Zakoni i propisi - Pravni savjeti 1 17.01.1991 Odluka Ustavnog suda Hrvatske broj U/I-161/1990 od 13. prosinca 1990.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD HRVATSKE

Ustavni sud Hrvatske, na sjednici održanoj 13 prosinca 1990. godine, donio je

ODLUKU

1 Ukida se odredba člana 3 točke b) Odluke o rasporedu komunalne naknade između samoupravnih interesnih zajednica stanovanja i komunalnih djelatnosti na području grada Zagreba ("Službeni glasnik grada Zagreba", broj 13/90) u dijelu koji se odnosi na pokriće gubitaka komunalnih radnih organizacija.

2. Ova će se odluka objaviti u "Narodnim novinama" i u "Službenom glasniku grada Zagreba".

Obrazloženje

Odredbama člana 3. u dispozitivu navedene odluke utvrđuje se namjena sredstava koja se temeljem člana 2. stava 1. iste odluke izdvajaju iz komunalne naknade i raspoređuju na posebni račun Udružene samoupravne interesne zajednice stanovanja i komunalnih djelatnosti grada Zagreba. Među ostalim ta su sredstva predviđena i za pokriće gubitaka komunalnih radnih organizacija. Sud je ove odredbe ocjenjivao u postupku pokrenutom na inicijativu Stručne službe Samoupravne interesne zajednice stanovanja i komunalnih djelatnosti općine Centar i utvrdio da je nezakonita u dijelu kojim se sredstva komunalne naknade namjenjuju za pokriće gubitaka kornunalnih radnih organizacija. Pošao je od odredaba Zakona o komunalnim djelatnostima ("Narodne novine", broj 15/79) kojima su uređena pitanja plaćanja i korištenja sredstava komunalne naknade Odredbom člana 31. stava 1. tog zakona detaljnije su određene namjene za koje se mogu koristiti ta sredstva, a to su: za održavanje uređenoga gradevinskog zemljišta, za postizanje višeg stupnja uređenosti i za uređenje gradevinskog zemljišta - kako se to izričito navodi u odredbi. Namjena je, dakle, vezana isključivo uz uredivanje gradevinskog zemljišta. Osim toga, Sud je utvrdio da iz ostalih odredaba Zakona proizlazi da se sredstva potrebna za obavljanje komunalnih djelatnosti, tj. za rad kornunalnih organizacija, osiguravaju i iz drugih izvora, kao i iz sredstava kojima općina sudjeluje u financiranju komunalnitk djelatnosti zajedničke potrošnje. S ubzirom na to osporenom odlukom nije se moglo urediti suprotno toj zakonskoj odredbi, pa je valjalo odlučiti kao u izreci.

Broj: U/I-161/1990

Zagreb, 13. prosinca 1990.

USTAVNI SUD HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.