Zakoni i propisi - Pravni savjeti 5 11.02.1991 Uputa o načinu propisivanja, izdavanja i naplaćivanja lijekova osiguranicima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

REPUBLIČKI FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA I ZDRAVSTVA HRVATSKE

Na osnovi članka 22. Statuta Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske ("Narodne novine", br. 48;'9o), Skupština Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske na svojoj sjednici održanoj dana 16. siječnja 1991. godine, donosi

UPUTU

o načinu propisivanja, izdavanja i naplaćivanja lijekova osiguranicima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Uputom u naćinu propisivanja, izdavanja i naplaćivaniži lijekova osiguranicima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske (u daljnjem tekstu: Uputa) utvrđuje se način propisivanja, izdavanja i naplaćivanja lijekova osiguranicima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske (u daljnjem tekstu Republički fond).

Članak 2.

Lijekovi se propisuju, izdaju i naplaćuju osiguranicima na način predviđen ovom Uputom i Pravilnikom o naćinu propisivanja i izdavanja lijekova ("Službeni list SFRJ" broj 57 /87).

Članak 3.

Lijekovi se osiguranicima propisuju na recept, čiji sadržaj i oblik propisuje Skupština Republičkog fonda.

II. LIJEČNIČKI RECEPT

Članak 4. Lijekovi se osiguranicima propisuju na recept koji mora sadržavati : 1. ime lijeka, 2. farmaceutski oblik lijeka, 3. količinu lijeka, 4. način upotrebe lijeka, 5. datum propisivanja lijeka, 6. ime, prezime, datum rođenja i adresu osiguranika, 7. šifru dijagnoze, 8. naziv obveznika plaćanja - ispostava Republičkog fonda, 9. kategoriju osiguranja i oznaku o sudjelovanju osiguranika u troškovima lijeka, 10. potpis i faksimil liječnika.

Ako se recept izdaje u organizaciji zdravstva, na zaglavlju recepta mora biti otisnut pečat, naziv organizacije zdravstva, ime i prezime liječnika koji recept propisuje, oznaku broja Ugovora zaključenog s Republičkim fondom, te pečat organizacije zdravstva. Na receptu koji izdaje izabrani liječnik - zdravstveni radnik privatne prakse izvan organizacije zdravstva, moraju biti utiskani ili pečatom otisnuti: ime, prezime i adresa liječnika i broj telefona.

Članak 5. Liječnički recept ispunjava se čitljivo, tintom ili kemijskom olovkom plave ili crne boje. Liječnički recept ima važnost javne isprave.

III. PROPISIVANJE LIJEKOVA

Članak 6.

Lijekove na teret Republičkog fonda može propisivati izabrani liječnik, samostalno ili na prijedlog liječnika specijalista, zatim liječnik koji pruža hitnu medicinsku pomoć i liječnici specijalisti iz članka 22. Pravilnika o načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite osiguranika Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske. Lijekove koje prema rješenju o registraciji mogu propisivati samo liječnici određene specijalnosti, mogu propisivati i izabrani liječnici na osnovi mišljenja liječnika specijaliste, a što je potrebno posebito ovjeroviti na poleđini recepta.

Članak 7.

Na recept se može propisati samo jedan lijek.

Članak 8.

Liječnik može na recept propisati samo lijek uvršten u Listu lijekova Republičkog fonda ili magistralni pripravak.

Članak 9.

Osiguranicima se iznimno mogu propisivati odnosno nadoknaditi troškovi nabavke lijekova na teret Republićkog fonda u slučaju:

1) Kada lijeka uvrštenoga u Listu lijekova nema na našem tržištu lijekova te je nabavka istog ili paralelnog lijeka izvršena u inozemstvu.

2) Kada lijek nije uvršten u Listu lijekova, a lijek je nabavljen na domaćem ili inozemnom tržištu lijekova. Liječnička komisija Republičkog fonda daje suglasnost za slučajeve iz točke 1. i 2. stavka 1. ovoga članka.

Članak 10.

Na jedan recept lijek se može propisati u količini koja je prema stanju bolesnika i prirodi bolesti dovoljna do zakazanog lijećnićkog pregleda i to:

1. kod akutnih oboljenja ili stanja, može se propisati količina lijeka za potrebe terapije do 10 dana,

2. kod kroničnih oboljenja, može se propisati količina lijeka za potrebe terapije do 30 dana,

3. kada se osiguraniku - ženi, lijekovi propisuju radi korištenja zdravstvene zaštite u svezi s planiranjem porodice, količina lijeka može se propisati za period od tri mjeseca,

4. u slučaju pružanja hitne medicinske pomoći može se propisati količina lijeka za potrebe terapije do 3 dana, odnoson jedno pakovanje lijeka.

Članak 11.

Količinu lijeka potrebno je označiti rimskim brojkama i latinskim riječima. Pri propisivanju antibiotika, količina se označuje u broju kapsula, dražeja, tableta i sl.

Članak 12.

Propisani lijek liječnik zavodi uz dijagnozu u zdravstveni karton korisnika, odnosno povijest bolesti ili dnevnik bolesnika (ambulantni dnevnik) s naznakom naziva i količine lijeka kao i propisanom dnevnom dozom.

IV. IZDAVANJE LIJEKOVA

Članak 13.

Ljekarnik-ca može izdati lijek na recept samo, ako je isti propisan u skladu s ovom Uputom. Ukoliko nije drukčije propisano, na recept se može izdati najmanje izvorno pakovanje lijeka i u najmanjoj jačini.

Članak 14.

Lijekovi odobreni za upotrebu samo u stacionarnim organizacijama zdravstva (lijekovi sa Režimom izdavanja SZR) iznimno se mogu izdati na recept pod uvjetom, da je na poleđini recepta lijećnik posebno ovjerovio potrebu o propisivanju lijeka.

Članak 15.

Ljerkarnik-ca ne smije izdati lijek, ako nije ispravno ispunjen recept, i to:

a) ako mu nedostaje potrebna obilježja,

b) ako je od dana propisivanja lijeka protekle, višc oci 15 dana,

c) ako je od dana propisivanja antibiotika proteklo više od 3 dana,

d) ako je od dana propisivanja lijeka koji sadrži opojne droge i psihotropne supstance proteklo više od 5 dana

Članak 16.

Lijek po liječničkom receptu s oznakom hitnosti, mora se odmah izdati.

Članak 17.

Prilikom izdavanja lijeka na recept, Ijekarna naplaćuje novčani iznos u visini određenoj općim aktom Republičkog fonda (sudjelovanje osiguranika u plaćanju lijeka). Ukoliko organizacija zdravstva izdaje lijek umjesto ljekarne, način naplate sudjelovanja osiguranika u plaćanju lijekova, utvrdit će se međusobnim Ugovorom između organizacije zdravstva i Republičkog fonda.

Članak 18.

Naplaćene iznose iz članka 17. ove Upute ljekarne obračunavaju sa Republičkim fondom na način utvrden međusobnim Ugovorom.

V. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 19.

Početkom primjene ove Upute, prestaje važiti Samoupravni sporazum o načinu propisivanja, izdavanja i naplaćivanja lijekova za zdravstveno osigurane osobe ("Narodne novine", broj 14/80).

Članak 20.

Ova Uputa stupa na snagu osmoga dana nakon objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 500-O1/90-O1/03

Urbroj : 338-09-91-1

Zagreb, 16. siječnja 1991.

Predsjednik Skupštine Republičkog fonda

prof. dr. sci. Mate Granić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

Na osnovi članka 22. Statuta Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske ("Narodne novine", br. 48;'9o), Skupština Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske na svojoj sjednici održanoj dana 16. siječnja 1991. godine, donosi

UPUTU

o načinu propisivanja, izdavanja i naplaćiv anja lijekova osiguranicima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Uputom u naćinu propisivanja, izdavanja i naplaćivaniži lijekova osiguranicima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske (u daljnjem tekstu: Uputa) utvrđuje se način propisivanja, izdavanja i naplaćivanja lijekova osiguranicima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske (u daljnjem tekstu Republički fond).

Članak 2.

Lijekovi se propisuju, izdaju i naplaćuju osiguranicima na način predviđen ovom Uputom i Pravilnikom o naćinu propisivanja i izdavanja lijekova ("Službeni list SFRJ" broj 57 /87).

Članak 3.

Lijekovi se osiguranicima propisuju na recept, čiji sadržaj i oblik propisuje Skupština Republičkog fonda.

II. LIJEČNIČKI RECEPT

Članak 4.

Lijekovi se osiguranicima propisuju na recept koji mora sadržavati :

1. ime lijeka,

2. farmaceutski oblik lijeka,

3. količinu lijeka,

4. način upotrebe lijeka,

5. datum propisivanja lijeka,

6. ime, prezime, datum rođenja i adresu osiguranika,

7. šifru dijagnoze,

8. naziv obveznika plaćanja - ispostava Republičkog fonda,

9. kategoriju osiguranja i oznaku o sudjelovanju osiguranika u troškovima lijeka,

10. potpis i faksimil liječnika.

Ako se recept izdaje u organizaciji zdravstva, na zaglavlju recepta mora biti otisnut pečat, naziv organizacije zdravstva, ime i prezime liječnika koji recept propisuje, oznaku broja Ugovora zaključenog s Republičkim fondom, te pečat organizacije zdravstva. Na receptu koji izdaje izabrani liječnik - zdravstveni radnik privatne prakse izvan organizacije zdravstva, moraju biti utiskani ili pečatom otisnuti: ime, prezime i adresa liječnika i broj telefona.

Članak 5.

Liječnički recept ispunjava se čitljivo, tintom ili kemijskom olovkom plave ili crne boje. Liječnički recept ima važnost javne isprave.

III. PROPISIVANJE LIJEKOVA

Članak 6.

Lijekove na teret Republičkog fonda može propisivati izabrani liječnik, samostalno ili na prijedlog liječnika specijalista, zatim liječnik koji pruža hitnu medicinsku pomoć i liječnici specijalisti iz članka 22. Pravilnika o načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite osiguranika Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske. Lijekove koje prema rješenju o registraciji mogu propisivati samo liječnici određene specijalnosti, mogu propisivati i izabrani liječnici na osnovi mišljenja liječnika specijaliste, a što je potrebno posebito ovjeroviti na poleđini recepta.

Članak 7.

Na recept se može propisati samo jedan lijek.

Članak 8.

Liječnik može na recept propisati samo lijek uvršten u Listu lijekova Republičkog fonda ili magistralni pripravak.

Članak 9.

Osiguranicima se iznimno mogu propisivati odnosno nadoknaditi troškovi nabavke lijekova na teret Republićkog fonda u slučaju:

1) Kada lijeka uvrštenoga u Listu lijekova nema na našem tržištu lijekova te je nabavka istog ili paralelnog lijeka izvršena u inozemstvu.

2) Kada lijek nije uvršten u Listu lijekova, a lijek je nabavljen na domaćem ili inozemnom tržištu lijekova. Liječnička komisija Republičkog fonda daje suglasnost za slučajeve iz točke 1. i 2. stavka 1. ovoga članka.

Članak 10.

Na jedan recept lijek se može propisati u količini koja je prema stanju bolesnika i prirodi bolesti dovoljna do zakazanog lijećnićkog pregleda i to:

1. kod akutnih oboljenja ili stanja, može se propisati količina lijeka za potrebe terapije do 10 dana,

2. kod kroničnih oboljenja, može se propisati količina lijeka za potrebe terapije do 30 dana,

3. kada se osiguraniku - ženi, lijekovi propisuju radi korištenja zdravstvene zaštite u svezi s planiranjem porodice, količina lijeka može se propisati za period od tri mjeseca,

4. u slučaju pružanja hitne medicinske pomoći može se propisati količina lijeka za potrebe terapije do 3 dana, odnoson jedno pakovanje lijeka.

Članak 11.

Količinu lijeka potrebno je označiti rimskim brojkama i latinskim riječima. Pri propisivanju antibiotika, količina se označuje u broju kapsula, dražeja, tableta i sl.

Članak 12.

Propisani lijek liječnik zavodi uz dijagnozu u zdravstveni karton korisnika, odnosno povijest bolesti ili dnevnik bolesnika (ambulantni dnevnik) s naznakom naziva i količine lijeka kao i propisanom dnevnom dozom.

IV. IZDAVANJE LIJEKOVA

Članak 13.

Ljekarnik-ca može izdati lijek na recept samo, ako je isti propisan u skladu s ovom Uputom. Ukoliko nije drukčije propisano, na recept se može izdati najmanje izvorno pakovanje lijeka i u najmanjoj jačini.

Članak 14.

Lijekovi odobreni za upotrebu samo u stacionarnim organizacijama zdravstva (lijekovi sa Režimom izdavanja SZR) iznimno se mogu izdati na recept pod uvjetom, da je na poleđini recepta lijećnik posebno ovjerovio potrebu o propisivanju lijeka.

Članak 15.

Ljerkarnik-ca ne smije izdati lijek, ako nije ispravno ispunjen recept, i to:

a) ako mu nedostaje potrebna obilježja,

b) ako je od dana propisivanja lijeka protekle, višc oci 15 dana,

c) ako je od dana propisivanja antibiotika proteklo više od 3 dana,

d) ako je od dana propisivanja lijeka koji sadrži opojne droge i psihotropne supstance proteklo više od 5 dana

Članak 16.

Lijek po liječničkom receptu s oznakom hitnosti, mora se odmah izdati.

Članak 17.

Prilikom izdavanja lijeka na recept, Ijekarna naplaćuje novčani iznos u visini određenoj općim aktom Republičkog fonda (sudjelovanje osiguranika u plaćanju lijeka). Ukoliko organizacija zdravstva izdaje lijek umjesto ljekarne, način naplate sudjelovanja osiguranika u plaćanju lijekova, utvrdit će se međusobnim Ugovorom između organizacije zdravstva i Republičkog fonda.

Članak 18.

Naplaćene iznose iz članka 17. ove Upute ljekarne obračunavaju sa Republičkim fondom na način utvrden međusobnim Ugovorom.

V. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 19.

Početkom primjene ove Upute, prestaje važiti Samoupravni sporazum o načinu propisivanja, izdavanja i naplaćivanja lijekova za zdravstveno osigurane osobe ("Narodne novine", broj 14/80).

Članak 20.

Ova Uputa stupa na snagu osmoga dana nakon objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 500-O1/90-O1/03

Urbroj : 338-09-91-1

Zagreb, 16. siječnja 1991.

Predsjednik Skupštine Republičkog fonda

prof. dr. sci. Mate Granić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.