Zakoni i propisi - Pravni savjeti 2 24.01.1991 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U/I-84/1989. od 27. prosinca 1990.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske, na sjednici 27. prosinca 1990. godine, donio je ovu

ODLUKA

1. Usvaja se prijedlog Upravnog suda Hrvatske i ukida odredba člana 4. stava 2. Odluke o izmjeni Odluke o mjerilima za utvrđivanje nadoknade za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta, što ju je Skupština općine Dubrovnik donijela 29. veljače 1988. godine ("Službeni glasnik općine Dubrovnik", br. 2/88). 2. Odbacuje se prijedlog u dijelu što se odnosi na Rješenje o prometnoj vrijednosti poljoprivrednog zemljišta, koje je Izvršno vijeće Skupštine općine Dubrovnik donijelo 5. svibnja 1987. godine ("Službeni glasnik općine Dubrovnik", broj 5/87). 3. Ova će se odluka objaviti u "Narodnim novinama" i u "Službenom glasniku općine Dubrovnik".

Obrazloženje

Prema odredbi člana 4. stava 2. Odluke, navedene u točki 1. izreke, prometnu vrijednost poljoprivrednog zemljišta, koja će se primjenjivati u postupku utvrđivanja visine nadoknade za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta, utvrđuje Izvršno vijeće Skupštine općine Dubrovnik do 31. siječnja za tekuću godinu. Upravni sud Hrvatske podnio je prijedlog za ocjenu Odluke sa stajališta odredbe člana 31. Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Narodne novine", broj 26/84), koja je bila na snazi u vrijeme donošenja osporene odluke. Prema spomenutoj zakonskoj odredbi, kod promjene namjene poljoprivrednog zemljišta, poslije koje se ono više ne iskorištava za poljoprivrednu proizvodnju, plaća se jednokratna nadoknada zbog umanjenja vrijednosti i površine poljoprivrednog zemljišta kao prirodnog bogatstva, s tim da općinska skupština propisuje mjerila za utvrđivanje te nadoknade. Ista zakonska odredba dalje utvrđuje do koje se visine nadoknada može utvrditi, određujući ujedno da ona ne može biti manja od trostruke prometne vrijednosti poljoprivrednog zemljišta iste klase na području katastarske općine. U prijedlogu se zastupa stajalište da iz navedenih zakonskih odredaba proizlazi da se prometnu vrijednost poljoprivrednog zemljišta ne može propisati unaprijed, za cijelu godinu; nju, u skladu sa svim navedenim mjerilima, u svakom konkretnom slučaju utvrđuje općinski organ za poljoprivredno zemljište, kao što izričito propisuje član 31. stav 5. Zakona. Odnosno, dok općinska skupština ne utvrdi mjerila za utvrdivanje nadoknade, općinski organ za poljoprivredno zemljište utvrđuje nadoknadu u visini - kao što odreduje Zakon o poljoprivrednom zemljištu u važećem tekstu ("Narodne novine", broj 28/84, 19/90, 41/90) - trostruke prometne vrijednosti. Ustavni sud Republike Hrvatske prihvatio je stajalište iz prijedloga i stoga odlučio kao u izreci. Prijedlog za ocjenu Rješenja navedenog u točki 2. izreke odbačen je temeljem člana 413. Ustava Republike Hrvatske, tj. zato što je osporeno rješenje prestalo važiti, a od tog prestanka do pokretanja ustavnosudskog postupka prošlo je više od godinu dana.

Broj : U/I-84/1989.

Zagreb, 27. prosinca 1990.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.