Zakoni i propisi - Pravni savjeti 5 11.02.1991 Pravilnik o indikacijama, standardima, rokovima trajanja za proteze, ortopedska i druga pomagala
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

REPUBLIČKI FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA I ZDRAVSTVA HRVATSKE

Na osnovi odredbi članka 78. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine", br 33/89, 57/89, 8/90. i 31/9G), članka 22. Statuta Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske, Skupština Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske (u daljnjem tekstu: Skupština Republičkog fonda). na sjednici održanoj 16. sijećnja 1990 godine, donosi

PRAVILNIK

o indikacijama, standardima, rokovima trajanja za proteze, ortopedska i druga pomagala

1. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom Skupština Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske (u daljnjem tekstu: Republički fond) oređuje indikacije za proteze, ortopedska i druga pomagala, te sanitarne sprave. stomatološko-protetske nadomjestke i ortodontske aparate, te pomagala vida, sluha i govora (u daljnjem tekstu pomagala) standarde pomagala i materijale od kojih se izrađuju ta pomagala, rokove trajanja tih pomagala, postupak ostvarivanja prava, kao i druga pitanja u svezi prava osiguranika na pomagala

Članak 2.

Prava na pomagala iz ovoga Pravilnika osiguranici ostvaruju pod uvjetima i na način utvrđen ovim Pravilnikom i drugim općim aktima Republićkog fonda.

Potvrdu o potrebi pomagala u slučajevima predviđenim ovim Pravilnikom, izdaje ovlaštena specijalizirana organizacija zdravstva, liječnik odgovarajuće specijalnosti i izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite na osnovi Uovora sklopljenog sa Republičkim fondom.

Potvrda o potrebi pomagala mora osim osobnih podataka o osiguraniku, sadržavati dijagnozu bolesti, točan naziv pomagala s oznakom šifre te tehničke i druge podatke o pomagalu.

Obrasce potvrda o potrebi pomagala utvrđuje Direktor Republičkog fonda.

Pomagalo koje se osiguraniku izrađuje po mjeri, može se isporučiti tek kada se utvrdi da je dobre kvalitete i da funkcionalno odgovara svojoj namjeni.

Članak 3.

Osiguranicima Republičkog fonda može se izraditi, izdati i popraviti pomagalo samo, ako je potvrda o potrebi pomagala ili potvrda o potrebi popravka pomagala ovjerovljena od strane nadležne Ispostave Republičkog fonda.

Članak 4.

Posebnim općim aktom Republičkog fonda određuje se ućešće osiguranika u pokriću dijela troškova korištenja pojedinih pomagala iz ovoga Pravilnika.

Utvrđeni iznos ućešća, u smislu prethodnog stavka, osiguranik uplaćuje organizaciji ili drugom pravnom subjektu, koji proizvodi ili izručuje pomagalo, i to prilikom narudžbe, odnosno isporuke pomagala.

Članak 5.

Osiguranici imaju pravo na pomagalo ik smislu odredbi ovoga Pravilnika, ako su neposredno prije podnošenja zahtjeva za pomagalo bili osigurani na zdravstveno osigurarnje najmanje 6 mjeseci neprekidno, ili 12 mjeseci sa prekidima u posljednje 2 godine.

Korištenje pomagala kod posljedica nesreća na poslu i oboljenja od profesionalnih bolesti ne može se uvjetovati trajanjem prethodnog zdravstvenog osiguranja.

Članak 6.

Osiguranik, koji odbije preuzeti, ili podignuti naručeno pomaglao za koje se utvrdi da je odgovarajuće kvalitete i funkcionalno odgovara osiguraniku, te da je izrađeno u propisanom roku, odnosno, koji zbog neodaziva na probu onemogući krajnju izradu pomagala, nema pravo na isto pomagalo prije isteka roka njegovog trajanja.

U slučaju iz prethodnog stavka, osiguranik je dužan naknaditi štetu Republičkom fondu.

Članak 7.

Rokovi trajanja pomagala određuju se prema uzrastu osiguranika na način da

I. grupu - čine osobe do navršenih 7 godina života.

Il. grupu - čine osobe iznad 7 do navršenih 16 godina

III. grupu - čine osobe iznad navršenih 16 godina života.

Rokovi trajanja pomagala u smislu stavka 1. ovoga članka počinju teći od dana ovjerovljenja potvrde o potrebi pomagala.

Članak 8.

Osiguranik kojemu je istekao rok trajanja pomagala, ima pravo na novo pomagalo ako je korišteno pomagalo prema ocjeni nadležnog liječnika iz članka 2, stavka 2. ovoga Pravilnika postalo neupotrebljivo zbog dotrajalosti ili nefunkcionalnosti, a popravkom se ne može osposobiti za daljnju upotrebu.

Članak 9.

Prije isteka roka trajanja pomagala koja se izrađuju po mjeri, osim ortopedske obuće, osiguraniku će se po isteku garantnog roka izraditi novo pomagalo na teret sredstava Republičkog fonda, odnosno popraviti već ranije dano pomagalo, ako je do neupotrebljivosti pomagala došlo uslijed anatomskih ili funkcionalnih promjena kod korisnika pomagala.

Suglasnost za izradu novog pomagala iz prethodnog stavka daje ovlašteni liječnik ili drugi organ Republičkog fonda.

II. PROTEZE, ORTOPEDSKA I DRUGA POMAGALA I SANITARNE SPRAVE

1. Proteze

Članak 10.

Proteza je mehaničko pomagalo koje funkcionalno i estetski zamijenjuje dijelove udova ili cijeli ud.

Pravo na protezu ima osiguranik, kome nedostaje dio ili cijeli gornji ili donji ud.

Zavisno od medicinskih, tehničkih i profesionalnih indikacija, pri amputaciji gornjih udova, osiguranik može ostvariti pravo na mehanička ili elektronička protetička pomagala.

U slučajevima, kada se kod osiguranika treba primijeniti elektronička proteza, osiguranik će se uputiti na elektrofiziološko ispitivanje radi utvrđivanja mogućnosti primjene proteze i rehabilitacije.

Elektronička proteza može se dati osiguraniku samo uz odobrenje ovlaštenog liječnika odnosno drugog organa Republičkog fonda.

Članak 11.

Uz protezu za gornji ud, osiguranik ima pravo na estetsku rukavicu, a uz mehaničku protezu ud i mehaničku šaku, ili funkcionalnu hvataljku.

Umjesto funkcionalne hvataljke osiguraniku se mogu odobriti radni nastavci.

Uz protezu za gornji i donji ud, osiguranik ima pravo na navlaku za bataljak.

Članak 12.

Osiguranik, koji dobiva protezu za donji ekstremitet ima pravo na izmjenu ležišta, kada je takva izmjena nužna zbog anatomskih promjena na ekstremitetu.

Suglasnost za izmjenu ležišta iz prethodnog stavka daje ovlašteni liječnik odnosno drugi organ Republičkog fonda

2. Ortoze i elektronićki aparati trupa i udova

Članak 13.

Pravo na ortoze i elektroničke aparate trupa i udova, osiguranik ima u slučaju, kada su ova pomagala potrebna radi omogućavanja oslonca, sprečavanja deformiteta, korekcije postojećeg deformiteta i kontroliranja nevoljnih pokreta i funkcija.

Elektronički aparati iz prethodnog stavka, daju se osiguraniku na upotrebu uz obavezu vraćanja nakon prestanka upotrebe.

Suglasnost za elektronički aparat iz prethodnog stavka daje ovlašteni liječnik ili drugi organ Republičkog fonda.

3. Invalidska kolica

Članak 14.

Invalidska kolica na ručni pogon daju se osiguraniku na upotrebu u slučajevima

1. ako su mu amputirane obje noge iznad ili ispod koljena,

2. ako mu je amputirana jedna noga iznad, a druga ispod koljena, a protetiranje je nemoguće ili kontraindicirano iz medicinskih razloga,

3. ako mu je amputirana jedna noga, a zbog progresivnog oboljenja ili predviđanja ozbiljnog i trajnog pogoršanja stanja druge noge ne može obaviti protetiranje niti omogućiti hod uz korištenje drugih pomagala,

4. Ako su mu potpuno oduzeti donji udovi ili ako unatoč upotrebe aparata mora veći dio vremena provoditi u kolicima (paraplegija, tetraplegija, cerebralna i dječja paraliza, mišićna distrofija, skleroza multipleks),

5. ako ima:

a) teške deformacije ili upalne procese s trajnim, teškim, funkcionalnim oštećenjima na velikim zglobovima donjih udova, uslijed čega mu je kretanje potpuno onemogućeno,

b) teške i trajne trofične promjene donjih udova, posebno stopala, koje unatoč kontinuiranom liječenju onemogućuju hod,

c) trajnu srčanu dekompenzaciju, zbog koje radi kretanja nužno mora najveći dio dana provesti u kolicima.

U slučaju iz stavka 1. točke 4. i 5. ovoga članka, osiguraniku se mogu dati na upotrebu i invalidska kolica na elektromotorni pogon ako zbog stanja gornjih i donjih udova osiguranik nije u stanju aktivno pokretati kolica na ručni pogon, a prema preostaloj snazi gornjih udova može sigurno upravljati elektromotornim kolicima.

Pravo na invalidska kolica na elektromotorni pogon odobrava ovlašteni liječnik odnosno drugi organ Republičkog fonda.

Članak 15.

Invalidska kolica iz stavka l. prethodnog članka, mogu biti sobna ili terenska.

Osiguranik ima pravo na samo jedan tip invalidskih kolica.

Iznimno od odredbe iz prethodnog stavka, osiguranik koji se nalazi u radnom odnosu ili na redovnom školovanju, ima pravo na oba tipa invalidskih kolica.

Invalidska kolica daju se osiguraniku na upotrebu putem priznanice uz naznaku, da se kolica nakon prestanka upotrebe vraćaju nadležnoj službi Ispostave Republičkog fonda.

4. Ortopedska obuća

Članak 16.

Pravo na ortopedske cipele, visoke ili niske, osiguranik ima u slučaju kada ih je potrebno izraditi po mjeri, za oboljele ili deformirane noge, i to:

1. kada ima kraću nogu za više od 2,5 cm pa je zbog toga potrebna cipela s povišenjem,

2. kada ima ukočen gornji nožni zglob ili artrodezu drugih zglobova stopala,

3. kada ima Pes equinus,

4. kada ima uvrlauto stopalo (Pes equinovarus),

5. kada ima Pes adductus ili metatarsus adductus,

6. kada ima izrazito trofične promjene sa ulceracijama stopala, odnosno s artropatijom

7. kada ima Pes paralyticus,

8. kada postoji Pes cavus stopalo,

9. kada postoji Ditigus superductus I, II i V prsta,

10. kome nedostaju tri prsta ili palac na jednom od stopala. ili kojemu nedostaje dio nožja ili donožja, a ne koristi protezu,

11. kada ima Talus verticalis,

12. kada postoje posttraumatske deformacije stopala i deformacije kod reumatoidnog artritisa, koje zbog težine zahtijevaju individualnu izradu po sadrenom odljevu.

Članak 17.

Djeca do navršenih 15 godina života imaju pravo na ortopedske cipele u svim slučajevima iz prethodnog članka ovog Pravilnika i u slučaju, ako se radi o kraćoj nozi za više od 1,5 cm.

ČIanak 18.

Osiguraniku pripada ortopedska cipela kada je ona sastavni dio ortoze.

Kada osiguranik prestane koristiti ortozu iz prethodnog stavka, nema pravo na ortopedske cipele.

Članak 19.

Pravo na ortopedske uloške za cipele imaju osiguranici i to:

- djeca do 15 godina u slučaju Pedes planovalgi,

- odrasli u slučajevima Pedes planovalgi i Pedes exavati.

5. Kožne rukavice

Članak 20.

Pravo na kožne rukavice osiguranik ima u slučaju:

- ako je oduzet brahijalni pleksus na jednoj ruci, tako da prste ne može upotrebljavati,

- ako mu je amputirano više od dva prsta jedne šake,

- ako su mu zbog povrede ili oboljenja prsti tako deformirani da ne može nositi gotove rukavice,

- ako snagom gornjih udova pokreće invalidska kolica.

6. Ostala pomagala i sanitarne sprave

Članak 21.

Osiguranik ima pravo na ostala pomagala i sanitarne sprave. u slijedećim slučajevima:

1. utega - kod nastajanja umbilikalne, ingvinalne ili femoralne hernije,

2. suspenzorij - kod nastajanja skrotalne hernije, traumatskih ili inflamatornih promjena na mošnicama ili testisima, kao i u slučaju oboljenja varikocele,

3. pojas - kod nastajanja umbilikalne ili neke druge vrste hernije prednjeg trbušnog zida. u slučaju stanja nakon većih operativnih zahvata na trbuhu kada postoje izrazite slabosti trbušnog zida,

4. štake - ako se tim pomagalom omogućuje ili poboljšava kretanje (stajanje i hod),

5. invalidska hodalica, sa tri ili četiri nožice, sa ili bez kotača kada stanje dozvoljava bolesniku da se pomoću hodalice kreće,

6. perika - ako je izražena trajna ili privremena ćelavost kao posljedica skalpiranja kože glave uslijed povrede ili maligne bulesti tijekom zračenja ili kemoterapije,

7. umjetna dojka ili platneni grudnjak sa umetkom kod amputacije dojke.

8. urinar ili urinreceptakulum (klasični receptakulum za trajnu upotrebu od tvrde gume i sličnog materijala, kondom sistem s receptorom, externel kateter s vrećicom za jednokratnu upotrebu, ili kateter i kondomi, kada se suvremenim metodama liječenja ne može regulirati pražnjenje mokračnog mjehura,

9. plastične samoljepljive vrećice sa spojnicama i ispustom za izmet za jednokratnu upotrebu - kada se crijevo prazni putem umjetnog otvora na trbušnom zidu,

10. irigator - u slučajevima iz točke 9. ovog članka. Ako se osiguraniku uz plastične vrećice iz točke 9. propiše i irigator, godišnja količina vrećica smanjuje se za 50%,

11. endotrahealna kanila - kad je izvršena traheotomija,

12. gumeni podmetać za postelju - kad je vezan za postelju, a postoji urinarna ili fekalna inkontinencija,

13. gumeni jastuk ili gumeni kolut - kada uslijedi oboljenje ili povreda mora ležati u postelji duže od dva mjeseca i kod kojega postoji opasnost dobivanja dekubitus ulceracija, a u slučaju paraplegije i tetraplegije - emulzioni jastuk,

14. aparat za oksigenu terapiju u kući na upotrebu kada osiguranik boluje od oboljenja s neprekidnim disajnim poteškoćama na prijedlog odgovarajuće klinike ili odjela organizacije zdravstva a uz suglasnost ovlaštenog liječnika ili drugog organa Republičkog fonda,

15. gumeno crijevo ili lijevak za umjetnu prehranu kada se hrani umjetnim putem preko otvora na zidu želuca,

16. gumene gaćice (12 komada) - u slučaju paraplegije i tetraplegije,

17. pelene u slućaju paraplegije i tetraplegije. Djeci od treće godine starosti kod bolesti koja ima za posljedicu nekontrolirano pražnjenje mjehura i crijeva - do uspostave voljne kontrole uz suglasnost ovlaštenog liječnika odnosno drugog organa Republičkog fonda,

18. štrcaljke za injekciju, igle za jednokratnu upotrebu i igle za izvlačenje inzulina - kod šećerne bolesti, ako je indicirano davanje inzulina - novopen ili plivopen - aparat za davanje inzulina kod intenzivirane terapije i l00 igala godišnje ili davanje humanog inzulina na osnovi prijedloga liječnika specijaliste za dijabetes,

19. dijagnostičke trake za kontrolu glukoze i acetona u mokraći.

7. Postupak ostvarivanja prava na protetska, ortopedska i druga pomagala, te sanitarne sprave

Članak 22.

Osiguranik može na teret sredstava Republičkog fonda ostvariti pravo na ono pomagalo, koje je utvrđeno kao standardno u katalogu pomagala, a koji je sastavni dio ovog Pravilnika.

Katalog iz prethodnog stavka sadrži podatke o točnom nazivu pomagala sa oznakom šifre pomagala, sliku ili skicu pomagala sa opisom pojedinih dijelova, te standardne materijale od kojih se pomagalo izrađuje.

Katalog pomagala utvrđuje Skupština Republičkog fonda na osnovi prijedloga posebno imenovane komisije stručnjaka.

Članak 23.

Pravo na protetska, ortopedska i druga pornagala i sanitarne sprave osiguranik ostvaruje na osnovi potvrde o potrebi pomagala, iz stavka 2 i stavka 4. ovog Pravilnika.

Osiguranik, kome je izdana potvrda o potrebi pornagaIa, dužan je potvrdu dostaviti Ispostavi Republičkog fonda radi ovjerovljenja.

Sa ovjerovljenom potvrdom o potrebi ponkagala osiguranik naručuje pomagalo u specijaliziranoj organizaciji, sa kojom je Republički fond sklopio ugovor o izradi, odnosno, isporuci pomagala.

Kontrolu izvršenja ugovornih obveza u smislu prethodnog stavka Republički fond obavljat će preko ovlaštenih radnika Stručne službe Republičkog fonda ili preko ovlaštenih radnika organizacije zdravstva.

Odredbe iz stavka 1, 2. i 3. ovog članka, primjenjivat će se i u slučaju, kada osiguraniku treba popraviti već ranije izdano pomagalo.

Članak 24

Pomagala iz članka 10. do članka 21. ovog Pravilnika, mogu propisivati samo specijalizirane organizacije zdravstva, odnosno drugi liječnici specijalisti, koje Republički fond ovlasti na osnovi potpisanog Ugovora o pružanju zdravstvene zaštite.

Uz liječnike iz prethodnog stavka, izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite može propisati slijedeća pomagala i sanitarne sprave:

1. utegu,

2. suspenzorij,

3. pojas,

4 štake,

5. urin-receptor (komplet) i vrećice za mokraću,

6. štrcaljke za injekcije i igle za jedrlokratnu upotrebu kod šećerne bolesti ako je indicirano davanje inzulina,

7. endotrahealnu kanilu,

8. gumeni podmetač,

9. gumeno crijevo za umjetnu prehranu,

10 gumeni jastuk ili gumeni kolut,

11. gumene gaćice,

12. pelene.

III. STOMATOLOŠKO-PROTETSKI RADOVI I ORTODONTSKA POMAGALA

Članak 25.

Stomatološko-protetski radovi i pomagala, te ortodontski aparati koji se u smislu ovog Pravilnika osiguravaju osiguranicima, obuhvaćaju:

1. sve vrste krunica zaštitne protetske, estetske, uključujući i lijevane ispune (inlay) i lijevane nadogradnje,

2. pokretne i nepokretne proteze,

3. privremene i imedijalne proteze,

4. resekcijske proteze i epiteze,

5 nagrizne udlage,

6 paradontne udlage,

7 ortodontska pomagala (pokretna i nepokretna),

8. Protetske nadomjestke kod anomalije čeljusti i zubi, nadogradnja i ispuni,

9. popravak pruteze,

10. standardni materijal za izradu stomatološko-protetskih radova i ortodontskih pomagala.

1. Zubne krunice

Članak 26.

Zubne krunice se stavljaju:

1- kada je destruirana kruna zuba, a nije dovoljan samo ispun,

2. na zube - nosače nepokretnih proteza (mostova),

3 na zube - nosače retencijskih veza (kvačice, etičmeni i dr.),

4. kad to zahtijeva položaj zuba,

5 kada je potrebno regulirati visinu zagriza,

6. zbog linijskog ili poligonskog povezivanja zubi u blok (prema potrebi).

2. Pokretne i nepokretne proteze

Članak 27.

Pokretne i nepokretne proteze (mostovi), stavljaju se u svim slučajevima nedostajanja zubi osim:

1. nepokretne proteze - kada nedostaje jedan od molara ili drugi premolar u kvadrantu,

2. pokretne proteze - kada nedostaju dva krajnja molara (jednostrano ili obostrano. u jednoj ili obje čeljusti, ili kada nedostaje jedan molar ili premolar).

Članak 28.

Ako osiguraniku nedostaje više od tri zuba jedan do drugoga, u pravilu se stavlja pokretna proteza.

Ako osiguraniku nedostaje više od tri zuba jedan do drugoga, može se staviti nepokretna proteza, kada to raspon i čvrstoća zuba nosača dopušta.

Nepokretna proteza (most) može se staviti i kada nedostaju četiri sjekutića.

3. Privremene i imedijatne proteze

Članak 29.

Privremene i medijatne proteze (pokretne i nepokretne) stavljaju se osiguraniku kojemu je to potrebno za obavIjanje zanimanja, te da bi se spriječilo pogoršanje općeg zdravstvenog stanja.

Pokretna proteza izrađuje se u slučaju nedostajanja najmanje 3 - 4 zuba jedan do drugog u području fronte gornje ili donje čeljusti.

Privremena nepokretna proteza i pokretna iz plastičnog materijala izrađuje se i kao privremeni postupak u oralnoj rehabilitaciji, a na prijedlog izabranog liječnika stomatologa.

4. Resekcije proteze, epiteze i protetska pomagala

Članak 30.

Resekcijske proteze i epiteze te protetska pomagala kod anomalija i bolesti čeljusti i zubi izrađuju se osiguraniku kao samostalno ili dodatno stomatološko protetsko sredstvo, ako je oštećeno koštano ili meko tkivo čeljusti i lica. Prijedlog za izradu ovih pomagala daje oralni kirurg, maksilofacijalni kirurg ili specijalista protetičar.

5. Nagrizne udlage

Članak 31.

Nagrizne udlage izrađuju se osiguraniku kao privremeni postupak u oralnoj rehabilitaciji u svrhu terapije parafunkcije na prijedlog liječnika specijaliste - protetičara.

6. Paradontne udlage

Članak 32.

Trajne udlage se izrađuju osiguraniku s uznapredovalom paradontnom bolesti u svrhu stabilizacije zubi, čiji je parodont reduciran. U sklopu njih, mogu se nadoknaditi zubi koji nedostaju.

Privremene udlage (modificirane) izrađuju se osiguraniku u svrhu terapije parafunkcije.

Udlage se izrađuju na prijedlog liječnika specijaliste parodontologa.

Izradu udlaga u dijagnostičke i terapijske svrhe predlaže uz liječnika iz prethodnog stavka i liječnik specijalista protetičar, oralni kirurg i maksilofacijalni kirurg i ortodont.

7. Ortodontska pomagala

Članak 33.

Ortodontska intraoralna i ekstraoralna (pokretna i nepokretna) pomagala izrađuju se:

- osiguraniku do navršene 25 godine života,

- osiguraniku i preko 25 godina života, samo kada je liječenje ili oralna rehabilitacija u toku, na prijedlog liječnika specijaliste (protetičara, oralnog kirurga, maksilofacijalnog kirurga, parodontologa i ortodonta).

8. Nadogradnje i ispuni

Članak 34.

Osiguranik ima pravo na lijevanu nadogradnju ili ispun zuba, u slijedećim slučajevima:

- kada je kruna biološki uništena,

- kada je potrebno izvršiti korekturu zuba,

- kada kruna treba poslužiti kao nosač mosta ili proteze.

Nadogradnja ili ispun se ne mogu učiniti, ako korijen zuba ima patološke promjene, ili je skraćen za polovinu dužine.

9. Popravak proteze

Članak 35.

Popravak stomatološko-protetskih sredstava (udlaga, mostova, pokretnih proteza i dr.) obavlja se kada je do loma sredstva došlo zbog anatomskih i funkcijskih promjena ili patoloških promjena.

Ako je do loma proteze došlo u roku 6 mjeseci, a mosta u roku godine dana, popravak, odnosno reparaturu proteze iz stavka 1. ovog Pravilnika, obavlja organizacija zdravstva ili privatna praksa koja je izradila pomagalo na teret svoj ih sredstava.

10. Standardni materijal za izradu stomatološkoprotetskih radova i ortodontskih pomagala

Članak 36.

Standardni materijal za izradu stomatološko-protetskih radova i ortodontskih pomagala čine:

- za izradu krunica i nepokretnih proteza (mostova) poluplemenite slitine ili akrilati,

- za izradu faseta na metalnim krunicama i tijelu mosta plastični materijali,

- za izradu proteza pokretnih i nepokretnih ortodontskih pomagala, akrilat i poluplemenite slitine (krom-kobalt, molibden te konstrukcijski elementi),

- za izradu parodontnih udlaga (lijevanih) poluplemenite slitine (krom-kobalt, molibden i sl.) i akrilat, te konstrukcijski elementi.

- za izradu nagriznih udlaga i modificiranih privremenih udlaga plastični materijal za hladnu i toplinsku polimerizaciju.

Članak 37.

Ako organizacija zdravstva na zahtjev osiguranika izradi stomatološko-protetsko sredstvo od plemenitog metala. osiguranik nadoknađuje organizaciji zdravstva, odnosno izabranom liječniku, razliku izmedu vrijednosti standardnog materijala propisanog ovim Pravilnikom i plemenitog metala, računajući do 2.00 grama poluplemenitog metala po jednom zubu, odnosno krunici.

Ako osiguranik plemeniti metal za izradu stomatološkog protetskog sredstva nabavi sam. ima pravo na naknadu troškova od organizacije zdravstva ili izabranog liječnika stomatologa do iznosa vrijednosti poluplemenite slitine potrebne za izradu stomatološko-protetskog sredstva, ali najviše do 2,00 grama poluplemenite slitine po jednom zubu, odnosno krunici.

Pri izradi stomatološko-protetskih sredstava iz stavka 1. i 2. ovoga članka vrijednost poluplemenitog metala obračunava se po cijeni koja vrijedi za poluplemenite metale na dan stavljanja stomatološko-protetskog sredstva.

Članak 38.

Stomatološko-protetski radovi mogu se osiguranicima izradivati nakon što prijedlozi za izradu pomagala budu ovjerovljeni od strane nadležne ispostave Republičkog fonda i odobreni od ovlaštene liječničke komisije u skladu sa člankom 47. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite osiguranika Republičkog fonda.

IV. OČNA I TIFLOTEHNIČKA POMAGALA

Članak 39.

Osiguranici u smislu ovog Pravilnika. imaju pravo na slijedeća pomagala:

a) Očna pomagala

1. naočale :

- sa staklima u dioptrijama.

- sa mliječnim staklima,

- s tamnim staklima u dioptrijama,

- s tamnim staklima od plastične mase,

- s bifokalnim staklima,

- sa specijalnim sistemom leća (teleskopske naoćale),

- sa tamnim staklima bez dioptrije sa stenopeičnim otvorom i zaštitom sa strane (lochbrille).

2. kontaktne leće,

3. očne proteze i očne povjeske.

b) Tiflotehnička pomagala za slijepe.

a) Očna pomagala

1.Naočale

Članak 40.

Osiguranici imaju pravo na naočale sa staklima i to 1. naočale sa staklima u dioptrijama

- radi korekcije oštrine vida na daljinu i blizinu u slučaju ametropije ili prezbiopije,

2. naočale sa plastičnim ili lentikularnim staklima u dioptrijama

- kod monokularne i obostrane afakije,

- kod sfernih ametropija većih od 3 dioptrije ili astigrnatizma većeg od 2 dioptrije,

3. naočale s bifokalnim, trifokalnim ili multifokalnim staklima u svim obIicima (kriptor, telezin i dr.) i to samo kada su one s obzirom na medicinsku indikaciju i zanimanje osiguranika prijeko potrebne za istovremenu korekciju vida za blizinu i daljinu.

4. naočale sa prizmatičnim staklima

- kada ih propiše ovlaštena specijalizirana organizacija zdravstva (ortoptička amberlanta),

5. naočale s mliječnim staklima

- u slučaju dioplopije, monokularne afakije i aneizokonije,

6. naočale sa tamnim staklima bez dioptrije u slučaju potpune sljepoće, te unakaženja vanjskog dijela oka.

7. naočale sa specijalnim sistemom leća (teleskopske naočale).

- kada postoji visok stupanj slabovidnosti, odnosno kada se oštrina, odnosno jačina vida na oba oka ne može poboljšati staklima za korekciju ili kontaktnim lećama, ili kada se nošenjem takvih pomagala po mišljenju klinike postiže maksimum polovine normalne oštrine vida.

U slučaju iz stavka 1. točke 1. ovog članka. osiguraniku se umjesto stakla sa dioptrijama mogu dati tamna stakla sa dioptrijama.

2. Kontaktne leće

Članak 41.

Osiguranici imaju pravo na kontaktne leće u slučajevima:

l. keratokonusa,

2. monokularne (unilateralne) afakije (aphakia unilateralis),

3 anisometropije veće od 3 dioptrije i potrebe stereoskopskog vida u svezi sa zanimanjem,

4. sfernih amatropija većih od 5 dioptrija ili astigmatizma većeg od 2 dioptrije, gdje se korekcionim staklima ne može postići oštrina vida 1,0 dioptrije,

5. obostranih afakija,

6. anil-idije,

7. koloboma šarenice izvan područja gornjeg kapka,

8. albinizma,

9. iregularnog astigmatizma.

Kontaktne leće u slučajevinaa iz ovog članka, osiguranik ostvaruje ako očna klinika, odnosno organizacija zdravstva specijatizirana za primjenu kontaktnih leća, ustanovi da osiguranik podnosi nošenje kontaktnih leća, i ako je upotreba takvih leća neophodna za obavljanje poslova u njegovom zanimanju ili školovanju.

Osiguranik koji koristi kontaktne leće ima pravo i na odgovarajuće naočale.

3. Očne proteze i očne povjeske

Članak 42.

Osigruranik ima pravo na očnu protezu i to:

1. punu - u slučaju anoftalamusa,

2 ljuskastu - u slučaju djelomičnog odstranjenja ili atrofije očne jabučice, .

3 orbitalnu - u slučaju kad uz nedostatak očne jabučice postoji i unakaženje vanjskih dijelova oka,

4. s ugrađenim magnetom - kad je poslije enukeacije oćne jabučice stavljen aktilični amplantat s magnetom.

Ako standardni oblik i veličina proteze ne odgovara obliku i veličini konjuktivalne vrećice, izrađuje se očna proteza po mjeri.

Osiguranik ima pravo na poliranje očne proteze jednom godišnje

Članak 43.

Osiguraniku pripada očna povjeska u slučaju unakaženja oka.

Članak 44.

Očne proteze izrađuju se od plastične mase, stakla, porculana, ili druge tvari prikladne za tu vrstu pomagala.

4. Okviri za naočale i natikače od tamnogstakla

Članak 45.

Okviri za naočale koji se osiguravaju osiguranicima izrađuju se od plastične mase s tim što krilca okvira moraju biti pojačana armaturom od metala.

Članak 46.

Osiguranik uz naočale dobiva i natikač od tamnog stakla, ako prema ocjeni liječnika specijaliste za očne bolesti za takvo pomagalo postoji neophodna potreba.

b) Tiflotehnička pomagala za slijepe

Članak 47.

Slijepi osiguranik ima pravo na tiflotehnička pomagala, i to:

1. Brajev pisaći stroj "Perkins"

2. strujni magnetofon ili kazetofon,

3. Brajev sat (ručni ili džepni),

4. bijeli štap za slijepe.

Pravo na tiflotehnička pomagala iz stavka 1. ovog članka osiguranici ostvaruju pod slijedećim uvjetima:

1. na Brajev pisači stroj "Perkins" - djeca - učenici osnovne škole od navršene šeste godine života i svi drugi slijepi korisnici, koji se služe Brajevim pismom o čemu potvrdu izdaje Udruženje slijepih,

2. strujni magnetofon ili kazetofon - djeca - učenici Osnovne škole od navršene desete godine života i svi drugi osiguranici, koji koriste zvučnu biblioteku, uz potvrdu Saveza slijepih Hrvatske,

3. Brajev set - djeca - učenici osnovne škole do navršene desete godine života i svi drugi slijepi osiguranici,

4. bijeli štap za slijepe - djeca - učenici osnovne škole od navršene šeste godine života i svi slijepi osiguranici.

Potvrdu o potrebi pomagala iz prethodnog članka ovog Pravilnika izdaju klinike za očne bolesti ili očni odjeli drugih organizacija zdravstva, uz prethodno pribavljenu potvrdu Udruženja ili Saveza slijepih osoba.

V. SLUŠNA POMAGALA I POMAGALA ZA OMOGUĆAVANJE GLASNOG GOVORA

1. Slušni aparat

Članak 48.

SIušni aparat (amplifikator) dodjeIjuje se osiguraniku kod kojega postoji obostrani gubitak sluha preko 40 decibe1a u govornim i frekvencijama (500, 1000, 2000 HZ), a sluh mu se liječenjem ne može poboljšati ispod te granice, ako se tonalnim i govornim audiometrijskim ispitivanjem kao i testiranjem razumljivosti govora pomoću slušnog aparata, ustanovi da se može postići zadovoljavajući efekt komunikacije i mogućnost rehabilitacije

Slušni aparat iz stavka 1. ovog članka, daje se osiguraniku na osnovi nalaza i mišljenja audiološkog centra ili organizacije zdravstva, koja ima audiološku jedinicu, te mogućnost tonalnih i govornih ispitivanja, kao i stručnog testiranja razumljivosti govora pomoću slušnog aparata (govorna audiometrija uz primjenu slušnog aparata).

Članak 49.

Pravo na slušni aparat imaju:

1. djeca predškolske dobi, kod koje se s obzirom na mentalno zdravlje i stupanj oštećenja sluha, može očekivati razvoj govora uz provedbu stručnog rehabilitacijskog postupka slušnim aparatom,

2. djeca na školovanju ako im se dodjeljivanjem slušnog aparata omogućuje praćenje nastave.

Ostali osiguranici u smislu točke 1. i 2. ovog članka kada im upotreba slušnog aparata omogućuje odgovarajuću komunikaciju i povoljni rehabilitacioni efekt ili radni odnos.

Osiguranik ima pravo na standardni zaušni aparat. Osiguranici koji su potpuno gluhi, nemaju pravo na slušni aparat.

Članak 50.

Liječnik specijalist audiološkog centra odnosno audiolog organizacije zdravstva, koja ima audiološku jedinicu zavisno od medicinskih indikacija propisuje koji tip slušnog aparata dobiva osiguranik.

Ako osiguranik zahtijeva da ostvari pravo na drugi oblik slušnog aparata, od onog kojeg mu je liječnik propisao, može ostvariti pravo na taj aparat pod uvjetom da isti odgovara slušnim karakteristikama, o čemu odlučuje liječnik koji je propisao aparat.

U slučaju iz prethodnog stavka, osiguranik snosi sam razliku u cijeni koštanja aparata.

Osiguranik, kojemu se daje slušni aparat, ima pravo na izradu indivldualnog slušnog umetka (oliva za uho).

Članak 51.

Izuzetno na prijedlog audiološkog centra, kada za to postoje medicinske indikacije, korisniku se može odobriti pravo na bilateralni slušni aparat (dva aparata).

Pravo na bilateralni slušni aparat odobrava posebna komisija koju imenuje Republički fond.

Članak 52.

Slušni aparat koji se osiguraniku pokvari poslije isteka garantnog roka, popravit će se na teret sredstava Republičkog fonda, ako je do kvara aparata došlo bez krivnje osiguranika.

Članak 53.

Aparate za omogućavanje glasnog govora (umjetni grkljan na osnovi električnog vibratora - megafona), osigurava se osiguraniku kod laringektomije.

Aparat iz prethodnog stavka, osigurava se osiguraniku samo jedanput.

VI ROKOVI TRAJANJA POMAGALA

Članak 54.

Rokovi trajanja pomagala propisanih ovim Pravilnikom određuju se prema grupama osigalranika iz članka 7. ovog Pravilnika i iznose za pojedina pomagala:

GRUPE KORISNIKA

NAZIV POMAGALA I II III

1 2 3 4

1. PROTEZE ZA GORNJE UDOVE

- od metala i plastične maše 1 god. 2 god. 4 god.

- od kože 1 god. 1,5 god. 4 god

- elektronićke proteze 2 god. 3 god. 5 god.

2. PROTEZE ZA DONJE UDOVE

- modulska skeletna od čelika 2 god. 2 god. 5 god.

- od metala i plastićne mase 1 god. 1,5 god. 3 god.

- od kože i drveta 1 god. 2 god. 3 god.

3. NAVLAKA ZA BATALJA

( 1 o komada) 1 godina za sve grupe

4. ORTOTlČKA POMAGALA

(ortoze)

- za aparate za gornje udove l god. 2 god. 2 god.

- za aparate za donje udove 1 god. 2 god. 2 god.

- za aparate za kralježnicu l god. 2 god. 2 god

- elektronićka pomagala na

upotrebu 4 godine za sve grupe

- navlaka (2 kom ) 1 godina za sve grupe

- elektrode 6 mjeseci za sve grupe

- kablovi 1 godina za sve grupe

- ulošci s prekidaćem 1 godina za sve grupe

5. ORTOPEDSKA OBUČA 6 mjeseci 8 mjeseci 1 godina

6. OBUČA UZ ORTOZU 6 mjeseci 8 mjeseci 1 godina 7. INVALIDSKA KOLICA

(terenska) (na upotrebu) 4 godina za sae grupe

8. INVALIDSKA KOLICA (sobna)

(na upotrebu) 5 godina za sve grupe

9 INVALIDSKA KOLICA

SPECIJALNE NAMJENE (na upotrebu) 5 godina za sve grupe

10. INVALIDSKA KOLICA NA

ELEKTROMOTORNI POGON

(na upotrebu) 6 godina za sve grupe

11 POKRETNl STOLAC NA

KOTAČIMA 5 godina za sve grupe

12 KOŽNE RUKAVICE

(nepodstavljene) 2 godine za sve grupe

13. KOŽNE RUKAVICE

(podstavljene flanelom) 1 godina 3 godine 4 godine

l4. KOŽNE RUKAVICE

(podstavljene krznom) 1 godina 3 godine 4 godine

15. ESTETSKE RUKAVICE 1 godina za sve grupe

16 UTEGA, SUSPENZORIJ I

POJAS 6 mjeseci 1 godina 1 godina

17. ORTOPEDSKI ULOŠCI 6 mjeseci 8 mjeseci 1 godina

18. ŠTAKE (sa 2 para guma) 1 godina 2 godine 2 godine

l9. INVALIDSKA HODALICA 1 godina 2 godine 3 godine

20. PERIKA l godina 2 godine 3 godine

21. UMJETNA DOJKA

S1LlKONSKA 2 godine 2 godine

22. PLATNENI GRUDNJAK SA

ULOŠKOM 1 godina 1 godina

23 URINRECEPTAKULUM (urinal

- 2 kom.) 1 godina za sve grupe

24 KATETER do 52 kom 1 godina za sve grupe

25 PLASTIČNE VREĆICE ZA

URIN ZA NOĆNU UPOTREBU

(do 200 kom ) 1 godina za sve grupe

26. PLASTIČNE VREČICE ZA

URIN S ISPUSTOM

(samoljepljive) 365 kom. 1 godina za sve grupe

27. KONDOMI (l00 kom.) 1 godina za sve grupe

KATETERI

28. PLASTIČNE VREČICE ZA

IZMET

(samoljepljive vrećice) do 730 kom 1 godina za sve grupe

29. PLASTIČNE VREČICE ZA

IZMET

(sa podložnim spojnicama i

ispustorn) 365 kom. u kompletu 1 godina za sve grupe

30. IRIGATOR (kod kolostoma -1

kom.) 2 godine za sve grupe

31. ŠTRCALJKE ZA lNJEKCIJE ZA

JEDNOKRATNU UPOTREBU 365 kom. 1 godina za sve grupe

- igle za jednokratnu

upotrebu (365 kom.) 1 godina za sve grupe

- igle za izvlačenje inzulina

(50 kom.) 1 godina za sve grupe

32. APARAT ZA DAVANJE

INZULINA

(plivapen-novopen) KOD

INTENZIVIRANE TERAPIJE I

100 igala GODIŠNJE 3 godine za sve grupe

33. DIJAGNOSTIČKE TRAKE ZA

KONTROLU GLUKOZE I

ACETONA U MOKRAČI (730 kom.) 1 godina za sve grupe

34. ENDOTRAHEALNA KANILA

- metalna 1 godina za sve grupe

- plastična 6 mjeseci za sve grupe

35. GUMENI PODMETAČ ZA

POSTELJU 3 godine za sve grupe

36. GUMENI JASTUK ILI GUMENI

KOLUT ILI EMULZIONI 3 godine za sve grupe

37. APARAT ZA OKSIGENU

TERAPIJU U KUĆI (KISIK) na upotrebu (posudba)

38. GUMENO CHIJEVO ILI

LIJEVAK ZA HRANJENJE (8

kom.) 1 godina za sve grupe

39. GUMENE GAČICE (12 kom.) 1 godina za sve grupe

40. PELENE 2600 kom. 1 godina za sve grupe

41. KRUNICE I NEPOKRETNE

PROTEZE OD POLUPLEME-

NITIH SLITINA ILI AKRILATA 4 godina za sve grupe

42. KRUNICE NA ZUBIMA

NOSAČIMA DJELOMIČNIH

PROTEZA 3 godine za sve grupe

43. KRUNICE OD

POLUPLEMENITIH SLITINA

ILI AKRILATA 2 godine za sve grupe

44. DJELOMIČNA PROTEZA OD

AKRILATA 3 godine za sve grupe

45 TOTALNA PROTEZA OD

AKRILATA 5 godina za sve grupe

46 PROTEZA DJELOMIČNA S

METALNOM BAZOM 3 godine za sve grupe

47. PROTEZA TOTALNA S

METALNOM BAZOM 5 godina za sve grupe

48. PRIVREMENA ILI

IMEDIJATNA TOTALNA

PROTEZA do 1 godine za sve grupe

49. PRIVREMENA ILI

IMEDIJATNA DJELOMIČNA

PROTEZA do 1 godine za sve grupe

50. AKRILATNI MOST

IMEDIJATNI 3 mjeseca za sve grupe

51. A KRILATNI MOST

PRIVREMENI do 1 godine za sve grupe

52. ORTODONTSKO SDREDSTVO 6 mjeseci za sve grupe

53. OKVIR ZA NAOČALE 1 god. 2 god. 3 god.

54. KOREKCIJSKA STAKLA 1 god. 2 god. 3 god.

55. KOREKCIJSKO PLASTIČNO 1 god. 2 god. 2 god.

STAKLO

56. MLIJEČNA STAKLA 3 godine za sve grupe

57. KONTAKTNE LEĆE 3 godine za sve grupe

58. TAMNE NAOČALE BEZ

DIOPTRIJE 3 godine za sve grupe

59. BIFOKALNA, TRIFOKALNA,

MULTIFOKALNA I

PRIZMATlČNA STAKLA 2 godine za sve grupe

60. TELEKSOPSKE NAOČALE 4 godine za sve grupe

61. NATIKAČ OD TAMNOG

STAKLA 3 godine za sve grupe

62. OČNE PROTEZE 1 god. 2 god. 3 god.

63. OČNA POVJESKA 1 godina za sve grupe

64. BRAJEV PISAĆI STOL neograničeno za sve grupe

65. STRUJNI MAGNETOFON ILI

KAZETOFON l0 godina za sve grupe

66. RUČNI SAT 10 godina za sve grupe

67. BIJELI ŠTAP ZA SLIJEPE 1 godina za sve grupe

68. SLUŠNI APARAT 2 godine 5 godina 5 godina

Rokovi trajanja pomagala iz stavka 1. ovoga članka počinju teći od dana ovjerovljenja pomagala od strane Službe Republičkog fonda.

Članak 55.

Stakla sa dioptrijama daju se korisniku prije isteka roka odredenog člankom 52. ovoga Pravilnika ako se razlika u sfernoj korekciji vida izmjeni za 0,50 ili u cilindričnoj korekciji za 0,25 dioptrije.

Teleskopske naočale i kontektne leće, mogu se dati korisniku prije isteka određenog roka trajanja kod keratokonusa, u slučaju potrebe ako je došlo do promjene korekcije od 0,50 dioptrije ili promjene krivine površine rožnice.

Članak 56.

Republički fond osigurava izradu proteza i ostalih ortopedskih pomagala iz ovoga Pravilnika kod specijaliziranih organizacija za proizvodnju i isporuku pomagala na osnovi zaključenog Ugovora o isporuci pomagala.

Ugovorom se obvezatno treba osigurati zajamčeni rok koji odgovara vremenskom intervalu od 1/3 ukupnog trajanja izrađenog pomagala.

Pravo na ostala pomagala osiguranici ostvaruju u drugim specijaliziranim organizacijama u skladu sa potpisanim Ugovorom.

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 57.

Katalog pomagala u smislu članka 22. Pravilnika utvrdit će se najkasnije do 30. III. 1991. godine.

Do utvrđivanja kataloga u smislu prethodnog stavka mogu se propisivati pomagala koja su se osiguranicima izdavala na osnovi postojećih ugovora o isporuci pomagala i cjenika pomagala.

Članak 58.

Izmjene i dopune Pravilnika obavljaju se na način i postupak koji je predviđen za njegovo donošenje.

Članak 59.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu u roku 8 dana računajući od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa : 500-01 /91-01 /09

Urbroj : 338-09-91-1

Zagreb, I 6. siječnja 1991.

Predsjednik Skupštine Republičkog fonda

prof. dr. sci. Mate Granić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.