Zakoni i propisi - Pravni savjeti 5 11.02.1991 Poslovnik o radu Skupštine Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske i njenih organa
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

REPUBLIČKI FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA I ZDRAVSTVA HRVATSKE

Na osnovi članka 21. i 22. Statuta Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske ("Narodne novine", br. 48l90), Skupština Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske, na sjednici održanoj dana 16. siječnja 1991. godine, donosi

POSLOVNIK

o radu Skupštine Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske i njenih organa

1. OSNOVNE ODREDBE

Članak 1.

Poslovnikom o radu Skupštine Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske (u daljnjem tekstu: Poslovnik) određuje se način upravljanja i odlučivanja Skupštine Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske (u daljnjem tekstu: Skupština Republičkog fonda).

Članak 2.

Odredbe ovog Poslovnika primjenjuju se i na rad organa, odbora i kornisija Skupštine Republičkog fonda. Članovi Skupštine Republičkog fonda i druge osobe koje sudjeluju u radu Skupštine Republičkog fonda, njenih organa, odbera i komisija. dužni su se pridržavati odredaba ovog Poslovnika.

Članak 3.

Radom Skupštine Republičkog fonda rukovodi predsjednik. Ako predsjednik nije prisutan, radom Skupštine rukovodi član Izvršnog odbora Skupštine Republičkog fonda. kojeg ovlasti lzvršni Odbor.

Članak 4.

Skupština može pravovaljano odlučivati ako je na sjednici prisutno više od polovice ukupnog broja članova.

Skupština Republičkog fonda donosi odluke većinom giasova ukupnog broja članova Skupštine. Skupština donosi odluke javnim izjašnjavanjem.

II. PRAVA I DUŽNOSTI PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE REPUBLIČKOG FONDA

Članak 5.

Predsjednik Skupštine Republičkog fonda

- saziva i rukovodi sjednicom Skupštine Republičkog fonda, a u slučaju odsutnosti predsjednika, radom sjednice rukovodi član Izvršnog odbora kojeg ovlasti Izvršni odbor,

- otvara sjednicu Skupštine Republičkog fonda, utvrđuje potreban broj prisutnih članova Skupštine radi pravovaljanog odlučivania,

- predlaže dnevni red sjednice i vodi brigu da se sjednica odvija po prihvaćenom dnevnom redu, - vodi brigu o održavanju reda na sjednici i daje riječ po redu kako su se prisutni prijavili, - upozorava članove Skupštine, kao i osobe koje su nazočne na sjednici, da se ne udaljuju od predmeta po utvrđenom dnevnom redu,

- može udaljiti svaku osobu koja narušava red na sjednici,

- vodi brigu o prijedlozima podnesenim u toku rada Skupštine,

- utvrđuje formulaciju prijedloga i stavlja ga na glasovanje,

- utvrđuje i objavljuje rezultat glasovanja,

- vodi brigu da se o radu sjednice vodi zapisnik,

- brine se da se u radu Skupštine poštuju odredbe zakona i općih akata Republičkog fonda,

- potpisuje akte koje donosi Skupština,

- vodi brigu o izvršavanju odluka Skupštine Republičkog fonda.

Članak 6.

Predsjednik Skupštine Republićkog fonda. saziva sjednicu po svojoj inicijativi, na prijedlog Izvršnog odbora Skupštine Republičkog fonda, na prijedlog 1 i 3 članov a Skupštine Republičkog fonda, ili na prijedlog direktora Republičkog fonda.

III. SAZIVANJE SJEDNICE

Članak 7.

Poziv za sjednicu mora biti upućen članovima Skupštine Republičkog fonda najkasnije 8 dana prije dana određenog za održavanje sjednice.

Zajedno s pozivom, članovima se dostavlja prijedlog dnevnog reda i odgovarajući materijal, pitanja koja se predlažu za dnevni red i zapisnik sa prethodne sjednice.

Iznimno, u hitnim slučajevima, predsjednik može sazvati sjednicu u roku kraćem od 8 dana, a dnevni red za tu sjednicu može predložiti i na samoj sjednici.

Članak 8.

Poziv za sjednicu obvezatno se dostavlja ministru za zdravstvo RH, direktoru Republičkog fonda, pomoćnicima direktora Republičkog fonda, predsjedniku Odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu Sabora Republike Hrvatske, a zavisno od pitanja koja su predmet dnevnog reda sjednicc; poziv se dostavlja predstavnicima zdravstvenih organizacija i znanstvenih ustanova ukoliko je potrebno da izlože prijedlog koji je na dnevnom redu sjednice i predstavnicima sredstava javnog priopćavanja.

Predsjednik Skupštine Republičkog fonda u dogovoru s direktorom Republičkog fonda, određuje da li je i koga, osim osoba navedenih u stavku 1. ovog članka, putrebno pozvati na sjednicu Skupštine zavisno o dnevnom redu utvrđenom za sjednicu.

IV. TOK SJEDNICE

Članak 9.

Sjednicu Skupštine Republičkog fonda otvara predsjednik Skupštine i utvrđuje da li je na sjednici nazočan potreban broj članova Skupštine Republičkog fonda,

Članak l0.

Prije utvrđivanja dnevnog reda, predsjednik daje kratke upute i obavijesti u svezi s radom sjednice Skupštine.

Članak 11.

Predsjednik Skupštine Republičkog fonda podnosi članovima Skupštine prijedlog dnevnog reda na razmatranje, a odluku o utvrđivanju dnevnog reda Skupštine, donosi Skupština većinom glasova ukupnog broja članova Skupštine. Nakon utvrđivanja dnevnog reda, prelazi se na raspravu i odlučivanje o pojedinim točkama dnevnog reda i to redom kojim su utvrđene u prihvaćenom dnevnom redu.

Članak 12.

Prije rasprave o pojedinim točkama dnevnog reda, predlagač materijala podnosi izvješće, nakon čega predsjednik otvara raspravu s tim, da nitko ne može govoriti prije nego što zatraži riječ od predsjednika Skupštine. Ukoliko se u toku rasprave utvrdi da je prijedlog nepotpun, Skupština može odlučiti da se rasprava prekine o tom prijedlogu i prijedlog nadopuni, te da se rasprava o njemu vodi na jednoj od idućih sjednica. Ukoliko je pitanje o kojem se raspravlja dovoljno razjašnjeno da se može donijeti odluka, predsjednik može zaključiti raspravu, iako svi govornici koji su se prijavili nisu sudjelovali u raspravi. Predsjednik će opomenuti govornika koji se u raspravi o pojedinoj točki dnevnog reda udalji od predmeta dnevnog reda, ukoliko se i nakon drugog poziva ne drži dnevnog reda, predsjednik će mu oduzeti riječ. Kada utvrdi da nema više prijavljenih za raspravu, predsjednik zaključuje raspravu.

Članak 13.

Odlučivanje na Skupštini donosi se javnim glasovanjem. Za donošenje pravovaljanih odluka potrebna je prisutnost više od polovice ukupnog broja članova Skupštine Republićkog fonda. Ako predsjednik ili pojedini član Skupštine Republičkog fonda u toku sjednice smatra da na sjednici ne sudjeluje dovoljan broj članova, predsjednik će naložiti prozivanje

Članak 14.

Ako za rješavanje pojedinog pitanja na dnevnom redu ima više prijedloga, predsjednik iznosi na glasovanje pojedlne prijedloge onim redom, kako su podneseni.

Članak 15.

Predsjednik formulira prijedlog i stavlja ga na glasovanje. Po završenom glasovanju predsjednik utvrđuje i objavljuje rezultat glasovanja. Na osnovi rezultata glasovanja predsjednik objavljuje da je prijedlog o kojem se glasovalo prihvaćen ili odbijen. Prihvaćen je prijedlog za koji je glasovala nadpolovićna većina ukupnog broja članova Skupštine Republičkog fonda.

Članak 16.

O radu na sjednici Skupštine Republičkog fonda vodi se zapisnik. Zapisnik vodi zapisničar kojeg odredi direktor Republičkog fonda.

Zapisnik mora sadržavati osnovne podatke o radu sjednice, a osobito:

- redni broj sjednice,

- datum i mjesto gdje se održava sjednica,

- vrijeme početka sjednice,

- imena i prezimena i broj prisutnih i odsutnih članova Skupštine, kao i ime i prezime predsjednika, odnosno osobe koja predsjedava sjednicom i imena i prezimena drugih osoba koje su nazočne na sjednici,

- ustanovljenje predsjednika da sjednici prisustvuje dovoljan broj članova Skupštine za održavanje sjednice (kvorum),

- ustanovljenje o usvajanju zapisnika prethodne sjednice. predložen i usvojeni dnevni red,

- imena i prezimena izvjestilaca o pojedinim pitanjima i kratki sadržaj izvješća, odnosno pitanja o kojima se raspravljalo,

- rezultat glasovanja o pojedinim prijedlozima,

- zaključke, odnosno odluke, donesene o pojedinim pitanjima,

- naznaku vremena kada je sjednica završena, odnosno prekinuta,

- u slučaju prekida sjednice naznaku vremena kada je sjednica ponovno nastavljena. Zapisnik Skupštine potpisuje predsjednik, odnosno osoba koja je predsjedavala sjednici, zapisničar i ovjerovitelji. Zapisnik Izvršnog odbora potpisuje predsjednik i zapisničar, a potvrđuje se na slijedećoj sjednici glasovanjem.

V. IZVRŠNI ORGAN, ODBORI I KOMISIJE

1. Izvršni odbor

Članak 17.

Izvršni odbor je izvršni organ Skupštine Republičkog fonda. Radom Izvršnog odbora rukovodi predsjednik Skupštine. Sjednicu Izvršnog odbora saziva predsjednik Izvršnog odbora. Izvršni odbor Skupštine Republičkog fonda donosi odluke većinom glasova ukupnog broja članova. Izvršni odbor donosi odluke na osnovi ovlasti Skupštine Republičkog fonda. lzvršni odbor Skupštine Republičkog fonda utvrđuje prijedloge općih akata koje donosi Skupština Republičkog fonda, te donosi pojedinačne odluke za provodenje općih akata Republičkog fonda, izvršava odluke Skupštine Republičkog fonda i odobrava zaključivanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite.

2. Odbori i komisije

Članak 18.

Za rješavanje poslova iz svoje nadležnosti, Skupština Republičkog fonda osniva odgovarajuće odbore i komisije.

Odlukom o osnivanju odbora i komisija, utvrđuju se poslovi koji se povjeravaju odborima i komisijama iz prethodnog stavka i imenuju njihovi članovi.

VI. JAVNOST RADA

Članak 19.

Javnost rada Skupštine Republičkog fonda osigurava se objavom općih akata Republićkog fonda u službenom glasilu Republike Hrvatske.

VII. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 20.

Ovaj Poslovnik donosi Skupština Republičkog fonda većinom glasova ukupnog broja članova. Izmjene i dopune ovog Poslovnika donose se na isti način kao i Poslovnik.

Članak 21.

Ovaj Poslovnik stupa na snagu osmoga dana nakon objave u "Narodnim novinama".

Klasa : 025-04/91-01 /02

Urbroj : 338-09-91- 1

Zagreb, 16. siječnja 1991.

Predsjednik Skupštine Republičkog fonda

prof. dr. sci. Mate Granić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.