Zakoni i propisi - Pravni savjeti 34 16.07.1991 Pravilnik o registraciji vozila Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

Na temelju članka 133. stavka 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama - pročišćeni tekst ("Narodne novine", br. 20/91) i člana 91. Zakona o upravi ("Narodne novine", br. 16/78, 50/78, 29/85, 48/85, 41/90 i 47/90) ministar unutarnjih poslova donosi

PRAVILNIK

o registraciji vozila Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuju uvjeti i način registriranja, obilježja i posebna oprema vozila na motorni pogon i priključnih vozila Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Članak 2.

Vozila na motorni pogon i priključna vozila Ministarstva u smislu ovog pravilnika jesu:

- vozila s posebnim policijskim obilježjima (u daljem tekstu: policijska vozila),

- vozila s djelomičnim policijskim obilježjima i

- vozila bez vanjskih policijskih obilježja.

Članak 3.

Policijska su obilježja u smislu ovog pravilnika:

- kombinacija plave boje broj 5013 i bijele boje broj 9010 prema RAL-ovom katalogu boja za registraciju vozila,

- pločica s natpisom "POLICIJA",

- policijske registarske pločice i

- crtež (amblem) ili naljepnica policijske značke (u daljem tekstu: policijska značka).

Pločica s natpisom "POLIClJA", registarske pločice i policijska značka moraju biti izrađeni tako da reflektiraju svjetlost.

II. OPREMA VOZILA, UVJETI I NAČIN REGISTRACIJE

Članak 4.

Vozila na motorni pogon, osim motocikla i bicikla s motorom, pored opreme utvrđene propisima o sigurnosti prometa na cestama, moraju imati "S" aparat za gašenje požara na vozilu i masku za davanje umjetnog disanja.

Članak 5.

Policijska vozila na motorni pogon obojena su plavom i bijelom bojom ili samo bijelom odnosno plavom bojom i uz opremu iz članka 4. ovog pravilnika moraju imati:

1. policijsku značku na obje bočne strane vozila, ako je moguće na prednjim bočnim vratima, visine 30 cm (osim za motocikle) i na prednjoj strani vozila odnosno na poklopcu motora, visine 50 cm,

2. ugrađeno jedno ili dva rotirajuća svjetla plave boje na najvišem dijelu vozila,

3. ugrađen uređaj za davanje zvučnih signala u nizu tonova rezličitih visina,

4. ugrađen radio-uređaj za radio-komuniciranje na policijskim kanalima,

5. policijske registarske pločice na prednjoj i stražnjoj strani vozila (osim motocikala i bicikala s motorom).

U obavljanju poslova zaštite osobne sigurnosti osoba i vozila pod pratnjom, umjesto svjetla iz točke 2. stavka 1. ovog članka, vozila mogu imati dva rotirajuća ili trepćuća svjetla od kojih je jedno crvene a drugo plave boje.

U obavljanju poslova kontrole cestovnog prometa ili očevida kod prometnih nezgoda ili drugih kaznenih djela, vozila uz opremu iz stavka 1. ovog članka, moraju imati uređaj za prisilno zaustavljanje vozila s odgovarajućim prometnim znacima, komplet prometnih znakova za osiguranje mjesta događaja, dva reflektirajuća prsluka bijele boje i kolut od 50 metara samoljepljive bijele papirnate trake širine 10 cm s natpisom "POLICIJA" plave boje na svakom metru duljine.

Članak 6.

Osnovna je boja osobnih policijskih automobila plava, a bijele su boje prednja i stražnja strana, odnosno poklopci motora i prtljažnika te bočna vrata

Policijski su motocikli i bicikli s motorom bijele boje. Ostala su policijska vozila plave boje (autobusi i teretna vozila, terenska vozila i transporteri, pokretne radionice i centri veze, priključna vozila i slično).

Članak 7.

Policijski bicikli s motorom nemaju uređaje i opremu iz članka 5. ovog pravilnika, osim onih utvrđenih propisima o sigurnosti prometa na cestama i policijske registarske pločice iz točke 5. stavka 1. članka 5. ovog pravilnika, na zadnjoj strani vozila.

Policijski motocikli umjesto rotirajućih imaju dva trepćuća reflektorska svjetla plave boje na prednjoj i dva manja na stražnjoj strani motocikla te policijsku značku visine 16 cm s obje strane spremnika za gorivo ili s obje strane prednjeg dijela štitnika ako je ugrađen. Na zadnjoj strani imaju jednu registarsku pločicu iz točke 5. stavka 1. članka 5. ovog pravilnika.

Priključna policijska vozila nemaju policijsku značku, a na zadnjoj strani imaju jednu registarsku pločicu iz točke 5. stavka 1. članka 5. ovog pravilnika.

Članak 8.

Vozila s djelomičnim policijskim obilježjima imaju na prednjoj strani pločicu s natpisom "POLICIJA" a na zadnjoj strani vozila registarsku pločicu.

Vozila iz stavka 1. ovog članka mogu imati i posebne mobilne uređaje za davanje svjetlosnih i zvučnih znakova iz točke 2. i 3. stavka 1. članka 5. ovog pravilnika.

Članak 9.

Ministarstvo unutarnjih poslova posebnim će aktom utvrditi pobliže uvjete i način registracije te korištenja vozila Ministarstva, brojčane oznake i sistem označavanja na policijskim registarskim pločicama i način vođenja evidencije.

Članak 10.

Registrirati se mogu kao policijska vozila samo ona vozila što se koriste za neposredno obavljanje unutarnjih poslova glede kontrole i reguliranja cestovnog prometa, održavanja javnog reda i mira, patrolne djelatnosti radi zaštite života i imovine građana te suzbijanja i sprečavanja kaznenih i drugih kažnjivih djela, za obavljanje očevida kod prometnih nezgoda i drugih kaznenih djela, za osiguranje i pratnju štićenih vozila i osoba, sportskih i drugih priredbi na cestama kao i za izvršavanje posebnih zadataka za čije je izvršenje neophodno potrebito vanjsko policijsko obilježje i pravo prednosti prolaza u prometu na cestama.

Članak 11.

Registracija policijskih i vozila s djelomičnim policijskim obilježjem obavlja se u sjedištu Ministarstva.

Članak12.

Vozila Ministarstva registriraju se prema ovom pravilniku i Pravilniku o registraciji vozila.

III. POLICIJSKE REGISTARSKE PLOČICE I ZNAČKA

Članak 13.

Policijske registarske pločice i pločice s natpisom "POLICIJA", oblik i dimenzije brojki i slova na njima, istih su dimenzija, boje i oblika kao i registarske pločice propisane Pravilnikom o registraciji vozila s tim što su slova i brojevi plave boje.

Na registarskim pločicama napisana je s lijeve odnosno s gornje strane registarska oznaka koja se sastoji od tri znamenke, a s desne odnosno donje strane pločice registarski broj vozila koji se sastoji također od tri znamenke. Između je hrvatski grb istih dimenzija, boje i oblika kao i na građanskim registarskim pločicama.

Registarska oznaka označava organizacijsku jedinicu ministarstva, a registarski broj je broj pod kojim se vozilo vodi u evidenciji. Registarski je broj na policijskim vozilima ispisan i na krovu kabine vozila.

Članak 14.

Policijska značka istovjetna je oblikom, sadržajem i bojom znački ušivenoj na rukavu policijske uniforme, s tim da je proporcionalno uvećana prema utvrđenim dimenzijama iz točke 1. stavka 1. članka 5. i stavka 2. članka 7. ovog pravilnika.

IV. EVIDENCIJA

Članak 15.

Evidencija o registriranim vozilima Ministarstva vodi se u sjedištu Ministarstva.

V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 16.

S danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Pravilnik o registraciji vozila organa unutrašnjih poslova ("Narodne novine", broj 23/77).

Članak 17.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Broj: 511-01-53-15517-2/91.

Zagreb, 1. srpnja 1991.

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske

Josip Boljkovac, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.