Zakoni i propisi - Pravni savjeti 8 21.02.1991 Tarifni sustav za prodaju električne energije
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 21. Zakona o elektroprivredi ("Narodne novine", br. 31/90 i 47/90), Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 13. veljače 1991. godine, donijela je

TARIFNI SUSTAV

za prodaju električne energije

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Tarifnim sustavom za prodaju električne energije (u daljem tekstu: Tarifni sustav) utvrđuju se načela i kriteriji za određivanje tarifnih stavova i postupak za utvrđivanje obračunskih elemenata na koje se primjenjuju tarifni stavovi za prodaju električne energije potrošačima.

Tarifni sustav je utemeljen tako da stimulira racionalnu potrošnju kao i racionalnu proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije.

Članak 2.

Tarifni sustav primjenjuje se na sve potrošače električne energije koji su razvrstani na slijedeće kategorije potrošnje:

1. potrošači na 110 kV

2. potrošači na 30 (35) kV

3. potrošači na 10 (20) kV

4. potrošači kućanstva na 0,4 kV

5. potrošači javne rasvjete na 0,4 kV i

6. ostali potrošači na 0,4 kV.

Članak 3.

Obračunski elementi Tarifnog sustava na temelju kojih potrošači plaćaju korištenu električnu energiju su:

1. snaga u kW,

2. radna energija u kWh,

3. jalova energija u kVArh,

u daljnjem tekstu električna energija.

Članak 4.

Snaga (kW) se utvrđuje na osnovi vršnog opterećenja. Vršno opterećenje je najveće opterećenje koje se ostvari u trajanju od 15 minuta tijekom mjesečnog obračunskog razdoblja, u doba primjene viših i srednjih dnevnih tarifnih stavova, ako je potrošač osigurao odgovarajuće mjerenje.

Ako potrošač električne energije preuzima električnu energiju na više mjesta, snaga se obračunava odvojeno za svako mjesto predaje. Ako se jednom potrošaču vršno opterećenje mjeri na više mjesta predaje, a u okviru jedne građevinske lokacije, obračunska snaga utvrđuje se zbrajanjem istovremenih vršnih opterećenja na svim mjestima mjerenja.

Za utvrđivanje vršnog opterećenja poduzećima željezničkog prometa za potrebe elektrovuče, jednom građevinskom lokacijom smatraju se pruge elektrificirane jednofaznim izmjeničnim sustavom 25 kV, a pruge elektrificirane istosmjernim sustavom 3 kV, drugom građevinskom lokacijom.

Prigodom utvrđivanja obračunske snage za isporuku električne energije poduzećima gradskog prometa za potrebe elektrovuče kao jedna građevinska lokacija, smatra se kompletna mreža gradskog prometa s električnom vučom.

Članak 5.

Za obračunsku snagu plaća se iznos koji se dobiva množenjem odgovarajućeg tarifnog stava s utvrđenim brojem kilovta (kW) vršnog opterećenja.

Prigodom promjena cijene električne energije, obračun tarifnog stava za snagu u mjesecu kada je povećanje nastupilo izvršt će se na temelju pondera novog i starog tarifnog stava razmjerno broju dana prije i poslije dana promjene tog kalendarskog mjeseca.

Članak 6.

Potrošačima kojima se snaga mjeri u mjesecima kada ne preuzimaju električnu energiju obračunska snaga iznosi najmanje 3 posto od snage iz važeće elektroenergetske suglasnosti, ukoliko ovim Tarifnim sustavom nije drugačije uređeno.

Članak 7.

Za preuzetu radnu energiju plaća se iznos koji se dobiva množenjem odgovarajućeg tarifnog stava s brojem preuzetih kilovatsati (kWh).

Članak 8.

Za preuzetu jalovu energiju koja odgovara faktoru snage cos fi " 0.95. potrošači plaćaju dodatak na obračunski iznos radne energije i snage, a oni potrošači u kojih preuzeta jalova energija odgovara faktoru snage cos fi " 0,95, ostvaruju bonifikaciju na obračunski iznos radne energije i snage.

Faktor snage cos fi se određuje iz izraza:

cos fi=Wr/drugi korijen(Wr2 + W2)

gdje je: Wr- preuzeta radna energija u određenom razdoblju u kWh,

Wj - preuzeta jalova energija u istom razdoblju u kVArh.

Postotak kojim se korigira obračunski iznos radne energije i snage ovisno o ostvarenom faktoru snage cos fi potrošača određuje se iz izraza

K (%) = (18/(cos fi)2)-20

Članak 9.

Ako potrošač električne energije ne raspolaže brojilom za mjerenje potrošnje jalove energije, potrošena jalova energija, odnosno, prosječni faktor snage (cos fi), utvrđuje se povremeno ugrađenim mjernim uređajima za tu energiju.

Povremeno mjerenje jalove energije, prema vlastitoj potrebi ili na zahtjev potrošača vrši isporučitelj. Vrijeme mjerenja određuje isporučitelj i ono mora trajati najmanje 24 sata.

Prosječni faktor snage (cos fi), izračunat na temelju povremenog mjerenja, primjenjuje se do ponovnog mjerenja i na temelju tog prosjeka obračunava se potrošena jalova energija do prvog dana obračunskog razdoblja u kojem će se izvršiti novo mjerenje.

Članak 10.

Ako se električna energija ne mjeri na mjestu predaje, već na naponu nižeg, višeg ili istog reda od napona predaje, izmjerena količina električne energije uvećana, odnosno smanjena za gubitke vodova i transformacije, obračunava se prema tarifnim stavovima koji vrijede za napon mjesta predaje.

Gubici se utvrđuju tehničkim postupkom. Jednom utvrđeni gubici mogu se mijenjati na zahtjev isporučitelja ilipotrošača.

Članak 11.

Ako se na granici osnovnih sredstava isporučitelja i osnovnih sredstava, odnosno elektroenergetskih postrojenja, potrošača iz tehničkih razloga energija ne mjeri, mjesto predaje nalazi se za potrošače priključene na niskom naponu na mjestu mjerenja, a za ostale potrošače, na granici osnovnih sredstava.

Članak 12.

Ako potrošač preuzima električnu energiju na više mjesta predaje iz raznih naponskih razina (transformatori i sl.), isporučena električna energija obračunava se odvojeno za svako mjesto predaje.

Članak 13.

Tarifni stavovi za obračunsku snagu i preuzetu radnu energiju su jednaki za iste kategorije potrošnje, odnosno za iste kategorije potrošača.

Tarifni stavovi se odreduju različito, prema dobi dana i sezoni.

Članak 14.

Tarifni stavovi prema sezoni su viši i niži a primjenjivat će se za potrošače kategorije potrošnje 10 (20) kV, 30 (35) kV i 110 kV. Viši sezonski tarifni stavovi primjenjuju se u siječnju, veljači,studenom i prosincu. U ostalim mjesecima primjenjuju se niži sezonski tarifni stavovi.

Odnos između tarifnih stavova u višoj i nižoj sezoni je 1,5 :1.

Članak 15.

Tarifni stavovi za prodaju radne energije utvrđuju se prema dobi dana i to:

- za sate većeg opterećenja (viši tarifni stavovi - VT)

- za sate srednjeg opterećenja (srednji tarifni stavovi ST)

- za sate manjeg (noćnog) opterećenja (niži tarifni stavovi - NT).

Viši tarifni stavovi (VT) obračunavaju se u vremenu 17 -21 sat u zimskom računanju vremena i od 18 -22 sata u ljetnom računanju vremena.

Srednji tarifni stavovi (ST) obračunavaju se u vremenu od 7 -17 sati u zimskom računanju vremena i od 8-18 sati u ljetnom računanju vremena.

Niži tarifni stavovi (NT) obračunavaju se od 21-7 sati (idućeg dana) u zimskom računanju vremena i od 22 -8 sati u ljetnom računanju vremena.

Električna energija koja je potrošačima na visokom naponu isporučena nedjeljom u satima većeg opterećenja obračunava se prema srednjim tarifnim stavovima samo ako se njena isporuka mjeri odvojeno.

Električna energija isporučena u satima za koje važe srednji i niži tarifni stavovi, obračunava se prema tim tarifnim stavovima samo ako se njena isporuka mjeri odvojeno.

U jednotarifnih brojila, ukupno isporučena električna energija, obračunava se prema višini tarifnim stavovima umanjena za 20 posto.

U dvotarifnih brojila ukupno isporučena električna energija, obračunava se prema višim i srednjim tarifnim stavovima (električna energija isporučena u satima za koje važe niži tarifni stavovi obračunava se prema srednjim tarifnim stavovima).

Odnos izmedu tarifnih stavova u višoj, srednjoj i nižoj tarifi utvrđuje se u omjeru 2,5 :1: 0.7.

II. KRITERIJI I MJERILA ZA UTVRĐIVANJE RAZINA CIJENE ELEKTRIČNE ENERGIJE

Članak 16.

Prosječnu cijenu električne energije na 110 kV naponu u elektroenergetskom sustavu Hrvatske utvrđuje Vlada Republike Hrvatske, na prijedlog Upravrlog odbora Hrvatske elektroprivrede.

Članak 17.

Cijena električne energije, utvrđena na temelju članka 16. transformira se putem ovog Tarifnog sustava, na cijen u krajnjih potrošača izražene preko obračunskih elemenata iz članka 3, za sve kategorije potrošnje iz članka 2.

Transformacija cijene električne energije na cijene u krajnjih potrošača ili na cijene prema naponskim razinama, provodi se prema osnovnom postulatu Tarifnog sustava - da svaki potrošač snosi troškove ovišno o mjestu predaje i načina preuzimanja električne energije.

Članak 18.

Polazna cijena za snagu i energiju na naponu 110 kV temelji se na odnosu stalnih i promjenljivih troškova.

Tarifni stavovi za energiju prema naponskim razinama, u odnosu na tarifne stavove na 110 kV, utvrđuju se razmjerno povećanju promjenljivih troškova prema naponskim razinama.

Tarifni stavovi za snagu prema naponskim razinama, u odnosu na tarifne stavove na 110 kV, utvrđuju se razmjerno povećanju stalnih troškova prema naponskim razinama.

Članak 19.

Hrvatska elektroprivreda može dati popust na cijene utvrđene tarifnim stavovima onim potrošačima čija je ugovorena snaga u višoj sezoni veća od 5 MW, a čije su karakteristike potrošnje takve da izazivaju manje troškove u elektroenergetskom sustavu nego ostali potrošači, kao i potrošačima koji se mogu prilagođavati isporučitelju (smanjenjem potrošnje ili nepreuzimanjem električne energije u određenim razdobljima) u skladu s njegovim mogućnostima isporuke, odnosno, čijim pojedinim trošilima može upravljati isporučitelj.

Članak 20.

Popust u cijeni iz članka 19. ovog Tarifnog sustava odredit će se posebnim ugovorom na temelju izvršenih energetsko-ekonomskih analiza za svakog ili više potrošača. Ugovor će se sklapati za razdoblje od najmanje dvije godine.

Ugovorom će se definirati visina popusta te razdoblje i visina smanjenja potrošnje.

Ako potrošač koji je ugovorio popuste ne smanji preuzimanje električne energije u skladu s ugovorom, odnosno zahtjevom isporučitelja, preuzeta energija u tim razdobljima, odnosno danima, obračunat će se prema cijeni proizvodnje električne energije u plinskim elektranama.

III. TARIFA ZA VISOKI NAPON

Članak 21.

Za visoki napon tarifni stavovi utvrđuju se za slijedeće kategorije potrošnje, odnosno potrošača:

1. tarifni stavovi 110 kV, prema kojima se obračunava električna energija isporučena potrošačima na mjestima predaje nazivnog napona od 110 kV ili viših;

2. tarifni stavovi 35 kV, prema kojima se obračunava, električna energija isporučena potrošačima na mjestima predaje nazivnog napona preko 20 kV do nazivnog napona nižih od 110 kV;

3. tarifni stavovi 10 kV, prema kojima se obračunava električna energija isporučena potrošačima na mjestima predaje nazivnog napona od 1 kV do uključivo 20 kV.

Član 22.

Obračunska snaga potrošača na visokom naponu je snaga izmjerena uređajem za mjerenje snage. Obračunska snaga u odnosu na ugovorenu snagu ili snagu iz elektroenergetske suglasnosti svakog potrošača korigira se na slijedeći način:

Ako je izmjerena snaga u obračunskom razdoblju između 105 posto i 85 posto ugovorene snage, izmjerena snaga će biti temelj za obračun.

Ako je izmjerena snaga veća od 105 posto ugovorene snage, obračunska snaga u tom razdoblju će biti jednaka izmjerenoj snazi uvećanoj za dvostruku razliku između izmjerene snage i vrijednosti 105 posto ugovorene snage.

Ako je izmjerena snaga u obračunskom razdoblju manja od 85 posto ugovorene snage, obračun se vrši za snagu 85 posto ugovorene snage.

Potrošači mogu ugovoriti različite snage po obračunskim razdobljima. Najkraće ugovoreno razdoblje je jedna godina.

Ako potrošač ili isporučitelj ne zatraže promjene prije prestanka važnosti ugovora, ugovor će se smatrati produženim i valjanim (obvezujućim) za naredno razdoblje.

Ugovor se može otkazati jedan mjesec prije isteka ugovorenog roka.

Članak 23.

Ako u mjesečnom obračunskom razdoblju, u kojem radnjom isporučitelja ili zbog kvara na postrojenjima isporučitelja, korištenje električne energije potrošaču koji ima odgovarajući mjerni uređaj bude ograničeno duže od 24 sata neprekidno, odnosno dva ili više puta u mjesecu po jedan sat i više, vršno opterećenje će se u vremenu trajanja tog ograničenja posebno utvrditi.

U slučaju iz stava 1. ovog članka, prigodom obračunavanja obračunske snage, vršno opterećenje postignuto tijekom mjesečnog obračunskog razdoblja snizit će se za razliku između tog vršnog opterećenja i vršnog opterećenja koje je postignuto tijekom ograničenja u tom obračunskom razdoblju, i to razmjerno broju dana u kojima je isporuka električne energije bila ograničena.

Ako se tijekom obračunskog razdoblja obujam zadanih ograničenja potrošnje električne energije ili snage mijenja, obračunska snaga izračunava se ponderiranjem najvećih vršnih opterećenja pojedinog intervala u obračunskom razdoblju.

Prema odredbama ovog članka postupit će se i u slučaju ako se obujam ograničenja mijenja u toku mjesečnog obračunskog razdoblja.

Članak 24.

Potrošač koji ima vlastitu elektranu može s isporučiteljem ugovoriti mjesečnu isporuku, uvjete isporuke i cijenu električne energije iz te elektrane u mrežu isporučitelja.

Članak 25.

Ako se preko mjernih uređaja jednog potrošača koji je priključen na visoki napon opskrbljuje električnorri energijom drugi potrošač (indirektni potrošač), potrošnja električne energije potrošača priključenog na visoki napon u kojeg su smješteni mjerni uređaji, umanjuje se prigodom obračunavanja za onu količinu električne energije koju je potrošio indirektni potrošač.

Članak 26.

Potrošaču, koji električnu energiju preuzima na dva različita napona i kojem se vršno opterećenje utvrđuje zbirno, postignuto vršno opterećenje podijelit će se na jedan i drugi napon razmjerno količinama radne energije preuzetim na jednom i drugom naponu.

IV. TARIFA ZA NISKI NAPON

Članak 27.

Tarifni se stavovi za niski napon utvrđuju za slijedeće kategorije potrošnje, odnosno potrošača:

1. kućanstva

2. javnu rasvjetu i

3. ostale potrošače na 0,4 kV

Članak 28.

Kategorija kućanstva obuhvaća cjelokupnu potrošnju električne energije u stanovima, kućama za odmor, potrošnju za osvjetljenje pripadajućih sporednih gospodarskih prostorija, garaža, stubišta u stambenim zgradama i pristupa stambenim zgradama, kao i potrošnju za pogon zajedničkih uređaja u stambenim zgradama (dizala, strojevi za pranje i sušenje rublja i sl., te motori centralnog grijanja i kućnih vodovoda).

U kategoriji kućanstva, podrazumijeva se i potrošnja električne energije u dječjim jaslicama i vrtićima, domovima radnika i samačkim hotelima, domovima i internatima za smještaj djece, domovima učenika, studenata, hendikepiranih osoba, domovima za prihvat starijih osoba i umirovljenika, svećenika kao i prostorijama samostana, crkava, župnih ureda, objekata vjerskih obreda, te kuhinjama Crvenog križa.

Kategorija kućanstva obuhvaća i potrošnju električne energije za pogon elektromotora u poljoprivrednim kućanstvima pojedinačne nazivne snage do 3,0 kW a ukupne snage do 9,0 kW (kružne pile, mlinovi, čekićari, sječke. crpke, utezna cjedila za ulje i sl.).

Za kategoriju potrošnje kućanstva ne obračunava se potrošena jalova energija (kVArh).

Članak 29.

Kategorija javne rasvjete obuhvaća potrošnju električne energije za osvjetljavanje ulica, trgova, cesta, spomenika. povijesnih objekata i uređaja za prometnu signalizaciju. Radna energija (kWh) za javnu rasvjetu obračunava se prema višim tarifnim stavovima za kategoriju potrošnje kućanstva, uvećanim za 20 posto.

Angažirana snaga (kW) i potrošena jalova struja (kVArh) ne obračunava se za ovu kategoriju potrošnje.

Članak 30.

Kategorija ostali potrošači na 0,4 kV su svi potrošači u niskom naponu koji nisu navedeni u članku 28. i 29.

Potrošači kategorije potrošnje ostali na 0,4 kV razvrstavaju se u slijedeće tarifne grupe:

- potrošači čija je godišnja potrošnja manja ili jednaka 20.000 kWh - I. tarifna grupa, potrošači čija je godišnja potrošnja veća od 20.000 kWh - II. tarifna grupa.

Članak 31.

Ako je osigurano odvojeno mjerenje, potrošnja električne energije na naponu 0,4 kV obračunava se prema pojedinim kategorijama potrošnje odnosno potrošača, posebno prema tarifnim stavovima koji vrijede za pojedine kategorije potrošnje, odnosno kategorije potrošača.

Ako se potrošnja radne energije za kategoriju kućanstvo i kategoriju ostale potrošnje na 0,4 kV mjeri zajedno, ukupna potrošnja električne energije obračunava se kao ostala potrošnja na niskom naponu.

Članak 32.

Mjesečna obračunska snaga za kategorije potrošnje kućanstva i ostali potrošači na 0,4 kV utvrđuje se prema vršnom opterećenju u kilovatima koje je utvrđeno uređajem za mjerenje snage ili izabranom snagom potrošačkog prekidača (limitatora) koji onemogućava prekoračenje izabranog opterećenja.

Snaga potrošačkog prekidača (limitatora) može se mijenjati jednom tijekom godine.

Potrošači kategorije potrošnje kućanstva čija se ostvarena potrošnja iz prethodnog godišnjeg obračunskog razdoblja kreće u granicama od 5.000 do 20.000 kWh, kao i svi potrošači kategorije ostali na 0,4 kV, obvezno ugrađuju potrošački prekidač (limitator) ili uređaj za mjerenje snage.

Potrošači kategorije potrošnje kućanstva i ostali na 0,4 kV čija je ostvarena potrošnja iz prethodnog godišnjeg obračunskog razdoblja veća od 20.000 kWh, obvezno ugrađuju uređaj za mjerenje snage.

Za potrošače kategorije potrošnje kućanstva koji nemaju ugrađene uređaje iz stava 1. ovoga člana, a čija se godišnja potrošnja u prethodnom godišnjem obračunskom razdoblju kreće do 5.000 kWh, mjesečna se obračunska snaga utvrđuje na temelju ostvarene potrošnje u prethodnom godišnjem obračunskom razdoblju prema izrazu:

P=028+2,41 x W-0,10 x W

gdje je:

P -mjesečna obračunska snaga u kW,

W -ukupna godišnja potrošnja u prethodnom godišnjem obračunskom razdoblju u kWh/1000.

Za određene vrijednosti godišnje potrošnje (radi ilustracije) obračunska snaga prema gornjem izrazu iznosi:

_____________________________________________________________________
W(kWh)  P(kW)           W(kWh)  P(kW)           W(kWh)  P(kW)
_____________________________________________________________________
0-300           1.00            1900            4.49            3500            7.49
400             1.22            2000            4.70            3600            7.65
500             1.46            2100            4.90            3700            7.82
600             1.69            2200            5.09            3800            7.99
700             1.91            2300            5,29            3900            8.15
800             2.14            2400            5.48            4000            8.32
900             2.36            2500            5.68            4100            8.48
1000            2.59            2600            5.87            4200            8.63
1100            2.81            2700            6.05            4300            8.79
1200            3.02            2800            6,24            4400            8.94
1300            3,24            2900            6,42            4500            9.10
1400            3,45            3000            6.61            4600            9,25
1500            3.67            3100            6.79            4700            9,39
1600            3.88            3200            6.96            4800            9,54
1700            4.08            3300            7.14            4900            9.68
1800            4.29            3400            7.31            5000            9.83
_____________________________________________________________________

Minimalna obračunska mjesečna snaga iznosi 1 kW.

Članak 33.

Dirigirana isporuka električne energije kategorije kućanstva putem daljinskog upravljanja, obuhvaća potrošnju onih trošila u kućanstvima u kojih vrijeme upotrebe električne energije u toplinske svrhe (termoakumulacijske peći, bojleri i drugo) određuje isporučitelj, s tim da potrošač ova trošila može koristiti najmanje 9 sati tijekom dana.

Odredba prethodnog stava primjenjivat će se ako isporučitelj ima izgrađensustav daljinskog upravljanja, a potrošač instalaciju koja omogućuje da se ova potrošnja može posebno registrirati.

Za potrošnju kojom upravlja isporučitelj a koja se mjeri odvojeno primjenjivat će se niži tarifni stav umanjen za 10 posto.

Ako se potrošnja kojom upravlja isporučitelj u odvojenoj instalaciji ne mjeri odvojeno, isporučitelj može s potrošačem ugovoriti popust do 15 posto na tarifne stavove u doba srednje tarife.

V. ZAVRŠNE ODREDB

Članak 34.

-Za ugradnju mjernih uređaja i potrošačkih prakidača (limitatora), koji se predviđaju kao obavezni ovim Tarifnim sustavom, određuje se prijelazno vrijeme od dvanaest mjeseci.

U prijelaznom vremenu do ugradnje uredaja, mjesečna obračunska snaga, za kategoriju potrošnje ostali na 0,4 kV koji nemaju ugrađen uređaj za mjerenje snage ili potrošački prekidač (limitator), i godišnjom potrošnjom do 5.000 kWh, određivat će se prema izrazu iz članka 32.

U prijelaznom vremenu do ugradnje uređaja, mjesečna obračunska snaga, za kategoriju potrošnje kućanstva i ostali na 0,4 kV, koji nemaju ugrađen uređaj za mjerenje snage ili potrošački prekidač (limitator) i godišnjom potrošnjom iznad 5.000 kWh do 20.000 kWh godišnje, određivat će se prema izrazu:

P=3,93+1,35 W-0,03 Wz (kW)

Značenje P i W definirano je u članku 32.

Za određene vrijednosti godišnje potrošnje (radi ilustracije) obračunska snaga prema gornjem izrazu iznosi:

_____________________________________________________________
W(kWh)          P(kW)                   W(kWh)          P(kW)
5001                    9.93                    13000                   16.41
5500                    10.44                   13500                   16.68
6000                    10.95                   14000                   16.95
6500                    11.43                   14500                   17.19
7000                    11.91                   15000                   17.43
7500                    12.36                   15500                   17.64
8000                    12.81                   16000                   17.85
8500                    13.23                   16500                   18.03
9000                    13.65                   17000                   18.21
9500                    14.04                   17500                   18.36
10000                   14.43                   18000                   18.51
10500                   14.79                   18500                   18.63
11000                   15.15                   19000                   18.75
11500                   15.48                   19500                   18.84
12000                   15.81                   20000                   18.93
12500                   16.11

Članak 35.

Potrošači koji u prijelaznom vremenu (dvanaest mjeseci) ne ugrade uređaj za mjerenje snage ili potrošački prekidač (limitator), mjesečna obračunska snaga u narednim mjesecima, obračunati će se u dvostrukom iznosu snage utvrđene prema irazima definiranim u prethodnim stavovima.

Članak 36.

Odredbe ovoga Tarifnog sustava tumači Vlada Republike Hratske.

Članak 37.

Stupanjem na snagu ovoga Tarifnoga sustava prestaje važiti Tarifni sistem za prodaju električne energije ("Narodne novine", br. 10/85).

Članak 38.

Ovaj Tarifni sustav stupa na snagu osmoga dana nakon objave u "Narodnim novinama".

Klasa : 310-02/91-02/03

Ubroj : 5030116-91-8

Predsjednik

Josip Manolić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.