBRAČUNA POREZA NA PROMET ZA 19____ GODINU
_________________________________________________________________________
Redni   Datum                           Prodajna vrijednost nabavljenih proizvoda s porezom na promet
        knjiženja                       1)                                                      ukupno kol.
broj                    Opis            2)                                                      4 do -
_________________________________________________________________________
1       2               3               4       5       6       7       8       9       10      11
_________________________________________________________________________
1) upisuje se tar. br. iz Tarife osnovnog poreza na promet
2) unose se preračunate stope poreza na promet

                                                                        Odgovorna osoba

                                                                        _________________



                                                                                        OBRAZAC KP Porezni obveznik:_____________________________

Mjesto:_____________________________________

Šifra i naziv djelatnosti:_______________________

KNJIGA PROMETA ZA 19____ GODINU
_________________________________________________________________________
                                        Ostvareni promet od     Ostvareni promet od
                                        prodaje proizvoda u     prodaje proizvoda preko
Redni   Datum           0pis                    gotovu                  žiro-računa
broj    knjiženja                       koji podliježekoji ne   koji podliježe  koji ne Datum   Svega
                                        plaćanju       podliježe  plaćanju     podliježe       uplate
                                        poreza          
_________________________________________________________________________
1       2               3               4               5       6               7       8       9
_________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________
Ostvareni promet od             Ostvareni promet od
obavljenih usluga u             obavljenih usluga preko                 Obračunani porez na promet
gotovu                          žiro-računa             Datum           Svega
koji podlije.  koji ne pod.      koji pod.  koji ne pod.  uplate                  tar. broj   zbrojna       svota
plaćanju poreza na promet
_________________________________________________________________________
10              11              12              13      14              15      16      17              18
_________________________________________________________________________

                                                                        Odgovorna osoba

                                                                        ________________



                                                                                OBRAZAC KRM


Porezni obveznik:________________                       Naziv materijala odnosno opreme

Mjesto:__________________________                       ___________________________

KNJIGA NABAVE I UPOTREBE REPRODUKCIJSKOG MATERIJALA I OPREME
__________________________________________________________________________________
Redni   Datum           Mjerna          Nabava  Upotreba                Stanje na zalihama Datum
broj    knjiženja   Opis jed. kolić.  cijena  svota  količ.  cijena  svota (kol.  količi-  cijena svota
                                                                        8 x 9)               (11 x 12) otuđ.
__________________________________________________________________________________
1       2             3      4       5       6       7       8       9       10      11      l2      13      14
__________________________________________________________________________________

                                                                        Odgovorna osoba

                                                                        ___________________



Porezni obveznik:______________________                                         OBRAZAC PLU

Mjesto:________________________________

PRIJEMNI LIST ZA UGOSTITELJSTVO ZA DAN_________19______

__________________________________________________________________________
Redni                   HRANA                                   PICE
broj    Naziv  Mjer-  Koli-  Cije-  Svota  R.  Naziv  Mjer-  Koli-  Cije-  Svota  Zbr.  Svota  Prod. Prod.
                na      čina    na s  (kol.   broj           na       čina  na bez (kol. propisa- poreza cij. s vrij.
                jedini-           pore-  4 x 5)               jedini-         poreza  10x  na stopa      porezom
                ca               zom                    ca                      11)  poreza (kol.
                                                                                   11x13)(kol.
                                                                                           11x14)  (kol.
                                                                                                     l0x 15)
__________________________________________________________________________
1       2       3       4       5       6    7     8       9       10      11  12       13     14      15      16
__________________________________________________________________________

                                                                        Odgovorna osoba

                                                                        ________________



Naziv poreznog obveznika - pravne osobe__________________               OBRAZAC PP-a

Mjesto________________ Općina_______________________

Šifra i naziv djelatnosti_________________________________

Broj žiro-računa_____________________________________


KUMULATIVNI OBRAČUN POREZA NA PROMET PROIZVODA I POREZA NA PROMET USLUGA OD 1. SIJEČNJA DO__________19____

Svi novčani podaci unose se u ovaj obrazac u dinarima bez para
__________________________________________________________________________
                        Svota po-  Svote ob-             Svota po-  Svota po-  Svota u-    Razlika
                        reza na      računatog               reza na        reza na     plaćenog    više  manje
                        promet u   poreza na              promet u  promet za   poreza na  (10-9)        (9-10)
R. Tar. Upl. rac AOP    potraživa- promet u   Svega  potraživa-  uplatu      promet do
br. broj.               njima na    obračun-    (5+6)   njima na      (7-8)       dana pod-
                        dan 1. I     skom raz-              dan obra-                    nošenja
                        po popisu  doblju                   čuna po                      obračuna
                                                        popisu
__________________________________________________________________________
1   2          3         4          5              6               7           8               9                10           11           12
__________________________________________________________________________
        OSNOVNI POREZ NA
        PROMET
        A) PROIZVODI
__________________________________________________________________________
1  1     840-20103
__________________________________________________________________________
2  2     840-2105l
__________________________________________________________________________
3  3     840-21116
toč.1.
toč. 2.
toč. 3.
toč. 4. .
__________________________________________________________________________
4  3
toč.5.  840-21137
__________________________________________________________________________
5  4     840-21207
__________________________________________________________________________
6  6     840-20605
__________________________________________________________________________
7  7
toč.1, 2,3, 4. i 5. 840-20215
__________________________________________________________________________
8  7
toč. 6. 840-20220
__________________________________________________________________________
9  8
toč.1.  840-20007
__________________________________________________________________________
10  8
toč. 2.  840-20012
__________________________________________________________________________
11      Svega osnovni porez na
        promet proizvoda
        (od 1. do 10)
__________________________________________________________________________
12  1    B) USLUGE
        840-22300
__________________________________________________________________________
13  2    840-22293
__________________________________________________________________________
14      SVEGA OSNOVNI POREZ
        NA PROMET USLUGA
__________________________________________________________________________
15      UKUPNO OSNOVNI
        POREZ NA PROMET
        PROIZVODA I POREZ NA
        PROMET USLUGA
        (red. br. 1 -13)
__________________________________________________________________________



                                                                                OBRAZAC PP/fo

Porezni obveznik - fizička osoba________________________________

Jedinstveni matični broj građana_______________________________

Mjesto_________________________________________________________

Općina________________________________________________________

Šifra i naziv djelatnosti________________________________________


KUMULATIVNI OBRAČUN POREZA NA PROMET PROIZVODA I POREZA NA PROMET USLUGA OD 1. SIJEČNJA DO____________ 19____.

__________________________________________________________________________
                                                Svota obraču-   Svota uplaće-           Razlika
Redni   Vrsta poreza            Tar.    Stopa   nanog poreza    nog poreza na    Više (kol.        Manje (kol.
                                                na promet       promet                  6 - 5   5 - 6
__________________________________________________________________________
1       2                       3       4       5               6                       7       8
__________________________________________________________________________
I.      Osnovni porez na promet proizvoda
__________________________________________________________________________
1.
__________________________________________________________________________
2.
__________________________________________________________________________
3.
__________________________________________________________________________
4.
__________________________________________________________________________
5.
__________________________________________________________________________
6.
__________________________________________________________________________
7.
__________________________________________________________________________
8.
__________________________________________________________________________
9.
__________________________________________________________________________
10.
__________________________________________________________________________
11.
__________________________________________________________________________
12.     Svega osnovni porez na promet
        proizvoda.(od 1do 11)
__________________________________________________________________________
II. Osnovni porez na promet usluga
__________________________________________________________________________
13.
__________________________________________________________________________
14.
__________________________________________________________________________
15.
__________________________________________________________________________
16.
__________________________________________________________________________
17.     Svega osnovni porez na promet usluga
        (od 13do 16)
__________________________________________________________________________
Dana____________        19____ .
                                                                        Odgovorna osoba

                                                                        ____________________



                                                                                OBRAZAC P

1.Prodavalac (naziv i adresa):                          2.Kupac (ime,prezime i adresa):

____________________________                    ______________________________
                                                        Broj pasoša i oznaka zemlje


ZAHTJEV ZA POVRAT POREZA NA PROMET PROIZVODA
__________________________________________________________________________
3.Broj fakture i datum prodaje                  6.Uskraćivanje potvrde carinarnice:
___________________________________
4.Način otpreme proizvoda:                              6.1.Svota računa ispod 1.000dinara
4.1.Od kupca                                            6.2.Proizvodi korišteni u Jugoslaviji
4.2.Od ovlaštene osobe                          6.3.Proizvodi nisu istovjetni prozvodima iz fakture
4.3.Poštom                                              6.4.Nepotpuni podaci u obrascu - fakturi
4.4.Od otpremnika                                       6.5.Podaci u pasošu i drugim ispravama koji
                                                        ne odgovaraju podacima u obrascu - fakturi
4.5.Naziv i adresa otpremnika ili
ovlaštene osobe:                                        6.6.Drugi razlozi:
__________________________________________________________________________
5.Potvrda carinarnice o izlasku robe                    7.Potvrda carinarnice o odbijanju
                                                        ovjere

Datum :______________________________   Datum :____________________________

Potpis____________________________________      Potpis_____________________________

                        M.P.                                                            M.P.
____________________________________________________________________________________

Datum_____________ 19____                       M.P.

                                                                ______________________________
                                                                Potpis ovlaštene osobe - prodavaoca

NAPOMENA:
Porez se može vratiti uz uvjet:
- da vrijednost kupljenih proizvoda u Obrascu FP nije manja od 1.000 dinara;
- da kupac posjeduje popunjen original Obrasca P i Obrasca FP;
- da se kupac nije koristio kupljenim proizvodima u Jugoslaviji;
- da je kupljeni proizvod iznesen iz Jugoslavije;
- da je carinski organ potpisao i pečatom potvrdio da je proizvod određenog dana iznesen iz Jugoslavije;
- da je kupac podnio prodavaocu popunjen i ovjeren Obrazac P i Obrazac FP u roku od godinu dana od dana izdavanja Obrasca P i Obrasca FP.
Kupac ostvaruje pravo na povrat plaćenog poreza na promet dostavom prodavaocu popunjenoga i ovjerenog originala Obrasca P i Obrasca FP, koji istovremeno predstavljaju i zahtjev za povrat poreza, neposredno, preko druge strane fizičke osobe ili poštom:
Pravo na povrat poreza na promet ne odnosi se na: naftne derivate (tar. broj 2); duhanske prerađevine (tar. broj 3); alkohol-etanol (tar. broj 4).



                                                                                        OBRAZAC FP

____________________________                            ________________________
Prodavalac (naziv i sjedište):                                  Kupac (ime, prezime i adresa):

____________________________                            ________________________


FAKTURA O PRODANIM PROIZVODIMA RADI POVRATA POREZA NA PROMET BROJ____________________


__________________________________________________________________________
Redni   Šifra artikla   NAZlV ROBE              Tarifni broj    Količina        Cijena  Vrijednost broj
__________________________________________________________________________
1       2               3                       4               5               6       7
__________________________________________________________________________
1.
__________________________________________________________________________
2.
__________________________________________________________________________
3.
__________________________________________________________________________
4.
__________________________________________________________________________
5.
__________________________________________________________________________
6.
__________________________________________________________________________
7.
__________________________________________________________________________
8.
__________________________________________________________________________
9.
__________________________________________________________________________
10.
__________________________________________________________________________
11.
__________________________________________________________________________

8. Isplaćeno na ime povrata poreza na promet                    UKUPNO

___________________________________ dinara                      __________________

                                                        Svota poreza
                                                        (kolona 14)_____________________

Datum______________ 19____                      potpis___________________________


                                                                Ukupna vrijednost poreza:
__________________________________________________________________________
Tar. br.  Red. br. iz kol.  1. Vrijednost-osno-   Osn. por. na promet  Poseb. republ. porez        UKUPNO
                                vica (kolona 7)  stopa          svota       stopa        svota (12+13
__________________________________________________________________________
9               10                      11              12                      13              14
__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________
                                                                                        SVEGA:
__________________________________________________________________________

Datum________19_______          M. P.                   _______________________
                                                                Potpis ovlaštene osobe

Dana _____________ 19___ .

Prilog:
Popis faktura po kojima nije obavljena naplata u obračunskom razdoblju s iznosom nenaplačenog poreza iz kolona 5 i 8 ovog obrasca.


Rukovodilac računovodstva               Direktor        Kontrolu obavili                Pečat SDK

___________________ M.P. ___________    1. ___________________  Datum primitka

                                                2. ___________________  __________________



Objašnjenje za popunu obrasca:

- u kolonu 5 unose se podaci o porezu u potraživanjima na dan 1. siječnja po popisu faktura koji se prilaže uz ovaj obrazac;
- u kolonu 6 unosi se iznos obračunatog poreza za promet ostvaren od 1. siječnja do konca obračunskog perioda;
- u koloni 7 iznos poreza mora odgovarati potražnoj strani konta 297;
- u kolornu 8 unose se podaci o potraživanjima posljednjeg dana obračunskog razdoblja po popisu faktura koji se prilaže uz ovaj obrazac;
- u koloni 9 iznos poreza mora odgovarati dugovnoj strani konta 197 ili 297 (bez početnog stanja) i potražnoj strani na kontu 260 (bez početnog stanja);
- u kolonu 10 unose se podaci o akontacijama poreza na promet koji se odnose na obračun od 1. siječnja do konca obračunskog razdoblja;
- u kol.11 i 12 iskazuju se razlike po obračunu poreza na promet, s tim što se za manje uplaćene iznose iz kolone 12 prilažu i nalozi za uplatu uz ovaj obrazac, a za više uplaćene iznose iz kolone 11 podnosi se pismeni zahtjev za povrat više uplaćenog por
Porezni obveznici koji obračun sastavljaju prema fakturiranoj realizaciji ne popunjavaju kol. 5 i 8.



                                                                                OBRAZAC PP-ak

Naziv poreznog obveznika - pravne osobe ______________  Datum uplate __________________
                                                                        (popunjava SDK)
Mjesto __________________________________________       Znak kontrole __________________
                                                                        (popunjava SDK)
Općina __________________________________________

Šifra i naziv djelatnosti _____________________________

Broj žiro-računa ___________________________________



                                                PREGLED
PETNAESTODNEVNIH AKONTACIJA POREZA NA PROMET PROIZVODA I POREZA NA PROMET USLUGA
                                ZA UPLATU od _______ do _______ 19___.
                
______________________________________________________________________________
                                                                Iznos akontacije poreza na promet
Redni   Tarifni
broj    broj            UPLATNI RAČUN                   iz prometa      iz prometa      ukupno za
                                                                proizvoda na    proizvoda na    uplatu
                                                                malo            veliko
______________________________________________________________________________
1       2                       3                               4               5               6
______________________________________________________________________________
                        OSNOVNI POREZ NA PROMET
                        A) PROIZVODI
______________________________________________________________________________
1       1               840-20103
______________________________________________________________________________
2       2               840-21051
______________________________________________________________________________
3       3
        toč.1, 2, 3. i 4.       840-21116
______________________________________________________________________________
4       3
        toč.5.          840-21137
______________________________________________________________________________
5       4               840-21207
______________________________________________________________________________
6       6               840-20605
______________________________________________________________________________
7       7
        toč.1, 2, 3, 4. i       840-20215       
        5.
______________________________________________________________________________
8       7               
        toč.6.          840-20220
______________________________________________________________________________
9       8
        toč.1.          840-20007
______________________________________________________________________________
10      8
        toč.2.          840-20012
______________________________________________________________________________
11                      SVEGA OSNOVNI POREZ NA PROMET
                        PROIZVODA (OD 1 DO 10)
______________________________________________________________________________
                        B) USLUGE
______________________________________________________________________________
12      1               840-22300                               xxxxx           xxxxx
______________________________________________________________________________
13      2               840-22293                               xxxxx           xxxxx
______________________________________________________________________________
14              SVEGA OSNOVNI POREZ NA PROMET USLUGA xxxxx              xxxxx
______________________________________________________________________________


Dana ___________________ 19____


Rukovodilac knjigovodstva                                       Direktor

_____________________________________           ____________________________



                                                                                OBRAZAC PP-ak/f.o.

Porezni obveznik - fizička osoba __________________________________

Jedinstveni matični broj građana ___________________________________

Mjesto _______________________________________________________

Općina _______________________________________________________

Šifra i naziv djelatnosti __________________________________________



                                                PREGLED
PETNAESTODNEVNIH AKONTACIJA POREZA NA PROMET PROIZVODA I POREZA NA PROMET USLUGA
                        ZA UPLATU ZA RAZDOBLJE od __________ do __________ 19_____ .


______________________________________________________________________________
Redni                                                                           Svota obračunate akontacije
broj            Vrsta poreza                    Tar. broj               Stopa           poreza za uplatu
______________________________________________________________________________
1               2                               3               4                       5
______________________________________________________________________________
        Osnovni porez na promet proizvoda
______________________________________________________________________________
1.
______________________________________________________________________________
2.
______________________________________________________________________________
3.
______________________________________________________________________________
4.
______________________________________________________________________________
5.
______________________________________________________________________________
6.
______________________________________________________________________________
7.
______________________________________________________________________________
8.
______________________________________________________________________________
9.
______________________________________________________________________________
11.
______________________________________________________________________________
12.     Svega osnovni porez na promet proizvoda
        (od 1 do 11)
______________________________________________________________________________
        Osnovni porez na promet usluga
______________________________________________________________________________
13.
______________________________________________________________________________
14.
______________________________________________________________________________
15.
______________________________________________________________________________



Dana ____________________ 19____.                       Odgovorna osoba

                                                                ____________________________