Zakoni i propisi - Pravni savjeti 16 06.04.1991 Pravilnik o postupku za ostvarivanje prava na korištenje povlastica slijepih osoba, osoba oboljelih od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti, osoba oboljelih od multiple skleroze i njihovih pratilaca u unutrašnjem putničkom prometu i načinu obračunavanja naknada za iskorištene povlastice
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na osnovi člana 8. Zakona o povlasticama slijepih osoba, osoba oboljelihod distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti, osoba oboljelihod multiple skleroze i njihovih pratilaca u unutrašnjem putničkom prometu("Narodne novine", br. 9/79, 33/86 i 59/90), u sporazumu s ministromprometa i veza, ministar financija donosi

PRAVILNIK

o postupku za ostvarivanje prava na korištenje povlasticaslijepih osoba, osoba oboljelih od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnihbolesti, osoba oboljelih od multiple skleroze i njihovih pratilaca u unutrašnjemputničkom prometu i načinu obračunavanja naknada za iskorištene povlastice

Članak 1.

Ovim pravilnikom propisuje se postupak za ostvarivanje prava na korištenjepovlastica propisanih Zakonom o povlasticama slijepih osoba, osoba oboljelihod distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti, osoba oboljelihod multiple skleroze i njihovih pratilaca u unutrašnjem putničkom prometu("Narodne novine", br. 9/79, 33/69 i 59/90) te način obračunavanjanaknada za iskorištene povlastice iz sredstava republičkog proračuna.

Članak 2.

Slijepe osobe, osobe oboljele od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnihbolesti, osobe oboljele od multiple skleroze i njihovi pratioci ostvarujupravo na povlasticu i besplatan prijevoz na osnovi knjižice za povlaštenii besplatni prijevoz koju nadležna društvena organizacija slijepih osoba,osoba oboljelih od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolestii osoba oboljelih od multiple skleroze (u daljem tekstu: organizacija)izdaje osobama što žive na njezinu području, i to na osnovi liječničkognalaza zdravstvene organizacije koju odredi organizacija.

Knjižica iz stavka 1. ovoga članka sadrži i objavu za besplatan i naavionu povlašten prijevoz pratioca osoba iz stavka 1. ovoga članka. Objavaje sastavni dio knjižice.

Kada pratilac slijepe osobe, osobe oboljele od distrofije i srodnihmišićnih i neuromišićnih bolesti te osobe oboljele od multiple sklerozeputuje po slijepu osobu, osobu oboljelu od distrofije i srodnih mišićnihi neuromišićnih bolesti, osobu oboljelu od multiple skleroze ili se vraćanakon pratnje slijepe osobe, osobe oboljele od distrofije i srodnih mišićnihi neuromišićnih bolesti i osobe oboljele od multiple skleroze, organizacijamu izdaje posebnu objavu, o čemu vodi poseban registar.

Knjižicu i posebnu objavu mora ovjeriti ovlaštena osoba organizacijeu mjestu gdje slijepa osoba, osoba oboljela od distrofije i srodnih mišićnihi neuromišićnih bolesti, osoba oboljela od multiple skleroze i njen pratilacimaju prebivalište s naznakom "Republika Hrvatska br. 7".

Članak 3.

Knjižicu za povlašteni prijevoz slijepe osobe, osobe oboljele od distrofijei srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti te osobe oboljele od multipleskleroze mogu koristiti samo u godini za koju je ovjerena.

Prilikom ovjere knjižice ovlaštena osoba organizacije mora na odgovarajućustranicu čitko upisati i godinu i svih šest putovanja (u odlasku i povratku)za slijepu osobu, osobu oboljelu od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnihbolesti, osobu oboljelu od multiple skleroze te njezina pratioca.

O izdanim i ovjerenim knjižicama za povlašteni prijevoz slijepih osoba,osoba oboljelih od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti,osoba oboljelih od multiple skleroze organizacija vodi registar.

Članak 4.

Posebna objava za pratioca slijepe osobe, osobe oboljele od distrofijei srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti te osobe oboljele od multiplesklerozemože se koristiti samo u jednom pravcu (u odlasku ili povratkuutvrđene relacije) kao i objava koja je sastavni dio knjižice.

Članak 5.

Ako slijepa osoba, osoba oboljela od distrofije i srodnih mišićnih ineuromišićnih bolesti te osoba oboljela od multiple skleroze izgubi knjižicu,organizacija joj mora izdati novu knjižicu za povlašteni prijevoz na osnovidokaza da je izgubljena knjižica proglašena nevažećom.

Nova knjižica važi do 1. siječnja naredne godine.

Nova knjižica za povlašteni prijevoz izdaje se i u slučaju ako je ranijeizdana knjižica dotrajala ili postala neupotrebljiva. Prilikom zamjeneknjižice, organizacija zadržava ranije izdanu knjižicu, a ovlaštena osobaorganizacije u novoj knjižici poništava iskorištene vožnje na osnovi knjižicekoja se zamjenjuje.

Članak 6.

Prije kupnje vozne karte, u knjižicu za povlašteni prijevoz treba tintomili kemijskom olovkom na odgovarajućim stranicama upisati relaciju putovanjau odlasku i povratku te prezime i ime pratioca.

Prilikom kupnje vozne karte za povlašteni prijevoz za sebe i svog pratioca,slijepa osoba, osoba oboljela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnihbolesti te osoba oboljela od multiple skleroze treba da uredno popunjenuknjižicu preda putničkoj blagajni odgovarajuće grane prometa, koja će slijepojosobi, osobi oboljeloj od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnihbolesti, osobi oboljeloj od multiple skleroze i njezinu pratiocu izdatiprijevoznu kartu za utvrđenu relaciju ili dio relacije, što mora potvrditina odgovarajućoj stranici knjižice.

Besplatna i povlaštena vozna karta za pratioca slijepe osobe, osobeoboljele od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti, osobeoboljele od multiple skleroze izdaje se samo na zahtjev slijepe osobe,osobe oboljele od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolestite osobe oboljele od multiple skleroze ako je na odgovarajućem mjestu uknjižici unijeto njegovo ime i prezime.

Kada putnička blagajna odgovarajuće grane prometa izda voznu kartu pratiocuslijepe osobe, osobi oboljeloj od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnihbolesti te osobi oboljeloj od multiple skleroze, obavezno to mora i potvrditisvojim žigom u objavi pratioca slijepe osobe, osobe oboljele od distrofijei srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti te osobe oboljele od multipleskleroze, koja se nalazi u knjižici.

Članak 7.

Posebna objava za pratioca slijepe osobe, osobe oboljele od distrofijei srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti te osobe oboljele od multipleskleroze važi 15 dana od dana izdavanja.

Prije izdavanja besplatne i povlaštene vozne karte na osnovi objaveiz stavka 1. ovoga članka, korisnik podnosi tu objavu odgovarajućoj putničkojblagajni, koja mu izdaje voznu kartu, potvrđuje svojim žigom na stanovitommjestu u objavi i vraća objavu korisniku na dalju uporabu.

Članak 8.

Naknadu za iskorištene povlastice ostvaruju organizacije što obavljajujavni željeznički, cestovni, pomorski, riječni i zračni prijevoz putnika(u daljem tekstu: prijevoznik) i samostalni privrednik koji obavlja javniprijevoz putnika u cestovnom, pomorskom i riječnom prometu (u daljem tekstu:samostalni prijevoznik) koji ima sjedište na području Republike Hrvatskei to kada podnese zahtjev za naknadu Službi društvenog knjigovodstva uRepublici Hrvatskoj kod koje ima žiro-raćun (u daljem tekstu: Služba),a prijevoznik koji ima sjedište na području druge republike ili autonomnepokrajine kada podnese zahtjev za naknadu Službi, Sjedište 30102 u Zagrebu,Smičiklasova broj 117.

Služba kod koje prijevoznik ima žiro-račun kontrolira ispravnost podnesenogzahtjeva za naknadu te nakon toga zadržava dokumentaciju, a nalog za isplatudostavlja Službi, Sjedište 30102, Zagreb, Smičiklasova broj 17.

Zahtjev za naknadu podnosi se nakon isteka mjeseca u kojem je obavljenprijevoz, a najkasnije do 30-og u mjesecu za protekli mjesec.

Izuzetno od stavka 3. ovoga članka, u grani željezničkog prometa zahtjevza isplatu naknade za iskorištene povlastice podnosi se nakon isteka tromjesečjau kojem je obavljen prijevoz, a najkasnije u roku 60 dana od isteka tromjesečjau kojem je obavljen prijevoz.

Članak 9.

Uz zahtjev za naknadu u željezničkoj grani prometa prijevoznik prilažeobračun (Obrazac broj 1) ali ne prilaže vozne karte.

U ostalim granama prometa uz zahtjev za naknadu prijevoznik prilažeobračun (Obrazac broj 2) i vozne karte.

Vozna karta sadrži: naziv prijevoznika, broj karte, broj knjižice, brojobjave i naziv organizacije koja je izdala knjižicu i objavu, na osnovikoje je priznata povlastica, ime i prezime slijepe osobe, osobe oboljeleod distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti, osobe oboljeleod multiple skleroze i njezina pratioca, početnu i završnu stanicu vožnje(relaciju), podatke o redovnoj voznoj cijeni prijevoza jedne vozne karte,koliko je naplaćeno od korisnika i iznos za naknadu (regres), dan izdanekarte, potpis ovlaštene osobe i pečat.

Članak 10.

Naknade iz članka 8. i 9. ovog pravilnika isplaćuju se na teret računabroj 30102-637-103343 - Ministarstvo financija - Naknade za povlasticeu unutrašnjem putničkom prometu za učenike, studente, djecu, mladež slijepeosobe, osobe oboljele od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnihbolesti te osobe oboljele od multiple skleroze i njihove pratioce.

Naknade se mogu isplaćivati ako su u skladu s odredbama Zakona i ovogapravilnika.

Članak 11.

Obrasci broj 1 i 2 koji su tiskani uz ovaj pravilnik čine njegov sastavnidio.

Članak 12.

Stupanjem na snagu ovoga pravilnika prestaje važiti Pravilnik o postupkuza ostvarivanje prava na korištenje povlastica slijepih osoba, osoba oboljelihod distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti i njihovih pratilacau unutrašnjem putničkom prometu ("Narodne novine", br. 25/87).

Članak 13.

Ovaj pravilnik stupa na snagu slijedećega dana nakon objave u "Narodninnovinama".

Klasa: 011-01/91-01/01

Urbroj: 513-05/91-1

Zagreb, 7. ožujka 1991

Ministar financija

prof. dr. Marijan Hanžeković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranica za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave za Vaše web stranice.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice po povoljnim cijenama.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     



Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina


IZRADA WEB STRANICA

Naručite izradu modernih web stranica. U svega nekoliko minuta, kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, implementacija plaćanja karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing...

>> Link na ponudu za izradu web stranica >>