Zakoni i propisi - Pravni savjeti 16 06.04.1991 Odluka o posebnim naknadama za korištenje naftne luke i naftovoda
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 2. točke 3. Zakona o ovlaštenjima Vlada Republike Hrvatske da propisuje privremene mjere za zaštitu gospodarskih interesa Republike ("Narodne novine", broj 52/90), Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 12. ožujka 1991. donijela je

ODLUKU

o posebnim naknadama za korištenje naftne luke i naftovoda

I.

Ovom odlukom na teritoriju Republike Hrvatske uvodi se obveza plaćanja posebnih naknada i to:

a) za korištenje naftne luke,

b) za korištenje sustava naftovoda.

Korištenjem naftne luke, u smislu ove odluke, razumijeva se korištenje luke i terminala Omišalj od strane brodova koji dovoze naftu. Korištenjem sustava naftovoda, u smislu ove odluke razumijeva se skladištenje nafte i derivata nafte u odgovarajućim spremnicima te prijevoz naftovodom. Naknade iz stavka 1. ove točke su prihod Proračuna Republike Hrvatske.

II.

Posebnu naknadu za korištenje naftne luke plaća vlasnik nafte namijenjene preradi u rafinerijama na području SFRJ prije početka iskrcaja nafte u dinarskoj protuvrijednosti iznosa 0,35 USD po toni nafte.

III.

Posebnu naknadu za korištenje sustava naftovoda plaća vlasnik nafte namijenjene preradi u rafinerijama na području SFRJ prije zaprimanja u skladište odnosno prije početka prijevoza naftovodom u dinarskoj protuvrijednosti iznosa 4 USD po toni nafte.

IV.

Iznos naknada iz točke II. i III. ove odluke obračunava se po srednjem tečaju USD na dan plaćanja i uplaćuje se na račun Proračuna Republike Hrvatske.

V.

Obveznici plaćanja naknada iz točke II. i III. ove odluke mogu biti oslobođeni obveze plaćanja ovih naknada aktom ministra trgovine.

VI.

Poduzeće "Jugoslavenski naftovod" ne može započeti iskrcaj, skladištenje ili prijevoz nafte bez predočenja dokumenata o plaćenim naknadama iz točke I. ove odluke ili akta ministra iz točke V. ove odluke.

VII.

Novčanom kaznom od 300.000 do 450.000 dinara kaznit će se za privredni prijestup poduzeće "Jugoslavenski naftovod", ako postupi protivno odredbi točke VI. ove odluke. Za radnje iz stavka 1. ove točke kaznit će se i odgovorna osoba novčanom kaznom od 15.000 do 25.000 dinara.

VIII.

Ova odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 306-01/91-01/07

Urbroj: 5030105-91-4

Zagreb, 8. travnja 1991.

Predsjednik

Josip Manolić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.