Zakoni i propisi - Pravni savjeti 29 17.06.1991 Pročišćeni tekst Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja obuhvača Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

ZAKONODAVNO-PRAVNA KOMISIJA SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju člana 21. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja ("Narodne novine", br. 59/90), Zakonodavno-pravna komisija Sabora Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 27. svibnja 1991. godine, utvrdila je pročišćeni tekst Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja.

Pročišćeni tekst Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja obuhvača Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja ("Narodne novine, br. 54/74) te njegove izmjene i dopune objavljene u "Narodnim novinama", br. 47/89 i 59/90, u kojima je naznačeno vrijeme njihova stupanja na snagu.

Klasa: 213-02/90-01/07

Zagreb. 27. svibnja 1991.

Predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Sabora Republike Hrvatske

Vladimir Šeks, dipl. iur., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.


ZAKON

o nabavljanju, držanju i nošenju oružja (pročišćeni tekst)

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Oružje i municija mogu se nabavljati, držati i nositi samo prema odredbama ovoga zakona.

Odredbe ovoga zakona ne odnose se na vojne osobe, radnike organa unutarnjih poslova, radnike kazneno-popravnih ustanova, pripadnike teritorijalne obrane i civilne zaštite kad drže i nose oružje i municiju prema posebnim propisima.

Članak 2.

Oružjem prema ovom zakonu, smatra se

1. vatreno oružje;

2. zračno oružje;

3. rasprskavajuče i plinsko oružje;

4. hladno oružje.

Vatrenim oružjem smatraju se sve vrste pušaka, pištolja i revolvera, kao i sve vrste naprava koje pod pritiskom barutnih plinova izbacuju kroz cijev zrno, kuglu ili sačmu.

Zračnim oružjem smatraju se sve vrste pušaka, pištolja i druge naprave koje pod pritiskom zraka izbacuju zrno kroz cijev.

Rasprskavajučim i plinskim oružjem smatraju se sve vrste bombi i druge naprave koje sadrže rasprskavajuču ili plinsku materiju.

Hladnim oružjem smatraju se bokseri, bodeži, kame, mačevi, sablje, bajunete i drugi predmeti kojima je osnovna namjena vršenja napada.

Članak 3.

Municijom, prema ovom zakonu, podrazumijevaju se meci, patrone, čahure s upaljačem, upaljači, zrna. sačma i barut.

Članak 4.

Pojedini pojmovi upotrebljeni u ovom zakonu imaju ova označenja:

1. lovačko oružje su lovačke puške raznih kalibara s užlijebljenim ili neužlijebljenim cijevima,

2. sportsko oružje su vojničke puške, pištolji i revolveri velikog kalibra podešeni za sportske svrhe, malokalibarske puške i malokalibarski pištolji kalibra 5,6 mm sa ivičnim paljenjem i s užlijebljenim i neužlijebljenim cijevima, te zračne puške i zračni pištolji.

3. trofejno oružje su vatreno i hladno oružje koje se čuva za uspomenu iz ustanaka i oslobodilačkih ratova naših naroda i narodnosti.

Odredbe ovoga zakona o trofejnom oružju primjenjuju se i na vatreno i hladno oružje koje za njihovog vlasnika predstavljaju osobnu ili porodičnu uspomenu.

II. NABAVLIANJE, DRŽANJE I NOŠENJE ORUŽJA I MUNICIJE

Članak 5.

Vatreno i zračno oružje te municija za puške s užlijebljenim cijevima, pištolje i revolvere mogu se nabavljati samo na osnovi odobrenja organa uprave nadležnog za unutarnje poslove prema mjestu prebivališta odnosno sjedišta podnosioca zahtjeva (u nastavku teksta: nadležni organ).

Odobrenje za nabavljanje oružja iz stavka 1. ovoga članka važi za šest mjeseci od dana izdavanja, a za municiju 30 dana.

Osoba kojoj je izdano odobrenje za nabavu oružja, a oružje nije nabavila u roku od šest mjeseci od dana izdavanja odobrenja, dužna je vratiti odobrenje za nabavu oružja u roku osam dana organu koji je odobrenje izdao.

Obrazac odobrenja propisuje ministar unutarnjih poslova (u nastavku teksta: ministar).

Članak 6.

Zabranjeno je nabavljanje, držanje i nošenje vatrenog oružja s napravama za prigušivanje zvuka, naprava za prigušivanje zvuka i rasprskavajučeg, plinskog i hladnog oružja.

Zabranjeno je na javnim skupovima, priredbama, lokalima i na sličnim mjestima nositi predmete koji su podesni za nanošenje tjelesnih povreda. Kad se ovi predmeti nose na javnim skupovima, priredbama, lokalima i na sličnim mjestima smatraju se hladnim oružjem.

Članak 7.

Odobrenje za nabavljanje oružja neće se izdati:

1. maloljetnoj osobi,

2. osobi koja je duševno oboljela ili zaostala u duševnom razvoju.

3. osobi koja je osuđena za kazneno djelo ili kažnjena za prekršaj koji je čine nepodesnom za držanje i nošenje oružja, te osobi protiv koje se vodi postupak za takvo kazneno djelo ili prekršaj.

Nadležni organ može odbiti zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavljanje vatrenog oružja ako smatra da nema opravdanih razloga da podnosilac zahtjeva drži takvo oružje ili ako svojim postupcima ukazuje na mogućnost za zloupotrebe oružja.

Ako nadležni organ, prema stavku 2. ovoga članka, odbije zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja, u rješenju ne mora navesti razloge kojima se rukovodio pri donošenju takvog rješenja.

Članak 8.

Zračno oružje kalibra 4,5 mm sa početnom brzinom od 130 do 160 metara u sekundi mogu u sportske svrhe nabavljati i osobe koje su navršile·16 godina ako su članovi streljačkih organizacija.

Članak 9.

Nadležni organ može odbiti zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavljanje određene količine municije ako utvrdi da podnosilac zahtjeva nema opravdanih razloga da nabavi toliku količinu municije.

Članak 10.

Osoba kojoj je izdano odobrenje za nabavljanje oružja dužna je o nabavci obavijestiti nadležni organ u roku osam dana od dana nabavke oružja, radi registracije oružja i izdavanja oružnog lista.

Članak 11.

Za držanje i nošenje oružja osobama se izdaje oružni list. Oružni list izdaje nadležni organ.

Osoba kojoj je izdat oružni list za oružje s neužlijebljenim cijevima može nabavljati municiju za takvo oružje na osnovi oružnog lista.

Izdavanje oružnog lista ne može se odbiti osobi kojoj je izdano odobrenje za nabavljanje oružja osim u slučajevima predviđenim ovim zakonom.

Na isto oružje može se izdati oružni list najviše za tri osobe.

Oružni list izdaje se na neodređeno vrijeme Obrazac oružnog lista propisuje ministar.

Članak 12.

Oružni list neće se izdati osobi ako poslije izdavanja odobrenja za nabavljanje oružja nastupi neki od razloga propisanih u stavku 1. točke 2. i 3. ili stavku 2. članka 7. ovoga zakona.

Oružni list neće se izdati za oružje koje prije stavljanja u promet nije žigosano ili obilježeno prema Zakonu o ispitivanju i žigosanju odnosno obilježavanju ručnog vatrenog oružja i municije.

Nadležni organ odbit će zahtjev za izdavanje oružnog lista za oružje ako osoba koja ga je nabavila ne može dokazati njegovo porijeklo.

Članak 13.

Za držanje trofejnog oružja potrebno je odobrenje koje izdaje nadležni organ.

Zabranjeno je nositi i upotrebljavti trofejno oružje i za to oružje nabavljati, praviti i držati municiju.

Obrazac odobrenja za držanje trofejnog oružja propisuje ministar.

Članak 14.

Staro oružje (duge i kratke puške, sablje, mačevi i dr.) koje ima historijsku ili umjetničku vrijednost ili služi za umjetničke, sportske ili slične priredbe ili čini sastavni dio narodne nošnje naroda i narodnosti Jugoslav:je, a više se ne upotrebljava može se nabavljati i držati bez odobrenja.

Oružje koje čini sastavni dio narodne nošnje naroda i narodnosti Jugoslavije može se nositi bez oružnog lista.

Osoba koja se bavi sakupljanjem oružja iz stavka 1. ovoga članka mora imati za to posebno odobrenje nadležnog organa, a o sakupljenom oružju dužna je voditi posebnu evidenciju.

Nadležni organ može odbiti zahtjev za izdavanje odobrenja iz stavka 3. ovoga članka ako to nalažu interesi sigurnosti.

Zabranjeno je upotrebljavati staro oružje kao oružje i za to oružje nabavljati, praviti i držati municiju.

Članak 15.

Sportsko i zračno oružje može se upotrebljavati samo u sportskim dvoranama strelištima i na drugim mjestima odrećenim za vršenje vježbi gađanja.

Sportsko i lovačko oružje može se nositi u naseljenim mjestima samo u posebnim navlakama za to oružje.

Pištolji i revolveri ne smiju se nositi na javnim mjestima na način kojim se uznemirava građane.

Članak 16.

Vlasnik oružja dužan je brinuti se da mu oružje bude ispravno, da pažljivo s njim rukuje i da oružje i municija ne budu dostupni maloljetnoj osobi.

Vlasnik oružja ne smije oružje upotrebljavati na javnim mjestima ili mjestima na kojima se može ugroziti sigurnost ljudi.

Zabranjeno je drugoj osobi posudivati pištolje i revolvere.

Lovačko i sportsko oružje može se posuditi samo osobi koja ima oružni list za tu vrstu oružja.

Članak 17.

Odredbe ovoga zakona u pogledu nabavljanja, držanja i nošenja oružja i municije odnose se i na strance koji stalno žive u Jugoslaviji ili imaju odobrenje za boravak duže od godine dana.

Odobrenje za nabavljanje oružja može se izdati strancu, koji povremeno boravi u Jugoslaviji ili prolazi kroz Jugoslaviju ili koji je bio stalno nastanjen u Jugoslaviji pa napušta Jugoslaviju, radi iznošenja oružja preko državne granice.

Članak 18.

Državnim organima i organizacijama, poduzećima i drugim pravnim osobama (u nastavku teksta: organi i organizacije) nadležni organ može izdati odobrenje za nabavu i držanje oružja i municije samo radi zaštite njihove imovine.

Streljačkoj i lovačkoj organizaciji može se izdati odobrenje za nabavljanje i držanje lovačkog odnosno sportskog oružja i municije za to oružje samo u svrhu obavljanja njihove djelatnosti.

Članak 19.

Organi i organizacije koje drže oružje i municiju na osnovi članka 18. ovoga zakona, mogu povjeriti nošenje tog oružja i municije samo osobama koje su određene da neposredno vrše osiguravanje imovine, a izučene su u rukovanju oružjem i ispunjavaju uvjete za držanje i nošenje oružja utvrdene ovim zakonom.

Osobe iz stavka 1. ovoga članka mogu nositi oružje i municiju koje im je povjereno samo za vrijeme vršenja službe i ne smiju to oružje i municiju iznositi izvan objekta ili područja koje se osigurava ili čuva.

Izuzetno, čuvari usjeva i šuma, čuvari lova i ribolova i radnici organa i organizacija koje se profesionalno bave poslovima osiguranja imovine, a ne stanuju na području ili objektu koji čuvaju, mogu iznositi oružje i izvan tog područja ili objekta i nositi ga do svog mjesta stanovanja.

Članak 20.

Streljačke organizacije mogu davati na upotrebu oružje i municiju samo svojim članovima kad oni vrše vježbe gađanja na strelištu ili drugom terenu određenom za vršenje vježbi gađanja ili kada sudjeluju na takmičenjima u grupi ili pojedinačno.

Ako se magazin oružja streljačke organizacije ne nalazi na strelištu, članovi streljačke organizacije moraju imati potvrdu te organizacije za nošenje oružja do strelišta ili drugog terena određenog za vršenje vježbi gađanja. Ova potvrda vrijedi samo za dan kad se vrši vježba gadanja.

Ako se oružje i municija izdaje u svrhu takmičenja koje se održava izvan sjedišta streljačke organizacije potvrda za nošenje oružja može se izdati na više dana.

Članak 21.

Dijelovi oružja mogu se nabavljati na osnovi odobrenja nadležnog organa samo za onu vrstu oružja za koju je izdan oružni list.

III. ODUZIMANJE ORUŽJA I MUNICIJE

Članak 22.

Oružje i municija, oružni list i odobrenje za držanje trofejnog oružja oduzet će se ako nastupi neki od razloga iz stavka 1. točke 2. i 3. i stavka 2. članka 7. ovoga zakona.

U slučajevima iz stavka 1. točke 2. i 3. i stavka 2. članka 7. ovoga zakona oružje i municija, kao i oružni list, može se privremeno oduzeti i prije okončanja postupka.

Oružje, municija, oružni list i odobrenje za držanje trofejnog oružja mogu se oduzeti i u slučaju kad se vlasnik oružja ne pridržava odredaba članka 16. ovoga zakona.

Nadležni organ oduzet će odobrenje za nabavljanje oružja i oružje ako odbije zahtjev za izdavanje oružnog lista.

Članak 23.

Oružje i municiju oduzima nadležni organ.

Za oduzeto oružje i municiju izdaje se potvrda. Nadležni organ brižljivo mora čuvati oduzeto oružje i municiju do pravomoćnosti rješenja o oduzimanju oružja i municije.

Nakon pravomoćnosti rješenja o oduzimanju oružja i municije nadležni organ pozvat će vlasnika oružja da u roku dva mjeseca nađe kupca za oduzeto oružje i municiju.

Ako vlasnik kojem je oduzeto oružje i municija ne nađe kupca u roku predviđenom u stavku 4. ovoga članka, nadležni organ predat će oružje i municiju poduzeću ili radnji ovlaštenoj za promet oružjem da ga ona proda. Vlasniku oružja i municije pripada naknada za prodano oružje i municiju u visini koja je ugovorena između vlasnika i ovlaštenog poduzeća odnosno radnje.

Članak 24.

Ako poduzeće odnosno radnja iz članka 23. stavka 5. ovoga zakona ne proda oružje i municiju u ugovorenom roku, dostavit će oružje i municiju nadležnom organu.

Oružje i municija iz stavka 1. ovoga članka komisijski će se uništiti ili predati općinskom organu uprave nadležnom za poslove narodne obrane.

Za oružje i municiju iz stavka 2. ovoga članka vlasniku ne pripada naknada.

Članak 25.

Ako je oružje u tolikoj mjeri dotrajalo da se njegovom upotrebom može ugroziti sigurnost ljudi, a ne može se popraviti, vlasnik oružja dužan ga je predati nadležnom organu.

Ako vlasnik oružja ne postupi prema stavku 1. ovoga članka, a nadležni organ sazna za takvo oružje, zatražit će od vlasnika da oružje preda radi ocjene dotrajalosti. Dotrajalost oružja utvrduje posebna komisija koju imenuje nadležni organ.

Ako komisija utvrdi da je oružje dotrajalo, nadležni organ će donijeti rješenje o oduzimanju tog oružja.

Oružje iz stavka 1. i 2. ovoga članka komisijski će se uništiti.

Za uništeno oružje vlasniku ne pripada naknada.

IV. PROMET ORUŽJA I MUNICIJE

Članak 26.

Prometom oružja i municije mogu se baviti poduzeća i radnje koje prije upisa u sudski registar odnosno registar radnji za to dobiju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova.

Odobrenje za promet oružjem i municijom izdat će se poduzeću ako ispunjava prostorne i tehničke uvjete za siguran smještaj i čuvanje oružja i municije od požara, krađe ili drugih mogućnosti zloupotrebe.

Odobrenje za promet oružjem i municijom izdat će se i poduzeću u privatnom vlasništvu odnosno radnji koja ispunjava uvjete iz stavka 2. ovoga članka ako vlasnici takvog poduzeća ili radnje pravomoćnom sudskom presudom nisu osudeni za kazneno djelo koje očito ukazuje na njihovu nepodobnost ili na mogućnost zloupotrebe oružja.

Oružjem i municijom u prometu ne smiju rukovati osobe zaposlene u poduzećima ili radnjama koje su pravomoćnom presudom osuđene za kaznena djela koja ukazuju na mogućnost zloupotrebe rukovanja oružjem.

Poduzeća i radnje iz stavka 1. ovoga članka moraju obavijestiti nadležni organ u roku od osam dana od dana registracije da su registrirane za obavljanje poslova prometa oružjem i municijom.

Članak 27.

Poduzeća i radnje iz članka 26. ovoga zakona mogu prodavati oružje i municiju samo organima, organizacijama i građanima uz uvjete predviđene ovim zakonom.

Članak 28.

Poduzeća i radnje iz članka 26. ovoga zakona dužne su voditi evidenciju o nabavljenom i prodanom oružju i municiji.

Evidencija o prometu oružja i municije vodi se u knjigama evidencije po vrstama oružja i municije.

Članak 29.

Poduzeća i radnje koje se bave prometom oružja i municije, kao i organi i organizacije koje drže oružje i municiju na osnovi članka 18. ovoga zakona, moraju držati i čuvati oružje i municiju na određenom mjestu, tako da do njih ne mogu doči neovlaštene osobe.

Članak 30.

Ministar donosi propise o izdavanju odobrenja za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije, o prostornim i tehničkim uvjetima za siguran smještaj i čuvanje oružja i municije, o načinu utvrđivanja tih uvjeta i o vođenju evidencija o nabavljanju, držanju, prometu oružjem i municijom te o obrascima knjiga za vođenje ovih evidencija kao i isprava za nabavljanje, držanje i nošenje oružja.

V. POPRAVLJANJE I PREPRAVLlANJE ORUŽJA

Članak 31.

Popravljanjem i prepravljanjem oružja mogu se baviti poduzeća, radnje i druge pravne osobe koje su registrirane za popravljanje i prepravljanje oružja ili koje su registrirale popravljanje i prepravljanje oružja kao jednu od djelatnosti kojom se one bave.

Poduzeća i radnje iz stavka 1. ovoga članka dužne su obavijestiti nadležni organ u roku osam dana od dana registracije da su registrirane kao poduzeća odnosno radnje za popravljanje i prepravljanje oružja.

Članak 32.

Poduzeća, radnje i druge pravne osobe koje se bave popravljanjem i prepravljanjem oružja mogu primiti na popravljanje ili prepravljanje samo oružje za koje je izdan oružni list.

Članak 33.

Poduzeća, radnje i druge osobe koje se bave popravljanjem i prepravljanjem oružja moraju voditi evidenciju o popravljenom i prepravljenom oružju.

Ministar donosi propise o načinu vođenja evidencije popravljenog i prepravljenog oružja i o obrascima knjiga za vođenje te evidencije.

VI. NADZOR

Članak 34.

Nadležni organ vrši neposredan nadzor nad nabavljanjem, držanjem i nošenjem oružja i municije, nad prometom, popravljanjem i prepravljanjem, smještajem i čuvanjem oružja i municije kod organa i organizacija kao i kod poduzeća i radnji, koje se bave prometom ili popravljanjem i prepravljanjem oružja i municije te kod streljačkih i lovačkih organizacija.

Nadležni organ vrši nadzor i nad smještajem, čuvanjem i korištenjem oružja i municije organa i organizacija koje drže oružje radi osiguranja društvene imovine.

Nadležni organ vrši nadzor nad vođenjem propisanih evidencija o prometu oružja.

Članak 35.

Nadležni organ vrši nadzor da li organi, organizacije i osobe drže oružje za koje im je izdan oružni list.

Organi, organizacije i osobe nad kojima se vrši nadzor na zahtjev ovlaštene osobe, moraju pokazati odobrenje za držanje oružja odnosno oružni list.

Članak 36.

Ako osoba kojoj je izdan oružni list odnosno odobrenje za držanje trofejnog oružja promijeni prebivalište a organi i organizacije kojima je izdano odobrenje za držanje oružja kao i poduzeća i radnje koje se bave prometom ili popravljanjem i prepravljanjem oružja promijene svoje sjedište, dužni su to prijaviti nadležnom organu u roku od 30 dana od dana promjene prebivališta odnosno sjedišta radi upisa u službene evidencije.

Kada vlasnik oružja umre, odnosno organ ili organizacija prestane s radom ili uslijed statusnih promjena prestane postojati kao pravna osoba, nasljednik vlasnika oružja odnosno ovlašteni zastupnik organa ili organizacije dužan je o tome obavijestiti nadležni organ u roku od 30 dana.

VII. KAZNENE ODREDBE

Članak 37.

Novčanom kaznom do 50 dinara kaznit će se za prekršaj :

1. tko bez odobrenja nadležnog organa nabavi oružje ili municiju, kad je za nabavljanje tog oružja i municije potrebno odobrenje (članak 5. i 17.);

2. tko ne vrati odobrenje za nabavu oružja u roku osam dana, nakon proteka roka od šest mjeseci u kojem nije nabavio oružje (članak 5. stavak 3.):

3. tko nabavi, drži ili nosi vatreno oružje s napravom za prigušivanje zvuka i napravu za prigušivanje zvuka (članak 6. stavak 1.);

4. tko na javnim skupovima, priredbama, u lokalima i na sličnim mjestima nosi predmete koji su podesni za nanošenje tjelesne povrede (članak 6. stavak 2.);

5. tko drži ili nosi oružje bez oružnog lista, kada je za držanje i nošenje tog oružja potreban oružni list (članak 11. stavak 1.);

6. tko ne obavijesti ili ne obavijesti u propisanom roku nadležni organ o izvršenoj nabavci oružja (članak l0.);

7. tko bez odobrenja nadležnog organa drži trofejno oružje, ili ga nosi ili upotrebljava, ili za to oružje nabavlja, pravi i drži municiju (članak 13.).

8. tko upotrebljava staro oružje kao oružje, ili nabavlja, pravi ili drži municiju za to oružje, ili se bez odobrenja bavi sakupljanjem starog oružja (članak 14. stavak 3. i 5.);

9. tko upotrebljava sportsko i zračno oružje na mjestima gdje nije dozvoljeno (članak 15. stavak 1.);

10. tko u naseljenim mjestima nosi sportsko i lovačko oružje bez posebne navlake (članak 15. stavak 2.);

11. tko na javnim mjestima nosi pištolje i revolvere na način kojim se uznemirava građane (članak 15. stavak 3.);

12. tko postupi protivno odredbi članka 16. ovoga zakona;

13. tko nosi oružje i municiju koji su mu povjereni u vrijeme kad ne vrši službu (članak 19. stavak 2.);

14. član streljačke organizacije koji nosi oružje izvan strelišta ili drugog terena odrećenog za vršenje vježbi gadanja bez potvrde streljačke organizacije (članak 20. stavak z.);

15. tko na zahtjev ovlaštene osobe ne pohaže oružni list (članak 35.);

1B. tko u propisanom roku ne prijavi promjenu prebivališta radi evidentiranja oružja (članak 3B.).

Za prekršaj iz stavka 1. točke 1. do 8. ovoga članka osim predviđene novčane kazne izreči će se i zaštitna mjera oduzimanja oružja i municije.

Članak 38.

Novčanom kaznom do 30 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana kaznit će se za prekršaj:

1. tko nabavi, drži ili nosi rasprskavajuče, plinsko ili hladno oružje (članak 6. stavak 1.);

2. tko drugome posudi pištolj ili revolver ili tko posudi lovačko i sportsko oružje osobi koja nema oružni list (članak 16. stavak 3. i 4.).

Za prekršaj iz stavka 1. točke 1. i 2. ovoga članka može se izreči, osim predviđene novčane kazne ili kazne zatvora, zaštitna mjera oduzimanja oružja i municije.

Članak 39.

Novčanom kaznom do 200 dinara kaznit će se za prekršaj :

1. organ ili organizacija koja nabavi ili drži oružje ili municiju bez odobrenja nadležnog organa (članak 18. stavak 1.);

2. organ i organizacija iz članka 18. stavka 1. ovoga zakona koja povjeri nošenje oružja i municije osobi koja nije odrećena da neposredno vrši osiguravanje imovine (članak 19. stavak 1.);

3. streljačka organizacija koja dade na upotrebu oružje i municiju osobi koja nije njen član, ili dade oružje i municiju svom članu suprotno odredbama članka 20. stavka 1. ovoga zakona;

4. poduzeće i radnja koja se bavi prometom oružja i municije ako u određenom roku ne obavijesti nadležni organ da je registrirana za obavljanje poslova prometa oružjem i municijom (članak 26. stavak 2.);

5. poduzeće i radnja koja se bavi prometom oružja i municije ako proda oružje i municiju protivno odredbama članka 27. ovoga zakona;

6. poduzeće i radnja koja se bavi prometom oružja i municije ako ne vodi evidenciju o nabavljenom i prodatom oružju i municiji, ili je ne vodi uredno, ili je ne vodi u knjigama evidencije po vrstama oružja i municije (članak 28.);

7. organ ili organizacija koja ne drži ili ne čuva oružje i municiju na propisan način (članak 29.);

8. poduzeće ili radnja koja se bavi popravljanjem ili prepravljanjem oružja, ako u zakonu određenom roku ne obavijesti nadležni organ da je registrirana za popravljanje i prepravljanje oružja (članak 31. stavak 2.);

9. poduzeće ili radnja ako primi na popravljanje ili prepravljanje oružje za koje nije izdat oružni list ili odobrenje za držanje oružja (članak 32.);

10. poduzeće ili radnja koja se bavi popravljanjem ili prepravljanjem oružja, ako ne vodi evidenciju o popravljenom i prepravljenom oružju, ili je ne vodi uredno, ili je ne vodi u propisanim knjigama (članak 33.).

Za prekršaje iz stavka 1. točke 2, 3, 5, 7, 9. i 10. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom do 20 dinara i odgovorna osoba u poduzeću ili drugoj organizaciji ili radnji.

Za prekršaje iz stavka 1. točke 1. i 4 ovoga članka može se izreči, osim predvidene novčane kazne, zaštitna mjera oduzimanja oružja i municije.

Za prekršaje iz stavka 1. točke 5. 6, 9. i 10. ovoga članka može se izreči zaštitna mjera oduzimanja odobrenja za promet oružja i municije odnosno odobrenja za popravljanje i prepravljanje oružja, za vrijeme do pet godina.

Članak 40.

Zaštitna mjera oduzimanja oružja može se izreči samostalno i bez izricanja kazni za prekršaje iz članka 37. stavka 1. točke 1. do 7, i točke 12, članka 38. stavka 1. točke 1. i 2, članka 39. stavka 1. točke 1. i 4. ovoga zakona

VIII. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 41.

Osobi koja u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja ("Narodne novine", br. 59/90) prijavi nadležnom organu da posjeduje oružje bez oružnog lista nadležni organ može izdati oružni list za takvo oružje bez utvrdivanja porijekla oružja, osim ako je oružje stečeno izvršenjem kaznenog djela.

Protiv osobe iz stavka 1. ovoga članka neće se voditi prekršajni postupak.

Ovlašćuje se ministar da donese uputstvo za provodenje odredbe stavka 1. ovoga članka.

Članak 42.

Ministar je dužan donijeti propise iz članka 30. i 41. ovoga zakona u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja ("Narodne novine", br. 59/9o).