Zakoni i propisi - Pravni savjeti 9 28.02.1991 Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Socijalističke Republike Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

SABOR REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, a u svezi s člancima 6. i 7. Ustavnog zakona za provedbu Ustava Republike Hrvatske, donosim

UKAZ

o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Socijalističke Republike Hrvatske

Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Socijalističke Republike Hrvatske kojeg je Sabor Republike Hrvatske donio na sjednicama Vijeća općina 22. veljače i Društveno-političkog vijeća 22. veljače 1991. godine.

Klasa: 011-01/91-01/14

Urbroj : 71-91-1

Zagreb, 25. veljače 1991.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tudman, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

ZAKON

o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Socijalističke Republike Hrvatske

Član 1.

U Krivičnom zakonu Socijalističke Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 25/77, 50/78, 25/84, 52/87, 43/89 i 8/90) mijenja se naziv i glasi: "Krivični zakon Republike Hrvatske".

Član 2.

U članu 35. u stavu 2. riječi "smrtnom kaznom" zamjenjuju se riječima "zatvorom od dvadeset godina", a točka 6. briše se.

Član 3.

U članu 48. u stavu 2. riječi "ili u drugom osobito teškom slučaju" brišu se.

Član 4.

U članu 51. u stavu 2. riječi "ili o drugom osobito teškom slučaju" brišu se.

Član 5.

U članu 63. stav 3. briše se.

Član 6.

Naziv krivičnog djela i član 80. mijenjaju se i glase: "lzlaganje poruzi Republike Hrvatske te naroda i manjina u Republici Hrvatskoj Član 80.

(1) Tko javno izloži poruzi Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu, kaznit će se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

(2) Kaznom iz stava 1. ovoga člana kaznit će se tko javno izloži poruzi narode, manjine ili etničke grupe koje žive u Republici Hrvatskoj".

Član 7.

Iza člana 80. dodaje se novi naziv krivičnog djela i član 80a koji glasi: "lzlaganje poruzi druge republike ili autonomne pokrajine u SFRJ Član 80a. Tko javno izloži poruzi drugu republiku ili autonomnu pokrajinu, njihovu zastevu, grb ili himnu, kaznit će se zatvorom od tri mjeseca do tri godine".

Član 8.

U članu 83. u stavu 2. riječi "kao i u drugim osobito teškim slučajevima" brišu se.

Član 9.

U članu 105. stav 3. mijenja se i glasi: "(3) Ako je uslijed djela iz stava 1. i 2. ovoga člana došlo do imovinske štete velikih razmjera, ili ako je prema oštećenom zbog toga došlo do pokretanja postupka sanacije ili stečaja, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne godine do deset godina."

Član 10.

U članu 106. stav 2. mijenja se i glasi: "(2) Ako je djelom iz stava 1. ovoga člana pribavljena imovinska korist u iznosu koji premašuje pedeset tisuća dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne godine do deset godina."

Član 11.

U članu 107. u stavu 2. riječi "ili u drugom osobito teškom slučaju" brišu se.

Član 12.

U članu 108. u stavu 2. riječi "ili druge podatke koji po svom značenju predstavljaju poslovnu tajnu" brišu se.

Član 13.

Član 129. briše se.

Član 14.

Član 143. briše se.

Član 15.

U članu 146. stav 2. mijenja se i glasi: "(2) Ako je djelom iz stava 1. ovoga člana pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu koji prelazi petnaest tisuća dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne godine do deset godina."

Član 16.

Član 152. briše se.

Član 17.

U članu 162. stav 3. briše se. Dosadašnji stav 4. i 5. postaju stavovi 3. i 4

Član 18.

U članu 168. stav 3. briše se. Dosadašnji stav 4. i 5. postaju stavovi 3. i 4

Član 19.

U članu 193. u stavu 1. riječi "do tri godine" zamjenjuju se riječima "od tri mjeseca do pet godina". U stavu 2. riječi "tri mjeseca do tri godine" zamjenjuju se riječima "šest mjeseci do pet godina". U stavu 3. ispred riječi "Tko djelo" dodaju se riječi "Istom kaznom kaznit će se", a riječi "kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina" brišu se. Stav 4. briše se. Dosadašnji stav 5. postaje stav 4.

Član 20.

U članu 194. u stavu 1. riječi "tri godine" zamjenjuju se riječima "pet godina". U stavu 2. riječi "tri mjeseca" zamjenjuju se riječima "šest mjeseci".

Član 21.

U članu 795. u stavu 1. riječi "do tri godine" zamjenjuju se riječima "od tri mjeseca do pet godina".

Član 22.

Iza člana 195. dodaje se novi naziv krivičnog djela i član 195a. koji glase: "Protupravna promjena ustrojstva lokalne uprave i samouprave ili državne uprave u Republici Hrvatskoj Član 195a. Tko upotrebom sile, prijetnjom upotrebe sile ili na drugi protupravan način mijenja zakonom utvrđeno ustrojstvo lokalne uprave i samouprave ili državne uprave unutar Republike Hrvatske, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina."

Član 23.

U članu 196. u stavu 1. riječi "do tri godine" zamjenjuju se riječima "od tri mjeseca do pet godina".

Član 24.

"Član 197. mijenja se i glasi:

(1) Tko iznosi, prenosi ili širi vijesti ili tvrdnje za koje se zna da su lažne i time izazove osjećaj osobne nesigurnosti ili ugroženosti kod većeg broja ljudi, ili znatan poremećaj u prometu, gospodarstvu ili redovnom životu građana,kaznit će se zatvorom od tri mjeseca do pet godina

. (2) Ako je uslijed djela iz stava 1. ovoga člana nastupila smrt ili je došlo do teške tjelesne povrede neke osobe ili su učinjena druga teška nasilja ili je nastupila imovinska šteta većih razmjera, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do deset godina."

Član 25.

U članu 198. briše se stav 2. i dodaju se novi stavovi koji glase:

"(2) Tko, imajući pri sebi kakovo oružje ili opasno oruđe ili eksploziv, postavljanjem ili održavanjem zapreka na prometnicama, ili znatnim oštećenjem prometnica ili stavIjanjem odnosno davanjem pogrešnih znakova ili signala ili spriječavanjem uklanjanja zapreka i oštećenja ili oštećenjem prometnih uređaja, znakova ili uređaja za signalizaciju, ili spriječavanjem njihove upotrebe, ili na drugi način izazove poremećaj u prometu i time dovede do znatne uznemirenosti sudionika u prometu, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

(3) Ako je djelo iz stava 1. ili 2. ovoga člana učinjeno u grupi ili je pri izvršenju djela nekoj osobi nanešena laka tjelesna povreda ili je došlo do teškog poniženja građana, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina".

Član 26.

U članu 209. stav 1. mijenja se i glasi:

"(1) Tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, prodaje, drži ili na drugi način sebi ili drugome pribavlja posjed vatrenog oružja, municije ili eksplozivnih tvari čije nabavljanje, prodaja ili držanje građanima nije dopuštena, kaznit će se zatvorom do tri godine."

Član 27.

U članu 222. iza stava 4. dodaje se novi stav 5. koji glasi: (5) ako vrijednost pribavljene imovinske koristi premašuje pedeset tisuća dinara, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje tri godine".

Član 28.

U članu 223. stav 2. briše se.

Član 29.

Iza člana 224. dodaje se novi naziv krivičnog djela i član 224a. koji glase: "Neizvršavanje naloga pretpostavljenoga

Član 224a. Službena osoba koja pri obavljanju poslova javne ili državne sigurnosti koji se odnose na spriječavanje i otkrivanje krivičnih djela, hvatanje učinilaca krivičnih djela ili čuvanje javnog reda i mira, ne izvrši ili odbije izvršiti nalog pretpostavljenoga da u krugu svojih ovlaštenja ili obaveza poduzme neku službenu radnju, pa uslijed toga dođe do težeg poremećaja javnog reda i mira ili do izvršenja krivičnih djela ili teže povrede prava građana ili velike imovinske štete, kaznit će se zatvorom od tri mjeseca do pet godina".

Član 30.

Član 225. mijenja se i glasi:

"(1) Službena ili odgovorna osoba koja kršenjem zakona ili drugih propisa, propuštanjem dužnog nadzora ili na drugi način očito nesavjesno postupa u vršenju službe, iako je bila svjesna ili je bila dužna i mogla biti svjesna da zbog toga može nastupiti teža povreda prava drugoga ili imovinska šteta ili znatno uznemirenje većeg broja građana, pa takva povreda ili znatno uznemirenje većeg broja građana odnosno šteta koja premašuje pet tisuća dinara i nastupi, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

(2) Ako je zbog djela iz stava 1. došlo do teške povrede prava drugoga ili do težeg izgreda protiv javnog reda i mira ili do vršenja krivičnih djela, ili je nastupila šteta koja premašuje pedeset tisuća dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina".

Član 31.

članu 226. stav 2. briše se.

Član 32.

U članu 228. stav 4. mijenja se i glasi "(4) Službenom se tajnom smatraju podaci ili dokumenti koji su zakonom, drugim propisom ili odlukom nadležnog organa donesenim na temelju zakona, proglašeni službenom tajnom i čije je dodavanje imalo ili je mogIo imati štetne posljedice za službu".

Član 33.

U članu 229. dodaje se novi stav 3. koji glasi: "(3) Ako je djelom iz stava 1. ovoga člana pribavljena imovinska korist kojoj vrijednost premašuje pedeset tisuća dinara, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje tri godine".

Član 34.

U članu 231. dodaje se novi stav 3. koji glasi: "(3) Ako je djelom iz stava 1. ovoga člana pribavljena imovinska korist kojoj vrijednost premašuje pedeset tisuća dinara, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje tri godine"

Član 35.

U članu 234. stav 2. briše se. Dosadašnji stavovi 3, 4. i 5. postaju stavovi 2, 3. i 4.

Član 36.

Član 236. briše se.

Član 37.

Iza člana 236 i Glave XIX dodaje se nova glava i članovi koji glase:

Glava dvadeseta

KRIVIČNA DJELA PROTIV REPUBLIKE HRVATSKE

Napad na ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske

Član 236a.

Tko pokuša upotrebom sile ili prijetnjom upotrebe sile promijeniti ustavom utvrđeno državno i društveno ustrojstvo Republike Hrvatske ili svrgnuti najviše državne organe, kaznit će se zatvorom najmanje tri godine.

Ugrožavanje teritorijalne ukupnosti

Član 236b.

(1) Tko pokuša upotrebom sile ili drugim protuustavnim putem otcijepiti neki dio teritorije Republike Hrvatske ili dio tog teritorija pripojiti drugoj državi, kaznit će se zatvorom najmanje tri godine.

(2) Tko pokuša upotrebom sile ili drugim protuustavnim putem izmijeniti granice Republike Hrvatske, kaznit će se zatvorom od jedne do dvanaest godina.

Ugrožavanje neovisnosti Republike Hrvatske

Član 236c.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša dovesti Republiku Hrvatsku u položaj potčinjenosti ili ovisnosti prema nekoj drugoj državi, kaznit će se zatvorom najmanje tri godine.

Ubojstvo predstavnika najviših državnih organa

Član 236d.

Tko u namjeri ugrožavanja ustavom utvrđenog državnog i društvenog ustrojstva i sigurnosti Republike Hrvatske liši života predsjednika Republike, predsjednika Sabora Republike Hrvatske ili predsjednika Vlade Republike Hrvatske, kaznit će se zatvorom najmanje deset godina ili zatvorom od dvadeset godina.

Nasilje prema predstavniku najvišega državnoga organa

Član 236e.

(1) Tko u namjeri ugrožavanja ustavom utvrđenog državnoga i društvenoga ustrojstva ili sigurnosti Republike Hrvatske izvrši otmicu osobe iz člana 236d. ovoga zakona ili prema njoj ili bliskoj joj osobi izvrši drugo nasilje, kaznit će se zatvorom najmanje tri godine.

(2) Učinilac djela iz stava 1. ovoga člana koji osobu kojoj je bila ograničena sloboda kretanja dobrovoljno pusti na, slobodu, može se blaže kazniti ili osloboditi kazne.

Oružana pobuna

Član 236f.

(1) Tko sudjeluje u oružanoj pobuni koja je upravljena na ugrožavanje ustavom utvrđenog državnoga i društvenoga ustrojstva ili sigurnosti Republike Hrvatske, kaznit će se zatvorom najmanje tri godine.

(2) Organizator ili vođa pobune, kaznit će se zatvorom najmanje pet godina.

Terorizam

Član 236g.

Tko u namjeri ugrožavanja ustavom utvrđenog državnoga i društvenoga ustrojstva ili sigurnosti Republike Hrvatske izazove eksploziju ili požar ili poduzme drugu općeopasnu radnju ili čin nasilja kojim je stvoren osjećaj nesigurnosti kod građana, kaznit će se zatvorom najmanje tri godine.

Diverzija

Član 236h.

Tko u namjeri ugrožavanja ustavom utvrđenoga državnoga i društvenoga ustrojstva ili sigurnosti Republike Hrvatske rušenjem, paljenjem ili na drugi način uništi ili ošteti industrijski, poljoprivredni ili drugi gospodarski objekt, prometno sredstvo, prometnicu, uređaj ili postrojenje, uređaj sistema veza, uređaj javne uporabe za vodu, toplinu, plin ili energiju, branu, skladište, zgradu ili kakav drugi objekt koji ima veću važnost za gospodarstvo ili za redovan život građana, kaznit će se zatvorom najmanje tri godine.

Sabotaža

Član 236i.

Tko u namjeri ugrožavanja ustavom utvrđenoga državnoga i društvenoga ustrojstva ili sigurnosti Republike Hrvatske na prikriveni, podmukli ili drugi sličan način, u obavljanju svoje radne obveze, prouzroči znatnu štetu za državni organ ili organizaciju u kojoj radi ili za drugi državni organ ili organizaciju, kaznit će se zatvorom najmanje tri godine.

Pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog ustrojstva Republike Hrvatske

Član 236j.

(1) Tko u namjeri ugrožavanja ustavom utvrdenoga državnoga i društvenoga ustrojstva ili sigurnosti Republike Hrvatske poziva ili potiče da se silom promjeni državno i društveno ustrojstvo Republike Hrvatske, ili svrgnu najviši organi državne vlasti, predsjednik Republike, predsjednik Sabora Republike Hrvatske ili predsjednik Vlade Republike Hrvatske,kaznit će se zatvorom do pet godina.

(2) Tko djelo iz stava 1. ovoga člana učini uz pomoć iz inozemstva, kaznit će se zatvorom do osam godina.

(3) tko šalje ili prebacuje na teritorij Republike Hrvatske materijal što je po sadržaju takav da poziva ili potiče na vršenje djela iz stava 1. ovoga člana, kaznit će se zatvorom do tri godine.

(4) Tko u namjeri raspačavanja izrađuje ili umnožava materijal koji je po sadržaju takav da poziva ili potiče na nasilnu promjenu državnoga i društvenoga ustrojstva Republike Hrvatske ili svrgavanje najviših organa državne vlasti, ili tko drži veću količinu tog materijala u namjeri da ga on ili netko drugi rasparčava, kaznit će se zatvorom do tri godine.

Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti

Članak 236k.

(1) Tko izaziva ili raspaljuje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među narodima i manjinama koji žive u Republici Hrvatskoj, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

(2) Ako je djelo iz stava 1. ovoga člana učinjeno prisilom, zlostavljanjem, ugrožavanjem sigurnosti, izlaganjem poruzi nacionalnih, etničkih ili vjerskih simbola, oštećenjem tuđih stvari, skrnavljenjem spomenika, spomen-obiIježja ili grobova, učinilac će se kazniti zatvorom do osam godina.

(3) Tko djelo iz stava 1. i 22. ovoga člana vrši zloupotrebom položaja ili ovlaštenja ili ako je zbog tih djela došlo do nereda, nasilja ili drugih teških posljedica za zajednički život naroda i manjina koji žive u Republici Hrvatskoj, kaznit će se za djelo iz stava 1. ovoga člana zatvorom do osam godina, a za djelo iz stava 2. zatvorom do deset godina.

Udruživanje radi neprijateljske djelatnosti

Član 236l.

(1) Tko stvara zavjeru, bandu, skupinu ili drugo udruženje osoba radi vršenja krivičnih djela iz člana 236a. do 236e, 236g. do 236i. ovoga zakona, kaznit će se zatovorom od šet mjeseci do deset godina.

(2) Tko postane pripadnikom nekoga udruženja iz stava (1) ovoga člana, kaznit će se zatvorom od tri mjeseca do pet godina.

(3) Učinilac djela iz stava (1) ovoga člana koji otkrivanjem udruženja, ili na drugi način spriječi izvršenje krivičnih djela predviđenih u stavu (1) ovoga člana, kaznit će se zatvorom do dvije godine, a može se i osloboditi kazne. (4) Pripadnik udruženja iz stava (1) ovoga člana koji otkrije udruženje prije nego što u njegovu sastavu ili za njega učini krivično djelo predviđeno u stavu (1) ovoga člana, kaznit će se zatvorom do 6 mjeseci, a može se i osloboditi kazne.

Pružanje pomoći učiniocu poslije izvršenoga krivičnog djela

Član 236m.

(1) Tko učinioca nekog krivičnog djela iz čl. 236a. do 236l. ovoga zakona krije, daje mu sklonište, hranu, materijal, novac, i druga sredstva, služi mu za održavanje veze, ili tko poduzima radnje upravljene na ometanje otkrivanja ili hvatanja učinioca, ili mu na drugi način pomaže, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do deset godina.

(2) Kazna za djelo iz stava (1) ovoga člana ne može biti teža ni po vrsti ni po visini od kazne propisane za krivično djelo za koje je pružena pomoć.

(3) Neće se kazniti osoba kojoj je učinilac djela navedenih u stavu (1) ovoga člana bračni drug, osoba koja sa njim živi u trajnoj izvanbračnoj zajednici, te srodnik po krvi u pravoj liniji, brat ili sestra, usvojitelj ili usvojenik i njihovi bračni drugovi ili osobe s kojim žive u trajnoj izvanbračnoj zajednici.

Kažnjavanje za pripremanje

Član 236n.

Tko priprema izvršenje krivičnog djela iz člana 236a, člana 236b. i člana 236d. do 236i. ovoga zakona, kaznit će se zatvorom do osam godina.

Kažnjavanje za najteže oblike krivičnih djela

Član 236o.

(1) Za krivično djelo iz čl. 236a, 236b, 236f. do 236i. ovoga zakona kojega je posljedica smrt jedne osobe ili više osoba, ili je praćeno teškim nasiljem ili velikim razaranjem ili je ugrozilo sigurnost Republike, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje osam godina.

(2) Ako je pri izvršenju djela iz stava (1) ovoga člana učinitelj s umišljajem lišio života jednu osobu ili više osoba, kaznit će se zatvorom najmanje osam godina ili zatvorom od dvadeset godina.

Član 38.

U naslovu ispred člana 1, te u članu 1. u stavu 1, u naslovu ispred člana 2, te u članu 2. u stavu 1. i u stavu 2, u članu 3. u stavu 8, u članu 238. u stavu 1. u stavu 2. i u stavu 3 riječi "Socijalistička Republika Hrvatska" u odgovarajućim padežima zamjenjuju se riječima "Republika Hrvatska" u odgovarajućim padežima.

Član 39.

Ovaj zakon stupa na snagu osmoga dana nakon objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 740-02/91-02/01

Zagreb, 22. veljače 1991

SABOR REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Vijeća općina

Slavko Degoricija, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

Predsjednik Društveno-političkog vijeća

Ivan Vekić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

Predsjednik Sabora

dr. Žarko Domljan, v. r