Zakoni i propisi - Pravni savjeti 14 25.03.1991 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U/I-199/1990. od 28. veljače 1991.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske je na sjednici 28. veljače 1991. godine donio ovu

ODLUKA

1. Ukida se Tumačenje članka 41, stavka 5. Samoupravnog sporazuma o rješavanju stambenih potreba radnika Radne zajednice Narodne banke Hrvatske, koje je donio Savjet Radne zajednice Narodne banke Hrvatske 18. siječnja 1991. godine.

2. Ova odluka objavit će se u "Narodnim novinama" i u Narodnoj banci Hrvatske na način na koji se objavljuju opći akti.

Obrazloženje

Rješenjem ovog Suda od 22. studenoga 1990. godine pokrenut je postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Tumačenja članka 41. stavka 5. Samoupravnog sporazma o rješavanju stambenih potreba, Radne zajednice Narodne banke Hrvatske, koje je donio Savjet Radne zajednice Narodne banke Hrvatske od 20. lipnja 1990. godine. Tokom postupka, Savjet Radne zajednice Narodne banke Hrvatske je 18. siječnja 1991. godine stavio izvan snage Tumačenje od 20. lipnja 1990. godine i istovremeno donio drugo Tumačenje iste odredbe. Tumačenje od 18. siječnja 1991. godine je sadržajno isto kao i ono od 20. lipnja 1990. godine, čija je ustavnost i zakonitost bila osporena. Njime se utvrđuje da odredba članka 41. stavka 5. znači da se prelaskom radnika s jedne liste reda prvenstva na drugu listu reda prvenstva istog ranga ne može mijenjati redoslijed radnika na listi na koju se prelazi. Ustavni sud Republike Hrvatske je ukinuo ovo Tumačenje polazeći od članka 80. Zakona o stambenim odnosima ("Narodne novine", broj 51/85 i 42/86) koji obavezuje davaoca stana na korištenje da svojim aktom propiše: način utvrdivanja i važenja liste reda prvenstva po kojem će se podnosiocima zahtjeva za dodjelu stana davati stanovi na korištenje odnosno odobravati stambeni krediti. Dakle za rguliranje liste reda prvenstva u konretnom slučaju nije nadležan Savjet radne zajednice, već radna zajednica koja je donijela i Samoupravni sporazum o rješavanju stambenih potreba, a odlućuje o tome referendumom, kako je to propisano odredbom članka 19. Statuta Radne zajednice. Donoseći Tumačenje kojim je dopunio članak 41. stavak 5. tako da je utvrdio redoslijed na listi reda prvenstva, Savjet radne zajednice je odlučivao izvan okvira svojih ovlaštenja. Pri tome nema zapreke da Savjet radne zajednice Narodne banke Hrvatske, temeljem članka 41. točke 7. Statuta radne zajednice Narodne banke Hrvatske, daje tumačenje radi primjene nejasnih odredaba svih općih akata Radne zajednice. Tumačeći odredbe ovih akata, Savjet radne zajednice može razjašnjavati postojeće norme ali ne može kao što je učinjeno ukinutim Tumačenjem - kreirati novu odredbu. Zbog navedenih razloga odlućeno je kao u dispozitivu.

Broj: U/ 1-199/ 1990.

Zagreb, 28. veljače 1991.

USTAVNI SUD REPUBLlKE HRVATSKE

Zamjenjuje predsjednika sudac

Vjekoslav Ćemeljić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.