Zakoni i propisi - Pravni savjeti 5 11.02.1991 Odluka o visini naknada za ceste što se plaćaju na cestovna motorna vozila s pogonom na plin
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

PODUZEĆE "HRVATSKE CESTE"

Na temelju članka 43. stava 3. Zakona o javnim cestama ("Narodne novine", br. 42/90) i članka 22. stava 1. Statuta Poduzeća "Hrvatske ceste" - poduzeće za održavanje, zaštitu, rekonstrukciju i izgradnju cesta u Hrvatskoj (u daljnjem tekstu: "Hrvatske ceste" Zagreb), Upravni odbor "Hrvatske ceste" Zagreb, na 7. sjednici održanoj 17. siječnja 1991. godine donio je

ODLUKU

o visini naknada za ceste što se plaćaju na cestovna motorna vozila s pogonom na plin

Članak 1.

Ovom odlukom utvrđuje se na teritoriju Republike Hrvatske visina naknada za ceste što se plaćaju na cestovna motorna vozila s pogonom na plin (propan, butan i sl.).

Članak 2.

Godišnja naknada za ceste što se plaća za cestovna motorna vozila s pogonom na plin (propan, butan i sl.) iznosi 1.500,00 dinara po vozilu. Korisnici vozila koja imaju ugrađen pogon na plin plaćaju, uz godišnju naknadu iz stavka 1. ovoga članka ove odluke, prilikom registracije i produženja registracije vozila i godišnju naknadu prema radnom obujmu motora:

- do, uključivo, 900 cm' 370,00 dinara

- preko 900 cm' do, uključivo,1350 cm' 735,00 dinara

- preko 1350 cm' do, uključivo,1800 cm' 995,00 dinara

- preko 1800 cm' do, uključivo, 2000 cm' 1.500,00 dinara

- preko 2000 cm' do, uključivo, 2500 cm' 1.995,00 dinara

- preko 2500 cm' do, uključivo, 3150 cm' 2.975,00 dinara

- preko 3150 cm' 3.970,00 dinara.

Članak 3.

Imaoci cestovnog vozila plaćaju godišnju naknadu iz članka 2. ove odluke prije podnošenja zahtjeva za registraciju, odnosno za produženje valjanosti registracije vozila, i to za l2 mjeseci - obuhvaćajući mjesec u kojem je vozilo registrirano, odnosno kada je produžena valjanost registracije Ako za vozilo nije produžena registracija u propisanom roku (12 mjeseci), a vozilo nije odjavljeno, imalac vozila je dužan prije produženja registracije platiti zaostalu naknadu za ceste od dana isteka prethodne registracije i to u iznosu utvrđenom u čIanku 2. ove odluke, razmjerno broju dana od isteka prethodne registracije.

Članak 4.

Ako cestovno motorno ili priključno vozilo bude otuđeno tijekom razdoblja za koje je plaćena godišnja naknada, novi imalac vozila nije dužan platiti naknadu za to razdoblje, ako je prijašnji imalac vozila platio naknadu prema članku 2. iz ove odluke. Imaoci cestovnog motornog ili priključnog vozila, čije je vozilo odjavljeno, imaju pravo na povrat dijela godišnje naknade iz članka 2. ove odluke, razmjerno razdoblju u kojem se vozilo prestalo koristiti, računajući od dana odjave vozila.

Članak 5.

Godišnje naknade iz članka 2. ove odluke plaća imalac motornog i priključnog vozila u korist Poduzeća "Hrvatske ceste" Zagreb.

Članak 6.

Za provođenje i tumačenje ove odluke nadležan je Upravni odbor Poduzeća "Hrvatske ceste"Zagreb.

Članak 7.

Na dan stupanja na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o visini godišnje naknade za upotrebu cesta što se plaćaju za cestovna motorna i priključna vozila i motorna vozila s pogonorn na plin ("Narodne novine", br. 55/85, 55/86, 4/88, 23/88, 38/88, 54/88, 21 !89, 44/89, 55/89, 28/90. i 38/90) u dijelu što se odnosi na naknadu za ceste što se plaća na cestovna motorna vozila s pogonom na plin (butan, propan i sl. )

Članak 8.

Ova odluka stupa na snagu slijedećega dana nakon objave u "Narodnim novinama".

Broj : 07-04-344/91.

Zagreb, 17. siječnja 1991.

Predsjednik Upravnog odbora "Hrvatske ceste" Zagreb

prof. dr. Dražen Topolnik, dipl. ing., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.