Zakoni i propisi - Pravni savjeti 5 11.02.1991 Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o sudjelovanju osiguranika u troškovima zdravstvene zaštite
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

REPUBLIČKI FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA I ZDRAVSTVA HRVATSKE

Na osnovi člana I15. stavka 1. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine", broj 8/89 - pročišćeni tekst, 33/89, 57/89, 8/90 i 59/90) i člana 22. Statuta Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske ("Narodne novine", br. 48/90), Skupština Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske, na 3. sjednici od 16. siječnja 1991. godine, donijela je

ODLUKU

o izmjenama i dopunama Odluke o sudjelovanju osiguranika u troškovima zdravstvene zaštite

Član 1.

U Odluci o sudjelovanju osiguranika u troškovima zdravstvene zaštite ("Narodne novine", broj 55/90) u članu 2. iza pete alineje, dodaju se četiri nove alineje, koje glase:

- prvi i ponovni pregled u primarnoj zadravstvenoj zaštiti,

- bolničko lijećenje, u dijelu troškova smještaja i prehrane,

- liječenje u lječilištima, u dijelu troškova smještaja i prehrane,

- prijevoz sanitetskim vozilom.

Član 2.

U članu 6. na kraju rečenice, umjesto točke stavlja se zarez i dodaju riječi "osim za lijekove kada je osiguranik dužan platiti cijenu lijeka u cijelosti."

Član 3.

U članu 7. riječi "I0,00 dinara", zamjenjuju se riječima "15,00 dinara"

Član 4.

U članu 9 stavku 1. iza točke 3. dodaje se nova točka 4. koja glasi:

"4. za svaki oblik terapeutskih i rehabilitacijskih postupaka, bez obzira na broj istovrsnih postupaka, u iznosu od 25,00 dinara."

Član 5.

Iza člana l0. dodaju se tri nova člana l0a, lOb, i lOc. koji glase

Član l0 a.

Osiguranici sudjeluju u troškovima korištenja primarne zdravstvene zaštite i to za svaki prvi i ponovni pregled, u iznosu od 20,00 dinara.

Član l0 b.

Osiguranici sudjeluju u troškovima smještaja i prehrane za vrijeme stacionarnog lijećenja i to

1. za vrijeme liječenja u bolnici, u iznosu od 100,00 dinara po danu, za prvih deset dana liječenja, a u iznosu 50,00 dinara po danu za svaki slijedeći dan toga liječenja,

2. za vrijeme liječenja u lječilištu, u iznosu od 150,00 dinara po danu, za cijelo vrijeme trajanja toga liječenja. Odredba iz stavka 1. točke 1. ovoga člana, ne odnosi se na slučajeve liječenja u intenzivnoj njezi.

Član l0 c.

Osiguranici sudjeluju u troškovima korištenja sanitetskog prijevoza, ukoliko nije korišten zbog pružanja hitne medicinske pomoći, u iznosu od 30% od cijene motornog benzina MB-98 po prijeđenom kilometru."

Član 6.

U članu 13. točki 38. rijeći "kroničnih invalidizirajućih bolesti zglobova i kralježnice", brišu se.

Član 7.

U članu 15. točki 1 a. na kraju rečenice briše se točkazarez i dodaju rijeći "te kroničnih invalidizirajućih bolesti zglobova i kralježnice i komplikacija u svezi tih bolesti;". Iza točke 2. dodaju se točke 3, 4. i 5. koje glase: "3. od ućešća za mjere polikliničko-konzilijarne zdravstvene zaštite, osiguranici koji zdravstvenu zaštitu koriste u svezi liječenja od kroničnih invalidizirajućih bolesti zglobova i kralježnice, i komplikacija u svezi tih bolesti; 4. od ućešća za stacionarno liječenje (član lOb.), osiguranici koji zdravstvenu zaštitu koriste u svezi liječenja od bolesti navedenih u članu 39. stavku 2. točka 2. do 7. Zakona te iz točke 3. ovoga stavka; 5. od učešća za sanitetski prijevoz (član 10c.) osiguranici iz točke 4. ovoga stavka". Iza stavka 1. dodaje se novi stavak, koji glasi: "Pod pojmom kroničnih invalidizirajućih bolesti zglobova i kralježnice, u smislu ove odluke podrazumijevaju se a) upalne reumatske bolesti; b) koksartroza i deformirajuća gonartroza i c) kronički urički artritis sa zglobnim deformitetima.

Član 8.

Odredba člana 5. ove odluke u dijelu koji je reguliran odredbom člana 1O b. ne primjenjuje se na osiguranike koji su se na dan stupanja na snagu ove odluke zatekli na stacionarnom liječenju.

Član 9.

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa:502-10/91-02/03

Urbroj : 338-07-91-1

Zagreb, 16. siječnja 1991.

Predsjednik Skupštine Republičkog fonda

prof. dr. sci. Mate Granić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.