Zakoni i propisi - Pravni savjeti 33 04.07.1991 Pravilnik o uvjetima, organizaciji i načinu rada hitne medicinske pomoći na javnim cestama u Republici Hrvatskoj
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

Na temelju članka 149. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine". br. 12/81 proćišćeni tekst) ministar zdravstva donosi

PRAVILNIK

o uvjetima, organizaciji i načinu rada hitne medicinske pomoći na javnim cestama u Republici Hrvatskoj

Članak 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se uvjeti, organizacija i način rada hitne medicinske pomoći na javnim cestama u Republici Hrvatskoj (u daljnjem tekstu: hitna medicinska pomoć na javnim cestama).

Hitna medicinska pomoć na javnim cestama je dio ukupnog sustava hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj.

Članak 2.

Pod hitnom medicinskom pomoći na javnim cestama podrazumijeva se organizirani način pružanja hitne medicinske pomoći, zbrinjavanje povrijeđenih i naglo oboljelih sudionika u prometu te njihov transport do odgovarajuće organizacije zdravstva.

Članak 3.

Hitnu medicinsku pomoć na javnim cestama organiziraju i pružaju. organizacije zdravstva kao sastavni dio ukupno organizirane hitne medicinske pomoći.

Pružanje hitne medicinske pomoći na javnim cestama organizacije zdravstva vrše putem: stanica za hitnu medicinsku pomoć - Zagreb, Osijek, Split i Rijeka; te putem posebnih jedinica kao dijelova primarne zdravstvene zaštite.

- jedinice za pružanje hitne medicinske pomoći u domovima zdravlja, odnosno medicinskim centrima.

Hitnu medicinsku pomoć na javnim cestama mogu pružati i zdravstveni radnici koji obavljaju poslove zdravstvene zaštite samostalno osobnim radom, ukoliko ispunjavaju uvjete propisane ovim pravilnikom za stanice i jedinice hitne medicinske pomoći.

Hitnu medicinsku pomoć na javnim cestama mogu pružati i odgovarajuće helikopterske jedinice.

Hitnu medicinsku pomoć na javnim cestama u slučaju potrebe mogu pružati medicinske sestre, odnosno zdravstveni tehničari ukoliko su zaposleni u poduzeću za ceste i locirani na za to predviđenim punktovima na javnim cestama (u pravilu uz benzinske pumpne stanice).

Članak 4.

Stanica za hitnu medicinsku pomoć i jedinica za hitnu medicinsku pomoć mora ispunjavati sljedeće uvjete:

1. Prostorije:

- čekaonicu površine od najmanje 9 m'

- sobu za prijavno-odjavne poslove površine od najmanje 9 m',

- sobu za pripremu i obradu površine od najmanje 16 m',

- sobu za pregled površine od najmanje 12 m',

- sobu za dežurnog liječnika površine od najmanje 16 m'.

- sobu za dežurnu medicinsku sestru. odnosno medicinskog tehničara od najmanje 12 m',

2. Medicinsko-tehnička oprema:

- liječničku torbu i torbu medicinske sestre sa odgovarajućom opremom. respirator, aspirator, i pribor za aspiraciju, bocu s kisikom i priborom za primjenu, komplet za intubaciju i traheotomiju, elektrokardiograf, defibrilator, ormarić sa lijekovima za hitna stanja, madrac, sklopiva nosila,

- najmanje 2 sanitetska vozila koja trebaju imati: mobilnu UKV stanicu, standardna nosila, kardiološku stolicu. sistem za reanimaciju uz bocu s kisikom, sredstva za imobilizaciju, zavojni materijal, lijekove i infuzione otopine, injekcione tekućine, sanitetski materijal, hvataljke za krvne sudove, aspirator i respirator, opremu za manje kirurške zahvate, igle za punkciju. sterilne rukavice, komplet katetera, komplet udlaga, ručni reflektor za noć, rezač lima.

3.Kadrovi

- najmanje 5 liječnika,

- najmanje 10 medicinskih sestara, odnosno medicinskih tehničara.

- najmanje 5 vozača.

Članak 5.

Ako u sastavu stanice za hitnu medicinsku pomoć postoje posebne prostorije za smještaj bolesnika tada se primjenjuju normativi predviđeni za bolnicu.

Članak 6.

Hitna medicinska pomoć na javnim cestama organizirana je neprekldno kroz 24 sata.

Članak 7.

Ovisno o obujmu i potrebi posla organizira se rad ekipa hitne medicinske pomoći po smjenama i po turnusima u skladu s odlukom ministra zdravstva o rasporedu radnog vremena.

Članak 8.

Ekipe hitne medicinske pomoći na javnim cestama moraju biti sastavljene od liječnika. medicinskog tehničara, odnosno medicinske sestre i vozača

Članak 9.

Hitna medicinska pomoć mora imati dobro organiziranu dispečersku službu ili odjel za prijem poziva i distribuciju radnih zadataka preko sustava dojave. Rad u dispečerskoj službi se organizira po istom principu kao i kod dežurnih ekipa

Članak 10.

Za smještaj sanitetskih vozila moraju postojati garaže, odnosno odgovarajuće nadstrešnice, što je posebno označeno saobraćajnim znakovima.

Članak 11.

Stanica i jedinica za pružanje hitne medicinske pomoći na javnim cestama radi racionalnosti pružanja hitne medicinske pomoći može imati posebno dislocirane ekipe za pružanje hitne medicinske pomoći koje se sastoje od medicinskih sestara ili medicinskih tehničara i vozača.

U slučaju nesreće, navedene osobe u što kraćem vremenu izlaze na mjesto udesa i pružaju medicinsku pomoć. obavještavaju dežurnu stanicu i jedinicu hitne medicinske pomoći, pripremaju unesrećenog za saobraćaj i daljnje medicinske intervencije.

Članak 12.

Hitnu medicinsku pomoć dužna je pružiti ona stanica odnosno jedinica za pružanje hitne medicinske pomoći na čijem je području nastupila nezgoda.

Ukoliko je stanica odnosno jedinica iz prethodnog stava iz bilo kojeg razloga onemogućena intervenirati ili ako uslijed prirode nezgode nije u mogućnosti u cijelosti pružiti potrebnu medicinsku pomoć stanica ili jedinica dužna je zatražiti pomoć, odnosno sudjelovanje najbliže stanice ili jedinice hitne medicinske pomoći.

U posebno teškim nezgodama. u kojima ima veći broj povrijedenih osoba. stanica ili jedinica za hitnu medicinsku pomoć dužna je zatražiti i sudjelovanje okolnih stanica i jedinica hitne medicinske pomoći.

Članak 13.

Stanica odnosno jedinica hitne medicinske pomoći iza pružene medicinske intervencije najkraćim putem upućuje odnosno prevaža povrijeđene. odnosno oboljele osobe u najbližu organizaciju zdravstva. koja je u mogućnosti efikasno nastaviti daljnji medicinski tretman.

U naročito hitnim i teškim situacijama stanica odnosno jedinica za pružanje hitne medicinske pomoći može tražiti prijevoz povrijeđenih, odnosno oboljelih osoba i helikopterom, odnosno drugim prijevoznim sredstvom (avionom. brodom, gliserom i dr.).

Članak 14.

Sredstva za funkcioniranje, razvoj i unapređivanje hitne medicinske pomoći na javnim cestama planiraju se, osiguravaju i namjenski troše na temelju Programa razvoja i unapređivanja hitne medicinske pomoći na javnim cestama.

Program iz prethodnog stavka sastavni je dio plana i programa mjera zdravstvene zaštite koji donosi Ministarstvo zdravstva.

Članak 15.

Program razvoja i unapređivanja hitne medicinske pomoći na javnim cestama obuhvaća osobito:

- pravce razvoja hitne medicinske pomoči na javnim cestama

- visinu sredstava potrebnih za ostvarivanje planiranih ulaganja u razvoj i unapređivanje hitne medicinske pomoći,

- način osiguravanja sredstava.

- dinamiku i način upotrebe sredstava. .

- druga pitanja od značenja za razvoj i unapređenje hitne medicinske pomoći na javnim cestama.

Članak 16.

Radi efikasnosti pružanja hitne medicinske pomoći stanice hitne medicinske pomoći i jedinice hitne medicinske pomoći dužne su surađivati sa Ministarstvom zdravstva i Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja i zdravstva, s Ministarstvom obrane, Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom prometa i veza, civilnom zaštitom, vatrogasnim službama i organizacijama cestovnog prometa.

Članak 17.

Suradnja u pružanju hitne medicinske pomoći na javnim cestama mora biti zastupljena naročito na području obavještavanja korištenja sistema veza i materijalnih sredstava.

Suradnja u smislu člana 16. ovoga pravilnika odnosi se i na suradnju pri izradi planova i programa razvoja radi unapređivanja hitne medicinske pomoći na javnim cestama.

Članak l8.

Ministarstvo zdravstva vrši nadzor nad stručnim radom i funkcioniranjem hitne medicinske pomoći na javnim cestama.

Članak 19.

Radi praćenja stanja hitne medicinske pomoći na javnim cestama, te poduzimanja mjera za njezino unapređivanje, Ministarstvo zdravstva može osnovati stručnu komisiju sastavljenu od predstavnika iz članka 16. ovoga pravilnika.

Članak 20.

Stanice i jedinice za pružanje hitne medicinske pomoći dužne su do 31. srpnja 1991. godine svojim aktom urediti način i organizaciju pružanja hitne medicinske pomoći na javnim cestama. te uskladiti njezino funkcioniranje s odredbama ovoga pravilnika.

Članak 21.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana nakon objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-04/91-O1/25

Broj: 534-02-09/91-02

Zagreb. 6. lipnja 1991.

Ministar zdrsvstva

prof. dr. Andrija Hebrang, dr. sci., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.