Zakoni i propisi - Pravni savjeti 25 01.06.1991 Pravilnik o Arbitraži za odlučivanje u sporovima iz Općeg kolektivnog ugovora
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VIJEĆE SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA HRVATSKE I PRIVREDNA KOMORA HRVATSKE

Na osnovi člana 67. Općeg kolektivnog ugovora ("Narodne novine", br. 35/90) Vijeće Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Privredna komora Hrvatske, donijeli su suglasno dana 22. travnja 1991. godine ovaj

PRAVILNIK

o Arbitraži za odlučivanje u sporovima iz Općeg kolektivnog ugovora

I. OPČE ODREDBE

Članak 1.

Arbitraža se osniva za odlučivanje u sporovima, koji bi mogli nastati medu strankama potpisnicima Općeg kolektivnog ugovora, u primjeni toga ugovora. Arbitraža utvrduje i slučajeve kršenja odredaba Općeg kolektivnog ugovora i odlučuje u tim slučajevima. Postupak za utvrđivanje kršenja odredaba Općeg kolektivnog ugovora mogu pokrenuti potpisnice toga ugovora, radnik, organizacija odnosno poslodavac i inspekcija. Radnik pokreće postupak putem sindikata.

Članak 2.

Arbitraža odlučuje u vijeću sastavljenom od tri člana, koje sporazumno biraju stranke u sporu s liste arbitara. Listu arbitara s koje se biraju predsjednik i članovi pojedinog vijeća, suglasno utvrđuju Vijeće saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Privredna komora Hrvatske, na način da svaki imenuje deset arbitara za razdoblje od četiri godine.

Članak 3.

Za svaki slučaj spora ili kršenja odredaba iz Općeg kolektivnog ugovora, svaka stranka imenuje jednog člana arbitražnog vijeća, a članovi arbitražnog vijeća biraju arbitra predsjednika vijeća. Ako imenovani arbitri ne izaberu arbitra predsjednika vijeća, njega će imenovati predsjednik Arbitraže. Prilikom imenovanja arbitara stranke imenuju i njihove zamjenike.

Članak 4.

Arbitraža ima predsjednika i tajnika, koji se imenuju na način na koji se utvrđuje lista arbitara, a za razdoblje od četiri godine.

Članak 5.

Predsjednik Arbitraže vodi opći nadzor nad radom Arbitraže, predstavlja i zastupa Arbitražu, sudjeluje u odlučivanju o nadležnosti Arbitraže, podnosi izvještaje o radu Arbitraže, te obavlja i druge poslove određene ovim pravilnikom.

Članak 6.

Tajnik Arbitraže poduzima radnje radi konstituiranja arbitražnih vijeća i pripremanja raspravljanja u određenoj stvari, brine se za pravilno izvršavanje zaključaka i odluka Arbitraže i obavlja druge poslove određene ovim pravilnikom.

Članak 7.

Administrativne poslove Arbitraže obavljaju radnici stručne službe Privredne komore Hrvatske i Vijeća Saveza samostalnih sindikata Hrvatske

II. NADLEŽNOST ARBlTRAŽE

Članak 8.

Arbitraža je nadležna za odlučivanje u sporovima između stranki potpisnica Općeg kolektivnog ugovora, kao i u slučajevima kršenja odredaba Općeg kolektivnog ugovora koje se odnose na prava i obveze subjekata potpisnica toga kolektivnog ugovora (kolektivni radni odnos). Arbitraža pazi na svoju nadležnost po službenoj dužnosti u toku cijelog postupka.

Članak 9.

Tuženik može osporiti nadležnost Arbitraže sve do zaključenja raspravljanja o glavnoj stvari.

Članak 10.

Arbitražni postupak je nezavisan od postupka mirenja koji je propisan Općim kolektivnim ugovorom.

Članak 11.

Pokretanje parnice pred redovnim sudom u istoj pravnoj stvari nije razlog za obustavljanje arbitražnog postupka. Ako Arbitraža nađe da postoje važni razlozi, može u slučaju pokretanja parnice iz stava 1. ovoga člana odrediti da se arbitražni postupak prekine dok se ne okonča parnični postupak. Svoj zaključak o prekidu postupka Arbitraža može opozvati.

III. POKRETANJE ARBITRAŽNOG POSTUPKA

Članak 12.

Arbitražni postupak pokreće se podnošenjem tužbe tajniku Arbitraže. U tužbi se navode sljedeći podaci:

- naziv stranaka,

- zahtjev u pogledu glavne stvari,

- činjenice i dokazi na kojima se zasniva tužba,

- izjava o imenovanju arbitra i njegovog zamjenika. Tužbi se prilaže dokaz o uplati iznosa za podmirenje troškova arbitražnog postupka.

Članak 13.

Tajnik Arbitraže dostavit će tuženiku tužbu s prilozima i pozvati ga da podnese pismeni odgovor na tužbu u roku od petnaest dana od dostavljanja tužbe. Tuženik je dužan u odgovoru na tužbu navesti izjavu o imenovanju arbitra i njegovog zamjenika. Ako tuženik u roku ne podnese pismeni odgovor na tužbu i ne imenuje arbitra, arbitražni postupak će se nastaviti na način da će umjesto tuženika arbitra imenovati predsjednik Arbitraže.

Članak 14.

Tužba odgovor na tužbu, prilozi i ostali podnesci podnose se u dovoljnom broju primjeraka za sve stranke i za sve arbitre.

IV. ARBITRAŽNI POSTUPAK

Članak 15.

Arbitražni postupak vodi se po odredbama ovoga pravilnika, a ako u ovom pravilniku nema posebnih odredbi, postupak će utvrditi arbitri primjenjujujući odredbe Zakona o parničnom postupku ako to odgovara prirodi postupka pred Arbitražom.

Članak l6.

Ročišta se održavaju u prostorijama koje odrede arbitri u suglasnosti s tajnikom Arbitraže.

Članak 17.

Stranke u postupku mogu slobodno imenovati svoje punomoćnike i savjetnike.

Članak l8.

Kad nakon primitka odgovora na tužbu arbitražno vijeće utvrdi da među strankama nije sporno činjenićno stanje i da ne postoje druge smetnje za donošenje odluke, može bez održavanja ročišta za glavnu raspravu donijeti odluku o sporu ako se stranke s tim suglase.

Članak 19.

U toku postupka arbitri će postavljanjem pitanja podsticati stranke da iznesu sve odlučne činjenice, dopune, preinače i isprave svoje zahtjeve, stavove i prijedloge za izvođenje dokazivanja.

Članak 20.

Stranke mogu pred Arbitražom zaključiti nagodbu i mogu tražiti da arbitri donesu odluku o sporu na temelju njihove nagodbe. Nagodba zaključena pred Arbitražom ima snagu dopune Općeg kolektivnog ugovora.

Članak 21.

O pitanjima procesne naravi arbitri odlučuju zaključkom. O tužbenom zahtjevu arbitri odlučuju odlukom.

Članak 22.

Zaključci i odluke Arbitraže ne mogu se pobijati redovnim pravnim lijekom ni pred redovnim sudom. Odluka Arbitraže o tužbenom zahtjevu ima prema strankama snagu pravomoćne presude redovnog suda.

V. TROŠKOVl ARBITRAŽNOG POSTUPKA

Članak 23.

Prilikom podnošenja tužbe tužitelj je dužan uplatiti u korist Arbitraže iznos utvrden tarifom koju suglasno utvrđuju Privredna komora Hrvatske i Vijeće Saveza samostalnih sindikata Hrvatske a za troškove arbitražnog postupka. Stranke su dužne posebno naknaditi troškove arbitražnog postupka prouzrokovane izvođenjem dokazivanja, održavanjem ročišta izvan Zagreba i dolaskom i boravkom arbitara koji nemaju prebivalište u Zagrebu. Ako predujam za podmirenje troškova arbitra koji nema prebivalište u Zagrebu ne bude uplaćen osam dana prije ročišta, smatrat će se da stranka nije imenovala arbitra. Iznosi naknada i nagrada arbitrima utvrđuju se tarifom iz stava 1. ovoga člana.

Članak 24.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana nakon objave u "Narodnim novinama". Predsjednik Vijeća Saveza samostalnih Predsjednik sindikata Hrvatske Privredne komore Hrvatske

Dragutin Lesar, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

Ivica Gaži, dipl. ing., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.