Zakoni i propisi - Pravni savjeti 35 18.07.1991 Odluka
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske je na sjednici 4. srpnja 1991. godine donio ovu

ODLUKU

1. Za odlučivanje o zahtjevu Javnog pravobranilaštva grada Zagreba za iseljenje Vatralj Zdravka iz zajedničkih prostorija u podrumu zgrade Preradovićeva br. 28 u Zagrebu nadležan je Gradski sekretarijat za prostorno uređenje, komunalne poslove, promet i veze, Područni odjel Centar.

2. Ova odluka objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

Javno pravobranilaštvo grada Zagreba predložilo je ovom sudu da riješi sukob nadležnosti nastao između Općinskog suda u Zagrebu i Gradskog sekretarijata za prostorno uređenje, komunalne poslove, promet i veze, Područni odjel Centar a u pravnoj stvari iseljenja iz zajedničkih prostorija u podrumu stambene zgrade.

Općinski sud u Zagrebu rješenjem br. XIV-Ps-429/88-2 od 16. rujna 1988. godine oglasio se nenadležnim i odbacio tužbu za iseljenje Vatralj Zdravka iz podrumskih prostorija zgrade Preradovićeva br. 28 u kojoj on stanuje.

Gradski sekretarijat za prostorno uređenje, komunalne poslove, promet i veze, Područni odjel Centar, takoder je zaključkom K1. UP/I-370-03-90-01/02 br. 2199-05-02-90-04 od 24. IX. 1990. godine odbacio taj zahtjev i zauzeo pravno stajalište prema kojemu je organ uprave nadležan za iseljenje samo iz onih zajedničkih prostorija koje se koriste za stanovanje, pod čime se podrazumijeva boravak osoba u tim prostorijama. No, kako u ovom slučaju - a to nije sporno - zauzete prostorije ne služe za takvu svrhu, već se koriste za smještaj i odlaganje stvari, kao ostava, ne primjenjuje se čI. 94. Zakona o stambenim odnosima, pa je nadležan redovni sud.

Nakon provedenog postupka Ustavni sud je ocijenio da je nastao negativan sukob nadležnostl, za čije rješavanje je nadležan organ uprave, naveden u dispozitivu.

Nadležnost Ustavnog suda Republike Hrvatske za rješavanje sukoba nadležnosti između izvršne i sudbene vlasti, određena je člankom 125. al. 4. Ustava Republike Hrvatske, pod pretpostavkama navedenim u Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 13/91). Pretpostavke za ustavno-sudsku nadležnost u ovom predmetu predviđene člankom 32. Ustavnog zakona su ispunjene.

Zakon o stambenim odnosima ("Narodne novine", br. 51/85. i 42/86), odredbom članka 94. propisao je da u slučaju ako netko useli u stan bez pravomoćne odluke o davanju stana na korištenje ili koje druge valjane osnove, stambeni će organ, na zahtjev zainteresirane osobe ili po službenoj dužnosti, rješenjem narediti iseljenje. Nadležnost stambenog organa tada je isključiva.

Prema stajalištu Ustavnog suda Republike Hrvatske članak 94. Zakona - određujući isključivu nadležnost stambenog organa za iseljenje osoba koje su u stan uselile bez valjane pravne osnove - ne pravi razliku u svrsi za koju su zauzele prostorije, niti da li je namjena njihova korištenja stalni boravak osoba i smještaj stvari, ili pak samo smještaj stvari. Smještaj stvari je, nema sumnje, jedna od funkcija stanovanja i korištenja stana. I ostava je dio stambenog prostora, bez obzira je li smještena neposredno uz ostale prostorije ili dalje od njih.

Stoga je, po ocjeni ovog suda, za iseljenje bespravno useljenih osoba u zajedničke prostorije stambene zgrade nadležan stambeni organ, a ne redovni sud.

Iz ovih razloga, odlučeno je kao u dispozitivu.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Broj: U/IV-54/1991

Zagreb, 4. srpnja 1991.

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.