Zakoni i propisi - Pravni savjeti 5 11.02.1991 Odluka o utvrđivanju osnovice i stope za obračunavanje doprinosa Osnovnoj privrednoj komori Gospić za period I - III. 1991. godine.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

PRIVREDNA KOMORA GOSPIĆ

Na očnovi člana 41. Zakona o udruživanju u Privredne komore i člana 62. Statuta Privredne komore Gospić, Skupština Privredne komore Gospić na sjednici od 23. I 1990 godirke donosi

ODLUKU

o utvrđivanju osnovice i stope za obračunavanje doprinosa Osnovnoj privrednoj komori Gospić za period I - III. 1991. godine.

Član 1.

Doprinos Privrednoj komori Gospić plaćaju organizacije i zajednice s područja privrede prema točki 1. stav 1 Odluke o utvrđivanju privrednih i izvanprivrednih djelatnoti ("Službeni list SFRJ", br. 14/77 : 18/80).

Član 2.

Organizacije i zajednice iz člana 1. ove odluke smatraju se:

- poduzeća u društvenom, zadružnom, mješovitom i privatnom vlasništvu,

- složeni oblici udruživanja, odnosno organizacija podulzeća,

- banke i druge financijske organizacije,

- zajednice osiguranja, rizika i reosiguranja,

- druge pravne osobe koje obavljaju svoju privrednu djelatnost,

- dijelovi svih poduzeća koji svoju privrednu djelatnost obavljaju na području djelovanja Privredne komore Gospić, a sjedište im je izvan područja djelovanja Privr-edne komore Gospić.

Član 3

Osnovica za obračun i naplatu doprinosa je ostvareni dohodak iz periodičnog obračuna, odnosno završnog računa bez umanjene osnovice, oslobađanja i olakšica

Član 4.

Stope za obračunavanje doprinosa za subjekte iz člana 2. utvrđuje se u visini od:

l. 0,35% na osnovicu za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala, industriju metala, saobraćaj i veze, rudarstvo, kemijsku industriju, metalnu industriju, grafičku industriju, elektroindustriju, drvnu industriju. tekstilnu industriju i industriju kože i obuće,

2. 0,50% na osnovicu za šumarstvo, elektroenergetiku, turizam, ugostiteljstvo, trgovinu. zanatstvo, stambenokomunalnu djelatnost, poljoprivredno-prehrambenu industriju, zadrugarstvo, bankarske organizacije i zajednice osiguranja.

Član 5.

Osnovica za obračun i naplatu doprinosa samostalnih privrednika je porezna osnovica utvrđena od nadležnog organa općine na teritoriju na kojem je sjedište samostalnog privrednika. Stopa za obračun doprinosa za subjekte iz stava 1. ovog člana je 1,5% od osnovice.

Član 6.

Doprinos samostalnih privrednika po stopi iz stava 2. člana 5. ove odluke raspoređuje se na subjekte (korisnike) po posebnoj odluci i sporazumu između Udruženja samostalnih privrednika, izvršnih vijeća skupština općine i Komore.

Član 7.

Doprinos iz člana 4. ove odluke uplaćuje se na račun Privredne komore Gospić 31900-637-292 kao mjesečna akontacija kod SDK-a do 30. u mjesecu. Akontacija se utvrđuje:

- za siječanj i veljaču na bazi osnovice iz periodičnog obračuna za razdoblje I - IX mjesec prethodne godine,

- za ožujak na bazi osnovice iz godišnjeg obračuna. Mjesečna akontacija doprinosa iz dohotka uvećavaju se kao koeficijent koji se dobije kada se masa isplaćenih čistih osobnih dohodaka u mjesecu koji prethodi mjesecu za koji se plaća akontacija podijeli s prosječno mjesečno isplaćenim čstim osobnim dohocima, u razdoblju za koje je sačnjen periodiči obračun. Po utvrđnoj obavezi iz završnog račna ili periodičog obračna članice Komore podnose nadležnoj službi društvenog knjigovodstva nalog za uplate razlike manje uplaćenog doprinosa, odnosno nalog za povrat više uplaćenog doprinosa.

Član 8.

Obračn i naplatu komorskog doprinosa samostalnih privrednika vrše općinske uprave prihoda u skladu sa zaključnim sporazumom.

Član 9.

Ovlašćuje se Izvršni odbor Komore da prati ostvarenje ove odluke i da po potrebi donosi objašnjenja i uputstva za njezino provođenje.

Član l0.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u "Narodnim novinama" a primjenjuje se od 1. siječnja 1991. godine.

Broj : 3/91

Gospić, 23. siječnja 1991

Predsjednik Komore

Nikola Ivezić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.