Zakoni i propisi - Pravni savjeti 15 30.03.1991 Odluka o visini naknade za korištenje voda
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 134. Zakona o vodama ("Narodne novine", broj 53/90 i 8/91) Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 29. ožujka 1991. godine donijela je

ODLUKU

o visini naknade za korištenje voda

I.

Ovom se odlukom određuje visina naknade za korištenje voda (u daljem tekstu: naknada) koju plaćaju pravne i fizičke osobe (u daljem tekstu: obveznici) za korištenje vode kao prirodnog bogatstva iz vodotoka, mora, jezera, akumulacija; podzemnih voda i drugih prirodnih izvorišta za piće, pogonske, tehnološke i druge namjene.

II.

Visina naknada određuje se ovisno o: - vrsti vode na mjestu njenog zahvaćanja, - načinu zahvaćanja odnosno isporuke vode (javni vodovodi, vlastiti uređaji za crpljenje vode, hidroelektrane i dr.), - namjeni za koje se voda koristi (za piće, tehnološke namjene, pogonske namjene i dr.), - ulaganjima potrebnim za korištenje vode.

III.

Obveznici plaćaju naknadu za količinu korištene vode u m3 i to: 1. obveznici iz članka 141. Zakona o vodama za ukupnu količinu vode isporučenu potrošačima, 2. ostali obveznici koji koriste vodu zahvaćenu vlastitim uređajem ili zahvatom, za ukupnu količinu korištene vode izmjerene na vodomjeru kod crpke ili kaptaže. Naknada za vodu korištenu za proizvodnju električne energije plaća se prema količini proizvedene električne energije (u Kwh).

IV.

Za obveznike iz točke III stavak 1. ove odluke visina naknade za I vrstu vode prema Uredbi o klasifikaciji voda iznosi 5 dinara za 1 m3 korištene vode. Naknada za korištenje voda drugih vrsta, mineralnih i termalnih voda određuje se na način da se iznos iz stavka 1. množi korekcijskim faktorom: 1. za vode I. vrste 1,00 2. za vode II. vrste 0,90 3. za vode III. vrste 0,70 4. za vode IV. vrste i more 0,40 5. za mineralne i termalne vode 2,00

V.

Iznimno od točke IV ove odluke naknada za 1 m3 korištene vode iznosi: 1. za vodu iz Vodoopskrbnog sustava Istre - Vodovod Butoniga - na području općina Buje, Buzet, Pazin, Poreč, Rovinj a) za potrošnju u domaćinstvu 10,50 dinara b) za ostale potrošače 14,70 dinara - na području općine Pula a) za potrošnju u domaćinstvu 9,30 dinara b) za ostale potrošače 12,30 dinara 2. za vodu iz vodoopskrbnih sustava grada Zagreba isporučenu potrošačima područja grada Zagreba 7,00 dinara 3. za vodu iz vodoopskrbnih sustava isporučenu potrošačima s područja općina Split, Solin, Kaštela i Trogir 5,75 dinara

VI.

Obveznici koji koriste vodu zahvaćenu vlastitim uređajem ili zahvatom (točka III. stavak 1. podtočka 2. ove odluke) plaćaju naknadu iz točke IV. ove odluke umanjenu za 50%.

VII.

Za korištenje vode za proizvodnju električne energije (točka III. stavak 2. ove odluke), visina naknade određuje se u iznosu od 2,5% od cijene Kwh na pragu hidroelektrana. Kao osnova za obračun naknade iz stava 1. ove točke koju plaća Javno poduzeće "Hrvatska elektroprivreda" uzima se jedinstvena cijena električne energije dobivena ponderiranjem planiranih količina električne energije u Kwh i cijena na pragu pojedinih hidroelektrana.

VIII.

Naknada se plaća na poseban račun Javnog vodoprivrednog poduzeća "Hrvatska vodoprivreda" (u daljem tekstu: "Hrvatska vodoprivreda"). "Hrvatska vodoprivreda" će do 50% iznosa naknade iz točke IV. ove odluke ostvarene na pojedinom slivnom području doznačiti na posebne račune javnih vodoprivrednih poduzeća za slivna područja za financiranje namjena utvrđenih planom slivnog područja u skladu s člankom 134. stavak 6. Zakona o vodama. Javnim vodoprivrednim poduzećima koja djeluju na području općina iz točke V. podtočka 1. i 3. ove odluke "Hrvatska vodoprivreda" će doznačiti iznos naknade ostvaren prema toj odredbi umanjen za odgovarajući iznos naknade obračunat prema točki IV. ove odluke. Ova sredstva koriste se za financiranje namjena utvrđenih planom vodoopskrbe slivnog područja u skladu s člankom 134. stavak 6. Zakona o vodama. Iznimno od stavka 2. i 3. ove točke 50% naknade iz točke IV. ove odluke i razlika između iznosa naknade ostvarene prema točki V. podtočka 2. i naknade iz točke IV. ove odluke ostvarene na slivnom području grada Zagreba doznačuje se fondu za vodoprivredu grada Zagreba.

IX.

Ova odluka stupa na snagu 1. travnja 1991. godine.

Klasa: 325-08/91-01/02

Urbroj: 5030116-91-2

Zagreb, 29. ožujka 1991.

Potpredsjednik

dr. Franjo Gregurić, v, r.