Zakoni i propisi - Pravni savjeti 10 06.03.1991 Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U/I-248/1988. od 7. veljace 1991.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 7. veljače 1991. godine, donio je

RJEŠENJE

1. Obustavlja se daljnji postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke Skupštine općine Samobor o prijenosu građevinskog zemljišta u društveno vlasništvo u naselju Bestovje, Novaki, Orešje, Rakitje i Strmec ("Službene vijesti općine Samobor", broj 5/85 i 10/86).

2. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama"

Obrazloženje

Boris i Dunja Žitnjak podnijeli su Ustavnom sudu Republike Hrvatske predstavku za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke navedene u izreci ovoga rješenja. Smatraju da nisu bile ispunjene ustavne i zakonske pretpostavke za prijenos navedenog zemljišta u društveno vlasništvo, jer da se radi o zemljištu izvan gradova i naselja gradskog karaktera koje provedbenim planom nije predviđeno za stambenu i drugu kompleksnu izgradnju, u smislu člana 5. Zakona o građevinskom zemljištu ("Narodne novine", broj 54/80), koji je bio na snazi u vrijeme donošenja osporene Odluke. Skupština općine Samobor smatra da osporena Odluka nije nesuglasna Ustavu niti suprotna Zakonu, jer da se radi o prigradskim naseljima u kojima je Prostornim planom grada Zagreba i Provedbenim urbanističkim planom naselja Bestovje, Novaki, Orešje, Rakitje i Strmec određena kompleksna izgradnja. U toku prethodnog postupka u ovome predmetu stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o građevinskom zemljištu ("Narodne novine", broj 53/90). Ovim Zakonom određen je pravni status građevinskog zemljišta koje je u društveno vlasništvo preneseno odlukama skupština općine nakon 22. veljače 1974. godine, do stupanja na snagu Zakona. Određeno je na kojem zemljištu prestaje društveno vlasništvo po sili samog Zakona, te način određivanja visine naknade prijašnjem vlasniku građevinskog zemljišta koje je postalo društveno vlasništvo. Uzimajući i obzir da je sada Zakonom o građevinskom zemljištu u cijelosti uređeno pitanje građevinskog zemljišta koje je u društveno vlasništvo preneseno odlukama skupština općina nakon 22. veljače I974. godine, Sud je daljnji postupak i ovome predmetu obustavio temeljem člana 55. alineje 4. Poslovnika Ustavnog suda Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/83).

Broj : U/I-248/ 1988.

Zagreb, 7. veljače 1991.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.