Zakoni i propisi - Pravni savjeti 15 30.03.1991. Odluka o osnovicama osiguranja koje se uzimaju za obračunavnje i plaćanje doprinosa i za određivanje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja za osobe koje se nakon završenog obrazovanja nalaze na obaveznom praktičnom radu ili na dobrovoljnoj praksi za godinu 1991.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

REPUBLIČKI FOND MIROVINSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA RADNIKAHRVATSKE

Na temelju članka 196. stavka 1. pod b) Zakona o mirovinskom i invalidskomosiguranju ("Narodne novine", broj 26/83, 5/86, 42/87, 34/89,57/89 i 40/90) i članka 6. točke 7. Statuta Republičkog fonda mirovinskogi invalidskog osiguranja radnika Hrvatske ("Narodne novine",broj 58/90) Upravni odbor Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranjaradnika Hrvatske na sjednici održanoj 19. ožujka 1991. godine donosi

ODLUKU

o osnovicama osiguranja koje se uzimaju za obračunavnjei plaćanje doprinosa i za određivanje prava iz mirovinskog i invalidskogosiguranja za osobe koje se nakon završenog obrazovanja nalaze na obaveznompraktičnom radu ili na dobrovoljnoj praksi za godinu 1991.

1. Osnovice osiguranja koje se uzimaju za obračunavanje i plaćanje doprinosai za određivanje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja za osobekoje se nakon završenog obrazovanja nalaze na obaveznom praktičnom raduili na dobrovoljnoj praksi (članak 14. stavak 1. točka 4. Zakona o mirovinskomi invalidskom osiguranju), za godinu 1991. određuju se ovisno o stupnjustručne spreme stečene nakon završenog obrazovanja te iznose:

1) 7.383,00 dinara za osobe koje imaju stručnu spremu sedmog ili osmogstupnja (visoka stručna sprema),

2) 5.695,00 dinara za osobe koje imaju stručnu spremu petog ili šestogstupnja (viša stručna sprema odnosno sprema visokokvalificiranog radnika),

3) 4.206,00 dinara za osobe koje imaju stručnu spremu trećeg i četvrtogstupnja (srednja stručna sprema odnosno sprema kvalificiranog radnika).

2. Doprinos za mirovinsko i invalidsko osiguranje osoba iz točke 1.ove odluke obračunava se i plaća prema Zakonom utvrđenoj stopi za obračunavanjei plaćanje doprinosa kada se osobni dohodak utvrđuje u neto svoti.

3. Danom stupnja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o osnovicamaosiguranja koje se uzimaju za obračunavanje i plaćanje doprinosa i za određivanjeprava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja za osobe koje se nakon završenogobrazovanja nalaze na obaveznom praktičnom radu ili na dobrovoljnoj praksiza godinu 1990. ("Narodne novine", broj 14/90).

4. Ova odluka stupa na snagu osmoga dana nakon objave u "Narodnimnovinama", a primjenjuje se od 1. siječnja 1991.

Klasa: 140-13/91-01/824

Urbroj: 341-99-02/1-91

Zagreb, 19. ožujka 1991.

Predsjednik Upravnog odbora Republičkog fonda

mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske

dr. Stjepan Blažinkov, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.


ttp://www.nn.hr/search/iaquery.exe">